Janowicz si z favoritů dělá trhací kalendář, poradil si i s Tipsarevičem!

2. 11. 2012, 22:18
Aktuality 67
ATP PAŘÍŽ - Pařížský turnaj Masters přináší řadu překvapivých výsledků, jednoznačnou senzací jsou však výkony Jerzyho Janowicze. Ten porazil už čtvrtého soupeře Top 20 v řadě a po dnešní výhře nad Tipsarevičem se stal prvním polským tenistou v semifinále turnaje Masters 1000. Na začátku sezony přitom kvůli nedostatku peněz neletěl ani na Australian Open.
Profily hráčů
Jerzy Janowicz

Jerzy Janowicz si v roce 2007 zahrál finále juniorky na US Open a o rok později také na Roland Garros. Mezi dospělými se však dlouho neprosazoval. Až v letošní sezoně dokázal vyhrát tři challengery, z nichž má nyní celkem čtyři tituly a upozorňuje na sebe také na okruhu ATP. Na něm šeskrát v řadě nezvládl 1. kolo, než se v červnu ve Wimbledonu dočkal při debutu na grandslamovém turnaji premiérové výhry. V Londýně dokonce jako kvalifikant sahal po osmifinále.

Před 14 dny si polský tenista, který 13. listopadu oslaví 22. narozeniny, zahrál v Moskvě poprvé ve čtvrtfinále, Tento týden však na sebe definitivně upozornil celý tenisový svět. Na Masters 1000 v Paříži prolétl přes Tursunova a Serru kvalifikací a v hlavní soutěži si pak udělal trhací kalendář z favoritů. V úvodních kolech proti Kohlschreiberovi a Čiličovi nečelil jedinému brejkbolu a včera šokoval výhrou nad světovou trojkou Andym Murraym.

Jerzy JanowiczAle ani skalp olympijské vítěze a šampiona US Open polskou senzaci plně neuspokojil. Janowicz si dnes vyšlápl na dalšího - v pořadí již čtvrtého v řadě - hráče Top 20 Janka Tipsareviče. S devátým hráčem světa, který měl již jistý start na Turnaji mistrů, sice prohrál první set, v dalších dvou sadách už ale ztratil jen dva gamy. Ve chvíli, kdy ve třetím dějství vedl 4-1 a měl výhodu podání, srbský soupeř kvůli vyčerpání vzdal a diváci ho z kurtu vyprovodili bučením.

To však Janowiczovi radost z další senzační výhry nezkazilo. "Ve druhém a třetím setu jsem hrál nejlepší tenis ve svém životě. Vůbec jsem netušil, že dokážu hrát takto dobře. Není pro mě jednoduché si uvědomit, co se právě teď v mém životě děje," řekl zaskočený Janowicz. "Hraju teď nejlepší tenis a já doufám, že zítra mohu hrát ještě lépe. Nevím, co bych měl od sebe očekávat, ale doufám, že pro mě turnaj ještě neskončí," dodal.



Janowicz tak jako první polský tenista v historii postoupil do semifinále Turnaje Masters 1000 a paradoxně v něm narazí na tento týden papírově nejslabšího soupeře. Utká se totiž s 20. hráčem světa Gillesem Simonem z Francie, který dnes vyřadil Tomáše Berdycha.

Janowicz: Byl jsem zlobivý kluk
"Semifinále je něco neuvěřitelného pro mě i pro mou rodinu. Moje rodina po včerejším i dnešním zápase plakala. Tohle je neuvěřitelný týden pro celou mojí rodinu. Možná i proto, že díky tomu získám nějaké větší sponzory, na začátku letošního a minulého roku jsem začínal s minimem financí," uvedl Janowicz, který si na prize money vydělal včetně prémií za čtyřhry 350 tisíc dolarů, z toho zhruba polovinu v této sezoně. Za pařížské semifinále obdrží šek na 118.201 eur, ale částku může samozřejmě ještě navýšit.

"Letos jsem vůbec neletěl na Australian Open, protože jsem na to jednoduše neměl peníze," přiznal rodák z Lodže. "Tak doufám, že po tomto týdnu se můj život trochu změní. Vlastně se už změnil," smál se pro mnohé až do tohoto týdnu neznámý tenista.

Na otázku, kde získal psychickou odolnost, odpověděl: "Na základní škole jsem byl zlobivý kluk. Na střední jsem bojoval s každým učitelem. Byl jsem opravdu špatný člověk. Nedokážu to vysvětlit, proč jsem ten typ člověka. Včera jsem hrál proti Andymu Murraymu a necítil jsem žádný tak. Jen jsem se snažil hrát nejlepší tenis."

Po včerejším zdolání Murrayho, proti kterému odvrátil mečbol, toho moc nenaspal. "Mohl jsem spát, žádný problém. Spal jsem velmi dobře dvě hodiny," vtipkoval Janowicz. "Několik hodin jsem v noci zůstal na počítači, spát jsem šel až v 5 ráno. Zkrátka jsem nemohl usnout, ale jak vidím, vůbec nezáleží na tom, jestli spím. Ani nejím. Právě teď hraju nejlepší tenis."

V turnaji už pokračuje pouze jeden nasazený hráč, kterým je světová pětka David Ferrer. Španělský tenista dnes porazil 6-2 7-5 vítěze turnaje z roku 2008 a loňského finalistu Jo-Wilfrieda Tsongu a udržel si šanci na zisk prvního titulu z turnajů Masters 1000. Ferrerovým maximem jsou dosud tři finálové účasti. 

Ferrer, který minulý týden vyhrál turnaj ve Valencii a čekají ho ještě Turnaj mistrů a finále Davis Cupu, se v semifinále utká s domácím Michaelem Llodrou Francouzský tenista se takto daleko na turnaji Masters 1000 dostal už jen předloni právě na domácí půdě v Paříži. Dnes dvaatřicetiletý Llodra zdolal 7-6 6-3 přemožitele Novaka Djokoviče Američana Sama Querreyho a vyrovnal své maximum.

- ATP MASTERS 1000 PAŘÍŽ -
(Francie, tv. povrch / hala Bercy, 2.427.975 eur)
páteční výsledky (02. 11. 2012)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Simon (Fr.) - Berdych (5-ČR) 6-4 6-4
Ferrer (4-Šp.) - Tsonga (6-Fr.) 6-2 7-5
Janowicz (Pol.) - Tipsarevič (8-Srb.) 3-6 6-1 4-1 skreč T.
Llodra (Fr.) - Querrey (USA) 7-6(4) 6-3

Semifinálové dvojice: Simon - Janowicz, Ferrer - Llodra.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

67
Přidat komentář
tito
poté, co odvrátil asi " dvacet" brejkbolů svůj první při setbolu proměňuje a získává úvodní set. Pašák. :-)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Za předvedenou hru, opravdu nádherný tenis z dávných dob, kdy byl tenis pestřejší než dnes, si Llodra alespoň ten první set zasloužil, když je stejně jasné, že Ferrera neporazí. Nebo alespoň šanci poprat se o něj v tie-breaku...
Reagovat
tito
to určitě. A přál bych mu to, je to velký sympaťák. Ale v tom příspěvku jsem ocenil hlavně to, že David udržel soustředění přes tu lavinu brejkbolů. Jo a toho synka mi bylo líto.
No prostě ke konci taková radost neradost... :-()
Reagovat
a.magerova
Ve finále mu budu fandit, nejen proto, že jsem ho tam chtěla, ale i proto, že pokud Paříž vyhraje nebude zas až tak smutný kdyby nevyhrál TM, protože tam mám jiného favorita... :-)))
Reagovat
J.M.
Tak já budu hlavně zvědavý, jak se Davidovi v Londýně povede. Loni tam hrál jak z partesu. Pokud ani po Paříži na něm nebude únava znát, pak už by si asi opravdu zasloužil nějaký metál za nezničitelnost. Ale titul z Masters 1000 turnaje bych mu taky přál, za všechny ty roky.

A Llodra hrál opravdu v prvním setu přenádherně. Škoda těch neproměněných brejkbolů.
Reagovat
Stan_Borowitz
Určitě, to bylo opravdu obdivuhodné, ta psychická odolnost. Škoda, že Llodra ten set neuhrál, ale snad jeho syn na tu nádhernou Llodrovu hru jednou naváže. Byla by škoda pro tenis, kdyby tento styl z kurtů zmizel.

Mimochodem, nesmírně sympatická byla reakce obou hráčů po mečbolu. Upřímně, něco podobného si třeba v ženském tenisu nedokážu vůbec představit.
Reagovat
J.M.
Tak ona vůbec letos v Paříži jsou ta podávání rukou u sítě nezvykle vřelá a usměvavá. Asi to bude tím, že pro jednu část hráčů to je loučení se sezónou, pro druhou zase taková nepodstatná předehra před Londýnem.

A u toho jeho synka jsem měl stejné myšlenky. :-) Má to z první ruky, vidí to na vlastní oči... Tak snad z toho něco pochytí.
Reagovat
smazaný uživatel
pred 3 roky jsem se na nej byl podivat na future v moste a zadna slava to nebyla..dneska ma tyden jako ze snu...psychika dela divy v tenise !!!
Reagovat
gigin
The Gull!!!! Je to tam!! :)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Celkem easy. Zejtra final s Brandsem.
Reagovat
Sonja
Jééé, gratulace, Jerzy:-)))))
Reagovat
anajka
Úžasný chlapec, úžasný výkon. Teším sa, k mojej stálici RF pribudol nový obľúbenec.
Reagovat
Pe3k
Masakr. Zajímalo by mě, kdo před turnajem tipoval, že bude ve finále :D
Je to frajer, snad mu to vydrží, ale spíš ne.
Reagovat
a.magerova
Taky gratuluji.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som vedel, že bude vo finále !

....

Ale v kvalifikácii :)
Reagovat
Mayo
no ci pana, tá A-čková skupina je teda riadny masaker
Reagovat
gigin
Ať už je pondělí :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/atptour/9652918/Boris-Becker-Andy-Murray-against-Novak-Djokovic-is-the-hottest-ticket-in-world-tennis.html

Beckerův pěkný rozbor rivaltiy Andy-Nole.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Simon to je teda hnus, velebnosti.

Síce som písal, že Janowicz zatiaľ nemá na top 10, ale touto hrou v Paríži áno. Celkovo vzaté, je to stále len jeden turnaj a bude to musieť potvrdzovať v budúcom roku, no vidím ho niekde okolo 20.miesta ATP.

Dnešok beriem pre neho ako vyhratý zápas, Simon je úplný odpad, s prepáčením.
Reagovat
smazaný uživatel
Bolo by neskutočné, keby získal za tento turnaj Janowicz 1020 bodov :)) Hráč ktorý hral turnaje futures ešte na začiatku roku. Ale prajem mu to veľmi. Snáď sa stretne vo finále s Ferrerom, ktorý by už mohol byť myslou v Londýne.
Reagovat
J.M.
Ten Jerzyho vývoj je neskutečný, jako za starých časů. Člověk by myslel, že v dnešním tenisu, kde se mladíci nahoru prokousávají léta, už takový raketový výstřel není možný. Moc bych si přál, aby to s ním nějak negativně nezamávalo, a aby vydržel v úsilí příští rok, ale bude to hodně těžké. Zatím vypadá mentálně odolně. Protože tohle je něco, co mi v tenisu dlouho chybělo.
Reagovat
Roger_Federer
ted se lame zapas,Ivanovič se dostala do hry..A Šafařka to bude mit ješte hodne težke.
Reagovat
Sonja
jsem viděla chvíli a hned jsem tu tragikomedii vypla...
A teď koukám, že už je konec ve dvou.
Reagovat
ReadyTeddy
Jedemé, Luckó, jedeme
Reagovat
smazaný uživatel
Ty píčoo. Skupina smrti A: Djokovič, Murray, Berdych, Tsonga.

B: Federer, Ferrer, DelPo, Tipsa.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm hezký no. Víc na ho*no to bejt nemohlo. :(((((
Reagovat
Sonja
Hnus...
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, totální píčovina prostě, takové nevyrovnané skupiny. Federer s rukou v kapse, problém mu nadělá jedině Del Potro, další dva s ním nevyhráli snad ani jednou.
Reagovat
smazaný uživatel
A hlavně ušetřené síly Federerovi pomůžou, nehrál Paříž a Davida s Jankem prostě dát v suchém triku.
Reagovat
Roger_Federer
:), hold konečne spravedlnost.
Reagovat
a.magerova
za tu neuskutečněnou 303... Díky osude :-)))

Velká gratulace Lucce!!! :-)))

Simon teda zatím :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Máte to super, za to nás čekají tři neskutečně těžké zápasy, s asi nejlepším hráčem momentálně a dvěma dobrými halaři. Musí Andy vyhrát hned první mač s Berdychem.
Reagovat
Sonja
Prej spravedlnost...prober se.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, ale nikde jinde krom ofiko Twitteru ATP to nebylo ten los.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že to ako zdroj stačí. :)
Reagovat
gigin
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2012/11/Features/London-Finals-Draw-Ceremony.aspx
Reagovat
a.magerova
Tak už je to i na ATP, takže super, dík Drahý můj :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tentokrát sice nerad, ale když jsem ti udělal radost :-) Tak se potkáme v SF nebo finále.
Reagovat
a.magerova
Jsi muž na svém místě... víš jak ženu uspokojit!!!
Reagovat
Padme
a přesné termíny zápasů už taky jsou???
Reagovat
smazaný uživatel
:-) Takové chvály, to se krásně čte. Totéž by se dalo říct i naopak, takové zprávy potěší mužské ego dvojnásob :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Od 14:45 los TM.
Reagovat
George_Renel
na Ferrera. Jestli ho před DC neutaví ani tahle porce zápasů, tak je to nezmar na druhou. Osobně by pro mě bylo vítězství v DC více než úspěch v Paříži nebo na TM. Ale samotní tenisté to možná vidí jinak. (Doufám, že Tomáš ne :-) )
Reagovat
smazaný uživatel
DC že je důležitější? Možná pro nějakýho vola..Body za to skoro nejsou a hlavně za to nejsou prachy a sláva! Bože probuď se! Třeba i semi na TM je pro každýho důležitější než DC!
Reagovat
George_Renel
Probudit a zklidnit by ses měl především ty sám. Také bys mohl věnovat větší pozornost porozumnění psaného textu. Pak bys nereagoval jak hysterka.
Reagovat
smazaný uživatel
Prej hysterka :D
Reagovat
Jan
Takže Berdych a Štěpánek, stejně jako Nadal a další, jsou volové, když hrají DC už roky ? Naštěstí ještě není všechno jen o penězích.
Reagovat
smazaný uživatel
ano, hysterka
Reagovat
smazaný uživatel
Jan: DC hrajou hodně tenistů,ale není to pro ně nejdůežitější a jo, Štěpánek a Berdych jsou volové :) Nadal ne
janekda: to jako proč?
Reagovat
smazaný uživatel
Poláci slaví...
Reagovat
smazaný uživatel
No opravdu zajimave masters. Favoriti na konci sezony uz to tak neprozivaji, turnaj mistru maji jistej, tak uz se setri spise na nej a posledni velky turnaj sezony uz nehroti, Tim vetsi sance pro ty z druhe garnitury. Janowicz sanci chytil za pacesy na sto procent. Trochu mi pripomina Samprese i vizazi, pootevrena usta mezi vymenami apod. Kdyby se priblizil i jeho hre, jen plus pro nej.No kazdopadne dalsi tenista nastupujici generace, ktereho budu sledovat. Uvidime, jestli se ztrati v tom mnozstvi zacinajicich a uhaslych hvezd nebo vydrzi a bude zarit vic a vic. Vzdy jsou dojemne ty pribehy o chudem zacinajicim tenistovi, kteremu se podari na sebe upozornit. Co by za to dali ty tisice , kteri bezejmenni zustanou.
Reagovat
smazaný uživatel
Várka tipů na zítřek:
není toho mnoho, buď jsou jasné zápasy nebo jsou kurzy nízké

1. Simon-Janowicz 1.set Simon 1.67
2. Ferrer-Llodra Llodra 2.9
3. Kvitová-Jankovič Jankovič 2.71
Reagovat
darek.vrana
Maximálně Simon. Kvitová i Ferrer bez problémů.
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze se na to video divas spatne. Janowicz zahral vynikajici uder, diky vrozenym dispozicim vyrovnal balanc otockou, ale slo o ciste reflexivni zalezitost, BH halfvolej za telem.. Baby Fed predvedl ze stejnych duvodu stejne vynikajici uder, ale lahudkove pridal jeste genialni "napad" a originalne zahral na bekhendove strane za telem FH halfvolej, coz jednoznacne nadrazuju... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jeeee, spatne kliknuto, patri postrehu J.M., pardon.. :-)
Reagovat
J.M.
Ten Dimitrovův "nápad" je ale věc, kterou hraje, ne-li snad nacvičuje, v tréninku. On je taková hračička (i to je bráno jako jeho slabina, že ho nebaví klasický dril, má problémy s pracovním přístupem). Čili pro něj poměrně zažitý úder. Janowiczův úder ale byl asi spíš jen reflex, úplná improvizace, tam se spíš projevil ten přirozený talent. I když možná byl o něco náhodnější než ten Grigorův, těžko říct, jestli to tak chtěl (Grigor to pravděpodobně mínil zahrát tak, jak to zahrál).
Reagovat
smazaný uživatel
aa, takze ke vsemu zadna "z nouze ctnost", ale originalni volba uderu, nadrazuju tuplem.... ;-)
Reagovat
tommr
by nemuselo bejt špatný finále ...
Mělo by to výhodu i v tom, že Ferrer by pak moh bejt po třech těžkejch turnajích v řadě před finále DC pořádně vyštavenej ... :)
Reagovat
VlS
myslím si, že tuhle kalkulaci umí udělat David taky, proto si myslím, že dneska vyhraje Llodra, ale možná David vidí spíš šanci na velkej úspěch, kterej ještě nemá, myslím, že Major ještě nevyhrál a klidně tomu obětuje TM, kde beztak moc šancí nemá. JWT včera taky hrál tak nějak na půl plynu a to ještě nejspíš proto, že to je ve francii.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky souhlasím s tím vyhraným Masters. DC už vyhrál několikrát, bez Nadala stejně nejsou favorité. Navíc v TM stejně skončí ve skupině a na odpočinek bude mít času až, až.
Reagovat
J.M.
Když se tak dívám na to video, tak mi ten Jerzyho úder přijde jako snad větší paráda než ten slavný Dimitrovův halfvolej. Od základní čáry je to těžší.

Každopádně je vidět, že tohle je opravdu velký talent. Pokud jej někdo viděl v Paříži hrát, a přesto považoval za dřevo, nemohl se více splést. Zajímají mě hlavně dvě věci. Za prvé, proč se mu tak najednou začalo dařit až teď? Když čtu, že ani neměl na cestu na AO, asi to vážně neměl lehké. A za druhé, dopadne jako skoro všichni ostatní talenti, kteří jednou zazáří, a pak se léta plácají v průměru? Protože to, co zatím předvádí v Paříži, je asi nejlepší tenis turnaje, a určitě tenis na úrovni top 10. Jde jen o to, jestli ho bude schopen ho předvádět i nadále. Nemyslím ani tak v semifinále (po čtvrtfinále říkal, že je strašlivě vyčerpaný, kdo ví, jestli ještě zbyly síly), ale v příštím roce.
Reagovat
smazaný uživatel
On už napolo upozornil na sebe v Moskvě. Kde porazil Beckera, který je skoro specialista na rychlé povrchy. Potom porazil Berlocqa, který má nálepku antukáře. Berlocq je ale šikovný tenista i v hale nebezpečný.
Třetí "Be" Belluciho už neporazil, prohrál ve 2 setech, ale měl celkově jenom o 3 míče vyhrané méně. To jsem snad ještě neviděl.
Reagovat
darek.vrana
Tak to je naopak dost běžné. Většinou u těsných zápasů je ten počet míčů dost vyrovnaný. Zrovna Berdych Tsonga ve Stockholmu, oba získali míčů stejně.
Reagovat
smazaný uživatel
nemáš pravdu. janowicz prohrál 0:2. Sleduj to a uvidíš, že ten kdo vyhraje set, má vdrtivé většině o 3-5 více fiftynu. ale tady janowicz dostal dokonce "nakladacku" v tb 3:7.
Reagovat
smazaný uživatel
Tipsarevič si to teda pěkně pohnojil. To tam fakt jako nemohl postát na returnu? V Moskvě dokázal dát Jerzy gem za 34 sekund. Ten poslední gem by už doklepal.
Reagovat
smazaný uživatel
tommre, tomuhle říkám ostuda. Ne když pětka prohraje se stovkou.
Reagovat
tommr
však má taky Tipsarevic za to u mě další vroubek ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist