Jankovičová: Tvrdě jsem se připravovala a vyplatilo se

9. 9. 2008, 16:34
Rozhovory 1
Třiadvacetiletá Srbka Jelena Jankovičová se letos dfostala poprvé do čela světového žebříčku. Bylo jí však vyčítáno, že toho dosáhla bez jediné účasti v grandslamovém finále. Své maximum ale už dokázala vylepšit - na US Open prohrála až v boji o titul Sereně Williamsové. "Tvrdě jsme s trenérem pracovali, i v posilovně. A hodně mi to dalo, jinak bych ve finále nebyla," pochvalovala si Srbka.
Profily hráčů
Jelena Jankovičová

Na grandslamech jste dosáhla zlepšní, poprvé jste hrála finále.
Ano, měla jsem skvělé dva týdny. Ve všech zápasech jsem tu tvrdě bojovala, a ve finále jsem do toho dala opravdu všechno. Serena byla o trochu lepší v důležitých momentech. Měla jsem šanci v prvním setu, a v druhém bylo několik nešťastných okamžiků. Měla jsem to vyhrát, ale nestalo se tak. Nechala jsem si utéct svou příležitost. Ale celkově jsem šťastná, že jsem se dostala do finále. Především jsem letos hodně bojovala. Měla jsem spoustu zranění a problémů, ale tvrdě jsem makala, abych se dostala až sem. Jsem na to pyšná, dá mi to naději a větší motivaci pokračovat nadále v tvrdé práci. Doufám, že budu zdravá a stanu se ještě lepší hráčkou.

Nezdálo se vám, že byla Serena ve druhém setu trochu unavená?
Ano, byla unavená a dávala mi šance. Ale byla jsem trochu rozčílená z rozhodčího. Mezi jednotlivými výměnami dával docela dost času, ačkoliv to nebylo regulérní. Serena toho dost zneužívala. To když jsem hrála proti Dementěvové a šla jsem si pro ručník, tak čas běžel a hned mě rozhodčí napomínal. Ale já jsem prohrála a ona vyhrála a to je to, co se počítá. Nechám to být. Měla jsem spoustu šancí. Ve druhém setu jsem měla několik setbolů, ale nedokázala jsem toho využít. Nechala jsem ji vrátit zpět do hry a vyhrát oba sety.

Vezmete si z tohoto turnaje a premiérového finále nějaké ponaučení?
Ano, je to pro mne ohromná zkušenost. US Open je skvělé. Je to můj oblíbený grandslam, miluji místní atmosféru. Vždy se těším snad na vše - na fanoušky, na lidi, na město. Nabírám tu dost energie, vyhovuje mi to tu. 14 dní jsem se tu bavila a do hry dala vše. Finále pro mě bylo specifické. Hrála jsem v něm poprvé, ale snažila jsem se na to nemyslet. Zkusila jsem hrát svůj nejlepší tenis, obě jsme předváděly skvělé výměny. Ale ona byla nakonec lepší. Doufám, že příště budu šťastnější zase já.

Se Serenou jste se střetla naposledy ve finále v Miami a vyhrála jste. Vidíte v zápasech nějaký rozdíl?
Nemyslím si, že by to teď bylo jiné. Bylo to prostě grandslamové finále.A jak říkám, nedělám v tom rozdíly, zda jde o US Open nebo o turnaj v Miami. Věřím, že v budoucnosti si zahraji ještě spoustu finále, takže tohle nebylo moje poslední finále v kariéře. Je mi teprve 23 let, mám ještě tedy spoustu času. Hraji proto, abych se těšila z mého tenisu a snažila se tam podat to nejlepší. To je to, o co se starám. Nepřemýšlím nad tím , abych si řekla: ,,Panebože, moje první finále´´. Nepotřebuji být na kurtu nervózní a vystrašená. Jsem ráda za všechny zkušenosti. Bohužel jsem nevyhrála, ale určitě si z turnaje odvezu spoustu pozitivního. Udělala jsem skvělou práci - dostala jsem se do finále, nehledě na to, že jsem měla spoustu zranění a problémů. Je to pro mě skvělý úspěch.

Fyzicky to byl pro vás náročný rok. Jak se nyní cítíte?
Cítím se skvěle. Věřte tomu nebo ne. Cítím, že se od začátku turnaje zlepšuji. Tvrdě jsme s trenérem pracovali, i v posilovně. Určitě mi to hodně dalo, protože jinak bych tady ve finále vůbec nebyla. Nebyla jsem se sebou spokojená, se svým tělem, byla jsem slabá. Cítila jsem se tak hlavně na olympiádě a před turnajem. Neměla jsem žádnou vytrvalost a sílu. Cítila jsem, že ostatní holky jsou mnohem silnější a rychlejší než já. A tak jsem začala makat, protože jsem neměla žádné zranění. Nyní jsem zdravá. A tak pracuji každý den a pokouším se zlepšit v jednotlivých částech tenisu a ve zdatnosti. To je možná to, proč jsem došla tak daleko. Jsem na to pyšná. Doufám, že budu moci pokračovat v práci a budu mít místo ke zlepšování.

Od roku 1995 finále US Open nikdy nedospělo do třetího setu a vy jste k němu dnes měla velmi blízko.
Dost toho lituji...

Měla jste k němu opravdu velmi blízko. Čtyři setboly, čtvrtý jste zahodila dvojchybou. Co se stalo? Byla jste pod tlakem?
Nebyla jsem napjatá, ale unavená. Přestávali mě poslouchat nohy, a neměla jsem už tak rychlé ruce. V rozhodujících chvílích jsem jí darovala míče. Ale co můžu dělat? Co se stalo, se stalo a já jsem zklamaná, samozřejmě. Měla jsem spoustu příležitostí, jak druhý set vyhrát a hrát třetí. Nechala jsem si utéct příležitosti. Byla jsem opravdu znechucená, ale teď už nic udělat nemůžu. Čas vrátit nemůžu. Přála bych si to, ale už je pozdě.

Víte kolik byste měla dostat správně peněz?
Teď přesně nevím, ale bude to dost. Hned vyrazím nakupovat. (Smích)

Chystáte se teď nyní dát si delší pauzu nebo se vrátíte zpět k práci?
Nevím, chystám se jít do důchodu (smích). Ne, kecám, kecám. Dám si pauzu a uvidím, zda nebudu nějaký čas dělat něco jiného než tenis. Hrát grandslamy je vždy obtížné jak psychicky tak fyzicky. Jste vyčerpán po dvou týdnech hraní několika zápasů, snažíte se do toho dát veškeré úsilí. Je to má práce, ale teď je čas na odpočinek. Budu se trochu bavit, dělat jiný aktivity než mlátit do míčů a běhat po kurtu.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil / usopen.org

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Teď se ti mimořádně povedl los. Ještě se uvidí. Dinara si tě vychutná, kdykoliv se jí zachce.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist