Italky obhájily titul ve Fed Cupu. Rozhodla Pennettaová

8. 11. 2010, 10:07
Aktuality 0
Italské tenistky po roce znovu zvítězily ve Fed Cupu. Obhájkyně titulu porazily ve finále v San Diegu domácí Američanky 3:1 na zápasy. Vítězný bod získala ve čtvrté dvouhře Flavia Pennettaová, která porazila Coco Vandewegheovou hladce po setech 6-1 a 6-2. Čtyřhra už se poté nehrála.
Italský fedcupový tým (© fedcup.com)

Američanky nastupovaly do druhého dne Fed Cupu v nezáviděníhodné situaci. Po sobotních dvouhrách prohrávaly 0:2 na zápasy a zatím se v historii této týmové soutěže nikomu nepovedlo takový stav obrátit.

V nedělní první dvouhře dala ještě domácímu družstvu naději Melanie Oudinová, jež v úvodních dvouhrách nenastoupila. Tentokrát ji čekala sedmá hráčka světa Francesca Schiavoneová, kterou Oudinová porazila 6-3 6-1.

"Takhle dobře jsem nehrála už dlouhou dobu," řekla po utkání Oudinová, náhradnice za Bethanii Mattekovou-Sandsovou, která měla ve svém úvodním utkání problémy s křečemi a nachlazením. "Hrála jsem úplně beze strachu. Šla jsem na kurt s dobrou taktikou, držela jsem se jí od začátku do konce a nenechala ji dostat se zpátky do zápasu," dodala Oudinová.

S jednou z nejlepších deblistek světa Liezel Huberovou v týmu Američanky dobře věděly, že v případné závěrečné čtyřhře mají slušnou šanci vyhrát, předtím by ale osmnáctiletá CoCo Vandewegheová musela vyzrát na Flavii Pennettaovou, což se talentované hráčce nepovedlo. Italka darovala domácí soupeřce pouhé tři gamy, zvítězila 6-1 6-2 a svému týmu tak zajistila rozhodující bod.

Vítězky Fed Cupu od roku 2000:
2010 - Itálie (USA 3:1)
2009 - Itálie (USA 4:0) 
2008 - Rusko (Španělsko 4:0) 
2007 - Rusko (Itálie 4:0) 
2006 - Itálie (Belgie 3:2)
2005 - Rusko (Francie 3:2) 
2004 - Rusko (Francie 3:2)
2003 - Francie (USA 4:1)
2002 - Slovensko (Španělsko 3:1)
2001 - Belgie (Rusko 2:1)
2000 - USA (Španělsko 5:0)

"Samozřejmě že jsem si myslela, že Francesca získá třetí bod a všechno to skončí mnohem rychleji. Ale Melanie dnes hrála neuvěřitelně, nebylo lehké ji zastavit," uvedla třiadvacátá hráčka singlového žebříčku Pennettaová, jež před týdnem společně s Argentinkou Giselou Dulkovou vyhrála Turnaj mistryň ve čtyřhře.

Barazzutti: Být kapitánem takového týmu je lehké
Italky tak vystřídaly ruské tenistky v roli nejúspěšnějšího týmu posledních let. Zatímco ruské hráčky vládly v letech 2004-2008, kdy jim vítěznou sérii přerušily jen jednou právě tenistky z Itálie, svěřenkyně kapitána Corrada Barazzuttiho si nyní připsaly třetí titul za posledních pět let.

"Jsem šťastná, nadšená, že se nám to povedlo. Tohle se neomrzí, je to vždy nádherný pocit," řekla v rozhovoru na dvorci Pennettaová, hrdinka letošního finále i celého ročníku. Osmadvacetiletá rodačka z Brindisi získala ve finále dva body a za celý rok neprohrála. Dokonce v šesti dvouhrách neztratila ani jeden set.

"V posledních pěti letech jsme vyhráli Fed Cup třikrát, je to fantastický tým," chválil své družstvo Barazzutti. "Jsem moc šťastný kapitán. Jsem na ně hrdý, být kapitánem takového týmu je velmi jednoduché, protože jsem hodně silné."

Italky se radují po roce z titulu, který stejně jako loni získaly po finálové výhře nad Američankami. Před dvanácti měsíci doma v Reggiu Calabria zvítězily jednoznačně 4:0. V obou případech výběru USA chyběly zraněné hvězdy Serena a Venus Williamsovy.

"Samozřejmě víme, že s Williamsovými by byla Amerika mnohem silnější, ale není náš problém, že nehrály. Prostě tu nejsou a víc to neřešíme," dodal vítěz Davis Cupu z roku 1976 Barazzutti.

Výsledky - finále Fed Cupu:

USA - Itálie 1:3

Oudinová - Schiavoneová 6:3, 6:1, Vandewegheová - Pennettaová 1:6, 2:6.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist