Forma snad bude gradovat, doufá Štěpánek

12. 1. 2010, 17:44
Aktuality 15
Přípravu měl krátkou, ale výkonnost mu zůstala na loňské úrovni. Není divu, že nejlepší český tenista Radek Štěpánek je ze začátku nové sezony nadšený. Třináctý hráč světa zároveň doufá, že jeho forma ještě poroste a že to ukáže už na nadcházejícím Australian Open.
Profily hráčů
Radek Štěpánek

Jednatřicetiletý Štěpánek došel v Brisbane do finále, v kterém sice v neděli nestačil na Američana Andyho Roddicka a neobhájil titul, ale turnaj ho pozitivně naladil. "Pokračuji ve formě, v jaké jsem minulou sezonu skončil. Hrál jsem výborný tenis, což mi dodalo klid a pohodu, a chtěl bych, aby moje forma gradovala na Australian Open," řekl tenista v telefonickém rozhovoru z australského Adelaide, kde hraje exhibiční turnaj.

Na exhibici World Tennis Challenge se Štěpánek potká s legendami, jako je John McEnroe, ale zároveň to pro něj bude příprava na první grandslamový turnaj sezony. Ve dvouhře už v prvním utkání porazil patnáctého hráče světa Gillese Simona z Francie 7:5 a 6:0. "Dříve jsem hrával na úvod sezony vždy turnaje, ale letos jsem zvolil tenhle styl a věřím, že to bude pozitivní," konstatoval Štěpánek.

Novinkou pro něj také bylo, že měl před sezonou jen dva týdny na přípravu. Kvůli finále Davis Cupu, v kterém Češi začátkem prosince prohráli ve Španělsku, pracoval s koučem Petrem Kordou a s kondičním trenérem Markem Všetíčkem intenzivněji než jindy.

"Zaměřovali jsme se na to, abych hrál agresivní tenis, a vychytávali jsme mušky, které tam jsou. Důležité bylo to nepřepísknout, aby se tělo nezavařilo. Myslím, že kluci mi udělali fantastickou přípravu," poděkoval tenista.

Letošní barvy? Návrat ke kořenům
Právě za pomoci bývalého druhého hráče světa Kordy a Všetíčka se Štěpánek loni dostal po zdravotních trablech do životní formy. Jeden z nejstarších hráčů na okruhu vyhrál v roce 2009 dva turnaje a svými výkony dovedl tenisty do finále Davis Cupu. "Určitě to minulý rok byla má tenisová pohádka, ale myslím, že žiju už druhou," připomněl rok 2006, kdy postoupil do čtvrtfinále Wimbledonu a byl osmý na světě.

Jeho předností je variabilní hra. Neupíná se na jeden styl, jako jeden z mála umí hrát útočně, ale mění i rotace a účinně zařadí i zkrácení za síť. A hlavně je na něm vidět, jak si na kurtu věří. "Jsem moc rád, že to tak je a rovnám se s nejlepšími, ale také doufám, že ještě můžu růst. Pořád je přede mnou dvanáct hráčů," řekl v narážce na své postavení v žebříčku. "Na vrcholu ještě nejsem. Určitě si myslím, že stále mám co zlepšovat," dodal Štěpánek.

Při otázce, zda občas myslí na grandslamový titul, se nezarazil a v klidu odvětil, že jeho šance může přijít. "Bylo by to krásný a rád bych se o to popral, ale nebudu se na to vázat. Vím, že když budu tvrdě pracovat a zlepšovat se, tak výsledky přijdou," řekl karvinský rodák. Kdyby si mohl vybrat, tak by nejraději zvedl nad hlavu pohár pro krále Wimbledonu, protože mu hra na trávě sedí nejvíce. "Ale když se to stane jinde, zlobit se nebudu," dodal.

Loňská skvělá daviscupová jízda, v jejímž závěru si Češi zahráli finále o salátovou mísu poprvé po 29 letech, je minulostí. Štěpánek si ale na zápasy občas vzpomene a radost mu dělá, když dostane zprávy, že tenisté vzbudili mezi mládeží zájem o tenis. "To je to nejlepší, co pro ty děti můžeme udělat. Že je přitáhneme zase na kurty. Prý je zájem až trojnásobný, to je příjemný pocit," řekl tenista.

Nebyl by to Štěpánek, aby neudělal před novou sezonou nějakou změnu v barvách své sportovní výbavy. Rám jeho rakety na turnajích nezdobí jako při daviscupu barvy české vlajky, letos se prý vrátil ke kořenům tenisu. "Zvolil jsem bílou, protože tenis je bílý sport a bílá k tomu patří," prozradil.

pva, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Olala.. semi Djokovič - Verdasco :-) len škoda že v Austrálii.... dúfam, že sa to dostane čo najskôr na net... :P
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, paráda, nakonec hrál Nole v tom modrém no, vypadá to celkem dobře. Jinač postoupili všichni mí oblíbenci, Nole, Nando, Tsonga i DelPo. Snad bude finále Nole DelPo.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinač na netu to dneska bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo ale jak sa to mámkukat?? O 3 hodinách ráno? :-( Takže velmi rada si pozriem na nete nejaké to videjko... ty si sa to pozeral?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, ale další zápas už chci vidět.
Reagovat
skott
To by rovnou GS tituly mohli prodavat v supermarketu...:D
Reagovat
smazaný uživatel
No uvidíme. Je to fajn, že se tak cítí. Co má také pořád těm novinářúm říkat. Ale proč ne, bylo by to fajn ho vidět i v takových soutěžích , jako je grandslam co nejdéle. Hodně štěstí.
Reagovat
smazaný uživatel
Grandslam je sice pohádka, ale přejít 3. kolo, to přece při současné formě Radek musí! Já mu to přeju - je to sympaťák (svým specifickým způsobem) a jsem také z Karviné. A je to Čech... tedy klasický i územní nacionalismus:)
Reagovat
smazaný uživatel
Územní nacionalismus???? Co je to za blbost??? Víš, co to znamená nacionalismus???:-)) Dumec by se měl přejmenovat na Tupec...:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Dumec kde bydlis ? ja na u tridy osvobozeni ? :D nezname se nahodou ?
Reagovat
smazaný uživatel
Sděl mi prosím tvou definici nacionalismu a můžeme se bavit, joudo. Nacionalismus je starý termín pro vlastenecetví (od latinského slova "natio" = národ). Je to směr, který v 18-19. století odstartoval národoobrozenecké revoluce a vzniklo to, čemu dnes říkáme národy: Češi, Slováci atd. Protože dříve existovalo pouze územní vlastenectví: Čech byl ten, kdo žil na českém území (třebaže mluvil německy či francouzky a s českou kulturou jako takovou nemusel mít mnoho společného). Nebo to byl Slezan, Moravák nebo třeba i Opavan (dle místa).
Podstatné je, že sis možná spletl pojem nacismus (národní socialismus viz Hitler aspol) a nacionalismus, nebo co já vím. Všichni, kdo se hlásí k nějakému národu (ve větší či menší míře), jsou nacionalisté. Kdo to s tím hlášením přehání, je ultranacionalista... To, že byla tato myšlenka (jako kterákoliv jiná) později hnána do extrému, nijak nepopírá základní a původní význam slova "nacionalismus", tedy národovost, vlastenectví.
Sorry, že jsem nepoužil srozumitelnější slova. Pro tebe to příště napíšu jednodušeji:)
Vojtiiik: bydlím u házenkářské haly, hnedka naproti ghettu.
Reagovat
smazaný uživatel
tak to mame kousek, nekdy muzem zajit na biera na majacek treba :D
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpánek vyhraje akorát tak na kočku zvonec...:-))
Reagovat
a.magerova
Radku finále AO bych Ti ze srdce přála, ale až podle toho v jaké části pavouka budeš :-)) HODNĚ ZDARU !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak, záleží na tom, v akej časti pavúka bude... :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist