Gulbis prý přestal mrhat talentem a snaží se chytit rozjetý vlak

1. 6. 2014, 18:54
Aktuality 43
Ernests Gulbis nedávno přiznal, že se v pětadvaceti letech snaží chytit rozjetý vlak. V probíhající sezoně se to hráči s nesporným talentem, ale také s pověstí flinka, zatím daří. Už získal dva tituly a na Roland Garros prošel přes bývalou světovou jedničku Rogera Federera do čtvrtfinále, ve kterém se utká s Tomášem Berdychem.
Profily hráčů
Ernests Gulbis

"Mám poslední šanci v tenise opravdu něco dokázat," řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters. "Ve vrcholovém tenise mě čeká sedm, osm let, takže se pokouším naskočit do rozjetého vlaku," dodal Ernests Gulbis, který v Paříži prošel do grandslamového čtvrtfinále poprvé po šesti letech.

Čtvrtfinále uhrál v roce 2008 shodou okolností rovněž v Paříži, pak se ale projevila jeho lehkovážná povaha a výsledky zůstaly za očekáváním. "Udělal jsem hodně špatných rozhodnutí, nebo spíš jsem některým věcem nevěnoval pozornost. Neřešil jsem, jak bych se o sebe měl starat a jak trénovat," uvedl.

Navíc mu nepomohlo ani to, že jeho rodiče byli bohatí a Gulbis tak měl v dětství velmi snadný život. "Nikdy mě nenutili trénovat a když jsem zrovna chtěl být na kurtu, tak mě vzali dělat něco jiného. Takže v dětství jsem nikdy nepoznal, co obnáší tvrdá, soustředěná práce," prohlásil.

Možná také proto Gulbis nikdy neudržel stabilní výkonnost. "Nikdy jsem nevydržel na sobě delší dobu pracovat. Vlastně poslední dva roky budou asi nejvyváženější období mojí kariéry. Před tím jsem to vydržel tři měsíce, ale pak jsem třeba odjel do Lotyška a udělal si stupidní desetidenní volno," poznamenal.

"A to prostě bylo špatně. Teď už to vím a nikdo mi nemusí říkat, jak se o sebe starat," přidal Gulbis, který ale věří, že právě tyto zkušenosti mu pomůžou alespoň se přiblížit k výsledkům, ke kterým ho předurčuje jeho talent.

"Ničeho nelituji, protože díky tomu mám možná lepší pozici než ostatní hráči," řekl momentálně 17. hráč světa, který ale ještě před dvěma lety byl až ve druhé stovce žebříčku. "Oni nikdy nebyli dole. Nestalo se jim, že by byli ve čtvrtfinále French Open a pak žebrali o divokou kartu na challengeru, kterou nedostali a museli tak hrát kvalifikaci," dodal.

Teď je Gulbis, alespoň prozatím, na dobré cestě. Letos už získal dva tituly v Marseille a Nice a na Roland Garros prošel mimo jiné přes Radka Štěpánka a bývalou světovou jedničku Švýcara Rogera Federera do čtvrtfinále. "Mám cíl a nic mě nemůže zastavit. Zažil jsem těžké časy, takže vím, jak se k tomu postavit," prohlásil.

ČTK

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Amputace
Sestřihy z RG jsou zakázané, že? Nebo víte o nějaké stránce? Bohužel jsem zápas neviděl, ale rád bych se podíval alespoň na sestřih. Díky.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
spaniel
Obvykle bývají na dailymotion.com ale letos jsem se ještě nedíval. Jinak youtube jde celkově do kytek, vymazali i spousty starých highlightů, nevím proč to organizátoři dělají, určitě to prospívá popularitě tenisu. Mažou dokonce i tribute videa, mrknu do oblibených a spousta jich už není.
Reagovat
Amputace
Přesně. Také to nechápu. Vůbec v tom nenacházím jakýkoli význam.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to u Rogera bral v klidu, dokonce jsem se přistihl, že místy fandím Gulbisovi. Protože Roger na antuce už nemá moc co nabídnout, za druhé, měl by před sebou Berdycha, s kterým by klidně mohl řachnout a když ne s ním, tak s Djokim určitě. Gulbis tam aspoň udělá vítr, trochu zamíchá kartami, navíc to není žádný pinkálista ale hraje parádní tenis. No a Roger se může připravit na Wimbledon, kde už bych byl opravdu hodně naštvaný, kdyby vypadl už v OF.
Reagovat
gigin
Omlouvám se všem, včetně Kamila za vulgarity, které jsem včera použil. Dám si 3x otčenáš, 5x zdrávas a snad mi bude odpuštěno. Ještě jednou - pardon....
Reagovat
Cico93
Svedomie hryzie čo,)))
Reagovat
kolapse
Byl to úžasnej zápas-jeden z nejlepších zatím na RG.Roger si ho prohrál sám. Nebýt té špatně umístěné smeče tak by vyhrál i druhý set a Gulbise by to položilo. Takhle ho polil živou vodou.Nesmírně jsem se bavil i něco vydělal. :-) Teším se co předvede s Tomášem.Ten má taky dost dobrou formu na RG-bude to boj
Reagovat
smazaný uživatel
Gulbis s tou svojí řepou dostane narezano od Berdycha, ten má, alespoň nějaký backhand narozdil od Federera.
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný rozhovor, na pravou míru uvedené to, co si většina domyslela i sama. Ale je super číst to od něj samotného. Snad teda půjde nahoru, sympatický mi asi nikdy nebude, ale je oživení a tenis hraje fakt parádní, Je to unikátní talent.
Reagovat
smazaný uživatel
Gulba, super rozhovor.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tady je zase emocí... šmankote, děcka, nejde o život, ne?

Viděl jsem on-and-off poslední dva sety. Ernests hrál výborně, snad mu to na tomto turnaji vydrží ještě tři zápasy! Pojď, pojď, pojď!
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak teď jsem se podíval na sestřih prvních dvou setů, a přestože samozřejmě nejsem zdaleka takový odborník jako většina zdejších přispěvatelů, troufám si tvrdit, že se hrál oboustranně výborný tenis, určitě lepší, než jakýkoli jiný zápas, který jsem na letošním RG viděl.

Roger mne zklamal v jediném herním aspektu, a tím je hra nad hlavou z forehandové strany. Hodně se diskutovala ta smeč na setball ve druhém setu, ale Federer předtím i potom zkazil několik poměrně jednoduchých smečí, případně je špatně umístil. Přitom ve hře nad hlavou býval ve svých nejlepších letech téměř neomylný.

Nicméně diváka musel zápas bavit, i když (nebo právě proto), že se v něm nepinkalo do úmoru, a o to snad jde především...
Reagovat
Fandina
Ten zápas byl moc hezký a Gulbis byl v něm prostě o ten pověstný chlup lepší. Roger měl ve druhém víc příležitostí set ukončit a nestalo se. Od té doby už měl Gulba mírně navrch.
Reagovat
VlS
to Erneste myslíš všechno vážně a dodržíš to, tak nejspíš dosáhneš velkejch výsledků. Pokud jen kecáš a zase si dáš pohov, tak budeš mít zas jen velký řeči. Na tebe kašlu, ale Giginovi bych přál, aby to nebyly jen kecy.
Reagovat
spaniel
Jestli Gulbis porazi Berdycha, bude v top ten. Jelikoz dokonce roku obhajuje snad jen 500 bodu, bude tam tak nebo tak. Treba to letos dotlaci az na WTF.
Reagovat
smazaný uživatel
?My back and hamstring were getting a little tight,? he said. ?I am honest. I'm not big on medical timeouts. I don't like to take them, only if it's really necessary. Unfortunately it was before his serve. I just had to do it, or else I might have pulled a muscle.
Reagovat
UnrealTom
Berďa snim zatočí :)
Reagovat
gigin
Chtěl jsem ti ještě jednou poděkovat za vše. Moc dobře víš o čem mluvím. Díky Mute!!
Reagovat
smazaný uživatel
Zas nepřeháněj. :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, Gulbisi, aby tě hned v pondělí nezastavil Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo se prosím neuražte, ale ten chlap mě fakt irituje.
Reagovat
smazaný uživatel
měl by to dát dohromady s Petrou. Mohli by se společně motivovat mrhači jedni.
A byl by to roztomilý pár :-)
Reagovat
carolyn
gigine a ostatní :-)))
Reagovat
carolyn
ale je fakt že mrhač talentu poslední dobou jede jako drak
Je vidět že gigin své fandění věděl kam vkládá a věřil mu - gratulka
Reagovat
gigin
Dobře, jsem ochotný s tebou mít sex :DDD
Reagovat
VlS
A talent, ten na to máš? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Gulbis si vyhrát zasloužil... Poslední set zvládnul výborně. Skvěle servíroval, bekhendem Rogera doslova ničil. Ustál to i proti divákům, kteří dávali výrazným způsobem najevo, komu fandí. Fedex bojoval, snažil se a za to ho chválím... Ale prostě to není ono.

To, že prohlašuje, že na trénincích dře jako kůň mu fakt věřím. Jenže když tam ta psychická pohoda není, tak to prostě nejde, i kdyby na trénincích dřel sebevíc.

Vážně jsem doufal, že vítězství v Dubaji by ho konečně mohlo nakopnout k pozitivním výsledkům, ale... Poslední měsíce u Rogera pozoruju, že ve chvíli, kdy hraje nadějně rozehraný zápas, tzn. že má set v kapse, přijde jakoby strach z vítězství, teda přesně to, co se soupeřům v dávných letech proti Rogerovi stávalo s železnou pravidelností (vyjma Nadala). A stačí k tomu jediný úder (viz pokažený smeč).
Letos je to už pro něj pátá prohra (ze všech šesti) z vyhraného prvního setu. To už si myslím, že nebude náhoda. Těžko říct, jak dlouho to bude takhle pokračovat.

Tahle porážka je vážně trpká a ještě víc ukázala, v jakém psychickém rozpoložení se Roger nachází.
Jediné, co na něm dneska oceňuju, je jeho bojovnost. Ale vůbec, celý turnaj to bylo z jeho strany nemastné-neslané, naopak Gulbis prožívá životní sezónu a ukazuje, že to s průnikem do top 10 myslí smrtelně vážně.
A nám FFF ostává jen doufat, že se Roger ještě letos na trávě vzchopí, naděje umírá poslední.

Ve čtvrtfinále budu tlačit Tomáše a rozhodně to nepíšu proto, že Gulbis dnes porazil Federera.
Reagovat
gigin
Formát. Myslel jsem si to.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono je třeba si taky nalít čistého vína. Na jednu stranu já osobně nechápu, kde je u Rogera problém. Nemyslím si, že by věk a zkušenosti takhle podkopávaly psychickou pohodu hráče. Pohybuje se dobře, je schopný přehrávat téměř všechny a potom příjdou tyhle zkraty, nevím kde se to bere, ten strach z vítězství. Kdyby to bylo tak markantní, tak nevyhraje Dubaj, nebo nevyřadí Djokoviče 2x v sezóně.
Reagovat
gigin
Gulbis hrál dobře! Dovedeš to pochopit?
Reagovat
smazaný uživatel
Kde je v mém příspěvku napsáno, že hrál špatně?

Já jsem shrnul posledních pár turnajů, tak si nejdříve přečti na co odpovídáš.
Reagovat
Nola
Ernest hral neuveriteľný tenis, neutrálny fanúšik musí uznať, že podal veľmi kvalitný výkon
sláva víťazom, česť porazeným
Reagovat
gigin
Za a) Porazit 32letého hráče který hraje na 50% svých možností, nemá žádný BH a dělá zbytečné chyby. A ještě k tomu potřeboval 5 setů a málem prohrál je pro loosera jako Gulbis
Reagovat
gigin
Ty si blbeček!!
Nola díky..
Reagovat
smazaný uživatel
Na turnaje lítá stíhačkama, v bordelech šuká děvky, tak to se mu to hraje. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Az na to, ze tohle je reakce na uplne jiny komentar nez tady.

Gulbis byl dobry, ta negativa patri na jeho chovani a ne na herni projev.
Reagovat
gigin
Já na tebe dlabu, Kamile. Pro tebe je Gulbis žumpárna. Naše debata nemá za mák smyslu. Roger je vynikající hráč, ikona. Já to prostě uznám. I když jako člověk je mi odporný. Ale ty si zrůda FFF, jako 90% vašeho poje*aného fanoušskovského tábora. Češč.
Reagovat
smazaný uživatel
Podivej, Gulbis je pro me talent, mozna novy hrac v top 3 kdo vi. Ale nastvalo me jeho dnesni vystupovani a ten timeout byl zumparna to musi uznat i jeho babicka. Bylo to nesportovni a trapny, vymyslel si zraneni aby zastavil hrozici rozjezd oponenta a to se v tenise nedela. Simulujou fotbalisti, ne tenisti. Tve nazory beru, maji hlavu a patu Ok ale uznej ze to pos*al a bylo to nefer hotovo.
Reagovat
rod_laver
Gulba trošku křupan je, co si budeme povídat, ale zase je svůj, na nic si nehraje a to je mi na něm velmi sympatické. Hrál líp jak Roger, Roger na něho neměl zbraně, v delších výměnách od 3. setu neměl prakticky šanci. Gulbisův výkon bych prostě neshazoval, Roger se porazil sám v 2. setu, ve 3. a 5. ho porazil Gulbis.
Reagovat
spaniel
Ja jeste po desáté aby bylo jasno, nikde jsem Gulbisuv vykon nesnizoval a souhlas, vyhral zaslouzene, byl lepším hracem. Jestli Rogera rozhodil ten skanzeny smec nevim, ale s jeho zkušenostmi se to nemuze stávat. Navic i kdyz vyhral prvni set, nemel jsem dojem ze je lepsi. Věřil jsem ze kdyby dotáhl druhy do úspěšného konce, tak by to nejak zvladl. Strasne mne to pripomelo zapas s Murraym na AO 2013 v semi, kde byl taky horším hracem a taky to nejak dokoulel do 5 setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger je hlavne rad ze je po antukove sezone. Stejne jako kazdy rok toho ma po krk nesnasi antuku a tedka kdyz ma kolisave vykony to jde tim tuplem poznat. Gulbis byl lepsi, RG atejne vyhraje Rafa nebo Novak takze neni co resit. Muzem drzet palce na trave a do konce sezony. Tenis ma dobrej, staci se trosku srovnat jako v roce 2012 tam to bylo stejne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist