Finále Turnaje mistryň: Kvitová s Azarenkovou o titul i post světové dvojky

30. 10. 2011, 05:00
Previews 25
Petra Kvitová má po triumfu ve Wimbledonu na dosah další slavnou trofej. V neděli českou hvězdu čeká finále Turnaje mistryň a v istanbulském souboji s Běloruskou Viktorií Azarenkovou půjde od 16:00 středoevropského času o vítězný pohár i o druhé místo žebříčku WTA.
Petra Kvitová - Victoria Azarenková

Jednadvacetiletá Kvitová se může stát třetí debutantkou Turnaje mistryň, která vyhraje. Před ní to dokázaly jen Američanka Serena Williamsová před deseti lety a Ruska Maria Šarapovová v roce 2004. Českou vítěznou tečku by Turnaj mistryň měl po čtrnácti letech, Kvitová by navázala na Janu Novotnou z roku 1997. 

A stejně jako v roce 1997 může trikolóra zářit nejvýše ve dvouhře i ve čtyřhře. Tehdy oba tituly získala Novotná, letos ve čtyřhře útočí na vítězství Květa Peschkeová, která hraje v páru se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou.

Kvitová vyhrála v Istanbulu tři zápasy ve skupině bez ztráty setu, v semifinále musela proti Australance Samanthe Stosurové bojovat mnohem víc. Měla proto podobný pocit jako na trávě v All England Clubu, kde po bitvách ve čtvrtfinále a v semifinále ve finále rychle porazila Šarapovovou a stala se wimbledonskou vítězkou.

"No jasně, vzpomněla jsem si a doufám, že to bude taky jenom na dva sety," smála se. Přiznala však, že se cítí poměrně unavená, a spěchala si odpočinout do hotelu.

Finálové zápasy má Kvitová ráda. V kariéře vyhrála šest z osmi a letos pět z šesti včetně Wimbledonu. Na Turnaji mistryň říkala, že každý zápas hraje jako finále, ale teď ji čeká to skutečné. "Bude to hrozně těžké, ale bude to finále, takže se na něj jako na finále připravím a bude to opravdové finále," řekla Kvitová.

Vítězka Turnaje mistryň se posune na druhé místo světa za Caroline Wozniackou. Pro Kvitovou by to bylo nejlepší umístění v kariéře a vyrovnání Novotné. I Azarenková bude případně druhá premiérově, jejím maximem je třetí místo z letošního září. "Je to dobrá motivace navíc, ale dopředu takhle nekalkuluji," řekla Azarenková.

H2H 3-2 pro Kvitovou
S Azarenkovou má Kvitová bilanci 3:2, přičemž poslední tři zápasy vyhrála. Dva z nich v letošní sezoně - první ve finále v Madridu a druhý v semifinále Wimbledonu. "Ona nemá ráda můj levácky servis, ale hraje rychle, i když stereotypně, a dobře servíruje. Do druhého servisu se jí ale dá chodit," řekla Kvitová o hře Bělorusky. 

"Nechci přemýšlet o tom, co bylo. V posledních dvou případech pak vždycky vyhrála turnaj a hrála výborně," řekla Azarenková. "I tady hraje dobře, ale to já taky. Musím hrát agresivně a na vysoké úrovni celý zápas. Její levácký servis bude zase nepříjemný, je to její výhoda, ale i tak to bude velká bitva," předpověděla.

Znovu by měl platit útočný tenis Kvitové, která letos v hale ještě neprohrála a už má na kontě osmnáct výher v řadě. A to i díky častějšímu přechodu k síti.

"Na síť se nenutím. Docela jsme to (s trenérem) zlepšili a už se tam nestydím, už tam chodím víc. Holky nejsou zvyklé prohazovat a mně ten volej někdy vyjde," smála se Kvitová po semifinále. "Je těžké od zadní čáry pořád dělat vítězné míče, a když se někdo hodně dobře hýbe, tak je lepší to dohrávat na síti," konstatovala.

Vždy při nástupu na dvorec před zápasem chodí hráčky kolem vítězné trofeje i poháru pro poraženou. Kvitová si toho všimla před semifinále. "Předtím jsem to nevnímala a zvlášť mě to nebere," podotkla rodačka z Fulneku a měla jasno, jestli je hezčí pohár z Wimbledonu nebo z Istanbulu: "Ten wimbledonský," řekla.

Jako neporažená vítězka by Kvitová získala 1,75 milionu dolarů (přes 30 milionů korun). Azarenková by brala 1,634 milionu dolarů, protože ve skupině jednou prohrála.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Už aby byl turnaj mistrů. Tohle je děsná nuda.
Reagovat
smazaný uživatel
*Turnaj mistrů
Reagovat
smazaný uživatel
tak proc u te bedny maris cas??? :-)
Reagovat
UnrealTom
doufám že Petra tu běloruskou šlapku roznese :)
Reagovat
smazaný uživatel
Držím Petře dnes palce !
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je moc pěkně udělané video. Chápu, že většina z vás fandí Petře... Ale jestli máte 20 minut čas, tak se určitě podívejte a třeba o trochu líp poznáte její dnešní soupeřku. :) http://www.youtube.com/watch?v=r5eacsCwxho
Reagovat
Faddova
Mně stačilo sledovat, jak hrála proti Bartoli, to byl hodně nesympatický výkon...
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, tak já bych radši viděl nějaký komentář k tomu videu... Zápas Viky proti Bartoli jsem tady okomentoval už asi desetkrát a myslím, že pojedenácté to nemá cenu. Je mi jedno, že ti to přišlo nesympatické (to je tvoje věc). Pro mě je důležité, že je Vika ve finále. Ať to dneska dopadne jakkoliv, tak už teď je to jeden z jejích největších úspěchů v kariéře.
Reagovat
smazaný uživatel
K tomu videu : Hmm, tak jméno Victoria od babičky, protože to znamená vítězství, no uvidíme.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Haha. :D No tak vítězství je pro Viku už jenom to, kde je teď. Určitě přijdou i další vítězství, ale jestli to bude dneska... Nebudu nic předpovídat, protože to neumím. Bylo by špatné, kdybych zrovna já Vice nevěřil, ale zároveň mám respekt z Petry a uznávám její kvality... Každopádně Victoria Azarenka zní mnohem líp než Dasha Azarenka, to doufám uznáš. :D Jinak díky, že ses na to podíval. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Super video, mám Viku ráda, dneska nefandím nikomu, budu si jen užívat parádní tenis;)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za komentář, i mně se to video moc líbí. :) Taky mám Viku rád a hodně se o ní zajímám, ale přiznám se, že jsem se z toho videa dozvěděl plno nových věcí (třeba proč se jmenuje Victoria a ne Dasha, že ano... :D). Až tak od roku 2009 jsem si pamatoval víceméně všechno, co tam bylo. :)
Reagovat
smazaný uživatel
PÉŤO, POJĎ !!! Ještě jeden zápas... Vzpomeň si na Wimbledon, vzpomeň si na Madrid a vypráskej ji z kurtu !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hlavně aby Petra zůstala Češkou. Vydržet v týhle zemi je fakt těžký. Držím palce ve finále.
Reagovat
Teo
Bohužel se proslýchá, že jakmile ještě vydělá trochu peněz, nechá si kompletně transformovat své dna na mongolské. Prej je to v týhle zemi fakt těžký:o)))
Reagovat
Faddova
Já být váma, tak si na Česko nestěžuju, zkuste žít v nějaké jiné zemi, třeba Itálii (nebo nedejbože Řecku) ;-) I když je Itálie dost vtipně v G8, je to spíš rozvojová země. Když pak vždycky přijedu domů, připadám si jak na jiné planetě, kde všechno funguje.
Reagovat
Teo
Já si samozřejmě dělám legraci a od Itálie, kde se řídí heslem "co můžeš udělat dnes, nedělej ani pozítří", ani na tu dovolenou:o)
Reagovat
smazaný uživatel
To je asi řeč a jihu Itálie. Jsou to dvě země. Nad tou severní bychom se myslím zase až tak povyšovat neměli...
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem všim jsem si že Petra taky něco heká na konci vítězné výměny. Netuší někdo co? Já jsem se vždycky děsil co si udělala ale asi je to motivační a hlavně neni to požární siréna
Reagovat
smazaný uživatel
Pojď
Reagovat
a.magerova
že zahraniční komentátoři její hlasový projev "pojď" přirovnávají k situaci, jako by viděla myš a vyjekla :-))
Reagovat
Faddova
Britové jenom vždycky poznamenají, že to je česky "come on!"... občas se to snaží vyslovit, ale moc jim to nejde ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Očekával jsem takové finále ale nedovedu říct jestli Petra vyhraje ale jsem rád že o titul z takového turnaje hrajou hráčky které momentálně opravdu mají nejlepší formu, jen je škoda že to není o post světové jedničky protože jsi myslím (a je to jen muj názor), že Wozniacká neni dobrá vedoucí a že tam kde je je spíš shodou okolností a dlouho to nepotvrdila na kurtu. Tak snad Petro vyhraješ
Reagovat
smazaný uživatel
Tak není to jen tvůj názor, říká to víc lidí... Ale to je asi tak jediné, co s tím můžou dělat. :D Caro je tam "shodou okolností" už dva roky. :) Na ofic. webu WTA je článek, kde jsou všechny jedničky na konci roku. Docela mě zaujalo, že Serena zakončovala rok jako jednička taky dvakrát. A že je Serena nějaká hráčka... Podle mě je zakončit rok jako jednička velká pocta a rozhodně se to nestane jen tak náhodou. Není to třeba takový bezprostřední zážitek jako vyhrát grandslam (nebo i jiný turnaj), ale je to super. Tady je ten článek... http://www.wtatennis.com/news/20111026/wozniacki-takes-home-year-end-no1-again_2256076_2495608
Reagovat
smazaný uživatel
Fandim Petre nech porazi tu nesympaticku heknu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist