Hingisová: Comeback nechám na Justine

1. 10. 2009, 15:50
Rozhovory 24
Bývalá světová jednička Martina Hingisová včera oslavila 29. narozeniny. Shodou okolností to byl zároveň den, kdy jí vypršel dvouletý trest od ITF za nález kokainu v jejím těle. O návratu k profesionálnímu tenisu prý ale rodačka z Košic neuvažuje.
Profily hráčů
Martina Hingisová

Jak jste ty poslední dva roky zvládla emocionálně?
Zažila jsem zlé časy, bylo frustrující vědět, že jsem nic neprovedla a že s tím nemůžu nic dělat. Šlo o moji reputaci a já znala pravdu. Ale neměla jsem vůbec šanci bojovat.

Řekl bych, že vzhledem k vaší otevřené povaze hodně lidí překvapilo, že jste do toho nešla víc, že jste se třeba rozhodla se neodvolat. Nelitujete toho?
Jak říkáte, vždycky říkám, co si myslím, i když to kolikrát není politicky korektní. Říkám pravdu, i když mi to může ublížit. Ale ten systém je nastavený tak, že jsem s tím nemohla nic dělat.

Martina Hingisová
Pokud by se Martina Hingisová přeci jen rozhodla vrátit do světa profesionálního tenisu, byl by to už její druhý comeback. Rodačka z Košic ukončila kariéru v roce 2003 v pouhých 22 letech kvůli zraněným kotníkům. Na kurty se vrátila v roce 2006 a znovu se dostala do světové desítky. O rok později ovšem pověsila raketu na hřebíček podruhé poté, co měla po Wimbledonu pozitivní test na kokain a dostala dvouletý distanc. Hingisová od začátku popírá, že by kokain užila či užívala. Jak poznamenává Sports Illustrated, podle ITF bylo u Švýcarky nalezeno 42 ng/ml nepovolené látky a s touto hodnotou by prý výsledek americkou armádou nebyl vyhodnocený jako pozitivní. Richard Gasquet, jehož trest byl po dvou a půl měsících zrušen, měl podle svých slov nález 150 ng/ml.

Jen tak mimochodem, už jste někdy...
...brala kokain? Nikdy. Žádné drogy. Ani nevím, jak se po nich má člověk cítit. Mohla jsem to udělat, ale neudělala. Kdybych někdy vyzkoušela kokain, řekla bych to.

Než se to stalo, nebála jste se takové situace?
Ne, nejspíš proto, že jsem předtím absolvovala něco mezi 80 a 100 testy a nebyly žádné problémy. Brala jsem maximálně aspirin, byla jsem na tyhle věci opatrná. I kdybych měla jen horečku, zavolala bych doktorovi a zeptala se ho, co si na to můžu vzít. Vždycky jsem v tomhle byla opatrná a nikdy si nevzala nic, co by nebylo povolené.

Podporovali vás někteří z hráčů?
Billie Jean Kingová se za mě přimluvila v dopise. Ale, víte, ani jsem nemohla na grandslamové turnaje, během turnaje jsem ani nemohla na stadion. Takže jsem se s ostatními nemohla moc vídat.

Co Richard Gasquet?
Ne.

Poslední dobou zažíváme hodně comebacků. Jste o 10 let mladší než Kimiko Dateová...
Tohle nechám na Justine (Heninové). Není to tak jednoduché. Musíte se tomu oddat, nemůžete se vrátit jen proto, že se vám chce. Vím, že ženský tenis na tom teď není úplně nejlíp, ale podívejte na Kim (Clijstersovou). Podporuje ji rodina, manžel, je fyzicky silná. Odehrála tři turnaje a je zpátky a nevypadá to, že by jí některá soupeřka měla nějak ohrozit.

Jaký tedy teď máte vztah k tenisu?
Miluju tenis, pořád je to velká část mého života. Krátce potom, co jsem dostala trest, jsem moc nehrála, ale pak jsem zase začala. Když teď hraju, většinu času je to s juniory. Dokážu rozlišovat sport a úřadování.

pva, TenisPortal.cz, Sports Illustrated

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
To bych si pral, aby se Martinka vratila na kurty:), urcite moje nejvetsi oblibenkyne:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Hingisovej mi bolo luto,ako Košičanke som jej vzdy fandil a vedel by som si predstavit kopu inych hracok,koniec kariery ktorych by mi luto nebolo:-)
Reagovat
smazaný uživatel
ona sa za to ze pochadza z kosic hanbi
Reagovat
smazaný uživatel
Len taky ododsielatel "kracajuca skala" moze napisat taku hlupost.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem nevěděl, že ta dávka kokainu v jejím těle byla tak malá. Takto zkazit návrat tak skvělé tenistky, jakou byla Martina Hingis, je velmi sprosté.
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně záleží, za jakou dobu po požití (třeba nevědomém) byla testována. Metabolity koksu se daj zjistit jen v řádu dní. Kdo ví, jak to bylo..každopádně dva roky zákaz je za koks nesmysl.
Reagovat
smazaný uživatel
v momentě, kdy se vrátila a neopatrně řekla, že chce zažalovat jejího výrobce bot kvůli zranění kotníku.. to jsem prohlásil, no, to tam dlouho nevydržíš děvče, a bohužel jsem měl pravdu.

Ona to i naznačuje:
"Jak říkáte, vždycky říkám, co si myslím, i když to kolikrát není politicky korektní. Říkám pravdu, i když mi to může ublížit." S takovým kolosem to nemůže vyhrát nebo ne bez následků..
Reagovat
skott
Co to tady zase rozjizdis za sci-fi? To jakoze se ji nekdo z jeji byvale firmy, co ji oblekala po tolika letech mstil? Vzdyt Sergio Tachinni ten spor o 40 mega nakonec vyhral, nehlede na to, ze se to vsechno stalo davno predtim nez se Martina v roce 2006 vracela na kurty. Ten pripad Martina vs Tachinni mel koreny uz nekdy behem let 1998-99, kdy si Martina pri US Open poprve stezovala na bolesti chodidel a pozdeji se na podzim odhlasovala z halovych turnaju.Tachinni ji rok na to z vymyslenych duvodu o odmitnute celence odkopnul a Martina je zazalovala zhruba po dvou letech v roce 2001.To vse ale byla v dobe jejiho pozitivniho nalezu davna minulost.
Reagovat
smazaný uživatel
Martina Hingisová chtěla zažalovat firmu, která ji obouvala za zranění kotníku, po svém návratu po dlouhé pauze (jestli opět, to já nevím). Co bylo v roce 98 nebo 99 za konflikt nevím. Já vím tohle, stačí? Pokud máš problémy s mými jinými názory, které ti připadají scifi, jak říkáš, protože jsou asi nestádního charakteru, tak ti doporučuji si jich nevšímat, pustit si večer zprávy a očekávat např. novinky od Bin Ládina ...
Reagovat
skott
Tvoje nazory jsou mi pomerne lhostejne.Klidne si tu dal pis sve pohadky, koneckoncu je tady svobodna diskuze a pravo vyjadrit se tu k tematu ma uplne kazdy, tudiz i vcetne paranoiku.Ja ti jen rikam, ze svuj nazor zakladas na necem, co se nestalo.Martina svuj spor s firmou Tachinni vedla davno predtim, nez se znovu rozhodla vratit k tenisu.Prvni spor byl ukoncen nekdy v roce 2002 v New Yorku a druhy po nejake dobe u italskeho soudu v Milane, oba zamitnutim zaloby, kterou Martina podala.Po svem navratu v roce 2006 uz zadny dalsi s Tachinnim nevedla a ani o tom neuvazovala.To je vse, co k tomu mam, snad to pomuze;)
Reagovat
smazaný uživatel
Já proti tvému názoru nic nemám, ale tím, že mě máš potřebu nazývat pohádkářem scifi a paranoikem pouze proto, že upozorňuju na skutečnosti a informace, které tvoji osobu minuly nebo se kterými prostě nesouhlasíš, naznačuje především jednu věc - nemáš to v té hlavince bohužel poskládané tak, jak by to být minimálně mohlo. .... to je vše.
Reagovat
skott
Je to trosku jinak...ja tady nenabizim svuj nazor, pouze pisu dolozitelna fakta.Bohuzel vic uz delat nelze.Nemuzu ti dokazat neco, co se nestalo.To by melo byt na tobe, aby jsi ukzazal sve ¨informace a skutecnosti¨.Dokud tak neudelas, jsi pro me jen fantasta, zijici v paranoidnim svete plnem zlych skritku, kteri lidem hazi klacky pod nohy.A aniz bych te chtel nejak soudit, je to jiz tvuj treti spiklenecky pribeh na tomto portalu (alespon z tech, co jsi pamatuju z posledni doby, neprekvapilo by mne totiz, kdyby jich bylo vice), kteremu se mohu jen smat.Mozna kdyby si je zacal vydavat v knizni podobe, budes s nimi mit vetsi uspech nez J.K.Rowling s Harry Potterem....tak o tom zkus uvazovat;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ano Skotte, můj život je velmi alternativní a liší se od stáda v mnoha oblastech :)). A zaplať pánbůh za to, je nás takových stále víc.

Nicméně, co jsem řekl tady a to kdykoliv (ostatně mimochodem mohl jsem se už v minulosti kolikrát udokazovat, ale stejně marně), za tím si stojím a vůbec nevím, proč bych o tom měl přesvědčovat nějakého skotta, ostatně svět se kolem něj netočí a normální člověk řekne, ne tak to (podle mne) není, já mám informace jiné a tím to končí... Ale tím, že mě máš potřebu opět nazývat pohádkářem scifi a paranoikem...atd naznačuje především jednu věc - nemáš to v té hlavince bohužel poskládané tak, jak by to být minimálně mohlo. .... to je vše. Upozorňuju, že jakákoliv další reakce na tebe bude - "poznámka na tvou osobu a to co prezentuješ mi nestojí za pozornost"
Reagovat
skott
Zrejme ti zcela unika podstata diskuze.Vubec nejde o to, jestli o necem presvedcis me, ale ze kdyz uz neco verejne tvrdis, mel by si byt schopen to obhajit a ne se urazit jak male decko, kdyz se nahodu nekdo opovazi nesouhlasit s tvym nazorem.Pokud na to nemas nervy, vubec se do debaty nezapojuj, protoze si muzes byt jisty, ze se temer vzdy najde nekdo, kdo tvuj nazor napadne ci s nim nesouhlasi.A nikdo tady po tobe nechtel nic tak hrozneho, nez aby si jsem hodil zdroj svych informaci ci nejaky odkaz.
Mimochodem jestli ti opravdu pripada, ze te nejak urazim, tak si nejprve vzpomen sam na sebe, jak zde ostatni oznacujes za fanatiky, hazis do jednoho pytle nebo placas po ramenou lidi jako barney (ktery narozdil od tebe ma alespon tu odvahu rict na plnou pusu, co si mysli a nemusi se schovavat za trapne pricmrndavani).Teprve potom se cit dotcene...
Reagovat
skott
A jeste mala poznamka k tomu jak mas neustale zapotrebi upozornovat na svuj soukromy zivot, rodinu a vubec vse kolem...je to docela otravne...a muzu te ujistit, ze na tenisove diskuzi i nepodstatne.Nehlede na to, ze nekdo, kdo udajne pracuje v oblasti marketingu, kouka na tenisove prenosy a kdykoliv jsem prijdu, travi svuj cas na internetovych diskuzi, zadny alternativni zivot nevede...spise naopak, velice konzumni;)
Reagovat
smazaný uživatel
Skotte, i když jsem na tebe už vůbec nechtěl reagovat, nezlob se na mě, ale ty tvé myšlenkové kontrukce .. opravdu působíš dojmem, že to nemáš v hlavě v pořádku. Tohle není normální. Jinak až zase budeš chtít tu agresi a ego dostat ze sebe ven, vylej si to prosim tě na mě a ne na někom jiným, já to přežiju, beru to s nadhledem, mě to den nezkazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám skotíka rád. Málokdo ze zdejších čtenářů má totiž zájem o skutečnou diskuzi o tenise. To zde tak oblíbené blafání o RF a RN je dle mého k ničemu.
Možná bychom mohli vědět, v čem spočívá ta velká alternativnost olfessova života. Nepoužívá moderní techniku včetně počítače, nepapá zvířátka, žije kdesi na samotě a topí dřevem, které nasbírá v lese?
Reagovat
smazaný uživatel
To víš že jo, já tady něco o sobě řeknu a obratem budu nařčen, že o sobě vyprávim :). Ostatně jmenuje se to tu tenisportál ne olfessportál. Až si budu chtít o svém životě pokecat, vim na koho se mám obrátit, díky za nabídku, ale vaše nicky tam nefigurujou.
Akorát jsem nepochopil, proč by se neměl používat internet? Ale to je jedno, vy to víte jistě lépe. ;)
Reagovat
skott
No nevím, neznis moc presvedcive, olfessi...;)Mam o tebe strach.Zahrnul jsem te tady takovou sprskou nadavek, ze se bojim, aby jsi si neco nakonec preci jenom neudelal:-)) Ale je mi jasne, ze uz se jen snazis nejak tuto debatu zahrat do autu, protoze od zacatku nemas zadny argument v ruce, krom sve prvotni teorie.
V kazdem pripade ti slibuji, ze pokud se tu delsi dobu neobjevis, tak to pro vsechny pripady radeji nahlasim, nerad bych te mel totiz na svedomi;)

Broz: opravdu ziram, na tve pochopeni...nepamatuju, kdy naposled jsme se my dva na necem shodli, ale dik teda;-) V tomhle mas naprostou pravdu, zdejsi diskuze by mela byt predevsim o tenise, ale nekteri lide uz ji zkratka asi psychicky neunasi a pripadnou kritiku sveho nazoru si berou prilis osobne.Bohuzel, se potom citi takhle ukrivdene, jak to predvadi olfess.Tezke s nimi jakkoli jednat...:/
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za zájem a za starost Skotte, ale doufám, že rozeženu mrak tvých obav o mou existenci. Neboj, kdybych si měl usilovat o život vždy, když narazim na magora, bylo by už dávno po mě.

Debata skončila u mého druhého příspěvku, ten zbytek už byla pouze tvá sólo akce egoistické masturbace v lepším případě, v horším, a k tomu se přikláním, ukázka toho, že nejsi zcela duševně v pořádku.... ode mne vše.
Reagovat
skott
Hezky se zacinas projevovat, vsechna cest:)) Uz dochazi na prvni sprosta slova...takhle jsem te psychicky rozhodit nechtel a to uz rikam naprosto vazne a bez legrace!
Reagovat
smazaný uživatel
Magor a masturbace..? To snad není tak hrozný ;), neber to jako nadávku, je to přece jenom konstatování.

Hezký a hlavně klidný a pohodový večer Skotte a nezapomeň, až to zase na tebe přijde, myslim tim tu zlost, nenávist a frustraci a bude se to z tebe drát ven, jsem tu pro tebe, vylij si to bez obav na mě.
Reagovat
smazaný uživatel
Shodnem se docela často. Dodatečně dík za vysvětlení u Bondarenky, bohužel se pak při utkání s Li ukázalo, že na víc pořád nemá. Tu životní šanci na US Open taky hloupě zahodila.
Reagovat
skott
jj, neni zac;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist