Historický žebříček: Berdych je sedmý, Američané zmizeli z Top 10

9. 8. 2010, 11:53
Aktuality 15
Ve Washingtonu vypadl už ve čtvrtfinále, přesto si Tomáš Berdych ve světovém žebříčku polepšil. Český tenista se dostal na sedmé místo, což je jeho nejlepší postavení v kariéře. Týden úspěšný pro Berdycha se stal černým pro Američany: ti po vypadnutí Andyho Roddicka z elitní desítky nemají poprvé v historii žádného hráče v Top 10.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Finalista letošního Wimbledonu Tomáš Berdych se oproti minulému týdnu posunul o jednu pozici před Argentince Juana Martína del Potra, který kvůli zraněnému zápěstí v americké metropoli neobhajoval loňský titul.

Čtyřiadvacetiletý Berdych zlepšením na sedmé místo překonal maximum daviscupového kolegy Radka Štěpánka, jenž byl stejně jako dosud on nejlépe osmý. Štěpánek, který se vrací na kurty po dlouhodobých zdravotních problémech, je nyní v žebříčku na 29. pozici.

Výše než Berdych vystoupali od zavedení počítačového pořadí ATP pouze čtyři čeští tenisté - na první místo Ivan Lendl, na druhé Petr Korda a shodně na páté Jan Kodeš a Jiří Novák.

Roddick zmizel z elitní desítky
Zatímco čeští fanoušci mohou mít z nového vydání světového žebříčku radost, pro zámořské příznivce tenisu to příliš radostný pohled není. Když minulý týden ve Washingtonu dohrál v osmifinále Andy Roddick a s ním i zbylí tři jeho krajani, bylo to poprvé ve 42leté historii turnaje, co se do čtvrtfinále nedostal domácí hráč. A co hůř, Roddickova porážka znamenala pro loňského finalistu ztrátu bodů a pád v pořadí ATP až na 11. příčku. Nejlepší z Američanů se přitom s krátkou přestávkou v roce 2006 držel v nejlepší desítce dlouhých osm let.

Spojené státy tak nyní nemají žádného hráče v Top 10 - vůbec poprvé od zavedení současného světového žebříčku ATP v roce 1973.

"Neberu to na lehkou váhu," komentoval neúspěchy zástupců tradiční tenisové velmoci americký daviscupový kapitán Patrick McEnroe. "Není to ale tak překvapivé, když vidíte, jak se hra změnila, a s ohledem na její globální povahu. Zapojují se do ní hráči z celého světa," dodal.

Žebříčky ATP k 9. srpnu:

Dvouhra:
1. Nadal (Šp.) 10.745, 2. Djokovič (Srb.) 6905, 3. Federer (Švýc.) 6795, 4. Murray (Brit.) 5305, 5. Söderling (Švéd.) 4740, 6. Davyděnko (Rus.) 4285, 7. Berdych (ČR) 3780, 8. Del Potro (Arg.) 3770, 9. Verdasco (Šp.) 3475, 10. Tsonga (Fr.) 3455, 11. Roddick (USA) 3235, 12. Ferrer (Šp.) 3100, 13. Čilič (Chorv.) 2890, 14. Južnyj (Rus.) 2725, 15. Melzer (Rak.) 2470, 16. Almagro (Šp.) 2210, 17. Ljubičič (Chorv.) 2200, 18. Monfils (Fr.) 2025, 19. Isner (USA) 1850, 20. Baghdatis (Kypr) 1790, ... 29. Štěpánek 1400, 79. Hájek (oba ČR) 644.

Čtyřhra:
1. Nestor (Kan.) a Zimonjič (Srb.) oba 10.250, 3. B. Bryan a M. Bryan (oba USA) oba 9520, 5. Dlouhý (ČR) 6405, 6. Paes (Indie) 5960, 7. Knowles (Bah.) 5095, 8. Bhúpathí (Indie) 5020, 9. Melzer 4320, 10. Ram (Izr.) 4110, ... 22. Čermák 3040, 53. Damm 1400, 74. Friedl (všichni ČR) 1070.

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Hlavne at se udrzi do 8,mista a je na zaverecnem turnaji mistru. Uz pred nejakym rokem mu to tesne uteklo. Mam pocit, ze tenkrat rozhodla prohra s Karlovicem.Takze Tome pevne nervy a jistou ruku.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš musí využít toho, že Kolja se stále nerozehrál a JMDP je stále mimo hru. Verdasco se také s formou nepotýká, Tsonga bude rád, když stihne US Open. Tomáš neobhajuje v Torontu nic, Kolja čtvrtfinále, kam by nemusel dojít. Teoreticky by se mohl posunout výše. =) Dobrá práce zatím. Což se nedá říct o A-Rodovi. =( Ale stejně téměř devět let v elitní desítce je dobrý výkon. Až na fakt jediného vyhraného grandslamu spokojenost. Snad letos ještě něco vyhraje a vrátí se kam patří-do osmičky. =)
Reagovat
skott
Pokud se nepletu, tak Tsonga ma byt podle L'Equipe mimo nejen na US Open, ale az do Davis Cupu.Tudiz s problemy dalsich hracu, ktere zminujes, Davydenko, pripadne Del Potro (pokud bude vubec obhajovat v New Yorku) by mel mit Berda prakticky jistou mistenku na Turnaj Mistru.Oba maji navic take nehorazny mnozstvi bodu k obhajovani do konce roku oproti nemu, takze seste misto je pri soucasne Tomasovo forme velice realne.
Jinak z vypadnuti A-Roda z desitky bych velkou vedu taky nedelal.Loni po Kanade neuhral nic a uz po Cincy muze byt klidne zpatky.Jemu uskodila dlouha pauza behem antuky, kdy vypadnul z formy, mozna i malo treninku, kdo vi, ale troufam si tvrdit, ze pokud se da aspon trochu dohromady, tak ani on nebude v Londyne chybet na zaver sezony.Nevidim nikoho, kdo by ho mel v soucasnosti o misto pripravit.
Reagovat
smazaný uživatel
No já nedávno četl, že US Open zřejmě nestihne, Davis Cup je hned po US Open, takže pokud nebude hrát tam, tak je pravděpodobné že ani v DC ;) já teď dění kolem něj moc nesledoval. No Andy asi ví, proč vynechal antuku, těžko říct, zda kdyby nevynechal jediný turnaj, by na tom teď byl jinak. Stejně by si na hlíně příliš nezahrál. I když na druhé straně s kým vlastně prohrál? Lu i Sela hráli perfektní tenis, smůla pro něj, Gabashvilli se taky potkal s formou, navíc antuka je u něj tolerovatelnější. Až teď snad se Simonem, i když jsem ten zápas neměl možnost zhlédnout. V Atlantě s Fishem rozhodl jediný break a on své tři šance nevyužil. Zase ale Mardy hráč ve formě. Snad se na turnaj mistrů dostane, může už jen získat jak píšeš. Ale rozhodně mě pohled na žebříček teď netěší. Když pominu Tomáše.
Reagovat
skott
V pripade Tsongy ma jit udajne o tydny, coz znamena, ze pokud by nebyl fit na US Open automaticky jeste nemusi byt stopka pro Davis Cup.Tsonga je typ hrace, ktery udela maximum, aby se dal do poradku aspon na repre...
U Roddicka ani nejde tak o vysledky, ktere by uhral na antuce, jako spsi o to, ze se sam vyhodil z pohody, kterou mel.Nechci soudit jestli trenoval stejne, ale to jeho ¨vyroci¨ s Brook na me moc dojem nedela;-) Jit do GS z voleje urcite nebyla stastna volba.Jinak souhlasim, ze treba Sela zahral asi nej zapas v Queens, co jsem od nej kdy videl, podobne Gaba je na antuce vyborny hrac, ale i tak by je mel A-Rod davat.Lu potom nehral vubec nic, aspon z toho, co jsem videl (druhou pulku utkani), to byla Roddicka zoufala nemohoucnost na returnu.
Reagovat
smazaný uživatel
Právě, že po půlce utkání se Roddick rozehrál, bohužel měl i smůlu v koncovce...hlavně ale nastartoval pozdě, za stavu 0:2. Ale Lu zahrál taky jeden ze svých nejlepších zápasů, co jsem u něj viděl, podle mě vůbec nejlepší. Což mu nevydrželo. Schytal to jen Andy opět. Sela po Queensu hraje taky tužku. No to je právě to, že výročí bylo v době antuky, být jindy, asi by volil jinak. Určitě by volil jinak. Těžko říct, zda kdyby nevynechal přípravu na French Open, dopadl by jinak. Roli hraje ta celková nechuť k antuce. Mu na tomto povrchu už nezáleží. Na druhou stranu měl už dost času se dostat opět do herní pohody a stejně nic. Teď aby zvládl beton hlavně. Nevím, ale chybí mu šťáva, to je jisté. Teď jsem viděl první set Montrealu proti Del Potrovi, to byl jiný výkon. Z nostalgie jsem se podíval i na finále Wimblasu, ale to bych chtěl už moc. =D =) Budu spokojen, když na US Open nevypadne ve třetím kole. Za čtvrtfinále bych se nezlobil. ;) a v Torontu chci bezpodmínečně duel s Rafou.
Reagovat
skott
To tak byva, no...;) Popravde jsem ani nic jineho necekal.Lu se zazracne nezlepsil ze dne na den, z mesice na mesic na trave, proste mel stesti na los, Roddick hral spatne.
Ja si ten propad formy jinak nez pauzou behem antuky vysvetlit neumim.Do te doby mel vyborne rozehranou sezonu, jednu z nejlepsich v kariere, takze nic jineho nez, ze to podcenil s pripravou me nenapada.Ale urcite ho neodepisuju, porad si myslim, ze patri do okruhu favoritu na US Open a ctvrtfinale je v jeho silach na 100%.jemu se vzdycky vsechno v New Yorku prizpusobuej, podobne jako Lleytonovi v Melbourne:)Loni mel smulu, ze potkal brzo Isnera, to je typ zapasu vicemene 50/50 pokud mu jde servis, tak ten muze vyndat z pavouka kohokoliv, kdykoliv.
Jinak jsem koukal, ze v Torontu ma Andy pripadne Lu ve 2.kole, takze uvidime...pikantni..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak typicke jsou tyto vypadky. Tohle umi jen cesti hraci. Ja videl uz tolik vypadku jak u ceskych tenistu, tak i tenistek, ze me vubec neprekvapuje, ze nase dvojice nedotahla do konce doslova vyhrany zapas. Nevim, ale u nikoho z okruhu jsem nevidel tolik, prominte mi ten vyraz, ojebanych koncovek zapasu, jako prave u hracu ci hracek narodnosti Ceske. Ztrata servisu za stavu 6:2 5:4 nebo 6:2 6:2 5:3, dokonce i nevyuzite matchpointy, to vsechno je videt kazdou chvili. Cesi by meli pracovat hlavne na svoji psychicke sile a ne se po takrka vyhranem zapase, ktery si prohrali sami vymlouvat na publikum, divny pocit v noze a podobne kravoviny. Proto si treba o tech, kteri chvalili Stepanka po lonskem zapase s Ferrerem ve finale Davis Cupu myslim sve.
Reagovat
smazaný uživatel
nekdo chvalil stepu po zapase s ferrerem?? to si snad ani neumim predstavit za co...leda tak nejaky spanel...to je jsem ho chtel spis videt mrtveho, ale ted jsem rad ze je schopen hrat...i kdyz jenom ctyrhry jinak nic moc i to se v DC pocita protoze jak jsme videli s tim dlouhym si moc nepomuzeme
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, Dlouhy v Chile nepotvrdil roli zkuseneho deblisty, lepe hral Hajek. Myslim si, ze Stepanek uz se do formy nedostane, protoze mel ted dlouhou pauzu a ozenil se, coz by jej mohlo ovlivnit. A navic uz neni nejmladsi. Ale doufam, ze jeste nejaky rok hrat bude.
Reagovat
smazaný uživatel
Zmiňuješ psychiku, ale nezapomínej, že top hráče máme možná tak tři-Lucka, Tomáš a Radek. U ostatních, když si prohrají své zápasy, byť vedou, musíme brát tenhle fakt s rezervou, jelikož jsou mnohdy v konečných fázích turnajů outsidery a moc se od nich nečeká, tudíž na druhé straně kurtu stojí někdo schopnější, psychicky odolnější, s jistotou v ruce. My nemáme tak silnou základnu jako Argentinci, Španělé či Francouzi. Proto bych bral české hráče s výjimkou jmenovaných jako status-můžu překvapit. Potenciál má Strýcová - jenže u ní víme asi všichni v čem je problém-nervová labilita, nevyrovnanost na kurtu. Kvitová se dá řadit ještě k nadějím, jenže... zase jeden turnaj a pak nějak forma zmizí. Zakopalová, Benešová jsou v pokročilejším věku, ale Klára stále má co nabídnout. Co se týče Radka v DC s Ferrerem. David je prototyp týmového hráče, bojovný pes, kolik zápasů již otočil kdy prohrával 0:2 anebo alespoň vyrovnal stav zápasu? Namátkou nedávný duel s Monfilsem v DC, nebýt jedné chyby při podání na udržení v zápasu, byl by možná další obrat na světě. Český tenis v globálu uspěje spíše v týmových soutěžích, individualit moc nemáme. Mužský CZ tenis je zcela zabitý. Ale Radkovi všechna čest-nehanit!! =) Snad ještě neskončí a bude vyhrávat, určitě na to má.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, ale i tito hraci a hracka jsou ne vzdy schopni udrzet vedeni. Vezmi si treba prave Radka na AO 2008 proti Spadeovi, tam vedl 6:2 6:2 5:3 a sel na servis. Od tohoto stavu neuhral uz skoro nic, treti set prohral 5:7 a dalsi dva 2:6 3:6. Nepopiram, ze Spadea je taky velky bojovnik, oderal uz spoustu petisetovych bitev, ale i tak, predstav si, ze hodinu nekoho valcujes, nedas mu sance a najednou, kdyz uz je to vsechno skoro za tebou, zacne tvuj souper valcovat tebe. Tam to nebude o tom, ze se American v dulezite chvili zvedl, tam bude problem nekde jinde. Pripomenme si taky zapas DC 2008 Berdych - Safin, tam tady Tomas Marata doslova valcoval, Rus se vztekal a potom zniceho nic se zvedl. A Berdych mel sance i v patem setu jak se vratit do zapasu, ale hloupe je zahodil. To same se Tomasovi stalo i na AO 2009 proti Federerovi, i kdyz hral proti tehdejsi jednicce, ale i tak. Takze i tito nasi top hraci dokazou selhat v dulezitych chvilich.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, nad tímhle už se dokáže člověk pozastavit. Mně spíš vadí, že někdo kritizuje Kvitovou, Zakopalovou či Hájka, že neudrželi vedení. Ale taky ber v potaz, že Tomáš nyní a Tomáš loni, předloni je sakra rozdíl. Jemu se podobné věci stávaly, prostě horká hlava, nevěřil si. Nyní se od ně těchto zkratů v zápasech dočkáme snad již poskrovnu. Ale je fakt, že na Rogera zahrát uměl, taky ale on na GS dokáže otočit snad cokoliv. Teď by to mohlo být zase jinak. ;) a vlastně bylo-ve Wimblasu. Snad Tomáš jde konečně po správné cestě, jemu chybělo jen sebevědomí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, Tomas v minulych letech a Tomas tento rok, to je opravdu rozdil, nicmene kdyby mi nekdo po letosnim AO rekl, ze se Tomas dostane do finale turnaje Masters, do semifinale French Open, kde sice po bitve padne, do finale Wimbledonu a ze dvakrat za tento rok porazi Federera, asi bych mu neveril. Ale jeste neni konec sezony, muze se dostat do finale nejakeho turnaje Masters 1000, mozna ho i vyhrat, udelat dobry vysledek na US Open a jeste jednou porazit Rogera.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak. Tomas je dnes jiz uplne nekde jinde.Je videt,ze systematicky (pod dohledem, ale i sam cilene )pracuje nejen na tenisovych, ale i mentalnich vecech, jako je napr.koncentrace a klid pod tlakem.Stale je zde hodne prace, ale za cca 1,5 roku, co zacal na techto vecech pracovat , je to obrovsky kus cesty!Pokud dokaze ustat potencionalni zraneni ,ktere cihaji prakticky na kazdeho hrace, vidim ho urcite dlouhodobe v top 10. Je to jen otazka toho,ze vi co ma delat,protoze v pristi sezone nastane obdobi ocekavani a obhajob, co je naturalne zdrojem mentalniho tlaku. www.mentalcoach.sk
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist