Kam zmizeli teenageři? Nemají sílu, říká Wilander

9. 12. 2010, 17:03
Téma 3
Boris Becker získal v roce 1985 první titul ve Wimbledonu jako sedmnáctiletý. Stejně mladý byl Michael Chang při triumfu na French Open 1989. Pete Sampras vyhrál první ze čtrnácti grandslamů, US Open 1990, v devatenácti. A Rafael Nadal ovládl rovněž v devatenácti poprvé Roland Garros. Od té doby už žádný »náctiletý« grandslam nezískal. Proč?
Mats Wilander (© Martin Sidorják)

Kam se ztratili teenageři?! To vysvětluje v exkluzivním rozhovoru pro magazín Tennis Arena Švéd Mats Wilander (46), který sám prorazil do Top 10 už jako sedmnáctiletý.


Proč chybí v Top 100 byť jediný teenager?
"Vidím dva důvody. Ten hlavní je, že mladí hráči nejsou na špičkový tenis a soupeření s muži dostatečně fyzicky zdatní. Uvedu příklad: váš »teenager« Tomáš Berdych teprve teď fyzicky dospěl a má dost síly, aby se prosadil."

A ten druhý důvod?
"Chybějí šílenci, kteří se narodili se zápalem, odvahou, zažráním a odhodláním rvát se v každém zápase až do konce. Hráči, kteří v sobě mají oheň. Podívejte se na Murrayho ve finále Australian Open. Už ve čtvrtém gamu roztřískal raketu a bylo po zápalu. Proti Nadalovi?! A propos Rafa: to je přesně hráč, který se nevzdá, dokud si nezlomí nohu! Před ním byl takový Hewitt. Třeba Federer tuhle vlastnost taky nemá. Já ji měl, Chang ji v sobě taky měl. Dnes je ohromná konkurence, ale žádné takové šílence nevidím."

Takže šampioni...
"...šampioni tady jsou, ale za mě jich bylo padesát (myslím ve věku teenagerů), zatímco dneska pět set. Takže šance, že se prosadí, je logicky menší a oni jsou z toho unavení, zápal z nich vyprchá a tím to skončí."

 

V listopadovém čísle Tennis Areny si také přečtete:

• Proč se Dánka Wozniacká stala 20. světovou jedničkou v historii žebříčku WTA
Špičkový turnaj v Česku? Utopie, hvězdy budou jezdit jen na exhibice
Dvojrozhovor s Ivo Kaderkou a Igorem Moškou

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok na www.tennis-arena.cz!

 

Takže dřív to bylo snazší?
"Určitě ta šance byla větší, stačilo mít talent a touhu vyhrávat. Dnes máš talent a chceš vyhrávat, ale zastaví tě Berdych, který měří ve třinácti letech 186 centimetrů. Už v tomhle věku hrají fyzické dispozice velkou roli. Takže sice po kurtech běhá pět set talentovaných hráčů, ale neprosadí se. Proto ve stovce chybějí. Konkurence je zkrátka mnohem větší a tenis náročnější fyzicky. O ničem jiném to není."

Na žebříčku WTA ale mladé hráčky nechybějí, je jich tam hned šest...
"Protože opravdu talentovaných osmnáctiletých holek je padesát, ale kluků desetkrát víc. To je ten rozdíl."

Z mladých hráčů jsou na žebříčku ATP nejvýš Bulhar Dimitrov, Australan Tomic, Američan Harrison a Srb Krajinovič. Kdo z nich má podle vás největší potenciál?
"Krajinoviče neznám. Ale je hrozně těžké to odhadnout. Jedna věc je dnes jinak než dřív: nějaký mladík vyhraje dvě kola na Australian Open a hned je z něj superstar. Vidí se na plakátech, podepíše kontrakty a všichni čekají, že začne vyhrávat grandslamy. Ale kdo ví, zda to v sobě ten kluk pravdu má!? Takové cíle jsou krátkozraké. Já v sedmnácti nechtěl vyhrávat velké turnaje, ale naučit se tenis, naučit se ho co nejlíp."

A ti mladíci?
"Tomic je velký talent, hrál skvěle na Australian Open, ale - teď co? Nic! Řekl bych, že největší potenciál má Dimitrov. Donedávna byl jeho koučem Peter Lundgren, který je vynikající na techniku, teď pracuje s Australanem McNamarou, který vyznává tvrdou práci, takže ho čeká dřina."

A Ryan Harrison?
"Viděl jsem ho na US Open, ale musí ten přístup, zápal, který jsem viděl, opakovat v každém dalším zápase. Je snadné hrát dobře na centrkurtu při US Open, důležité je umět to zopakovat! Na kurtu číslo třináct nebo na challengeru v Prostějově. A ještě něco: každý mladý hráč musí pochopit, že to všechno dělá pro sebe, pro nikoho jiného. Takže - čekáme na toho šílence." (usmívá se)

pva, Tennis Arena, Jiljí Kubec

Komentáře

3
Přidat komentář
skott
Ze chybi ¨silenci, kteri v sobe maji ohen¨ je nicnerikajici nesmysl.Zrovna takovy Harrison je az neuveritelne vyspely na svuj vek.Ten kluk vyjma vzhledu vubec v nicem nepripomina teenagera.Naopak ma nazory petatricetileteho chlapa a moc dobre vi, ceho a jak chce v tenise dosahnout.
Proc se v poslednich letech tak malo objevuji hraci pod 20 let ve spicce, je dano prave zminenou konkurenci od tech nejnizsich pater.I sami hraci rikaji, ze na challengerech uz se dneska neda potkat prakticky nikdo, kdo by tenis neumel a plati to uz, da se rici, od futuru.Prosadit se je samozrejme stale obtiznejsi - rychlejsi, fyzicky narocnejsi hra, v 18 letech opravdu tezko muze nekdo konkurovat 25letym hracum na vrcholu sil.Musel by prijit s necim novym ve hre nebo vyuzit nejakou technologickou novinku, nevim...latka je ted po fyzicke strance nastavena vysoko, temer na lidskych limitech a postupne se ji blizi cim dal vice tenistu.Celkove tak starne cela Top 100.Od poloviny 90. let se prumerny vek hrace zvedl o vice nez rok a pul na soucasnych temer 27 let.Stejne tak letos to byl druhy rok po sobe, kdy na konci sezony v TOP 100 neskocil zadny teenager, to se od Open ery predtim nikdy nestalo.Poslednim byl Kei Nishikori v roce 2008.Mozna v dalsi sezone to zmeni treba zrovna Ryan, ale do absolutni spicky (natoz hrani o GS) urcite ani on ani nikdo jiny tak rychle nepronikne.Jinak dalsim duvodem, ktery nepomaha mladym muzou byt i zmeny v bodovani zavedene prave pred dvema lety a rozevreni nuzek mezi ATP turnaji a challengery.
¨Starnuti¨ se ovsem netyka se to jenom ATP jak je naznacovano v clanku, prumerny vek se zvysil i u holek, ktere vseobecne dospivaji driv, ale presto uz se ani tam v nejlepsi stovce nenachazi zadna hracka pod hranici dospelosti, jak dodenavna bylo pravidelne zvykem!
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak Berankis je z nich nejlepši, aspon byl tuto sezonu. Ostatni jsou možna talenti,ale neprodavaji svuj talent. Ricardas podle mě pujde ještě hodně vzhuru.
Reagovat
misoSK
z tych mladikov by som este spomenul Berankisa, ten uz sice ma 20 ale je v TOP 100 a buduci rok pojde este vyssie
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist