Gauffová po obratu zdolala přemožitelku Siniakové, Badosaová přibrzdila znovuzrození Zhang

3. 10., 14:20
Aktuality 9
WTA PEKING - Coco Gauffová (20) obhájila loňské semifinále na prestižní tisícovce v Pekingu. Nasazená čtyřka se po mizerném výkonu v úvodním setu zvedla a porazila 2:6, 6:2, 6:2 přemožitelku Kateřiny Siniakové a rozjetou kvalifikantku Julii Starodubcevovou (24). O první finále od ledna si zahraje s Paulou Badosaovou (26), která přehrála 6:1, 7:6 Shuai Zhang (35), jež do domácí metropole přijela se sérií 24 porážek.
Coco Gauffová musela otáčet souboj s kvalifikantkou ze druhé stovky žebříčku (© ZHANG LONG / XINHUA / Xinhua via AFP)

Starodubcevová – Gauffová 6:2, 2:6, 2:6

Coco Gauffová ve druhé půlce loňské sezony poprvé triumfovala na pětistovkách, podnicích WTA 1000 i grandslamech, ovšem letos je ve stejném období v krizi. Tu možná ukončila na prestižní tisícovce v Pekingu, kde obhájila loňskou semifinálovou účast a také odehrála své první čtvrtfinále po více než třech měsících.

Američanka v něm narazila na rozjetou kvalifikantku a 115. hráčku pořadí Julii Starodubcevovou, která vyhrála šest zápasů po sobě a všechny ve dvou setech. Ukrajinka mimo jiné vyřadila Kateřinu Siniakovou a světovou čtrnáctku Annu Kalinskou.

Favorizovaná Gauffová, jež hraje první turnaj pod vedením nového kouče Matta Dalyho, spáchala v úvodním dějství sedm dvojchyb, prohrála tři ze čtyř gamů na servisu a v každém čelila brejkbolu. Po přežití dvou brejkbolových hrozeb v úvodní hře druhé sady se však výrazně zlepšila a ve zbytku utkání nedala outsiderce šanci.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Gauffová debutovala na China Open před rokem a také tehdy postoupila mezi nejlepší kvarteto. V semifinále byla nad její síly neoblíbená protivnice a pozdější šampionka Iga Šwiateková. Tentokrát bude v této fázi čelit Paule Badosaové, s níž jediný letošní souboj vyhrála a může srovnat vzájemnou bilanci na 3:3.

Šampionka US Open 2023 a aktuální světová šestka bude usilovat o své první finále od úvodního lednového týdne, kdy v Aucklandu úspěšně obhájila loňský triumf, a premiérové na asijském kontinentu.

Další dva čtvrtfinálové duely jsou na programu až v pátek. Karolína Muchová vyzve 15 zápasů neporaženou úřadující šampionku obou hardových grandslamů Arynu Sabalenkovou z Běloruska a domácí Qinwen Zheng bude čelit ruské teenagerce Miře Andrejevové.

 

Shuai Zhang – Badosaová 1:6, 6:7

Shuai Zhang dorazila na domácí tisícovku v Pekingu s rekordní sérií 24 prohraných zápasů na nejvyšší tour, dočkala se svého prvního vítězství od loňského ledna a nakonec se nečekaně probojovala až do čtvrtfinále. V něm jí vystavila stopku Paula Badosaová.

V posledních měsících skvěle hrající bývalá světová dvojka nasázela 10 nechytatelných podání a jen jednou ztratila servis. V úvodní sadě povolila znovuzrozené Číňance, která do té doby neztratila set a vyřadila po cestě mezi nejlepší osmičku zástupkyni TOP 10 Emmu Navarrovou, jediný game. Ve druhém dějství naopak doháněla manko brejku a potřebovala tie-break.

Španělka, jež při svém debutu v hlavní fázi China Open zvládla i čtvrtý zápas ve dvou setech, zaútočí na své páté kariérní finále a druhé na akcích WTA 1000 proti Coco Gauffové. Na začátku srpna ve Washingtonu se dočkala své první finálové účasti od ledna 2022 a v soubojích o titul na hlavním okruhu je stoprocentně úspěšná.

Zhang se dostala do čtvrtfinále v čínském hlavním městě potřetí a ani tentokrát nenašla recept na postup do další fáze. Před osmi lety prohrála s Johannou Kontaovou a o dva roky později nestačila na Naomi Ósakaovou. Stále tak čeká na své premiérové semifinále na turnajích větších než WTA 500, naposledy byla mezi nejlepším kvartetem na této úrovni v sezoně 2022 v Tokiu.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Tankistka se skřetem dostaly od SofiBeth pěkně na budku
Reagovat
frenkie57
Tak je to správné, soudruzi, pořádek musí být...
Reagovat
lvicek
Reagovat
Krisboy
To spraví pár atomovek na Washington
Reagovat
Krisboy
To nevím, ale někteří lidé jsou opravdu staří už od mládí. Napadá mě např. František Filipovský nebo Oldřich Nový. Těm bylo šedesát už ve dvaceti.
Reagovat
Krisboy
Sorry, dolů pod Petr_Fisk, samozřejmě
Reagovat
muster
nebo Alan Harper
Reagovat
Krisboy
Dub už byl starý a vetchý, není se čemu divit.
Reagovat
Petr_Fisk
Byla ta Julča vůbec někdy mladá?
Začíná to jako BB s Pittem, ale není tam pak ten posun.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist