Hingisová: Miliony za koně nedám

27. 9. 2011, 10:52
Téma 14
Pokud nehraje exhibici nebo turnaj legend na některém z grandslamů, uvidíte Martinu Hingisovou (30) na více či méně prestižních závodech v parkúrovém skákání po celé Evropě. Krom toho zařizuje někdejší světová jednička v Curychu nový byt a pendluje s manželem Thibaultem mezi Švýcarskem a Paříží.
Profily hráčů
Martina Hingisová (© Martin Sidorják)

Jak se máte?
"Báječně. Teď už nemám každý den nalinkovaný a rozplánovaný po minutách, takže žádný stres, ale hlavně pohoda."

Kolik vás ještě letos čeká tenisu?
"Velkou část už mám za sebou. Pár exhibic, stejně jako loni TeamTennis za New York Sportimes, zahrála jsem si i turnaje legend na Roland Garros a ve Wimbledonu. Mimochodem – první letošní exhibici jsem hrála v květnu na Štvanici. Moc jsem se těšila, protože jsem tam nikdy nehrála, jenom se byla podívat na zápasech Fed Cupu nebo Davis Cupu. Jsem ráda, že jsem si tam konečně taky zahrála.“

Teď už máte mnohem víc času na velké hobby – na koně a parkurové skákání, že?
"To mám. Jezdím čtyřikrát pětkrát týdně, o víkendech i na závody. Na jaře jsme strávili celý měsíc na závodech v Portugalsku, bylo tam krásně."

A nejlepší umístění?
"Já to beru v duchu olympijské myšlenky, takže se jezdím hlavně zúčastnit. (směje se) Zkrátka to nehrotím, spadnout z koně bolí, krom toho taková fotka potom obletí svět... Ale zrovna v Portugalsku jsem jeden parkur zvládla úplně čistě a skončila sedmnáctá z asi sedmdesáti účastníků. Po pražské exhibici jsem zase skončila druhá na závodech ve Francii. Byla to soutěž Grand Prix, kategorie jedna hvězdička – můj zatím nejlepší výsledek.“

Jaké závody vůbec jezdíte?
"Samozřejmě ty na nižší úrovni, které mají jednu, dvě nebo tři hvězdičky, nejvyšší kategorie jich má pět. Parkúr má vlastně podobné kategorie jako ženský tenis, jenom je jejich kvalita označována obráceně. Takže pět hvězdiček je nejvíc, nejlepší závod, a jedna nejméně. Moc pěkné závody se jezdí v rámci Global Champions Tour: jejich součástí jsou kromě závodu těch nejlepších i soutěže s jednou a dvěma hvězdičkami, které jsou na pozvání. Díky jménu občas dostanu pozvánku a na oplátku třeba pomůžu turnaj zpropagovat. V zimě jsem takhle absolvovala Gucci Masters v Paříži nebo Audi Masters v Bruselu."

Co je potřeba k tomu, abyste jezdila líp a mohla se zúčastňovat ještě prestižnějších závodů?
"Kůň aspoň za milion eur. A ne jeden, nejméně dva nebo tři. Protože pokud jich nemáte víc, nemůžete dost dobře trénovat. A tolik do koní investovat nechci, na to jsem se při tenise naběhala dost, abych to udělala. Pak stačí jedno špatné došlápnutí a je zle...  Moji koníci zvládnou překážky vysoké 135-140 centimetrů, ale v nejvyšší kategorii je nejvyšší obtížnost, to znamená i překážky vysoké 160 centimetrů. Na to musí mít člověk opravdu špičkové koně. Právě proto říkám, že kdo chce nahoru, musí investovat do koní nebo mít sponzory."

V posledním čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 09/2011 Jaká byla cesta Novaka Djokoviče z dětství až na vrchol
Málo peněz i švábi na pokoji - tak se žije v žebříčkovém suterénu
Zajímavosti z historie Síně slávy v Newportu
Dětské letní kempy: Jaké jsou a na co si dát pozor
Pohárů mám víc než Berdych, tvrdí moderátor Karel Šíp

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

Kolik máte koní?
"Pět. Tři, se kterými jezdím na závody (i když jeden je ještě dost mladý), a dvě kobylky, které jsou v chovu. Jednomu hříbátku už je rok, druhé se nedávno narodilo."

Máte trenéra?
"Manžel. Ale využívám ho taky. Je to ideální, protože když jeden koník pracuje, druhý si může odpočinout."

Říkáte, že mít špičkového koně chce sponzora - vy byste ho nesehnala? Nebo nemáte ambice jezdit prestižnější závody?
„Mojí prioritou byl tenis a koníci, to byla vždycky jen záliba. Navíc – jezdit špičkové závody, kde jsou hodně vysoké překážky, je dost riskantní. Z těch výšek mám respekt, chce to zkrátka i odvahu.“

A kdybyste přece jen jezdila na té nejvyšší úrovni, jak moc byste musela trénovat?
„Špičkoví jezdci odjezdí i deset koní denně. Na něco takového už bych neměla vůli. A ani do toho nechci investovat čas. Měla jsem krásnou kariéru v tenise, a jak jsem řekla, koně jsou jen záliba.“

Mimochodem - máte ještě kobylku Sorentu, kterou jste před lety mívala v Rožnově?
"Představte si, že mám. Je jí už dvacet let."

pva, Tennis Arena

Komentáře

14
Přidat komentář
a.magerova
na OH v Londýně by nebyla marná, ale je to asi jen velké přání než realita. No a koukám, že tento pátek bude mít Martina 31. narozeniny - tak gratuluji. Jo a když už jsem u těch významných dnů, tak dnes je Světový den sojky, takže taky vše nej.
Reagovat
smazaný uživatel
Nojo! Je to tak..:-O

http://setrpes.rajce.idnes.cz/Obrazky/

Také se tedy přidávám ke gratulaci naší zdejší sojce :-))
Reagovat
skott
no, v prvni rade je to cele Rogerova iniciativa a popravde prilis nechapu, co tim sleduje.Mel by se mnohem vic soustredit, aby byl konkurenceschopny v singlu nez vymyslet podobne ptakoviny.
A zadruhe, nevim sice jaka maji byt kriteria, protoze je to premiera mixu na OH, ale neco mi rika, ze asi tezko Martina jen tak prijde a rekne, ze by si strihla s Federerem mix.Je spousta hracu a hracek, co drou den co den, aby se do Londyna dostaly a Martina uz davno zadny ranking nema.
Reagovat
smazaný uživatel
na uvod priznavam, ze mi ptakoviny nejsou zcela cizi! ;-) Ta Rogerova (jak jeho olympijskou iniciativu v mixu skott nazval) ma ale - oproti jinym!!! - opet uroven a styl, proste Fedex! Navic se domnivam, ze nominace hracu je tentokrat v rezii narodnich svazu a pokud vim, Svycarsko nema zadnou zenu ani v prvni stovce....

a.magerova, pes: :-)))))

No ano, je to tak, dnesek je opravdu Dnem pohadek a laskaveho humoru, moc diky, ze jste mi to pripomneli!!!!! ;-))
Reagovat
VlS
Soječko, připojuji se ke gratulaci a přeju ti, aby ti tví oblíbenci dělali radost.
A jen dotaz - dostane se Svatá Sojka do církevního kalendáře?
Reagovat
smazaný uživatel
dekuji, dekuji! :-) Tsvetana se tuzi, tak jsi velkorysy, ze? ;-)
Osobne mam ted radost z Kvitka a prekvapila me "zachmurena" Klara, takze budeme, predpokladam, na stejne lodi....

Jinak mi zatim jde spis to svatorecneni nez svatoreceni. :-)) Ale uz vim, co udelam, vlitnu na to, sfouknu par zazraku a jsem v kalendari! :-))
Reagovat
skott
Nemam sice cas vsechno dohledavat a tak castecne vychazim predevsim z minule olympiady a ¨selskeho rozumu¨, ale svazy pouze navrhuji, v zadnem pripade nenominuji hrace na OH.Prvni predpoklad je, ze tenista/ka musi v predolympijske sezone byt v nominaci na FC/DC (viz. napr. Rusko a jarni cachry machry s Mashou a Dinarou..).
Dalsi kriterium je samozrejme jiz zminovany ranking, at singlovy nebo deblovy, ani jeden Martina pres dva roky nema.Na nahrani bodu ma teoreticky pul roku.Vzhledem k tomu, ze se zatim vubec definitivne nevyjadrila, je to zoufale malo casu.
no a v neposledni rade, nikdo na OH nebude hrat pouze mix!Tudiz pokud se Martina bude opravdu chtit zucastnit, musi zacit hrat minimalne ctyrhry.
Jinak Svycari sice po konci Schnyder spickovou hracku nemaji, ale Federer rozhodne muze hrat minimalne s Timi Bacszinsky, ktera je vyborna deblistka, pokud bude zdravotne fit.
Reagovat
skott
a co tyce toho Fedexova stylu, nechci rypat, ale byl bych opatrny:) Jestli to nahodou neni tim, ze jen hleda moznost, jak tu zlatou medaily v Londyne ziskat...se Stanem to asi na trave nepujde a v sinlgu uz taky rozhodne nebude nejvetsi favorit.
Reagovat
a.magerova
to říkali v TV, jakože na turnajích.
Ale samozřejmě by to bylo časově náročné ne-li dokonce nemožné stihnou singl (který je pro Rogera prioritou), pak obhajoba zlata z Pekingu ve čtyřhře se Stanem a ještě smíšená čtyřhra....
Osobně si myslím, že TO byl spíše reklamní tah (možná organizátorů - ve spolupráci s Rogerem) - upozornit na premiéru smíšené čtyřhry na OH v Londýně ... toť můj názor :-))
Reagovat
smazaný uživatel
sojka, VIS: Svatá sojka..církevní kalendář?? Hmmmm, nezní to špatně :-). Mám nějaké konexe ve Vatikánu, tak uvidíme :-). Pěkné sny.
Reagovat
skott
tak tak, to je velice dobra pripominka, OH bude naslapna narozdil od GS v deviti dnech a bud tak velice narocne absolvovat vsechny tri souteze.
Jinak mne osobne vadi jen to, ze Roger si neco vymysli a nez aby Martinu aspon sam nejdriv kontaktoval a pockal, jak se rozhodne, verejne ji do ucasti tlaci.
Reagovat
smazaný uživatel
noooo, lezim spis v krasne literature, nez v podminkach olympijske nominace a rankingu, Fedexe si pro sebe take vzdycky omluvim, takze me napadlo jen: "Puo panicka, co jsem to zase vekla!!!" :-))
Reagovat
smazaný uživatel
nerada bych se rouhala a za uspech povazovala uz, kdyz v pekle nebudou smrdet priskvarena sojci pirka ;-))
Reagovat
smazaný uživatel
Do pekla patří Trautenberk ;-).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist