Kotyza: Petra věděla, že musí zabrat. Kdyby hrála jako v prvních dvou kolech, jela by domů

30. 5. 2015, 16:45
Aktuality 26
Za solidní výsledek označil trenér David Kotyza postup Petry Kvitové do osmifinále Roland Garros. Jeho svěřenkyně se v Paříži po dvou vybojovaných zápasech zlepšila a ve třetím kole si bez větších problémů poradila s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou. Chceme ale víc, dodal kouč světové čtyřky.
Profily hráčů
David Kotyza

"První dva zápasy nenasvědčovaly, že by ten třetí měl být jednodušší. Nevím, čím to bylo, že se Petra takhle zvedla," řekl Kotyza. "Pro ni to může být povzbuzující. Je to solidní výsledek, ale nechci říkat, že to je dobrý. Chceme víc," prohlásil.

V prvním a druhém utkání se Kvitová se slabšími soupeřkami trápila ve třech setech. "První dvě kola byla chabá," konstatoval Kotyza. Paradoxně právě to mohlo Kvitové do zápasu s Beguovou pomoci. "Věděla, že pokud chce postoupit, nemůže hrát jako chabrus, jako v prvních dvou kolech. Věděla, že se musí vymáčknout."

Světovou čtyřku podle jejího dlouholetého kouče rovněž uklidnilo, že Beguovou nedávno v Madridu porazila. Prošla si i video z vítězného duelu. "Věděla, do čeho jde a zvládla taktiku," uvedl trenér. "Poměrně solidně držela lajnu a neustupovala. Nesnažila se to nějak obehrávat. Snažila se zůstávat v kurtu i za cenu nějakých chybiček. To se jí v předchozích zápasech nedařilo," řekl.

Před zápasem se spolu bavili o tom, že už pár let mimo Wimbledon třetí kolo na grandslamu nepřešla. "Říkali jsme, že tam musí nechat všechno. Že do toho musí jít jako do finále. Musela se oprostit od tlaku, hrát si to svoje a zahrála dobře."

Kvitová zvládla po zisku prvního setu i začátek druhého. Rumunka se v tu chvíli odhodlala hrát agresivněji. "Jenže to už nebyl její standard a přinášelo to chyby navíc. A Péťa to udržela," popsal důležitý moment trenér světové čtyřky. "K tomu jí to víc letělo, dobře švihala. Věděla, že zahájení výměn je strašně důležité," uvedl trenér.

Roland Garros zatím může Kvitové připomínat turnaj v Madridu, kde se po dvou vyhraných zápasech, v kterých nehrála nejlépe, rozjela a nakonec celou soutěž vyhrála. "Výsledky tomu odpovídají, ale v Madridu, i když bojovala, byla úroveň lepší. Tady to bylo trápení se vším všudy. Sto chyb tam za dvě kola neudělala," konstatoval kouč.

O čtvrtfinále bude semifinalistka Roland Garros z roku 2012 hrát s třiadvacátou nasazenou Timeou Bacsinszkou ze Švýcarska a v případě výhry si může otevřít cestu do semifinále. Další soupeřkou by byla buď stá hráčka světa Rumunka Andreea Mituová, nebo jen o sedm míst lepší Belgičanka Alison van Uytvancková.

"Všichni víme, že to nemusí dopadnout, ale do dalších kol může jít kurážně," uzavřel Kotyza.

Komentáře

26
Přidat komentář
VlS
sakra dobře. Serena buď rychle nasadí vyšší level, nebo může jít nakupovat.
Reagovat
freeteepek
Před zápasem jsem tipoval, že se Petra buď chytne a vyhraje ve dvou nebo pojede s výpraskem domů. Stalo se to první, ale vyhráno ještě nemá. V prvním setu jí Rumunka dost pomohla vlastními chybami i když na servisu jí to šlo solidně. Mám pocit, že třeba Mituová proti Karolíně Plíškové hrála líp, než dnes o 70 míst výše na žebříčku Beguová proti Petře. Přesto že jí Karolína nasázela 15 es, bylo jí to prd platný! Petra už dnes konečně také nějaká esa trefila. Úspěšnost prvního podání má přitom solidní.
Dnešní výhru Petry jsem si pojistil sázkami na soupeřku. Příště tomu nebude jinak. Bylo by super, kdyby Vika dnes vyřadila Serenu a potkala se s Petrou v SF. Na tenhle zápas čekáme už 3,5 roku!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě Begu dneska nijak blbě nehrála, jen jí toho Petra nedovolila tolik, co Kája Mituové.
Reagovat
FulnekUltras
Na Mitu jsem teď hodně zvědav proti AVU...
Reagovat
FulnekUltras
Zajímavé, že ze tří dosavadních zápasů na antuce Vika SW ani jednou neporazila, ovšem naposledy v Madridu už byla blízko. Ta hlava...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Vika žádný psychický titán není a nikdy nebyla..
Reagovat
smazaný uživatel
To tvoje shazování všech kromě Petry už je fakt mimo. Azarenka je sice p*ča, ale mentálně je na tom ze špičky téměř nejlíp, jako jediná nikdy nešla proti Sereně předem podělaná.
Reagovat
Jabadu
Jediná? Co takhle letošní semi v Madridu? :-)
Reagovat
FulnekUltras
Petře možná nezbude, než to zopakovat na RG - ovšem tohle případné vítězství by samozřejmě mělo ještě mnohem vyšší hodnotu.
Reagovat
smazaný uživatel
To není shazování, to je prostý fakt. Že se ti nelíbí, za to já nemůžu. Kdyby na tom byla mentálně tak, jak si nalháváš, jak mi teda vysvětlíš, že nedávno v Madridu vedla nad Serenou 6:5 a 40:0 ve třetí sadě při vlastním podání, nasázela tři dvojchyby v řadě a do konce zápasu uhrála jediný bod?

Vika rozhodně není a nikdy na tom nebyla ze špičky mentálně nejlíp. Z řekněme silné čtyřky Serena, Maruš, Vika a Petra naopak nejhůř.
Reagovat
Jabadu
To se stává i v královských rodinách. Bohužel, je to sport, který končí proměněním matchballu. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
mě se taky zdá, že Vika je mentálně hodně silná, podle jednoho zápasu bych to neposuzoval.
Reagovat
blixa
To bylo baťůžkem ;-) Když neodložíš, tak prohraješ (se Serenou) :D
Reagovat
smazaný uživatel
V roce 2011 zvažovala konec kariéry, protože se jí zrovna moc nedařilo. To o něčem vypovídá. A vypovídá to daleko víc než ten jeden zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
pleteš hrušky s jabkama, to už řeklo hráček, Sára, myslím, že i Petra.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepletu a pokud vím, Sára ani Petra nikdy neřekly, že by uvažovaly o předčasném ukončení kariéry.
Reagovat
smazaný uživatel
To ano, já to Vice nevyčítám ani se jí za to nevysmívám, jenom poukazuju na to, jak to ve skutečnosti s tím mentálním titánstvím u Viky je. ;-)
Reagovat
VlS
A vysmát se ti za ty nesmysly má celej tenis portál, nebo stačí selektivně reprezentativní vzorek? Vika je nemenší nervák ze všech tebou jmenovaných, každej normální fanda tenisu to ví. Naopak Petra má problémy se uvolnit a podat standardní výkon kdykoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
Nesmysly teď meleš ty. Ani ohánění se "každým normálním fandou tenisu" nemění nic na tom, že Vika nikdy žádný mentální titán není a nebyl.
Reagovat
Fandina
Také si na to pamatuji, že Vika nechtěla hrát. Ale jinak si o ní myslím, že je hodně sebevědomá a že si hned tak z někoho nic nedělá. Když třeba prohraje, tak je to většinou proto, že protihráčka je lepší.
Reagovat
spaniel
7 článku z 20 na prve straně Kvitová. Překvitováno.
Reagovat
FulnekUltras
"Ale já tady prosím pracuji už pětadvacet let...a už skoro rok jsem wimbledonskou legendou..."
"Pudeš !!! Tady sa mosí makat a kúřit sa bude akorát z komína !!! Toť, tady ty cihly eště nevypálené..."

Tak se na Teba musí, šéfová...a nemysli si, že je to v pařížské cihelni pro letošek už hotové, vyřízené...esi chceš tem ostatním cérečkám šéfovat aji dál, mosíš sténě kurážně hned na tu další...a neustupovat !!! gdyž dobře víš, že už néni kam...

Poooooooooooooooooooooooooooooooojď !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
Jabadu
Tedy, pane Utras, vy máte dnes ale výrazy. ??? :D:D:D
Reagovat
misa
Zpátky ni krok!
Reagovat
Jabadu
"Tak to vím taky naprosto přesně, soudruhu generále ..." :-)
Reagovat
horska.kraslice
Tož dobře, ogare.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist