Jsou zápasy Davisova poháru v Rusku zakleté?

14. 4. 2008, 10:33
Aktuality 1
Hrát daviscupové utkání v Rusku, to pro hostující tenisty znamená dát si pozor nejen na kvalitu soupeře, ale také na kurty připravené na hranici regulérnosti. A možná i něco víc. Poslední tři reprezentační týmy, které v Rusku hrály, se musely vyrovnat se zdravotními problémy. Němci, Srbové a naposledy Češi však neuspěli.
Před dvěma měsíci si srbská jednička Djokovič a dvojka Tipsarevič v Rusku kvůli viróze téměř nezahráli

Vše začalo v září loňského roku, kdy Rusové v semifinále hostili tým Německa. Domácí byli mírnými favority, ale Němci s poraženeckou náladou nepřijeli. Rusko nakonec vyhrálo 3-2, když o jejich postupu do finále rozhodl až poslední pátý zápas. Začaly se však objevovat spekulace, že německý tenista Tommy Haas byl v Rusku otráven - těsně před zahajovacím utkáním s Igorem Andrejevem se mu udělalo špatně a nakonec s domácím hráčem dokázal uhrát pouhých 6 gamů. Obvinění Rusů se dokonce začalo vyšetřovat, ale k žádnému prokázání úmyslného "otrávení" nedošlo. Haasovi tak jenom nemuselo sednout některé z jídel...

Rok 2008 začali Rusové opět na domácí půdě. Přivítali Srbsko, které měl táhnout čerstvý vítěz Australian Open Novak Djokovič. Měl, ale k úvodnímu utkání proti Južnému nakonec místo něj nastoupil deblista Nenad Zimonjič, který sice vyhrál první set, ale podle předpokladů na Rusa nestačil. Dvacetiletý Srb bojoval s virózou. Nakonec nenastoupila ani srbská dvojka Janko Tipsarevič, kterého sužovaly podobné problémy jako Djokoviče. Ten se sice pokusil nastoupit ke čtvrtému duelu proti Davyděnkovi, aby se vyrovnal stav na 2-2 na zápasy, ale do duelu vstoupil dost vysílený a s vědomím, že více jak tři sety odehrát nedokáže. Djokovič se dostal do vedení 2-0, ale ve třetím setu mu už viditelně docházely síly - během utkání i zvracel - a za stavu 2-1 na sety vzdal. Srbové však žádné spekulace o otrávení nevyřkli. Djokovič i Tipsarevič podle srbského tenisového svazu už do Ruska nachlazeni přicestovali.

Naposledy, o uplynulém víkendu, se v Moskvě objevili čeští tenisté a měli být v boji o semifinále důstojným soupeřem. To se ve všech zápasech potvrzovalo, ale v důležitém čtvrtém utkání přišlo něco, co asi nikdo nečekal. Tomáš Berdych mohl poprvé porazit Nikolaje Davyděnka a vyrovnat stav na 2-2. V rozhodujícím pátém setu si však za stavu 2-1 ošklivě podvrtl kotník a zápas pro něj skončil. Stejně jako sen českých tenistů o postupu do semifinále. Český tým si už při příjezdu do Moskvy stěžoval na špatně připravený povrch, který byl hodně měkký. A s největší pravděpodobností i kvůli špatné kvalitě kurtu se Tomáš Berdych zranil. "Ukázalo se, že ten kurt opravdu není takový, jak by měl antukový kurt vypadat, že je to opravdu brambořiště. Určitě to neplánovali, ale na tomhle je ta šance (na zranění) větší a bohužel se to stalo. Ta noha asi zajela do nějaké měkčí antuky, rýhy nebo něčeho takového," řekl. Radek Štěpánek, česká dvojka, doplnil: "Jestli je to tu zakleté, nevím. Ale asi tady něco ve vzduchu létá. Pravdou je, že Rusové mají silný tým a náhodou se tu nevyhrává.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
kdyby hral boda tak jsme postoupili
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist