Gimelstob: Ferrer se drasticky zlepšil na servisu

16. 11. 2011, 11:00
Aktuality 13
David Ferrer si letos jako pátý v pořadí zajistil účast na Turnaji mistrů, na němž si zahraje potřetí v kariéře. V letech 2008 a 2009 na závěrečném podniku pro osm nejlepších tenistů sezony chyběl, za jeho návratem zpět mezi elitu může podle Justina Gimelstoba radikální zlepšení na servisu.
Profily hráčů
David Ferrer

David Ferrer se při premiéře na Turnaji mistrů v roce 2007 dostal se až do finále, loni při druhém startu neuhrál ve skupině ani set. Letos se kvalifkoval jako pátý nasazený, když mezi jeho nejlepší výsledky patří semifinále z Australian Open a finále na Masters v Monte Carlu a Šanghaji. V Aucklandu a Acapulku získal tituly.

Ačkoliv Ferrer, v mládí nezkrotná povaha, patří mezi nejlépe returnující hráče na okruhu, bývalý tenista Justin Gimelstob si všiml, že Španěl se neustále zlepšuje na servisu. "Nejdůležitějším faktorem vašeho úspěchu na okruhu ATP je váš servis a schopnost brát podání svému soupeři. A právě Ferrer udělal za poslední dva roky v obou oblastech velký pokrok. A to je důvod, proč se letos jeho úspěšnost na kurtech tak drasticky zlepšila," komentuje Gimelstob.

Ještě v roce 2009 Ferrer vyhrál po svém podání 77 procent gamů, což ho v této statistice řadilo až na 39. místo. Letos se však jeho úspěšnost zvedla o 6 procent a v pořadí zohledňující tuto činnost je třináctý. Rovnat se tak může například s Rafaelem Nadalem, lepší je než Andy Murray.

Ještě výmluvnější je ale zlepšení v odvracení brejkbolů. Zatímco před dvěma lety dokázal devětadvacetiletý Španěl zažehnat 59 procent hrozeb ztráty podání, letos odvrátil 66 procent brejkbolů. Stejně je na tom například Djokovič, Tsonga nebo muži se skvělým servisem Raonic a Isner. Lepší je v této statistice pouze Del Potro. "I když nemá tak razantní servis jako jeho konkurenti, dohání to přesností. Podání si dokáže ohlídat také tím, že prvním úderem hraje skvělé ploché údery. Málokomu se na okruhu bere tak těžko podání, jako jemu," doplňuje Gimelstob.

Servis Davida Ferrera v číslech:

činnost2011201020092008
vyhrané gamy po podání
odvrácené brejkboly
body po 1. podání
body po 2. podání
body po podání celkem
84% (14.)
66% (2.-8.)
73%
55%
66%
81% (27.)
65% (13.)
70%
55%
65%
77% (39.)
60% (39.)
69%
52%
63%
78% (41.)
59% (46.)
68%
53%
63%

* číslo v závorce je pořadí v dané statistice v uvedeném roce

Důležitým faktorem ve Ferrerově hře je tradičně return. Letos na něm vyhrál 33 procent her, lepší jsou už jen Djokovič, Nadal a Murray. "Základ Ferrerova úspěchu stojí na returnu, ten má jeden z nejlepších . On soupeřovo podání strašně rychle vrátí a dostává soupeře pod tlak. Jeho odvaha je znát především po druhém servisu.," dodal Gimelstob.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Program Mubadala WTCH:
29.12. Ferrer-Tsonga 12.00 SEČ
Djokovič-Monfils 14.00
30.12. Federer-Djokovič či Monfils 12.00
Nadal-Ferrer či Tsonga
31.12. o 3.místo 12.00 a finále 14.00
Reagovat
smazaný uživatel
Koukam ,že asi na atpworldtour.com že?
Reagovat
smazaný uživatel
Kde se dají najít statistiky dalších hráčů? Pro zajímavost...Díky za info!
Reagovat
smazaný uživatel
mate pravdu,ma nejslabsi servis z 10ky.return nema zase tak dobry a prace nohou ujde nejlepsi return maji rafa a andy murray,nejlepsi prace nohou rychlost behu atd ma nejlepsi nadal a rikajy to i vsichni hraci tenisu jak ty profesionalni jako fedex andy atd. ale i ja a kamosi taky hrajeme tenis
Reagovat
smazaný uživatel
s rafou už di vole já nevím kam,já vím on má nej podání,lepší než isner,karlovič atd..,on má lepší forehand jak gonzalez fernando,on má nej bekend lepší než gasquet určitě,talent větší jak fedy určitě je nejlepší.zápasy vyhrává jen díky tomu,že vydeptá soupeře svým nezáživným tenisem a ještě jsem zapoměl málem má lepší voleje i než llodra.je fakt nejlepší,určitě však jo
Reagovat
BooOoo
musím naprosto souhlasit, líp bych to nedokázal říct
Reagovat
smazaný uživatel
myšleno ironicky
Reagovat
smazaný uživatel
A co jako on mu fandí, muže si napsat co chce taky se ti nikdo nesere do tvých příspěvků a komu fandíš.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty sem zase všude koukám sereš toho tvyho Davida mě je to úplne jedno co napíšeš fandi si komu chceš ale nepiš ironický hovadiny......
Reagovat
Stan_Borowitz
return mají tedy nejlepší Djokovič a Murray, podle mne.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak jak Ferrer nastoupí proti kvalitnějšímu hráči má vždy problémy a podle mě z první 10tky má nejslabší servis a co se týče returnu tak Murray má daleko lepší return než Ferrer a dalo by se říct že Murray patří meze nejlepší hráče na returnu. Tak nevím kde ty bláboly vymýšlíte nebo že by Gimelstob byl takový JOUDA ? .
Reagovat
hatatytla
tenhle článek moc nechápu, statistiky se musí brát s rezervou. Základ těchto statistik tvoří zápasy na pomalých površích s hráči s průměrnými hráči, kteří se vyhází. S těch 8 hráčů má David jednoznačně nejslabší servisní hru a dostane podobnou nakládačku jako minulý rok. Nejlepší na jeho hře je práce nohou, možná nejlepí na tour. Jinak v rozdílových zápasech David pravidelně selhává, letos Monfils a Roddick ve 4. kolech.
Reagovat
smazaný uživatel
a je to tady,to samý jsem chtěl napsat i já jako postřeh a pánové z redakce mi pomohli.svatá pravda daviod je kandidát na postup ze skupiny
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist