Hopman Cup: Djokovič prohrál s Tomicem, Srbové jsou přesto blízko finále

2. 1. 2013, 10:18
Aktuality 16
Loni našel přemožitele až v březnu, rok předtím byl bez porážky dokonce až do června. Letošní sezonu odstartoval Novak Djokovič o poznání hůř: nejlepší tenista světa dnes v Hopman Cupu nestačil na domácího Bernarda Tomice, kterému podlehl dvakrát 4-6. Překvapivého vítězství se ale Australané nedočkali. Další dva body získali srbští reprezentanti, kteří se tak přiblížili sobotnímu finále.
Ana Ivanovičová a Novak Djokovič

V Austrálii, kde bude za dva týdny obhajovat grandslamový titul, odstartoval Novak Djokovič sezonu na Silvestra dvousetovou výhrou nad Italem Seppim. Neporazitelnost ale světové jedničce dlouho nevydržela. Dnes se Djokovič proti domácímu Bernardu Tomicovi od začátku trápil. Hned v první hře musel Srb odvracet pět brejkbolů, a i když nebezpečí zažehnal, další slabší chvíle v závěru setu ho stála zisk sady.

Očekávaný obrat se potom nekonal. Tomic sice častěji chyboval, dokázal ale také častěji zakončit výměnu vítězným úderem. Rozhodujícím momentem druhého setu byl desátý game, v němž nejlepší hráč světa ještě odvrátil pět brejkbolů, aby při šestém kapituloval. Tomic už si pak výhru ujít nenechal, Djokoviče porazil dvakrát 6-4.

"Hrál moc dobře, byl dnes lepším hráčem a zasloužil si to," přiznal Djokovič, který do Austrálie přiletěl až těsně před turnajem z vítězné exhibice v Abú Dhabí. "Dorazil jsem na poslední chvíli a budu potřebovat čas, abych si zvykl. Ale to není výmluva, hrál opravdu super," dodal na adresu hráče, který zpackanou loňskou sezonu ukončil čtyřmi porážkami v řadě.

Porážku Srbů tak musela odvracet Ana Ivanovičová, která zdolala šestnáctiletou Ashleigh Bartyovou 6-2 a 6-3. Srbští reprezentanti poté v dramatickém mixu obrat dokonali, když smíšenou čtyřhru vyhrála 6-4 6-7 a 10-6.

Zápas otočili i Italové
Srbové mají v čele tabulky se dvěma výhrami blízko k postupu do sobotního finále, v pátek je čeká ještě duel s Němci. Šanci stále mají i Australané s Italy, kteří před čtvrtečním vzájemným zápasem mají na kontě po jedné výhře.

Italští reprezentanti své první vítězství vydřeli dnes v duelu s oslabeným Německem, v jehož sestavě nahradila zraněnou Andreu Petkovicovou Tatjana Maleková. Souboj o udržení postupových nadějí začali lépe němečtí tenisté. Tommy Haas udolal ve dvou tie-breacích Andrease Seppiho a získal vůbec první bod Němců na turnaji. Ital měl přitom v obou setech šanci vyhrát: v úvodním dějství podával za stavu 5-4, ve druhé sadě zase neproměnil žádný ze čtyř setbolů.

"Oba jsme odehráli opravdu dobrý zápas na vysoké úrovni. Byl to velmi kvalitní tenis," pochvaloval si Haas. "Mám ze své hry dobrý pocit. Stavím se do správných pozic a údery dobře trefuju. Dnes jsem měl jsem i štěstí, když jsem ve druhém tie-breaku odvrátil čtyři setboly," dodal čtyřiatřicetiletý Němec. 

I dvouhru žen začala lépe reprezentantka Německa, Tatjana Maleková ale dobře rozehrané utkání proti Francesce Schiavoneové do vítězného konce nedotáhla. V úvodu utkání, ke kterému nastoupila pouhých 12 hodin po svém příletu z Miami, pětadvacetiletá Maleková sice prohrávala 0-3, pak však získala osm gamů v řadě a rázem vedla 6-3 a 2-0. Jenže Schiavoneová se nevzdala, do konce zápasu už ani jednou neztratila podání a nakonec utkání s unavenou soupeřkou otočila ve svůj prospěch.

"Tatjana hrála skvěle. Od toho stavu 3-0 se trochu zlepšila a já to měla hodně těžké," komentovala bývalá světová čtyřka Schiavoneová.

Závěrečná čtyřhra pak rozhodla o prvním bodu do skupiny A pro Italy. Seppi se Schiavoneovou vyhráli 6-4 7-5 a ve čtvrtek proti Austrálii tak budou mít ještě teoretickou šanci bojovat o finále. Německo naopak v pátek proti Srbsku bude hrát už jen 'z povinnosti'.

Výsledky - Hopmanův pohár v Perthu:

Skupina A:
Itálie - Německo 2:1

Seppi - Haas 6:7 (3:7), 6:7 (7:9), Schiavoneová - Maleková 3:6, 6:3, 6:3, Schiavoneová, Seppi - Maleková, Haas 6:4, 7:5.

Srbsko - Austrálie 2:1
Djokovič - Tomic 4:6, 4:6, Ivanovičová - Bartyová 6:2, 6:3, Djokovič, Ivanovičová - Tomic, Bartyová 6:4, 6:7 (8:10), 10:6.

Tabulka:
1. Srbsko    2    2    0    4:2    8:5    2
2. Austrálie    2    1    1    4:2    9:6    1
3. Itálie    2    1    1    3:3    6:7    1
4. Německo    2    0    2    1:5    5:10    0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady je článek o tom, co jsem psal... Zcela upřímně říkám, že Novakovi šíleně závidím. :)

http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/135680/hvezdny-djokovic-dekoval-puvabne-ivanovicove-ana-me-zachranila.html
Reagovat
smazaný uživatel
:-))))

Já Aně:-P
Reagovat
Fandina
Nole Anu pěkně objal, viděla jsem šotík v některých televizních novinách a bylo to super ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Někdy po dvanácté hodině jsem se podíval, jestli už Novak dohrál svůj zápas. K mému překvapení jsem zjistil, že Tomic podává na vítězství a nakonec opravdu vyhrál. Bylo tedy jasné, že Ana musí svůj zápas zvládnout, aby Srbsko udržela ve hře... Musím říct, že Ana dneska předvedla skvělý výkon. Mladá Australanka Barty se ze začátku držela, ale od stavu 2:2 už získávala gemy v 1. setu jenom Ana. Zlomový byl šestý gem, ve kterém Ana při podání Barty sice ztratila skóre 40-0, ale nakonec ten brejk získala... Druhý set začal stejně, jako skončil ten první. Ana si vypracovala dobrý náskok a vedla už 5:1. Už to vypadalo, že Ana doservíruje zápas, ale Barty se nevzdala. Začala hrát zase dobře, podobně jako na začátku zápasu a snížila na 5:3. Ale pak už Ana bez problémů dopodávala a v celkovém součtu bylo srovnáno... Jak říkám, Any výkon byl opravdu skvělý. Fungoval jí servis a forehand, dařilo se jí prakticky po celý zápas. Mladičká Barty na mě ale taky udělala dojem. Na to jak je drobná, tak má opravdu skvělý servis. Je jí teprve 16 let a v roce 2011 vyhrála juniorský Wimbledon. Myslím, že má budoucnost...
Reagovat
smazaný uživatel
Za stavu 1:1 na zápasy tak musel rozhodnout mix. Byly to takové nervy, že mi to trochu připomínalo finále olympijského mixu, ve kterém hrála Vika. :D Navíc ten systém "no-ad" (bez výhod) dělá z některých momentů v zápase (hlavně při shodách) pořádnou loterii... Úvod zápasu nabídl i zábavné momenty (skoro exhibiční), ale pak už se obě dvojice zajímaly hlavně o vítězství a dělaly pro to maximum. První set vyhráli Ana s Novakem 6:4 díky jedinému brejku, který trochu překvapivě získali při podání Tomice. Ten jinak podával skvěle a hlavně jeho první servis šel těžko zreturnovat... Ve druhém setu získala první brejk Austrálie při podání Novaka. Stav byl 4:2 pro domácí, ale vzápětí podávala Barty a srbské dvojici se povedl rebrejk. Druhý set došel do stavu 5:5 a při podání Barty se zrodil další brejk pro Srbsko. Ana s Novakem vedli 6:5 a právě Ana podávala na vítězství v zápase. Stav byl 40-30, ale první mečbol se nepovedlo proměnit a při shodě byli úspěšnější Australané a v důležitý moment získali rebrejk na 6:6. Škoda, že se to nepovedlo ukončit už v tuto chvíli, protože kdyby to vyšlo, tak by Ana byla jediná, kdo v tom zápase nepřišel o podání. :) Bohužel to nevyšlo a na řadu přišel tie-break. Ana s Novakem v něm byli dvakrát o minibrejk vepředu. Za stavu 6-5 měli další mečbol, ale po neuvěřitelné výměně ho Australané odvrátili. Tie-break pokračoval, ale místo dalšího mečbolu Srbska měli Australané setboly. Nakonec se jim povedlo využít ten třetí. Novak jim ho bohužel tak trochu daroval a pak při něm i chyboval... Takže v tie-breaku to Aně a Novakovi nevyšlo, ale měli možnost na "reparát" v super tie-breaku. Ani jednou v něm neprohrávali, ale dlouho to bylo vyrovnané. Až od stavu 6-6 se Ana s Novakem utrhli. Za stavu 7-6 ztratila Barty dvakrát za sebou podání a další mečbol už srbská dvojice využila. Na konci super tie-breaku úřadoval hlavně Novak, který tak napravil svá předchozí zaváhání...
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to velmi dramatický zápas. Australané bojovali, ale Anu s Novakem nerozhodil ani ten nešťastně prohraný 2. set a nakonec to dotáhli do vítězného konce. V rozhovoru po zápase pak Novak řekl: "Dnes to byl Any den." Anička udělala takový obličej, jakože "no tak, nepřeháněj". :) I přes všechnu Any skromnost je ale jasné, že na tom dnešním vítězství má obrovský podíl. Novak si dneska ve dvouhře vybral slabší zápas, ale Ana po skvělém výkonu srovnala a společně pak v mixu dokonali obrat. Moc se mi líbilo, jak to při tom mixu Anička prožívala. Když se spolu s Novakem dostali do vedení 6:5 ve 2. setu, tak se na Novaka radostí úplně vrhla. :) Ana se hodně snažila a zahrála i v mixu velmi dobře. Společně s Novakem jim to docela šlo na síti... No a taky se mi zdá, že je Anička pořád krásnější a krásnější. :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-) Monty, děkuju, já bohužel viděla jen zápas Noleho, takže mě fakt těší, že ty ostatní dva si takhle popsal:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Není zač. :) Já zase viděl všechno kromě zápasu Novaka. :D Věřím, že si jenom vybral slabší den a příště už na něj zase bude spolehnutí... Aspoň je Anička hvězdou dne. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nole není na těch exhibicích plně koncentrovaný...nedokáže naplno hrát, hraje pasivně, dělá chyby...dneska si vzal dokonce snad 5x jestřába (a to on, když už si ho vezme, tak má většinou pravdu) a ani jednou se netrefil:-D Pak si z toho ještě dělal srandu...
Ana naproti tomu hraje velmi dobře (akorát mě trošku nervujou ty její nadhozy:-D), ale pokud se Srbsko dostane do finále a bude hrát proti USA, tak s Venus to bude mít těžké. Každopádně se na ty zápasy těším - na její snad teď víc než na Novakovo, když vidím, jakou hraje bídu:-D
No to je fuk, tlačme je a snad to nakonec dopadne:-)))IDEMO!!!
Reagovat
skott
Jsem rád, že jsi utrousil pár slov také o Ashleigh, i když bych byl radši, kdyby jich bylo alespoň z desetiny tolik jako o Ivanovic:)) Např. v čem nejvíce zaostávala, souhra v mixu, výměny s Djokovičem apod. Letos mě Hopman Cup až na Ash nijak zvlášť nezajímá, takže nejsem příliš v obraze. S Petkovic jsem to pustil zrovna když skrečovala a dneska chytl jen super TB.
Nicméně věřim, že samotné zápasy budou pro Ash stejně přínosná jako byly třeba před dvěma roky pro Lauru Robson. Snad jen aby příliš ¨nenačichla¨ Tomicem.
Ale i tak dík;)
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu. Když jsem koukal na ten mix, tak mi celkově připadalo, že se holky snaží víc než kluci... Jo, v prvním setu mixu byl taky jeden moment, že Tomic podával (těsně to lízlo čáru) a Novak si vzal jestřábí oko a docela se u toho dobře bavil. :D Ana s Novakem jsou vážně sympatická dvojka. Novak dělá srandu a Anička se pořád usmívá. :) Máš pravdu, že proti Venus by to bylo těžké, ale ona zatím není nějak suverénní. Hlavně ten mix proti USA by byl hodně složitý... Moc to Aně a Novakovi přeju, protože ty diamantové míčky pro vítěze jsou fakt krásné. :)

skott: No jo, vždyť mě znáš. :) Nevěděl jsem, že sis vyhlídnul Barty. Já ji dneska viděl hrát poprvé a celkově jsem o ní moc nevěděl. Akorát si pamatuju, že loni hrála na RG v 1. kole s Petrou... Jo, myslím, že je šikovná. :) Jinak já ten mužský tenis moc nesleduju a Tomice taky moc neznám, ale trochu mi připadal jako takový frajírek. :D Ovšem hrál dobře, to se musí nechat.
Reagovat
Nola
zápasy som nemala možnosť sledovať, čo to tam Djoker predvádzal? Ana našťastie nesklamala, nerozumiem nadpisu článku "Hopman Cup: Djokovič prohrál s Tomicem, Srbové jsou přesto blízko finále"
v športových novinách dnes na Markíze uviedli, že Srbi už majú postup do finále istý, bez ohľadu na výsledok, nejak mi to nešlo do hlavy a zistila som, že to uviedla aj SITA, snáď by nepísali neoverené správy...
Reagovat
Nola
v športových novinách dnes na Markíze uviedli, že Srbi už majú postup do finále istý, bez ohľadu na výsledok zápasu s Nemeckom, nejak mi to nešlo do hlavy a zistila som, že to uviedla aj SITA, snáď by nepísali neoverené správy...
nechápem postupový kľúč....
Reagovat
Administrator
Dobrý večer, pravdu bychom měli mít my. Pokud má víc týmů shodný počet vyhraných duelů, rozhoduje nejdříve celkový počet výher (viz http://hopmancup.com/how-the-draw-works). Srbsko tedy nic nemá jisté: pokud například s Německem prohraje 0:3 na zápasy, je bez šance na finále, protože vítěz duelu Austrálie-Itálie by měl větší počet vyhraných zápasů. Kdyby Srbsko prohrálo s Německem 1:2, mohlo by postoupit jedině tehdy, kdyby Austrálie nevyhrála duel s Itálií (a zároveň by je do finále nepustila ani výhra Itálie 3:0 na zápasy). Jistotu dává Srbsku jen výhra nad Německem.
Reagovat
Nola
vďaka za vysvetlenie, bola som presvedčená, že postupový kľúč je podobný ako na WTF, zmiatli ma slovenské média, kde tvrdili, že pri zhode bodov, rozhodujú vzájomné zápasy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist