Finále v Dauhá chyběla atmosféra. Titul na kluzkém povrchu slavil Tsonga

7. 1. 2012, 20:01
Aktuality 13
ATP DAUHÁ - Do finále turnaje v Dauhá nepostoupil ani jeden z hvězdného dua Nadal a Federer a na atmosféře vrcholu turnaje to bylo znát. A to o titul hráli hráli dva věčně dobře naladění Francouzi. Sebevědomí si týden před startem Australian Open zvedl Jo-Wilfried Tsonga, který dnes porazil krajana a kamaráda Monfilse.
Profily hráčů
Jo-Wilfried Tsonga

V Dauhá se těšili na finále Federera s Nadalem, jenže Švýcara v průběhu turnaje zradila bolavá záda a Španěl v semifinále nestačil na Gaela Monfilse. Ten si tak dnes zahrál o titul s krajanem Jo-Wilfriedem Tsongou.

Jo-Wilfried Tsonga po jednom z pádůI když jsou oba Francouzi veselé kopy a v dobré náladě byli i v dnešním důležitém duelu, atmosféra nebyla hodná finálovému zápasu turnaje s dotací milion dolarů. Střetnutí navíc komplikovala mlha, kvůli které byly kluzké lajny a především nápis 'Qatar' za základní čárou. Už v první hře Monfils sebral soupeři podání, v následné hře se však s Tsongou domluvil, že vzhledem k nebezpečným podmínkám pokračovat nebudou.

Zápas byl přerušen, tenisté odešli do šaten a pořadatelé začali kartáči 'zdrsňovat' problémová místa. Po 30 minutách se hráči na kurt vrátili, a i když jejich pohledy naznačovali, že se situace příliš nezměnila, ve hře pokračovali. Monfils vedl 5-3, pak však prohrál 16 z 19 fiftýnů a Tsonga set získal v poměru 7-5.

Tsonga se ani v druhém setu nevyhnul pádu. Nejprve uklouzl, podruhé se už ale k zemi svalil vlastní vinou, když se od sítě vracel zpět vybrat Monfilsův lob, škobrtl a zastavil se až o stěnu za kurtem. Nic vážného se mu naštěstí nestalo, alespoň tak trochu probudil ospalé publikum a rozesmál kamaráda na druhé straně kurtu. Nic mu však nezabránil dotáhnout zápas do vítězného konce - v druhém setu ztratil po servisu jen čtyři fiftýny a zvítězil 7-5 6-3.

"Naučil jsem se jednu věc. Když ztratím podání, není důvod k panice. Musím zůstat sám sebou, být uvolněný a hrát svou hru... Reagoval jsem velmi dobře. Hrál jsem dobře a jsem rád, že jsem vyhrál," vrátil se Tsonga k nezachycenému začátku.

Gael Monfils a Jo-Wilfried Tsonga"Úvod zápasu byl opravdu neskutečný. Ten nápis Qatar byl hodně kluzký a bylo to hodně nebezpečné. Ale pořadatelé udělali hodně pro to, abychom mohli pokračovat," komentoval Tsonga. "Taktiku na zápas jsem zvolil správně. Snažil jsem se ho (Monfilse) hodně rozpohybovat, aby se nedostal ke své hře. To mi dnes pomohlo vyhrát," dodal šestadvacetiletý šampion.

"Je skvělé, že jsem tu odehrál tolik kvalitních zápasů. Turnaj budu opouštět s e získaným sebevědomím a to je dobře pro další turnaj, který bude Australian Open."

Tsonga tak na úvod sezony získal osmý titul v kariéře. Monfilse, který má ve finále pasivní bilanci 4-12, porazil potřetí ze čtyř duelů.

"I když jsem zápas prohrál, hodně mi toho přinesl. Vím, co v budoucnu musím změnit. Takže i prohra nemusí být zase tak špatná. Řekl bych, že to pro mě byl dobrý turnaj," řekl Monfils. 

- ATP 250 DAUHÁ -
(Katar, tv. povrch, 1.024.000 dolarů)
sobotní výsledky (07. 01. 2012)

Dvouhra - finále:
Tsonga (3-Fr.) - Monfils (4-Fr.) 7-5 6-3
esa: 2-0
dvojchyby: 0-1
vítězné údery 23-15
nevynucené chyby: 18-27
využité brejkboly: 3/3 - 1/2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Keď vidím, ako sa chlapci šmýkali a padali, som celokom rád, že Rafa v tom čase už fotil kengury do rodinného alba..Čaká nás bezpredmetný týždeň čakania, akési ticho pred búrkou a potom nás čaká 14 tenisový mejdan..+ Mimochodom, Tsonga ma celkom prekvapil, prvé dni predvádzal chabé výkony a čakal som, že Monfils bude mať slušné šance na výhru.
Reagovat
a.magerova
měla jsem podobnou "radost", že TOTO nemusel absolvovat Roger, jinak obdivuji chlapce francouzské, že TO brali s humorem :-))
Reagovat
Fandina
jsou oba. Jo-Wil...... vyhrál pěného ptáka ......
Reagovat
smazaný uživatel
Jednoznačně největší fešák na okruhu ATP, je to švihák ! (ten afričan)
Reagovat
smazaný uživatel
Moje že na si myslí to samé a já jen musím dodávat že bohužel ano a ke všemu sympatický:))
Reagovat
smazaný uživatel
jaký afričan?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím toho "černocha" na fotce, je to švihák !
Reagovat
smazaný uživatel
Je to francouz:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo,je to velkej fešák:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo i Gael, oba jsou to fešáci:)
Reagovat
a.magerova
je fešák - toť můj názor :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jak může bejt barevnej fešák?
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist