Hopman Cup 2017 čeká návrat legendy a změna pravidel

28. 12. 2016, 16:34
Aktuality 14
Na velký tenisový návrat se mohou těšit fanoušci, kteří mají namířeno do australského Perthu, kde 1. ledna vypukne 29. ročník Hopmanova poháru. Za Švýcarsko totiž nastoupí Roger Federer, jenž se od letošního Wimbledonu představí po zranění kolene poprvé. Diváky navíc čeká změna pravidel. Ve smíšené čtyřhře pořadatelé v letošním roce zavádějí nový formát FAST4 Tennis.

V australském Perthu je již vše připraveno na 29. ročník Hopmanova poháru, který se uskuteční v perthské aréně s kapacitou 12 489 míst. Jedná se o exhibiční turnaj smíšených družstev, jehož se tradičně účastní osm dvojic.

Hrát se bude na dvorci, na němž je položen stejný povrch jako na Australian Open (Plexicushion), a diváky nemusí trápit ani počasí, jelikož aréna je vybavena zatahovací střechou. Turnaj vypukne v neděli 1. ledna a vyvrcholí finálovým utkáním, které je na programu příští sobotu.

Osm týmů se utká ve dvou čtyřčlenných skupinách formátem každý s každým a vítězové jednotlivých skupin se představí v sobotním finále. V každém utkání odehrají jednotlivé týmy tři zápasy: mužská dvouhra, ženská dvouhra a smíšená čtyřhra.

Právě ve smíšené čtyřhře si pro diváky pořadatelé a zejména ředitel turnaje Paul Kilderry přichystali novinku tzv. systém FAST4 Tennis. Ten spočívá ve změně čtyř pravidel:

1. Pokud se míček během servisu dotkne pásky, výměna pokračuje a podání se neopakuje.
2. Zrušení formátu shoda - výhoda, za stavu 40-40 vyhrává vítěz výměny rovnou game.
3. V každém setu se hraje jen na čtyři vítězné gamy.
4. Tie-break se hraje už za stavu 3-3. Vítězem je tým, který dosáhne jako první pěti bodů.

* mužská a ženská dvouhra se nemění, hraje se na dva vítězné sety, za stavu 6-6 rozhodne standardní tie-break

"FAST4 Tennis je novým prvkem pro náš sport. Dle mého názoru bude velkým zpestřením pro diváky i samotné hráče," řekl ředitel turnaje Kilderry. "Australští fanoušci si nový formát pochvalovali a my doufáme, že se v Hopman Cupu také ujme."

Propagátorem "rychlejšího" formátu tenisu je australská federace. Nový formát si vyzkoušeli během loňské exhibice v Sydney Roger Federer a Lleyton Hewitt. "Každý bod je ještě důležitější," uvedl Federer po zápase s Hewittem. "Je těžké dohnat manko brejku... nový formát poskytuje větší napětí," dodal.

Poslední ročník ovládla díky Kyrgiosovi a Gavrilovové domácí Austrálie

Poprvé od letošního Wimbledonu se po zranění kolene do tenisového kolotoče vrací bývalá světová jednička Roger Federer. Sedmnáctinásobný grandslamový šampion, který bude po boku Belindy Bencicové reprezentovat Švýcarsko, si Hopman Cup zahraje po patnácti letech.

"Myslím, že je to perfektní příležitost, jak začít sezonu," řekl Federer. "Sledoval jsem Hopman Cup v televizi a atmosféra, aréna... vše vypadalo. Už se nemohu dočkat," dodal vítěz 88 titulů.

Federerovi momentálně patří 16. pozice v žebříčku ATP a tenisový svět nedočkavě očekává, v jaké formě se hrající tenisová legenda představí. V Perthu vytvoří silný pár s bývalou světovou sedmičkou Belindou Bencicovou.

V rámci skupiny A však nebudou mít postup do finále jednoduchý. Podobné žebříčkové postavení má i Francie, za níž nastoupí Richard Gasquet a vynikající singlistka i deblistka Kristina Mladenovicová.

O úspěšnou německou stopu budou usilovat devatenáctiletý talent Alexander Zverev Andrea Petkovicová. Žebříčkově nejslabší dvojicí skupiny A je Velká Británie, jejíž barvy budou hájit Daniel Evans a Heather Watsonová.

Ve skupině B se představí česká dvojice Adam Pavlásek a Lucie Hradecká. S Pavláskem měla původně nastoupit Petra Kvitová, ale kvůli únavové zlomeníně se pořadatelům omluvila.

Pavlásek už má s Hopmanovým pohárem zkušenost. Loni si zahrál na akci smíšených družstev s Lucií Šafářovou. Hradeckou čeká v Perthu premiéra.

Češi jsou na turnaji rankingově suverénně nejslabším týmem. Pokud chtějí uspět, musí porazit obhájce titulu, domácí Austrálii, za kterou nastoupí osvědčené duo Nick Kyrgios a Darja Gavrilovová. Australané jsou navíc se třináctým Kyrgiosem a pětadvacátou Gavrilovovou letos nejsilnějším duem.

Na celkově pátý titul bude útočit ve složení Lara Arruabarrenová a Feliciano López Španělsko, kterému vybojovali poslední triumf Anabel Medinaová a Fernando Verdasco v roce 2013.

Hradecká s Pavláskem nebudou mít jednoduchou práci ani s Američany. Hopmanův pohár odstartuje v neděli právě duelem mezi ČR a USA. Američany letos přijeli reprezentovat Jack Sock a Coco Vandewegheová.

Hned první ročník ovládli v roce 1989 Helena Suková a Miloslav Mečíř, tehdy ještě za Československo. Česká republika triumfovala v roce 1994 ve složení Jana Novotná a Petr Korda. Druhé prvenství v barvách České republiky přidali před čtyřmi lety Petra Kvitová s Tomášem Berdychem.

Soupiska jednotlivých týmů a program Hopman Cupu 2017
Skupina A
Francie: Kristina Mladenovicová (42.) + Richard Gasquet (18.)
Německo: Andrea Petkovicová (55.) + Alexander Zverev (24.)
Velká Británie: Heather Watsonová (76.) + Daniel Evans (66.)
Švýcarsko: Belinda Bencicová (43.) + Roger Federer (16.)
Skupina B
Austrálie: Darja Gavrilovová (25.) + Nick Kyrgios (13.)
Česká republika: Lucie Hradecká (166.) + Adam Pavlásek (75.)
Španělsko: Lara Arruabarrenová (66.) + Feliciano López (28.)
USA: Coco Vandewegheová (36.) + Jack Sock (23.)
* v závorce žebříčkové umístění jednotlivých účastníků
Neděle - 1. ledna
Denní: ČR - USA
Večerní: Austrálie - Španělsko
Pondělí - 2. ledna
Denní: Francie - Německo
Večerní: Švýcarsko - Velká Británie
Úterý - 3. ledna
Denní: USA - Španělsko
Večerní: Austrálie - ČR
Středa - 4. ledna
Denní: Francie - Velká Británie
Večerní: Švýcarsko - Německo
Čtvrtek - 5. ledna
Denní: ČR - Španělsko
Večerní: Austrálie - USA
Pátek - 6. ledna
Denní: Německo - Velká Británie
Večerní: Švýcarsko - Francie
Sobota - 7. ledna
Večerní finále: vítěz skupiny A - vítěz skupiny B
* denní utkání začíná ve 3:00 našeho času; večerní utkání začíná v 10:30 našeho času
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

14
Přidat komentář
skott
Přijde mi, že zavedením této novinky jde turnaj sám proti sobě podobně jako minulý rok zařazením druhého domácího páru. Pokud něco dělá Hopman Cup Hopmanem, pak je to právě mix a možnost vidět dvojice, které jinak spolu jinak prakticky neuvidíte (vyjma OH 1krát za 4 roky). A jestliže FAST4 bylo vymyšleno kvůli tomu, aby se zápasy zkrátili, proč se tedy o svoje největší lákadlo připravit a osekat čas mixu na minimum? A pokud je to tak úžasná inovace a všichni fanoušci si ji údajně pochvalují, proč ji nezavedli rovnou pro dvouhry? No, asi by se fanouškům moc nelíbilo, kdyby místo očekávaného thrilleru mezi Zverevem a Federerem dostali za své peníze 3/4 hodinovou loterii, kterou by rozhodlo třeba při mečbolu servis-prasátko.
Tahle novinka možná může fungovat, jak je zamýšlena třeba ve školách k lákaní dětí k tenisu, ale pro neoficiální mistrovství smíšených týmů, jak se rád HC označuje, je to zbytečnost, která jen ubírá na prestiži.
Reagovat
VlS
Tak jen čekám, kdy si televize prosadí ve fotbalu zkráceni. z 2x 45 minut hru na 4x 15 minut s desetiminutovou reklamní pauzou, zrušení ofsajdu a podobně. Mršení hry zvané tenis, fuj.
Reagovat
Krisboy
Jj, je to hnus.
Reagovat
fialka
súhlasím. Tenis je šport so silnou tradíciou a meniť niečo tiež nie je pre mňa. No, ako sa vraví zmena je život. Skôr tá odolnosť voči zmenám je slabšia.
Reagovat
skott
no, fotbal má pevně daný čas s tím se asi hýbat nebude, tv stanice nabalí reklamu všude kolem. Ofsajdová pravidla už se upravovala několikrát. Další změny se budou týkat spíše střídání, videa apod.
Reagovat
Frick
Takže když to bude zápas, kde bude jasnej favortt, tak to taky může bejt hotovo za 25 minut?!

Já si tedy myslim, že no-AD a STB by plně stačily.

Jinak se docela divim, že Lucka nebo Báry neměly zájem - nechce se mi věřit, že by po Petřiný odhlášce padla volba hned na Hráďu a nešlo by se spíše podle žebříčku.

Že třeba Šafi neměla zájem - byť i ve mne se mele myšlenka na to, zda sec jenom nebude lepší aby se pokoušela posbírat co nejvíce bodů, bo to "příjemné" období nulových obhajob nebude trvat věčně a než se nadějem, bude tu konec dubna.
Reagovat
PetaM
Když je v tomto období někdo přihlášen na turnaj, nemůže se z něj odhlásit jen proto, že chce hrát na HC.

Kája hraje v Brisbane.
Bára v Aucklandu.
Katka v Číně.
Lucka v Auckladnu.

Ostatní z hlavy nevím, to si zjisti sám. ;)
Reagovat
gedzitka
byl jsi rychlejší
Reagovat
Frick
Samozřejmě toto dává smysl, ALE - přeci by nikdo nemohl chtít, aby hráčka měla místo turnaje v kalendáři položku "Hopman Cup - náhradník". A pokud jo, tak by to zřejmě byla dosti nízko postavená hráčka, čímž by silně utrpěla úroveň turnaje.

Z těchto důvodů bych očekával trochu jiné regule.
Reagovat
VlS
No, tak to vem prostě jako fakt a nerozebírej PROČ
Reagovat
EllNino
to Frick neumí ... :)
Reagovat
Frick
Sklapni floutku.
Reagovat
EllNino
;)
Reagovat
gedzitka
Myslím, že museli hledat někoho, kdo nebyl nikde přihlášen - myslím, že se nedá jen tak jednoduše odhlásit z turnaje kvůli Hopmanu (minimálně ne bez tučné pokuty).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist