Kar. Plíšková je v Miami nasazenou dvojkou. O cenné body se poperou další čtyři české tenistky

21. 3. 2017, 15:08
Previews 16
Letošní ročník prestižního podniku WTA Premier Mandatory ve floridském Miami začíná již dnes duely prvního kola. Světovou jedničkou se v pondělí stala Angelique Kerberová, která na tenisovém trůnu vystřídala Serenu Williamsovou a bude plnit roli nejvýše nasazené. Dvojkou bude v současnosti nejlepší česká tenistka Karolína Plíšková. Do bojů zasáhnou další čtyři Češky.

Turnaj WTA Premier Mandatory v kalifornském Indian Wells skončil teprve v neděli a už dnes ženy rozehrají další podnik stejné kategorie ve floridském Miami. 32 nasazených hráček má již tradičně pro první kolo volný los. Loňská vítězka Viktorie Azarenková titul obhajovat nebude, jelikož po porodu teprve začala trénovat a návrat plánuje až v průběhu roku.

Nepřijede také sedminásobná šampionka Serena Williamsová. Američanku trápí zranění levého kolene a nestartovala ani v Indian Wells. Chybět bude z elitní dvacítky kvůli problémům s levým zápěstím ještě Timea Bacsinszká a samozřejmě zraněná Petra Kvitová.

• MIAMI OPEN 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: Azarenková (13-Běl.) - Kuzněcovová (15-Rus.) 6-3 6-2
Nejvýše nasazené: Angelique Kerberová, Karolína Plíšková, Simona Halepová, Dominika Cibulková, Agnieszka Radwaňská, Garbiñe Muguruzaová, Světlana Kuzněcovová, Madison Keysová
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Miami, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 7,699.423 amerických dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Kerberová (1-Něm.) - Kuzněcovová (7-Rus.) | H2H 3-4
Halepová (3-Rum.) - Keysová (8-USA) | H2H 5-1
Muguruzaová (6-Šp.) - Cibulková (4-SR) | H2H 3-0
A. Radwaňská (5-Pol.) - Kar. Plíšková (2-ČR) | H2H 7-0
• Česká účast •
Kar. Plíšková (2-ČR) - volný los
Strýcová (15-ČR) - volný los
Kr. Plíšková (ČR) - Minellaová (Luc.) | H2H 0-2
Siniaková (ČR) - Matteková-Sandsová (USA) | H2H 1-0
Šafářová (ČR) - Wickmayerová (Belg.) | H2H 2-1
Kompletní los turnaje


První čtvrtina
Hned ve třetím kole může na nejvýše nasazenou Angelique Kerberovou čekat nepříjemná a neoblíbená soupeřka. Do stejné části pavouka totiž byla nalosována i Darja Kasatkinová. Devětadvaciletá Němka, jež svou pozici světové jedničky nikdy nijak výrazně nepotvrzovala, dostane druhou šanci, jelikož se po Indian Wells do čela žebříčku vrátila.

Klíčový může být právě duel s o devět let mladší Ruskou, která německou jedničku letos v Sydney i Dauhá porazila. Kasatkinové se nicméně příliš nedaří. Momentálně je až osmnáct příček za svým maximem na 42. místě a i když má na kontě dvě čtvrtfinále, letošní bilanci má negativní 6-7.

Kerberová sice post světové jedničky po Miami určitě neztratí, nicméně obhajuje loňské semifinále a může tak přijít o značnou porci bodů. I tak by se Němka do osmifinále stejně jako v Indian Wells probojovat měla. Kasatkinová je z formy, finalistka z před dvou let Carla Suárezová rovněž a Kiki Bertensová jakbysmet.

To druhá polovina první čtvrtiny je jiné kafe. Venus Williamsová v Miami nikdy netriumfovala a ani letos to nebude mít jednoduché. Američanka se blýskla finálovou účastí na Australian Open, v Indian Wells skončila ve čtvrtfinále na raketě pozdější vítězky Jeleny Vesninové. Jako jedna z mála však Rusce dokázala sebrat set.

Už v prvním zápase může Williamsovou pozlobit šampionka z Acapulka Lesja Curenková a ve třetím kole pravděpodobně narazí na rozjetou Kristinu Mladenovicovou.

Francouzka prožívá životní sezonu. V Petrohradu, kde se mimochodem s Williamsovou utkala poprvé v kariéře a ztratila jen čtyři gamy, si došla pro svůj premiérový titul, v Acapulku si zahrála finále a v Indian Wells postoupila mezi nejlepší čtyři.

Sebevědomí třiadvacetileté francouzské tenisové jedničky roste s každým utkáním a svou formu bude chtít prodat i v Miami.

V osmifinále se vítězka předpokládaného duelu Williamsová - Mladenovicová nejspíše střetne s loňskou finalistkou a vítězkou z roku 2006 Světlanou Kuzněcovovou. Finalistka z Indian Wells by neměla mít s postupem minimálně do zmíněného osmifinále větší problém.

Její soupeřkou by mohla být ve druhém kole Kristýna Plíšková. Čtyřiadvacetiletá Češka o sobě dala vědět v Indian Wells, kde smetla Mattekovou-Sandsovou, Kasatkinovou a měla mečbol proti Cibulkové.

Rodačku z Loun na úvod čeká Mandy Minellaová, jíž má co oplácet. S Lucemburčankou totiž oba předchozí vzájemné souboje prohrála. Nicméně ty nebudou zřejmě obě hráčky vůbec brát v potaz, jelikož k poslednímu měření sil došlo před pěti lety na US Open.

Na Kuzněcovovou má Kristýna Plíšková dobré vzpomínky. Rusku před dvěma lety přetlačila ve třech setech ve Wimbledonu. Jasnou favoritkou ale bude opět dvojnásobná grandslamová šampionka.

Tip na čtvrtfinále: Kerberová (1-Něm.) - Kuzněcovová (7-Rus.) | H2H 3-4
- I když má Kerberová letos na svůj žebříček mizerné výsledky, v Miami by ji neměla ani jedna z hráček ze zmíněných důvodů zastavit. Adeptek na druhou čtvrtfinalistku je více, ale nejlepší poměr forma/zkušenosti má momentálně Kuzněcovová. V Indian Wells byla krok od titulu a na Floridě se jí začalo v posledních letech znovu dařit.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Mladenovicová (22-Fr.)
- Mladenovicová je na tom herně o trochu lépe než Venus Williamsová. Francouzka má opravdu životní formu a v současné době se s ní musí na všech turnajích počítat. Každá hráčka chce určitě své jméno v turnajovém pavouku vidět co nejdále od jména Kristina Mladenovicová.

Druhá čtvrtina
Ještě hůře než Kerberová je na tom s letošní formou Simona Halepová. Rumunku v předchozím průběhu letošní sezony trápilo zranění, ani v Indian Wells ale výrazného výsledku nedosáhla. Už ve třetím kole ji jasně přehrála Kristina Mladenovicová.

Kdovíjakou formou však neoplývají ani další nasazené hráčky Jekatěrina Makarovová, Caroline GarciaováSamantha Stosurová. Velmi zajímavý duel nabídne hned první kolo mezi Eugenie Bouchardovou a Ashleigh Bartyovou. Právě posledně jmenovaná Australanka by se mohla postarat o překvapení. Nebezpečná bude i čínská tenistka Shuai Peng.

S obhajobou loňského čtvrtfinále bude mít plné ruce práce turnajová desítka Johanna Kontaová. Ve třetím kole by mohla nastoupit proti Timee Babosové. Maďarka letos ovládla domácí turnaj v Budapešti a s vítězkou Indian Wells Jelenou Vesninovou prohrála až 4-6 v rozhodující sadě.

Stejný výsledek obhajuje i Madison Keysová. Američanka kvůli zranění zahájila letošní sezonu až v Indian Wells, kde jednoznačně vyřadila Marianu Duqueovou i Naomi Ósakaovou a svedla vyrovnaný souboj s Caroline Wozniackou. S formou na tom tedy není vůbec špatně a očekává se, že bude mít vzestupnou tendenci.

Tip na čtvrtfinále: Halepová (3-Rum.) - Kontaová (10-Brit.) | H2H 1-1
- Halepová má na tvrdém povrchu se všemi nasazenými soupeřkami pozitivní bilanci a už nutně potřebuje dobrý výsledek. V Miami se Rumunce daří (2016 - čtvrtfinále, 2015 - semifinále). Kontaová je přece jen rozehranější než Keysová a případné osmifinále vyhraje.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Babosová (24-Maď.)
- Maďarka bude spolu s Caroline Garciaovou nejnebezpečnější. Přikláníme se k Babosové, jelikož si zvýšila sebevědomí titulem v Budapešti a vypadá to, že se po mizerném úvodu letošní sezony rozjela.

Třetí čtvrtina
V první části by si to měly v osmifinále rozdat Garbiñe Muguruzaová a Caroline Wozniacká. Španělka předvedla v Indian Wells obrat k lepšímu. Prohrála až ve čtvrtfinále ve dvou tie-breacích s Karolínou Plíškovou.

Pozor si však bude muset dát na nevyzpytatelnou Shuai Zhang. S Číňankou letos padla v třísetovém souboji v katarském Dauhá.

Bývalá světová jednička Wozniacká má od února výtečnou formu. V Dauhá a Dubaji došla do finále a minulý týden v Indian Wells těsně nestačila na rozjetou Kristinu Mladenovicovou. Dánka má v cestě do osmifinále soupeřky, které letos již porazila.

Ve třetí čtvrtině bude jednou z horkých favoritek vítězka Indian Wells Jelena Vesninová. Otázkou je, jak se ruská tenistka popere s tlakem a zda konečně začne mít konzistentní výsledky.

Hodně těžký los schytala Lucie Šafářová. Rodačka z Brna začne proti Yanině Wickmayerové. S Belgičankou má pozitivní bilanci. V posledním vzájemném duelu na letošním Australian Open odvrátila devět mečbolů a může navíc Wickmayerové vrátit loňskou porážku z Miami.

V případě výhry v dalším kole vyzve Darju Gavrilovovou (h2h 2-2) a pokud by letos na Floridě zvítězila podruhé v řadě, pravděpodobně by se utkala s Vesninovou.

Ve stejné osmině je ještě Dominika Cibulková. Slovenka, jež si před třemi lety v Miami zahrála semifinále, letos zatím střídá lepší výkony s těmi horšími. Za poslední měsíc odehrála čtyři třísetové bitvy a má bilanci 2-2. V Dubaji skončila hned v úvodním zápase a v Indian Wells ji v osmifinále vyřadila Anastasia Pavljučenkovová.

Tip na čtvrtfinále: Wozniacká (12-Dán.) - Vesninová (13-Rus.) | H2H 2-6
- Wozniacká by neměla v osmifinále ze zvýše zmíněných důvodů chybět a má mnohem stabilnější formu i výsledky než Muguruzaová. Vesninovou titul z Indian Wells vybudí ke skvělým výkonům. Ruska šestou osminu pavouka ovládne.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: Garbiñe Muguruzaová (6-Šp.)
- Muguruzaová došla do závěrečných kol na obou předchozích velkých turnajích (Australian Open i Indian Wells). Na Wozniackou hrát umí (bilance 3-1) a mohla by Dánku počtvrté porazit.

Čtvrtá čtvrtina
Poslední čtvrtina je pro české tenisové příznivce pravděpodobně tou nejzajímavější. Role nasazené dvojky připadla české jedničce Karolíně Plíškové. Čtvrtfinalistka z roku 2015 nejspíše ve druhém kole nastoupí proti Jeleně Ostapenkové. Lotyšku v posledním duelu na Australian Open udolala až 10-8 v rozhodujícím setu.

Plíšková bude jednou z největších favoritek na titul. Z pozice světové trojky má možnost přiblížit se v žebříčku druhé Sereně Williamsové, jež letos v Miami nestartuje.

Další nepříjemnou soupeřkou může být ve třetím kole Julia Putincevová, kterou Plíšková letos v Brisbane suverénně porazila. Rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán ale umí překvapit a rozhodně nenechá české tenistce nic zadarmo.

Ve stejné osmině je i Barbora Strýcová a podle papírových předpokladů by měla Plíškovou vyzvat v osmifinále. Mezi nejlepších šestnáct se nicméně třícetiletá Češka v Miami nikdy neprobojovala.

Jejím maximem je třetí kolo a to hrozí i letos, jelikož by si měla o postup do osmifinále zahrát se semifinalistkou letošního Australian Open Coco Vandewegheovou. Američanka ovšem, naštěstí pro Strýcovou, tak suverénní formou, jež ji provázela na Australian Open, momentálně nedisponuje.

Nejprve však Strýcová musí zvládnout souboj s vítězkou utkání Johanna Larssonová - Monica Niculescuová. Se Švédkou má vyrovnanou bilanci, s Rumunkou taktéž.

Ve čtvrtfinále by Plíšková mohla změřit síly se svou neoblíbenou soupeřkou Agnieszkou Radwaňskou, proti níž neuhrála v předchozích sedmi zápasech jediný set.

Účast polské tenistky ve čtvrtfinále nicméně vůbec není jistá, jelikož Radwaňská se letos hodně trápí. Vyjma Sydney, kde se probojovala do finále, dalšího slušného výsledku v letošní sezoně nedosáhla.

Hlavní aspirantkou na čtvrtfinále je tak Jelina Svitolinová. Hráčka uzavírající elitní desítku prohrála z posledních šestnácti utkání jediné. Její první soupeřkou na turnaji může být Kateřina Siniaková, pokud dvacetiletá Češka znovu uspěje proti domácí Bethanii Mattekové-Sandsové.

Vítězku předpokládaného souboje Siniaková - Svitolinová čeká ve třetím kole zřejmě Anastasia Pavljučenkovová. Právě Ruska se postarala o jednu ze tří letošních porážek Svitolinové. Ukrajinku vyřadila v souboji o osmifinále Australian Open. Pavljučenkovová by mohla ve druhém kole svést zajímavý souboj s Jelenou Jankovičovou.

Bez šance rozhodně není ani semifinalistka letošního Australian Open Mirjana Lučičová-Baroniová. Chorvatka si počká na vítězku duelu Kateryna Bondarenková - Paula Badosaová Gibertová a ve třetím kole by mohla letos podruhé vyzvat Radwaňskou, kterou v Melbourne porazila.

Tip na čtvrtfinále: Svitolinová (9-Ukr.) - Kar. Plíšková (2-ČR) | H2H 0-5
- Svitolinová sice přišla v Indian Wells o sérii patnácti výher v řadě, nicméně na jejím výkonu se určitě podepsal i náročný program posledních týdnů. Ukrajinka snad měla čas opět nabrat síly a v Miami tentokrát dojde daleko. Česká jednička je jasnou volbou. Plíšková letos válí a na velkých turnajích v letošní sezoně před čtvrtfinále nekončí.

Kdo by mohl tip nejvíce ohrozit: A. Radwaňská (5-Pol.)
- Přijde konečně čas Polky? V Miami před pěti lety triumfovala a od té doby došla vždy minimálně do osmifinále. Polka má nejvyšší čas přidat druhý solidní letošní výsledek.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

16
Přidat komentář
tommr
debla hraje v Miami 6 párů s českou účastí. Los nám opět moc nepřál a 3 z našich 4 největších nadějí jsou v horní polovině. Nejhorší je situace v první čtvrtince, která je opravdu extrémně našlapaná. Vedle Bucie, která obhajuje lonskej titul tam jsou i vítězky a finalistky z Miami, který spolu budou hrát už v prvním kole! ...
Pokud si chce Lucka Šafářová udržet pozici světový dvojky musí v Miami dojít minimálně do semifinále a ani to jí za určitých okolností nemusí stačit. V ohrožení je i první místo BMS. Před obě se může dostat Mladenovicová a Lucku může předstihnout i Garcia (i když ta v Miami debla vůbec nehraje) a Rusky Makarova a Vesnina ...
Reagovat
tommr
je poprvé na tak velkým turnaji v roli nasazený dvojky a měla by tak teoreticky dojít až do finále. V praxi to ovšem nebude mít i díky špatnýmu losu tak jednoduchý. Už v prvním zápase může narazit na nebezpečnou Ostapenkovou se kterou měla na AO velký problémy. Ještě větší nebezpečí bude číhat ve čtvrtfinále v podobě Agy Radwanský proti který Karolína vůbec neumí. Hodně by mě proto překvapilo kdyby se Karolíně podařilo do toho finále dojít ...
Reagovat
bIbec
a tak do toho ČF je ještě daleko. Ani Aga se tam nemusí dostat.
Reagovat
blixa
Já teda nevím, ale nebyla takhle náhodou jako dvojka už na IW ? Byť samozřejmě po odhlášce Sereny.
Reagovat
Fandina
Byla, i když jí po odstoupení Sereny zůstala trojka.
http://www.tenisportal.cz/indian-wells/2017/wta-zeny/?phase=main&draw=1
Reagovat
blixa
Jen formalizmus, vzhledem k tomu že byla přelosovaná jako dvojka.
Reagovat
Fandina
V pohodě, výsledek je stejný, ona a Kerber nejvýše nasazení, dvojka a jedničky.
Reagovat
VlS
Tommr - konečně správná tommrovská prognóza, to by mohlo bejt dobrý :-)
Reagovat
blixa
Tak, tommrovi se konečně vrací forma !!! ;-)
Reagovat
vendulkabendulka
Karolína skončí už s Ostapenkovou, je mi líto. V IW hrála celou dobu špatně a tady to bude stejné.
Reagovat
FulnekUltras
věřím, že třetí kolo ještě udělá - aby se mohla kvalifikovaně rozhodnout před FC... ;)
Reagovat
dadaft
z té trojice opravdu velkých amerických betonových turnajů mimo USO - tedy Indian Wells, Miami a Cincinnati - můj nejoblíbenější.

jednak po tom, co jsou grandslamové centrkurty všechny s uzavíratelnýma střechama, je miamský Grandstand asi nejkrásnější typicky americky rozlehlý otevřený centrkurt

http://img98.rajce.idnes.cz/d9802/9/9236/9236003_4cd4d395a57358b22ab5b1bde3af1413/images/2017-03-21_131030.jpg?ver=2

!!! nádhera !!!
doufám, že v Miami nikdy střecha nebude.

jednak je to pro spoustů hráčů Home Open, 6x zde vyhrál Andre Agassi,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a tak vůbec, zkrátka letos se chystám pořádně si ho užít. ))
Reagovat
Fandina
Před časem tu byl tenhle článek. Jak to dopadlo nevím.
http://www.tenisportal.cz/zpravy/miami-open-se-prestehuje-z-key-biscayne-17633/
Reagovat
dadaft
oni chtějí investovat 50 milionů dolarů do rekonstrukce, ale je to odmítnuto a turnaj se bude stěhovat?
to snad ne.
to je nějaká právní šaškárna,,,,,,,,,,,,,,,,
doufám, že se nějak dohodnou, tohohle krásného kurtu by byla škoda...
Reagovat
Fandina
Nevím, jak to dopadlo, třeba je klídek, ale znáš to s Roland Garros, tam jsou také pořád komplikace s rekonstrukcí a rozšiřováním. Teď snad už je rozhodnuto.
Reagovat
dadaft
tak tam kde hraje Týna, to rozhodně není centrkurt, který se tím pádem nejmenuje Grandstand,,,,,,,,,,,, jak jsem mylně uvedl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist