Jankovičová slaví třetí titul v řadě, vyhrála i v Moskvě

12. 10. 2008, 13:11
Aktuality 21
WTA MOSKVA - Od chvíle, co se Jelena Jankovičová stala světovou jedničkou, ještě neprohrála. Po triumfu v Pekingu si před týdnem odvezla luxusní Porsche za titul ve Stuttgartu a dnes uspěla i ve finále moskevského Kremlin Cupu proti domácí Věře Zvonarevové.
Profily hráčů
Jelena Jankovičová

Jelena Jankovičová ve finálovém duelu v Moskvě porazila domácí Věru Zvonarevovou za 81 minut 6-2 6-4.

Oproti včerejšímu semifinálovému duelu, kdy s Jelenou Dementěvovou dostala v úvodní sadě kanára, vstoupila dnes do utkání o poznání lépe. Zvonarevovou okamžitě brejknula, což se jí v prvním setu podařilo celkem dvakrát. Když sama soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol, vyhrála hladce 6-2.

V druhém dějství si třiadvacetiletá Srbka cestu za vítězstvím trochu zkomplikovala, když ztratila oba nabídnuté brejkboly. Poslední dva gamy zápasu však zvládla lépe a může se radovat už z třetího titulu během posledních tří týdnů.

Svou dnešní soupeřku porazila i na cestě za nedávnými tituly ve Stuttgartu a Pekingu. Jankovičová před 14 dny triumfovala v čínské metropoli a před týdnem uspěla i v hale v Německu, odkud si odvezla luxusní Porsche 911. Celkově si připsala svůj 9. titul.

Jankovičová v žebříčku zvýší svůj náskok, druhá bude Safinová
Za vítězství na moskevském Kremlin Cupu si polepší o téměř 200 tisíc dolarů. V čele žebříčku zvýší svůj náskok na téměř 900 bodů. Za ní se však posune poprvé v kariéře Ruska Dinara Safinová, která v Moskvě dokázala obhájit loňské semifinále. Předskočí tak Serenu Williamsovou, jež vinou zraněného kolena v Rusku chyběla a neobhájila finále.

Obě dnešní finalistky by od zítřka měly usilovat o další úspěch v hale ve švýcarském Curychu.

Kunicyn získal premiérový titul
Mužský titul si v ruském duelu zajistil překvapivě Igor Kunicyn, jenž do dnešního dne nehrál jediné finále turnaje ATP. Mnohem zkušenějšího Marata Safina, kterému nepomohlo ani 21 es, udolal po téměř třech hodinách 7-6 6-7 6-3. Jednasedmdesátý hráč světa Kunicyn si připíše 171.000 dolarů.

WTA MOSKVA (Rusko, tv. povrch / hala, 1.340.000 dolarů) - finálové výsledky:

Dvouhra - finále:
Jankovičová (1-Srb.) - Zvonarevová (7-Rus.) 6-4 6-2

Čtyřhra - finále:
Petrovová/Srebotniková (4-Rus./Slovi.) - Blacková/Huberová (1-Zim./USA) 6-4 6-4

ATP MOSKVA (Rusko, tv. povrch / hala, 1.049.000 dolarů) - finálový výsledek:

Dvouhra - finále:
Kunicyn (Rus.) - Safin (7-Rus.) 7-6(6) 6-7(4) 6-3

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
"Zadny pokles na zebricku rozhodne na obzoru neni, zvatlas nesmysly!! Dinara az do kvetna prakticky nic neobhajuje, naopak muze jen ziskat a Jankovic ztracet."
Tady ti selhala logika. Pokles ze dvojky se přece může konat jen na trojku, čtyřku atd. Jankovič ji v tomto směru ohrozit nemůže :-)

"Kdyz ale srovnas jak dlouho o to usilovala Jankovic a kolik casu na to potrebuje Dinara, je jasne videt kdo je lepsi."
Jasně je vidět něco jiného. Usilování u DS přece nezačalo před 5 měsíci. Obě hrají přibližně stejně dlouho a obě tedy usilovaly stejnou dobu. Jeleně se v průměru za kariéru dařilo (doba umístění v top ten) o dost víc. Než zase začneš podrážděně psát, dodám, že žádnou radost z toho nemám.
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkně vykradla Moskvu :-). Teď už klidně napíšu, že JJ je plnohodnotná jednička. V posledních týdnech předvedla skvělý tenis, psychickou odolnost, výbornou fyzičku i bojovnost. Během celé sezóny měla velmi dobré výsledky a podávala vyrovnané výkony, ale teď šla její hra ještě o level výš.
Přiznám se, že v Rusku jsem jí už nevěřil, myslel jsem, že na další triumf nebude mít sílu. Tak trochu jsem čekal, že si na ní smlsne nějaká členka ruské tenisové armády..no, mýlil jsem se :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Ty rád provokuješ, že. Plnohodnotné jedničky byly ty, které měly stabilně přes 6000 bodů. Fatální chybou bylo, že se Rusky vyřadily navzájem a Jelenka hrála vždy s tou, na kterou umí líp zahrát. Žirafu Dementovou bych s chutí uškrtil. Velmi smutné je, že o soupeřkách JJ rozhodly dva míče v tajbrejcích. Nejdřív s ní měla hrát Petrova a pak, pokud by JJ vůbec do finále postoupila, Safina. Je to k vzteku.
Reagovat
skott
Proc uskrtil?Lena ukazala cestu jak retrievra Jankovic ustvat.Bohuzel jeji udery nemaji tak velkou razanci, aby je nedokazala vracet.V soucasnosti je jen par hracek, ktere to dokazou.Serena, Dina, Maria a take Ana.Jinak v Moskve to proti Lene bylo teprve prvni vitezstvi s hrackou aktualni top5.
Reagovat
smazaný uživatel
Neprovokuju, tu top pozici potvrdila, ustála tlak a pro mě teď je plnohodnotná jednička.
Hra na kdyby mě většinou nezajímá..ale když už na ni přistoupím, tak si troufnu odhadnout, že v semi by JJ udolala i Petrovovou, kdyby se tam bývaly setkaly. A co se týká toho kdyby-finále s Dinarou, tam nevím, jak by to dopadlo..asi by to bylo pro JJ těžší, tojo. Ale Dinara v Moskvě nic moc. Odehrála dobré čtvrfinále, to je vše..kromě toho dva průměrné, nervózní výkony.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom případě v určitých dobách byly jedničky ještě o mnoho víc plnohodnotnější. Pár měsíců Henin i Clijsters měly obě současně až 7000 bodů. Taková dominance nad ostatními dnes není.
Reagovat
smazaný uživatel
O dominanci jsem nenapsal ani slovo ;-).
Reagovat
smazaný uživatel
Ta cesta ale předčasně skončila po půl hodině hry. Naďu bych v SF rozhodně viděl radši.
Údaj z poslední věty je překvapivý, pokud by ovšem byl pravdivý. Zdroj? Jako aktuální se doufám rozumí stav žebříčku ke dni, kdy se dané utkání hrálo.
Reagovat
smazaný uživatel
Plnohodnotná jednička rovná se dominovat nad ostatními. Jednička s malým náskokem "jen tak tak" rovná se nedominovat nad ostatními. Nebo významu slov nerozumím?
Reagovat
smazaný uživatel
Aby někdo byl plnohodnotnou jedničkou, tak nemusí přímo dominovat.. ale nevím, možná to špatně chápu já ;-)
Reagovat
skott
Padlo tu jmeno Kim Clijsters, ovsem s tou se muze rovnat jen poctem odehranych utkani za sezonu.Vime jak to s ni dopadlo a Jankovic je na podobne ceste.Z Curychu se zatim neodhlasila, takove slovo zrejme nezna..Ano, aktualni myslim vzdy stav k pondeli daneho tydne, kdy se hral turnaj.
Reagovat
smazaný uživatel
Víš co mě překvapilo? Že Zvonareva si chce ještě bodově polepšit a když nebyla přihlášená, tak požádala o WC, kdežto Safina zájem o totéž neměla. Ona body pro útok na špici nepotřebuje??? Nebo by už jeden turnaj navíc nezvládla? V posledních dvou týdnech toho přece moc neodehrála.
Reagovat
skott
Dinara vcera jasne rekla, ze Moskva je jeji posledni turnaj pred Masters.Je to spravny rozhodnuti, odehrala toho dost a unavu asi citi.Vera, jeste potrebuje body pro jistotu Doha a lonsky rok koncila ve 2kole.Ma formu, tak toho chce vyuzit.No a u Jankovic by me vubec neprekvapilo, kdyby skoncila brzo.Muze pridat snad jen 15bodu a rekla, ze je to turnaj, ktery musi odehrat, kde ma nejake zavazky.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je už s ní asi hodně zlé, když ani Linz nebude. Žebříčkový pokles je tedy opravdu na obzoru a proto nechápu, co se ti na mém včerejším názoru nelíbilo. Po propadáku by každý měl zkusit uspět jinde a ne jen čekat na další neúspěch v Doha. Při tak silném obsazení nemá moc šanci.
Reagovat
skott
Ja takhle z hlavy samozrejme neznam vsechny propocty, ale o zadne body snad neprijde a nikdo ji bezprostredne neohrozuje.Loni vylitla v 1kole, Lena hraje Luxembourg, Serena taky nic...Semifinale Moskvy nazvat propadakem?Ja zase nevim, co nechapes v me odpovedi ( jak pises "tady ti selhala logika").Jankovic hraje uz sedm tydnu z deviti, ja myslim, ze Dinary plan je lepsi.Je jedna z tech, co hraly tenhle rok nejvic turnaju, podle mne vi co dela.
Reagovat
smazaný uživatel
Nenazval bych to propadákem, ale čekal jsem od Dinary finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Semifinále je v jejím případě propadák, finálová prohra s JJ by byl neúspěch, ale odpovídalo by to jejich vyrovnanému postavení, výhrou ve finále by splnila očekávání. Je to tedy jednoduché.
Když jsem ale slyšel ty mrchy diváky, jak v SF fandí Zvonarevce, tak jsem byl v šoku. Zřejmě je Safina pro ně už odrodilá a Věra je "domácí". Asi si neuvědomují, že jde o čelo světového žebříčku.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o Zurich, loni v Linzi hrála QF za 70 bodů, o ty přijde a ještě svou neúčastí třeba daruje nějaké konkurentce předpokládané finále (190 nebo 275 bodů).
Logiku ve větě nevidím, protože ohrozit její 2. místo můžou jen hráčky umístěné níž. Jankovič ne. Nejblíž je Serena, u které se dá čekat, že v Doha uhraje víc a posune se na dvojku.
Reagovat
skott
jo a kdyby ji dala dvakrat 6:0 tak by teprve byl uspech:)))mas zvlastni meritka...Ocekavani nesplnila, ale nehrala spatne.Nerekl bych, ze divaci byli jednostrane pro Veru, treba v zapase se Svetou fandili urcite Dinare.Nevim jak Vera, ale Dina travi vic casu v Monte Carlu a Valencii, mozna proto je pro ne vic domaci.
Reagovat
skott
???nevim do jakeho jazyka si tu vetu prekladas, o tom, ze Jankovic ohrozuje Dinaru sem prece nepsal:-))Ja vidim, jedinou souperku, Serenu.Ale ani jedna ze sester, pokud vim, ucast v Doha jeste nepotvrdila.A dalsi, jako treba Lena ma hrat Luxembourg.Soustredit se na turnaj mistryn je podle me dulezitejsi.
Reagovat
smazaný uživatel
Však taky Kuzna je odrodilá úplně stejně. Kde léta žije? Ruska může být zase na špici žebříčku a oni fandí Zvonarevce. To nepochopím. Na šampiony je potřeba mít ta nejpřísnější měřítka, na to nezapomínej. Jde o každý týden. Každý týden, kdy nebude #1, je ztracený týden.
A co se týká toho prvního vítězství JJ nad top 5 hráčkou, jde ovšem jen o rok 2008, jinak už nějaké nad #2 - #5 měla. Zoufale špatný výsledekna to, jak jednoznačně pro ni žebříček vypadá.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist