Kotyza: Když to bude třeba, bude se Petra plazit i po čtyřech

7. 11. 2014, 18:25
Aktuality 18
Petra Kvitová je podle trenéra Davida Kotyzy na pražské finále Fed Cupu proti Němkám dobře připravena. Hráčka podle jeho slov hodně touží o víkendu uspět a cítí zodpovědnost získat pro domácí tým dva body.
Profily hráčů
David Kotyza a Petra kvitová

"Hodně jí záleží na tom, aby se to povedlo," řekl Kotyza ČTK. "Přistupovala k tréninku dost zodpovědně a nakládala si tak na hranici. Chce od sebe hrozně moc a řekl bych, že je až trošku stažená. Cítí tu zodpovědnost, že je první hráčka a hodně zápasů na ní stálo. Teď je tým silný, ale sama chce udělat dva body," řekl.

Pro čtyřiadvacetiletou Kvitovou není role lídra novinkou, tu zažívá ve fedcupovém výběru poslední čtyři sezony a zvládá ji dobře. "To je jedna poloha. Ta druhá je, že některé úspěchy dřív přicházely přirozeně, aniž se na to moc soustředila, zatímco teď se role obrátila. Ona to musí potvrzovat. V tom je to náročnější na hlavu a musí poctivě pracovat mentálně, aby s tím byla srovnaná. Je to každodenní práce, protože nemá žádnou garanci, že když je takhle vysoko, že to vyhraje," řekl Kotyza.

Před cestou na Turnaj mistryň se Kotyzovi líbila Kvitová v tréninku, ale v Singapuru turnaj úplně nezvládla. "Přišel útlum. Cítila emoční vyprázdněnost," popsal stav své svěřenkyně. Doufal, že nyní před finálovým kláním týmové soutěže je situace jiná. "Od té doby uběhlo pár dnů a tohle je speciální. Myslím, že výkony předvede dobrý. Je už závěr roku, nemá se na co šetřit a bude se tam i plazit po čtyřech, když to bude třeba."

Soutěž družstev hraje čtvrtá hráčka světa hodně ráda. Počínaje baráží proti Izraelkám v roce 2008 vynechala jen jediný zápas českého týmu z patnácti. "Tenis je egoistický sport, ale ona je povaha trošku jiná. Sedí jí kolektiv a někoho reprezentovat. Má v sobě zodpovědnost, což se obojí skloubí ve Fed Cupu," řekl Kotyza.

S úspěchy v individuální kariéře by mohly některé fedcupové zápasy v průběhu sezony působit na hráčku rušivě. Kotyza si ale myslí, že se soutěž na jeho hvězdě nikdy negativně nepodepsala. "Naopak, leckdy ji Fed Cup nastartoval po nevydařených individuálních výkonech a dodal jí energii," řekl trenér.

V sobotu čeká Kvitovou zápas s Andreou Petkovicovou a v neděli nejspíš s Angelique Kerberovou. "Ví, že to bude těžké, a cítí respekt. Péťa ale určitě předvede, co momentálně umí," věří Kotyza. "Jsem optimista, ale nesdílím to nadšení, že to diváci pomůžou vyhrát. Budou si to holky muset vyhrát ve velkých bitvách," dodal.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
už se těším. gabina opět nezklamala. A ona se neprojevila jako závistivá Češka...mám takový dojem, že je Němka, protože chce, aby vyhrály.... Jinak, milá gabino, ty také nic nového a světoborného va svých příspěvcích nepřinášíš - pokud chceš neustále někoho kritizovat a zesměšňovat a posílat kdovíkam - tak se nejprve zamysli nad sebou a kam bys poslala sama sebe...A ještě - požitek a napětí z finále Fedcupu si naštěstí nikdo z nás od tebe zkazit nenechá! Holky jdeme si pro tu mísu !
Reagovat
misa
Petra jí asi nedávala opisovat úkoly...
Reagovat
FulnekUltras
ale na kurtu to zvládne Petra... ;-)
Reagovat
Fandina
je hodně velké. Od bookmakerů, sázkařů, fanoušků i samotných tenstek. Tak doufám, že to všechno vyjde a naplní se to. Většinou je to těžší, než přistupovat k tomu s pozice toho, kdo může překvapit. Samozřejmě držím palce holky. Zítra to chce dva body. Moc držím palce!!!
Reagovat
Fandina
oprava ... z pozice ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je síla,tady ty články, jsou opravdu přínosné...
Kotyza,Pála.. ty bych poslala trénovat tenis do Somálska..))....Kvitová..tu omlouvá trochu to mládí,protože je to ještě taková slepička...Ale ty parazity si na sobě pěstuje pořádné...Černošek...Kaderka...
Tak doufám,že je Němky vyklepnou co nejrychleji a všichni se vrátí pěkně na zem..
Reagovat
smazaný uživatel
Taky mě někteří lidé štvou, ale kvůli tomu přece nebudu fandit soupeři. Zamysli se nad sebou?????
Reagovat
smazaný uživatel
Pro někoho může být soupeř právě ten,komu fandíš ty...nemyslíš...?
Reagovat
smazaný uživatel
Hraje ČR - NĚMECKO, fandím Češkám. A o tom to je, o tom je Fed Cup. Jediná soutěž žen v tenise a holky se mohou stát nej kolektivem na světě. Jestli tě štvou některé hráčky nebo vedení, měla by ses nad to povznést. Jinak tvůj přístup je takový klasický Český- závistivý - zakomplexovaný. Prostě mi Češi si nevážíme úspěchů našich lidí a zapomínáme i na historická fakta, přitom máme být hrdý co naši lidé dokázaly. pozn. Kromě puss.... na hradě.
Reagovat
rib
a tobě slepičko je kolik?
Reagovat
PetaM
Tipuju tak 80.
Reagovat
blixa
Spíš 13 ;-)
Reagovat
PetaM
No nevím ... To bych čekal jiný nick :D
Reagovat
smazaný uživatel
V 80 už snad lidi mají rozum, ne? :)
Reagovat
blixa
Z mladých volů rostou staří blbci ;-)
Reagovat
PetaM
Právě, že v 80 už ten rozum občas odchází ... /pokud v průběhu života vůbec nějaký přišel/.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky fandím Němkám, tak go go Germany, vyklepněte ty emocionálně prázdné Češky.
Reagovat
smazaný uživatel
Blbům se nemá oponovat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist