Kotyza: Péťa je osobnost. Styl na 'údržbu' měnit nebudeme

28. 10. 2013, 11:42
Aktuality 31
Turbulentní rok jen upevnil v trenéru Davidu Kotyzovi přesvědčení, že jeho svěřenkyně Petra Kvitová je osobnost a charakter, který se nezlomí. Šestá tenistka světa v uplynulé sezoně nehrála vyrovnaně, ale už konec roku naznačil, že se z krize vymanila a může být lepší.
Profily hráčů
David Kotyza (© Česká sportovní)

"Pro mě je Péťa osobnost a určitý charakter, který se nezlomí, když něco nejde. Tenhle rok procházela různými zkouškami a myslím, že obstála," řekl Kotyza v Istanbulu, kde třiadvacetiletá Kvitová zakončila rok v semifinále Turnaje mistryň. 

Závěr sezony 2013 zvládla Kvitová díky titulu v Tokiu a semifinále na Turnaji mistryň dobře, ale dlouho to tak nevypadalo. "Dá se říci, že se první půlka sezony vůbec nepovedla," shrnul Kotyza. Wimbledonské vítězce z roku 2011 se nedařilo zlepšit kondici, na grandslamech nehrála dobře. "Průběh roku byl dost divoký a ne úplně příjemný. O to je konec sladší a je světlem na konci tunelu," řekl kouč. 

I když se nedařilo, tak Kotyza věřil, že jejich práce má směr. "Pořád jsem měl pocit, že se kvalitně pracovat dá," řekl. Kvitová trenéra přesvědčila, že je cílevědomá a pracovitá. "Někdy hrála opravdu hrozně, ale i když se nedařilo a bylo toho na ni hodně, tak vždycky přijde na trénink a odmaká to." 

K nevyrovnanosti je náchylný herní styl české jedničky. Kvitová hraje agresivně, trefuje hodně vítězných míčů, ale pokud se jí nedaří, číslo nevynucených chyb bývá astronomické. "Je to naladěný na hranu, a když se něco nepovede, tak ona to pak střílí," řekl trenér. 

Ale na stylu nehodlá nic měnit, "údržbu" Kvitovou učit nebude. "Neucuknu! Tohle je hra, s kterou byla maximálně úspěšná. Má tam propady, ale ty se dají věcmi okolo, jako je kondice a mentální příprava, velice dobře vylepšit. Základ určitě, pokud já u toho budu, měnit nebudeme," řekl Kotyza jasně. 

Kouč i Kvitová si hodně slibují od nové spolupráce s kondičním trenérem Markem Všetíčkem. S tím začala tenistka spolupracovat i díky vztahu s tenistou Radkem Štěpánkem po US Open a už na konci sezony se lépe pohybovala. 

"Marek je nový impulz a mně osobně se s ním komunikuje velice dobře. Může tomu dost pomoci, aby jsme mohli některé věci, co se týče taktiky a hry, nějakým způsobem rozvinout, aby nebyla tak okleštěná, jak je," přemýšlel Kotyza nahlas. "Stačí, když bude Péťa někde o půl kroku dřív a zároveň bude mít nižší těžiště, tak hned úder bude při té agresivitě přesnější. To bude posun," řekl kouč. 

Se Všetíčkem, který v minulosti vedl Petra Kordu, Karla Nováčka a dlouhodobě připravuje Štěpánka, pracuje Kvitová na lepší technice běhu. Učila se třeba běhat po špičkách. "Marek ji učí, aby šetřila energii a nedupala," prozradil Kotyza. 

Kvitová si prošla obtížným rokem tenisově i lidsky. Podle Kotyzy ale složité chvíle zvládla. "Jsem přesvědčený, že ji to posílí. Jedna věc je, že to vůbec přestála, a druhá, že se určité věci stabilizovaly," řekl trenér. "Přišel Marek (Všetíček), má spokojený život mimo tenis a to přispívá, že je na čem stavět do příští sezony." 

Letošní rok ovládla Serena Williamsová, která je podle Kotyzy inspirací pro ostatní hráčky, aby pracovaly ještě více. I pro Kvitovou. Při otázce, jestli může Češka jednou třeba Američanku nahradit, se pousmál. "Bylo by to hezké, ale je důležité nepoletovat v oblacích. Budu rád, když se k tomu aspoň trochu přiblíží," řekl Kotyza. 

Kotyza je přesvědčený, že Kvitová patří mezi hráčky světové pětky. Od dominance, jinými slovy postu světové jedničky, je ale daleko. "Petru považuji za výjimečnou, ale co dokazuje Serena, to je opravdu neuvěřitelné," konstatoval.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Diplomatické zhodnocení sezóny, druhá polovina již viditelná změna ve hře. Já bych taky sezónu určitě neoznačil jako špatnou. Konkurence je široká a stále vyhrávat nelze, má na čem stavět.
Petra za tři roky předvedla maxima na obou stránkách své hry, takže jsem zvědavý jak bude znít v roce 2014.

Asi je třeba také zmínit, že v druhé polovině sezóny absentovala Maria. Ono by ty výsledky pro některé tenistky vypadaly zřejmě jinak, a nemyslím jenom Petru.
Reagovat
tommr
a zapomínat by se nemělo ani na předčasný ukončení kariéry Bartoliový - to mělo na závěr sezóny taky velkej vliv ...
Reagovat
smazaný uživatel
První půlka sezóny byla tak špatná, že jsem si říkal, že nic jiného než změna trenéra nepomůže. Ale ruku na srdce, špatně hrála hlavně Petra. Nic ji pořádně nešlo a bylo zoufalství se na ní dívat, jak se nedokáže dát dohromady. Teď však obrátila a hraje velice dobře, dokázala se s tím poprat a je mi jedno jestli za to může Kotyza, Štěpánek nebo nový kondiční trenér. Změna je vidět a to je důležité.
Reagovat
smazaný uživatel
Kvitová musí pochopiť, že ona je šéf a nie Kotyza. Niekedy mám pocit, akoby sa ho bála vyhodiť.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenhle komentář neberu, je z něj cítit zápach závisti.Trenér Kotyza je hlavní strůjce úspěchů Kvitové. Kolik máte slovenských hráček v top 10 a Petra je tam 3 rok po sobě, což v dnešní konkurenci je velký úspěch. Petra se svým trenérem ještě mnoho dokáže.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra patří mezi Top 10, takže úspěšná sezóna. Škoda některých utkání, hlavně ve Wimbledonu, který mrzí. Petra kolem sebe potřebuje pohodu, asi nebylo vše tak jak mělo být a vezme si z toho ponaučení pro příští sezónu. Už se těším a věřím v rok 2014, že to bude rok Petry a jejího týmu pod vedením pana trenéra Kotyzy.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra patří mezi Top 10, takže úspěšná sezóna. Škoda některých utkání, hlavně ve Wimbledonu, který mrzí. Petra kolem sebe potřebuje pohodu, asi nebylo vše tak jak mělo být a vezme si z toho ponaučení pro příští sezónu. Už se těším a věřím v rok 2014, že to bude rok Petry a jejího týmu pod vedením pana trenéra Kotyzy.
Reagovat
freeteepek
Petra se potřebuje naučit vyhrávat na 2 sety. Pak na tom bude fyzicky a psychicky líp. Možná chybí už málo:-)
Je teda fakt, že letošek nestál za moc, ale byly tam i zdravotní trable. Je potřeba Petře popřát, aby se jí drželo zdraví a zbavila se všech škodlivých bakterií:-)
Na druhou stranu je vidět, že Petra už nepropadá zoufalství, což se jí stávalo i ve veleúspěšném roce 2011. Ona už během zápasů neodpadá. Tady je zřejmý pokrok, který jí spolu se zlepšenou kondicí dovede dál. Začínám se přiklánět k názoru, že Petra fakt nemůže měnit styl. Kotyza má pravdu. Na jedničku nemá, ale to druhý místo je reálný. A možná může vyhrát nějaký ten GS už příští rok. Třeba právě v Austrálii.
Reagovat
LukasH
Přesně tak. Vyhrávat na 2 sety s většinou slabších hráček bude určitě prioritou. Ten pokrok teď ke konci taky vidím v tom, že tam nejsou ty strašlivý propady. Vzpomínám si, jak na jaře na antuce zkazila Petra jednu smeč a prohrála kvůli tomu set. Pak to i řekla. Pořád sice dělá víc chyb než by bylo třeba, ale ten výkon je takovej konzistentnější.
Hodně lidí si ten rok 2011 až moc idealizuje, ale propady tam byly taky strašný. Aby se totiž tenkrát udržela na 2. místě dlouho, musela by mít výsledky jako Vika nebo Máša, na což prostě neměla.
Reagovat
slacker
O jakych propadech v 2011 je vlastne rec? Ze mezi Wimbledonem a Viddni uhrala kulove je asi jediny propad v tom roce. Vlastne se da rici ze "neudýchala" komplet všechny americke turnaje, jinak dělala radost kam prijela.
Reagovat
LukasH
Dubai, Indian Wells, ITF v Nassau, Miami. Uhrála jen jeden zápas a to v Miami. Toronto, Cinci - 2. kolo, US open - 1. kolo, Peking - 2. kolo. Vyhrát na 3 turnajích po sobě jeden zápas mi přijde jako dost velkej propad.
Reagovat
LukasH
....samozřejmě, že jednoznačně převážilo to pozitivní.
Píšu to jen proto, že se pořád mluví o tom, jak se pak Petra propadla. Jak musela hrát Máša, aby byla v roce 2012 druhá? Na to prostě Petra neměla.
Reagovat
slacker
Všechny turnaje az na Peking mají podezrele hodne spolecneho (klima a americky kontinent). Tehdy jsme ještě neznali Petru tak dukladne takze jeji astma a jeji velevyhazovani se když se zacne "potit" se tak nedostalo pod drobnohled
Reagovat
LukasH
No nevím. Petra letos Asii ovládla - Dubai, Tokyo, semi v Pekingu, Ameriku ovládla minulej rok (kromě USO), letos byla v Indian Wells v QF...Miami jo, tam nikdy neuhrála nic. Jinak je to otevřený.
Jen jsem chtěl prostě říct, že Petra nikdy nebyla konzistentní, tudíž se nedá mluvit o tak výrazným propadu.
Letos se jí nepovedly GS a to je důvod, proč se na tu sezónu nahlíží jako na špatnou. Stačil by letos jeden povedenější GS navíc a sezóna by se dala označit za docela úspěšnou.
Reagovat
slacker
Ja bych rekl ze to neni jen neuspechem na GS proc se na letosni sezonu nepohlizi jako na uspech. Herni projev ve vetsine sezony a opravdu hloupe porazky s hrackami ktere si dosud mazala na krajic, to byl duvod proc ja osobne sem zacal lamal hul.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo mu přece neříká, že má učit hrát Petru na údržbu. Dělá, jak kdyby bylo jen nejvyšší riziko a údržba a nic mezi tím. To se pak není divit, že hráčka s takovým potenciálem se za dva roky absolutně nikam neposune. Nostalgie a dobrá atmosféra je fajn, občas je ale třeba radikálnější řešení.
Reagovat
Fandina
Petra s agresivním stylem vyhrála Wimbldon a TM. Nebyla to žádná údržba. Agresivní hra jí přinesla úspěchy, tak je logické, že je potřeba na ní stavět.
Reagovat
Roger_Federer
Nesmysl, za 2 roky se nikam z timto hernim stylem neposunula a hraje na bud a nebo.
Reagovat
smazaný uživatel
To se ví, že se posunula. Minimálně stabilizovala svoji hru - již třetí rok zakončila mezi deseti nejlepšíma. Na konci sezony dostala další impuls ve fyzické přípravě a to se projeví v další sezoně.
Reagovat
Fandina
Petra hraje buď a nebo odjakživa. Takže nic nového pod sluncem. A jak jsem psala, agresivní hrou už vyhrála Wimbl a TM, takže je potřeba pokračovat a pilovat ho. Peti ... pojď pojď pojď!
Reagovat
LukasH
tomasinho: Jo, ono se to všechno hezky řekne, co? Něco mezi tím, ale bude asi pěkně těžký najít rovnováhu. Říkal to i Berdych. A pokud se o to začně pokoušet, je to kolikrát ještě horší. Kotyza má absolutní pravdu. Agresivní hra je nejnáročnější a aby se eliminovaly chyby, musí se zapracovat právě na pohybu a psychice.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, jenže na tom pohybu nezapracovala absolutně, ale absolutně vůbec. Neříkám, že nemá hrát útočně, naopak musí hrát útočně, ale musí mít údery taky pod kontrolou, což dost často nemá, hlavně z forhendu. Konec sezony byl pozitivní, ale kdo ví, jestli to přenese i do sezony nové, v hale jí to vždycky šlo, rychlejší povrchy ji svědčí, neodhalí tolik její nedostatky.

Jen prostě vidím, že stagnuje a se současným týmem to dále ne a ne posunout. Je dobře, že se snaží najít nového knodičního trenéra, za to ji chválím, ale taky by měla přestat být sentimentální a zkusit změnu, která už měla být udělána dávno. Ale lepší někdy, než vůbec.
Reagovat
freeteepek
Dobře:-)
Reagovat
LukasH
Nesouhlasím s tím, že nezapracovala vůbec na pohybu. Teď se pohybuje mnohem líp. Kdyby měla tak hroznou fyzičku, jak se pořád zmiňuje, neuhrála by v Tokyu (venku) dva zápasy denně, plus že to celý vyhrála plus hned nato hrála v Pekingu plus hromada tříseťáků (byť zbytečných). Jo, na jaře byla marná, to všichni víme. Ale měla osobní problémy.
Já to teď vidím na změnu k lepšímu od doby, co má Všetíčka. Ten jí může hodně pomoct. Kotyzu nevymění a pokud jí to vyhovuje, není důvod. Už jsem to tu psal nesčetněkrát. Nikde není psáno, že by jí novej trenér pomohl, možná by to bylo i naopak.
Není to o sentimentalitě. Naopak, když se nad tím zamyslíš víc do hloubky, to že Petra Kotyzu neposlala pryč znamená, že ví, že je chyby v ní. Jsou hráčky, který hledaj pořád příčinu jinde, mění trenéry a čekají, až jim někdo pomůže.
A pokud si poslechneš Kotyzu, když jí radí během zápasů, vždycky jí radí dobře a je na Petře, jak se k tomu postaví.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasněže je chyba i v hráčce, ale je na trenérovi, aby ji ty chyby pomohl odstranit. Neříkám, že má měnit trenéra každý měsíc, ale nový impuls často pomůže, alespoň se nastartovat k lepším výkonům. Nový trenér nemusí situaci zlepšit, ale i zhoršit, nemusíme chodit daleko (Vaidišová, Wozňáky). Přesto je třeba ten radikální krok někdy udělat, aby nezabředl a nepropásl šanci jít výš, než bude pozdě. Kotyza svůj účel splnil, dostal z Petry to, co mohl, ale víc to nejde. Měla by mu poděkovat, zůstat přáteli a najít někoho nového.

Neříkám, že nezlepšila fyzičku, ale pohyb po kurtu má pořád strašitelný, z top 10 snad nejhorší. A důkazem té podle tebe zlepšené fyzičky jsou i ty neustálé zranění, nemoci.
Reagovat
LukasH
Koukáš se na to moc zjednodušeně. Na jaře jsem si to myslel taky, že změna bude jediná možnost. Ale život tak jednoduchej fakt není. Pokud měla problémy mimo, žádnej trenér nic nespasí.
Co by měla nebo neměla, musí vědět ona sama. A vzhledem k její povaze jsem už dneska témeř přesvědčenej, že by jí to neprospělo. Stačí, aby si třeba nesedli lidsky, tak by ho znova poslala pryč a dostala by se do toho kolotoče a mohla by se skutečně propadnout. Tím myslím mimo top 20, ne z 2. na 6. místo, což většina lidí nazývá strašným propadem.
Třeba se pletu, ale říkám svůj názor. Co Petru sleduju, potřebuje bejt hlavně spokojená a tenisově dospět.
S pohybem bude limitovaná vždycky. Stačí mi vždycky vidět ty inhalátory. Může ho samozřejmě zlepšit na maximum, ale Aga nebo Caroline to nebude.
Reagovat
pepin
Více lidí, více názorů a tak je to dobře. Já si myslím a letošní více méně až tak ne povedená sezona to ukázala, že Petru ovlivnily 2 věci. Za prvé její osobní život, kde ona je typ, že jí to strašně poznamenalo a za druhé prostě nedostatečná kondice o které se zpočátku až tak nemluvilo, spíše se řešily zdravotní problémy, ale časem to přiznal vlastně pomalu kde kdo, včetně Petry i Kotyzy. Jistěže Petra nikdy nebude běhat jako Caro, Sara apod. Ale podívejme se na Kerbr, to přece není žádný drobínek a co ted např. v Istam. předváděla. Např. Marek napsal, že učí Petru, aby neběhala jako slon a určitě v té nové přípravě bude takových věcí více. K výměně trenéra jsem se ti již kdysi vyjadřoval. David je s Petrou a to je důležité hlavně pro Petru spjat jakousi "pupeční šnůrou", ona je na něho hodně fixovaná a to hlavně psychicky. K výměně bych šáhnul až pokud se nová zimní příprava povede, zhodnotí ji jako úspěšnou a následně nepřijdou výsledky. Pak by to asi naznačovalo, že ji David asi nemůže posunout dál a měla by přijít změna.
Reagovat
tommr
skoro ve všem s tebou souhlasím. Kotyza je pro kariéru Petry strašná brzda ... :(
Reagovat
slacker
Smula hosi, kazda uspesna herni vlna uvahy o vymene hlavniho trenera odsune do pozadi na pul roku nebo rok.
Reagovat
Fandina
rozhovor. A držím palce do další sezony. Peti ... pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Ach, jak už se těším na Australien Open :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist