Jankovičová útočí: Post světové jedničky je v ohrožení

22. 7. 2008, 13:11
Aktuality 1
Z turnaje v americkém Los Angeles se odhlásily dvě favoritky a obhájkyně titulu, současná světová jednička Srbka Ana Ivanovičová, si dopřává odpočinku na Mallorce. Šance vystřídat svou krajanku v čele světového žebříčku se tak naskytla Jeleně Jankovičové. V LA však musí postoupit minimálně do finále. Vše závisí jen na jejích výkonech.
Jelena Jankovičová

Letošní kalendář turnajů je oproti minulé sezoně kvůli olympiádě trochu promíchán. Turnaj v Los Angeles se tak hraje o 14 dní dříve. Loni se v tomto týdnu žádný velký podnik WTA nehrál, a tak hráčky z popředí světového žebříčku o žádné body nepřijdou. Naopak si můžou po bojích v Kalifornii polepšit.

Ovšem v LA startují pouze dvě hráčky ze světové špičky - druhá hráčka žebříčku Srbka Jelena Jankovičová a světová šestka Serena Williamsová. Současná nejlepší tenistka Ana Ivanovičová, která měla obhajovat titul, nabírá před blížící se olympiádou a US Open síly na dovolené na Mallorce. Kuzněcovová a Venus Williamsová se odhlásily kvůli zranění kolene, stejně jako bývalá světová jednička Lindsay Davenportová.

Vítězka letošního Roland Garros Ana Ivanovičová má v čele světového žebříčku náskok pouze 143 bodů na druhou Jankovičovou. Ta má tak v Kalifornii šanci znovu - na French Open se jí to nepovedlo - zabojovat o post světové jedničky.

Bodové hodnocení v LA:
Vítězka ... 275 bodů
finále ... 190 bodů
semifinále ... 125 bodů
čtvrtfinále ... 70 bodů
3. kolo ... 30 bodů
2. kolo ... 25 bodů
1. kolo ... 1 bod

Třiadvacetileté Jankovičové v Los Angeles "stačí" postoupit do finále, za které by získala minimálně 190 bodů a o čtyřicetsedm bodů by v pondělním vydání žebříčku předstihla svou krajanku. Poprvé v kariéře by si tak splnila dětský sen být světovou jedničkou.

Jak už bylo napsáno, na turnaji s dotací 600.000 dolarů chybí řada favoritek. Nejvýše nasazená Jankovičová tak v cestě do finále může narazit maximálně na jednu hráčku světové desítky - v semifinále na finalistku letošního French Open Dinaru Safinovou.

Pro rodačku z Bělehradu, která po Wimbledonu léčila koleno, je turnaj v LA oblíbený. V roce 2006 prohrála až ve finále, loni v semifinále s Ivanovičovou. Pokud jí tedy vydrží zdraví, je velmi pravděpodobné, že si alespoň finále zahraje a stane se novou světovou jedničkou.

Co když se to Jeleně nepodaří?
V případě, že Jankovičová v Los Angeles do finále nepostoupí, tak alespoň náskok Ivanovičové v čele stáhne. V dalším týdnu, kdy se bude hrát velký turnaj v Montrealu (vítězka získá 430 bodů, finalistka 300 bodů), však předem 60 bodů ztratí, jelikož před rokem hrála 3. kolo v San Diegu. Narozdíl od Ivanovičové, která na žádném turnaji nestartovala.

V dalších týdnech však dojde k případné rošádě jen díky odečtu bodů za loňské turnaje v LA a Torontu. Ivanovičová ztratí 275 + 1 bod, Jankovičová 125 + 300 bodů. A tak pokud by starší z dvojice Srbek chtěla být světovou jedničkou i v průběhu olympiády, která pro tenisty začíná 11. srpna, musí v součtu letošních turnajů v LA a Montrealu získat alespoň o 293 bodů více, než Ivanovičová.

A nesmíme zapomenout ani na další pronásledovatelky. Rusky Šarapovovou a Kuzněcovovou, nebo Američanku Serenu Williamsovou. I ony, v Montrealu, mohou teoreticky zaútočit na post světové jedničky. Například v žebříčku pátá Serena Williamsová ztrácí na Ivanovičovou necelých 600 bodů, a jelikož v následujících týdnech o žádné body nepřijde, může si, v případě zisku titulů, po turnajích v Los Angeles a Montrealu polepšit celkem až o 675 bodů.

Srbky tak nemohou bojovat jen samy se sebou, ohlížet se musí i na soupeřky, které mají "v závěsu". Především příští týden v Montrealu se tak máme na co těšit. Pokud favoritkám vydrží zdraví...

Ivanovičová (3828 bodů) - Jankovičová (3685 bodů):

Rok 2008 - kolik bodů mohou tenistky získat za výsledky v následujících týdnech?
30. týden (Los Angeles)
titul 270 bodů, finále 190 bodů, semifinále 125 bodů atd. (Ivanovičová nestartuje)
31. týden (Montreal)
titul 430 bodů, finále 300 bodů, semifinále 195 bodů atd.
32. týden
hráčky mají volno
33. týden (OH Peking)

Rok 2007 - kolik bodů hráčky ztratí za loňské výsledky?
30. týden
0 bodů - 0 bodů
31. týden
0 bodů - 60 bodů
32. týden
275 bodů - 125 bodů
33. týden
1 bod - 300 bodů

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist