Kotyza: Na olympiádě už bude Péťa bez tlaku a může hrát dobře

6. 7. 2012, 14:20
Aktuality 17
Největší tlak v životě si prožila Petra Kvitová při obhajobě wimbledonského titulu. Myslí si to trenér české tenistky David Kotyza, který věří, že se fulnecká rodačka po vyřazení ve čtvrtfinále zbavila určité zátěže a na nadcházející olympijské hry se může vrátit uvolněná a hrát dobře.
Profily hráčů
David Kotyza

Dvaadvacetiletá Kvitová loni vyhrála Wimbledon famózním způsobem a od ledna v sobě měla zafixováno, ač si to sama nepřipouštěla, že ji na trávě v All England Clubu čeká obhajoba. "Její výkony nebyly od začátku sezony úplně optimální z různých důvodů a tohle měla pořád před sebou, vláčela to a očekávání okolí bylo veliké. Z mého pohledu to bylo nejtěžší, čím si musela projít," řekl Kotyza v rozhovoru ČTK. 

Kvitová vypadla ve čtvrtfinále s Američankou Serenou Williamsovou, čtyřnásobnou vítězkou turnaje. "Osobně si myslím, že to (Serena) vyhraje a myslím, že porážka s ní není neúspěchem," řekl Kotyza a doufal, že se teď jeho svěřenkyně uvolní. "Teď to z ní může spadnout, být bez batohu na zádech s nějakým kamenem a může se vrátit na to samé místo na olympiádu a předvést velice dobré výkony," řekl kouč.

Duel s bývalou světovou jedničkou Serenou Williamsovou zvládla Kvitová mnohem lépe než osmifinále proti Italce Francesce Schiavoneové. "Předvedla markantně lepší výkon, přesto to nestačilo. Serena byla ve všech segmentech hry o kousek lepší a na podání byla výrazně lepší a to si myslím, že rozhodlo," hodnotil Kotyza.

Uspět proti Američance mohla Kvitová pouze v případě většího rizika. "To znamená, zkusit agresivněji returnovat i zezadu zahrát ostřeji, aby to posunula třeba do třetího setu, ale taky by mohla udělat více chyb," řekl Kotyza.

Po týdnu volna začne Kvitová s kondiční přípravou a od 16. července se doma vrhne na trénink s raketou. "Mrkneme se na obdobné věci, co viděla ve Wimbledonu, bez kterých se neobejde na olympiádě. Musíme zlepšit hru, na které staví, aby v ní byla opravdu pevná," plánoval Kotyza zaměření na servis a return.

Do Londýna se Kvitová vydá s týdenním předstihem před olympijským turnajem, který se bude hrát na wimbledonské trávě. "Osobně se na olympiádu moc těším, i když nevím, co od toho čekat. Ale tím, že se hraje ve Wimbledonu, tak to bude mít zvláštní kouzlo a věřím, že Péťa bude hrát dobře," řekl Kotyza.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
Carloss
to je fakt trochu slabošské takhle uvažovat. když by chtěl bejt člověk jedovatej, tak by musel říct, že Petra je teď pod tlakem, páč ji čeká obhajoba Turnaje mistryň a příští rok zas bude pod tlakem, páč ji čeká obhajova semi v Austrálii a pak semi na Roland Garros. Ať se vrátěj k tomu, hrát co nejlepší tenis a nepřemýšlet nad obhajobami.
Reagovat
smazaný uživatel
To ať raději Petra už žádné GS nevyhrává. Aspoň vždycky bude hrát v klidu a v pohodě :)
Reagovat
Labi
tak nějak nechápu kde se chcou s Petrou dostat...já myslel, že chce hrát absolutní špičku a ne vyhrát turnaj v roli outsidera a pak bojovat sama proti sobě ptž je na ní tlak vzhledem k úspěchu, jestli jí chce dostat trvale na vrchol musí zapracovat na psychice a na tom aby dokázala znova a znova dokazovat, že na to má...takhle to bohužel nikam nevede:(
Reagovat
smazaný uživatel
Chápu, že byla pod tlakem obhajoby ve Wimbledonu. Ale že to vědomí s sebou vláčela od začátku roku.....?
Vždyť předtím říkali, že se tak nemohla připravovat kvůli nemocem.
Měli by asi více pracovat a přemýšlet, co změnit, než mluvit.....
Vím, že jsou novináři dotěrní, ale Kotyza by měl být zkušený a vědět, co říkat. Za chvíli to od něho bude vypadat jako výmluvy. Mrzí mě, že to takto píši, ale fakt to na mě tak začíná od něho působit.:(
Reagovat
smazaný uživatel
být bez batohu na zádech s nějakým kamenem

No, jestli jsou to opravdu jeho slova, tak hodně neštastný vyjádření, vždyt ti nejlepší, co se drží ve špičce spousty let, ten batoh musí "vláčet" několik sezon..a pořád potvrzovat, že patří mezi nejlepší, ted píšu spíš o mužích, ale přece jedna povedená sezona u Petry neznamená, že vláčí batoh s břemenem? :-O
Reagovat
smazaný uživatel
Právě. Jeden vyhraný GS by ji neměl takto svázat na celý následující rok. Přitom to nebyl první vyhraný turnaj. Vyhrála i další turnaje a na konci roku TM. To budou na podzim říkat, že vláčí batoh kvůli obavám z obhajoby na TM?
Také mě napadlo, jestli to není nějak vytrženo z kontextu, protože je to opravdu nešťastné vyjádření, jak píšeš.
Taková prohlášení jsou dost bezzubá....
A co ten psycholog se kterým spolupracuje, pochvalovala si ho. Ale nevím, kdo to je a jak jí to ve skutečnosti pomáhá.....
Reagovat
gocii
jenže je jí 21 a právě to že máš jeden GS tě tíží při obhajobě víc než když federer obhajuje po 6 ne? a navic nemyslim si že by měla špatnou sezonu, taková jak byla lonská už byt nemusí nikdy že, todle je hodně slušná sezona
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo Petru nesrovnává s Federerem.
Nepíši, že má špatnou sezónu. Do Wimbledonu jsem jí také věřil a myslel, že se chytne. Teď už to tak prostě nevidím. Nemyslím ten zápas se Serenou, ale ty ostatní. Není to ono, tráva by jí měla sedět. Nestalo se tak.
Ale Kotyza vychvaluje, že hrála ve čtvrtfinále lépe než proti Schiavone, to je ale málo odehrát takto pouze jeden zápas, spíše jeden set.
Před každým turnajem mají plno prohlášení, ale ona se trápí, to je evidentní. Nehraje v pohodě. Ještě tak na AO a pak to šlo dolů. Prostě to není ono. Je utrápená a v nepohodě. Přál bych jí, aby se to povedlo a ona se dokázala zlepšit. Ale čím déle to bude trvat, tím to bude horší.
Tento rok ještě neporazila hráčku top 10. To je hodně alarmující a jí to vědomí musí hodně svazovat a s každým dalším neúspěšným zápasem se to bude zhoršovat. To je to kamení, co jí táhne dolů. Nevěří si, má problémy se hrou, množství UE pramenících ze špatného pohybu je také hodně.
Reagovat
smazaný uživatel
tak me tez zajimalo, jak to s tim batohem vlastne je a hledal jsem i jinde, zda se da dozvedet o nem vice. Je to tady do slova a do pismene stejny clanek jako jinde od CTK a podle toho, jak se pan Kotyza zminuje, myslel urcite batoh v souvislosti jen s Wimbledonem:).
Reagovat
Carloss
nehrála s hráčkou top 10 protože k tomu ani neměla moc příležitostí. díky nasazení se s nimi může utkat až v závěrečných kolech, to je rozdíl od minulého roku. Třikrát hrála v závěrečných kolech s výborně hrající Sarapovovou, jednou s výborně podávající Serenou. Nejhorší v tomhle ohledu byla prohra s LiNa v Sydney, tam to měla skoro vyhraný, ale přišel nečekanej divnej obrat.

Vyzvednul bych její výkon proti Bartoliové ve finále Hopman cupu a výkon proti Kerberové ve Stuttgartu, dobře odehrála i Fed cupy.

Chce to z mýho pohledu o malinko více odvahy v klíčovejch duelech. Jako plus vidím že Petra svý výkony jakž takž stabilizovala, už nemá takovej problém porazit slabší hráčky. Stále věřím tomu že Petra tento rok ještě něco velkýho vyhraje.
Reagovat
Roger_Federer
Kotyza :)
Reagovat
Jan
Vidím to od Kotyzy jako takové kecy pro uspokojení. Nejsem si jistý, jestli se Petra zase zlepší.
Reagovat
Pesek12
Dovedeno do absurdity, až nebude obhajovat žádné vyhrané finále bude hrát asi nejvíce uvolněně... Tudíž po Linci, TM, kam se nejspíše vůbec nedostane, bude nejlépe uvolněná a může konečně zase vyhrávat. Skvělá logika.
Spíš bych řekl, že si musí uvědomit, že každý zápas se hraje od stavu 0:0 a žádné minulé výsledky ji po pár porážkách od slabších soupeřek nepomohou.
Reagovat
gocii
proč by neměla jit na TM? kdo ju tam tak ohrozuje z těch za 9. místem?
Reagovat
Pesek12
Předběhnout může Petru Kerberová, Errani a Petra může skončit 9. - náhradnice

žebříček:
1. Azarenková (Běl.) 8800 b.
2. A. Radwaňská (Pol.) 8530
3. Šarapovová (Rus.) 8370
4. S. Williamsová (USA) 7360
5. Stosurová (Austr.) 6195
6. Kvitová (ČR) 5275
7. Kerberová (Něm.) 5170
8. Wozniacká (Dán.) 4091
9. Erraniová (It.) 3410
10. Bartoliová (Fr.) 3400
11. Na Li (Čína) 3245, 12. Ivanovičová (Srb.) 3190, 13. Zvonarevová 3160
Reagovat
smazaný uživatel
Chybička v nadpisu "můžŘe" :) ...

A jinak si myslím, že Peťa získá jednu z medailí :) !!
Reagovat
LubosZabloudil
Díky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist