Finále Fed Cupu zahájí Kvitová proti Petkovicové. Na čtyřhru je připraveno duo H+H

7. 11. 2014, 11:38
Aktuality 69
Na Staroměstské radnici v Praze bylo v poledne rozlosováno pořadí zápasů finále Fed Cupu. Souboj českých a německých tenistek v sobotu rozehrají Petra Kvitová a Andrea Petkovicová, po nich nastoupí Lucie Šafářová proti Angelique Kerberové. Na případnou rozhodující čtyřhru kapitán Petr Pála nahlásil duo Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká.
© Facebook Czech Fed Cup Team

Hodinu před losem kapitáni obou týmů nahlásili konečné sestavy. Němka Barbara Rittnerová nechala svůj výběr beze změny a do boje posílá kvarteto Angelique Kerberová, Andrea Petkovicová, Sabine Lisická a Julie Görgesová.

To český lodivod Petr Pála před týdnem oznámil nominaci pouze formálně a avizoval, že může dojít ke změně. To také splnil, když dnes do sestavy nezařadil původně nominovanou debutantku Karolínu Plíškovou. Pála sází na dvě elitní singlistky Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou a do případně rozhodující nedělní čtyřhry by pak počítá s dvojnásobnými grandslamovými vítězkami Angreou Hlaváčkovou a Lucií Hradeckou.

"Holky s tím byly seznámeny, týden proběhl dobře a nebylo potřeba udělat žádné změny," řekl Pála pár desítek minut před losem.

Během něj se na Staroměstské radnici rozhodlo o tom, že souboj o fedcupový titul rozehraje wimbledonská vítězka Petra Kvitová, která se v sobotní úvodní dvouhře střetne s Andreou Petkovicovou. Zápas začne ve 13:00, k druhému utkání v pražské O2 areně pak nastoupí Lucie Šafářová a Angelique Kerberová. .

Světová čtyřka Kvitová doufá, že tlak domácího prostředí zvládne, tak jako vždy v minulosti. "Jsme na to zvyklé. Očekává se od nás jen vítězství, které také hodně chceme. Uděláme pro úspěch vše, co můžeme," uvedla Kvitová.

Kvitová má s Petkovicovou nepříznivou bilanci 3-4, ale naposledy se střetly před třemi lety. Obě mají za sebou povedený konec roku: Kvitová hrála dobře v Asii a Petkovicová před Fed Cupem ovládla Turnaj šampionek v Sofii.

"Nebude to nic jednoduchého, ale rychlý povrch by jí nemusel vyhovovat. Musím dobře podávat a hrát svoji agresivní hru," řekla Kvitová. "Proti Petře nikdy nemáte zápas úplně pod kontrolou. Výměny bývají krátké a tady na rychlém povrchu budou ještě kratší. Musím čekat na šanci a využít ji," řekla Petkovicová.

Šafářová, hrdinka předloňského finále proti Srbsku, hrála s Kerberovou jednou a předloni jí podlehla. "Taky ráda využívá hodně levou ruku, má lepší bekhend a je hodně šikovná. Ale nemá ráda, když na ni hraje někdo hodně rychle," řekla Šafářová.

Oba týmy sázejí na výtečné hráčky i skvělou partu. "Není to jen fráze, ale pohodová atmosféra nahrává dobrým výsledkům," připomněl trenér českého týmu David Kunst. "Náš týmový duch může i hory přenášet," řekla německá kapitánka Barbara Rittnerová. "Chceme tu stříbrnou trofej přivézt domů. Bude to šílené, pokud se to fakt povede, byl by to vrchol mé kariéry," dodala světová desítka Kerberová.

Na čtyřhru jsou připraveny stříbrné olympijské medailistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Populární duo H+H se dalo kvůli Fed Cupu před třemi týdny znovu dohromady po více než roční pauze a v rámci přípravy vyhrálo menší turnaj ITF v Poitiers.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály vyhrály obdobu Davisova poháru v letech 2011 a 2012, kdy slavily titul právě v O2 areně po výhře nad Srbskem. Němky jsou ve finále po 22 letech, právě v roce 1992 naposledy triumfovaly.

"Očekávám, že to bude na krev, ale věřím, že na konci se budeme radovat my," řekl Pála před zápasem, který je vyprodaný a v hledišti Češky požene 13 tisíc fanoušků. "Myslím, že může rozhodnout i srdce, který má tým velký, to jsme mohli vidět v zápasech předtím. Holkám věřím, že tam nechají úplně všechno."

Češky mají na dosah osmý titul v historii. Ten první pomohla československému týmu v roce 1975 vybojovat Martina Navrátilová, která bude letos hostem zápasu.

S Německem má český tým pozitivní bilanci 6:1. V nedávné době tenistky vyhrály v roce 2010 v Brně i předloni ve Stuttgartu. Ve finále soutěže se tyto týmy střetly v roce 1983 a Hana Mandlíková s Helenou Sukovou tehdy zvítězily.

• PROGRAM FINÁLE FED CUPU 2014 •
Česko - Německo, Praha / O2 Arena
sobota 8. 11.
13:00 Kvitová (4. v WTA) - Petkovicová (14.)
Šafářová (17.) - Kerberová (10.)
neděle 9. 11.
13:00 Kvitová - Kerberová
Šafářová - Petkovicová
Hlaváčková/Hradecká (15. a 22. ve čtyřhře) - Görgesová/Lisická (40. a 72.)

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

69
Přidat komentář
fretek
Je legrační, že proti sobě budou hrát původem samé Slovanky
Reagovat
blixa
No slovanky .. ehm .. snad jazykově, jinak na území Česka, Polska, i Srbska je takovej etnickej galimatyáš, že nazývat lidi z tohoto území pocházející slovany je hodně odvážné ;-)
Reagovat
VlS
Souhlas, Sabine v jednom rozhovoru sve "polství" dost jednoznačně odmítla a sama opravila výslovnost komentátora z Lisicki na Liziki. Angie měla nabídky hrát za Polsko ( ještě před tím, než se probila nahoru) a jednoznačně je odmítla.
Když postavíš vedle sebe Petru a Julii a budeš rozhodovat, která je Slovanka a která Germánka, tak to dopadne jak?
Vracet se k náckovakejm teoriím a vlivu národností na něco je blbost.
Reagovat
smazaný uživatel
Kerber je Němka.
Reagovat
Jan
Kerber je polského původu. Gorgesová je čistá Němka.
Reagovat
smazaný uživatel
Kerber je němka. Něco jako Sudetští němci u nás, byli její rodiče v Polsku.
Reagovat
smazaný uživatel
A stejně jako o Erichovi Kühnhacklovi by si nikdo nedovolil říct, že je čech. I když se narodil v Citicích.
Reagovat
lars
tak ma nemecke jmeno, ale narodil se v Cechach a je asi nemecke narodnosti
Reagovat
Fandina
Kerber má bydliště a žije v Polsku.
Reagovat
Jabadu
Už ho vidím, jak se při nástupu vlajkonošů svých poradců bude ptát, jestli hráčkám při hře ti vlajkonoši nebudou překážet a jestli hudba bude hrát i během zápasu ... :-)
Reagovat
lars
Sazka na 24 zapasu !!
Celkový kurz 26 116.66
Vsazená částka 28,00 Kč
Skutečná výhra 725 521,00 Kč

https://www.tipsport.cz/ViewUsersTicketAction.do?idu=12849609&idb=1134060&hash=NciCRcYH&t=dGlrZXQgMjYgMTE3IHphIDI4S8SNIE9L%0A&data=RVhUOzI4O0NaSzsyNiAxMTYuNjY7MjQ%3D%0A&affid=k2Ao18ACEaIhvJ%2BOpFKzOA%3D%3D
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Fandina
OT ... na ČT sport právě připomenutí vítězného tažení Šafi s Ivanovič před dvěma lety, opakování zápasu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemôžem sa dočkať zajtrajška.
Petra , Lucka v akcii - super zakončenie sezóny , ktorá ubehla strašne rýchlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Mně zase sezona připadá hrozně dlouhá. :) Ale souhlas. Bude to skvělá tečka za skvělou sezonou. A doufám, že to bude 3:0 pro nás nebo bude rozhodovat debl. Chci vidět H+H v akci. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Budu tam a chci vidět německý slzy!
Reagovat
sprchon
Terka dnes celkem lehce zvládla ukrajinskou hráčku a postupuje do semifinále. :)
Ale i tak jsem byl trochu nervozní. Za stavu 5:2 ve druhém setu to byla neschopnost od obou hráček zahrát slušný úder... Byly tam nějaké MB při podání soupeřky. Jinak ale Terka hrála pestře, dávala bomby i kraťasy a celkově byla rozhodně lepší.
Takže jen tak dál! :)
Reagovat
tommr
naše holky mají s proměnováním mečbolů velký problémy obecně. V dnešním dopoledním deblu proměnily Katka s Renatou až šestej mečbol a Tereza proměnila až pátej. Hlavně že to ale nakonec dala ... :)
Jinak souhlasím s tím, že Tereza podala solidní výkon a vyhrála naprosto zaslouženě. Výhra nad hráčkou první stovky je cenná ... :)
Reagovat
EllNino
Terka Smitková je v semifinále, fakt dobrej tenis, když jí to jde, pěkný podání a dobrej forehand :D ...jen zlepšit tu psychickou odolnost no ...ale semifinále téměř WTA turnaje je moc pěkný :)
Reagovat
tommr
Limoges není žádnej "téměř WTA turnaj" ale oficiální WTA 125. Pro Terezu je postup do semifinále v Limoges zatím její největší úspěch hned po osmifinále Wimbledonu ... :)
Reagovat
EllNino
já vím, myslel jsem že to není typickej WTA ale kategorie WTA Challenger :)
Reagovat
tommr
no je pravda, že je to takovej přechodovej turnaj mezi ITF 100 a WTA International, ale má už oficiální WTA status ...
Reagovat
EllNino
jojo :D to je fakt :D ...
Reagovat
sprchon
Karolína vyhrála s 49 %. To je krásný :)
Jinak mě překvapilo, že Shot of the month nevyhrála Caro, má jen 14 %. Za mě nejlepší výměna měsíce - z obou stran. Úžasné, co Serena uběhala. A těch hot shotů tam bylo jak od Caro, tak od Seree víc než ten závěrečný...
Reagovat
kada.tom
souhlas, ta výměna mezi Caro a Sereno nejlepší, asi to tak ostatní neviděli :-D

A je dobře, že to vyhrála Karolína :-)
Reagovat
sprchon
Zjevně se nehlasovalo o nejlepší výměnu, ale o ten poslední vítězný úder... :D
Reagovat
fretek
Karolina to má za Linec, ale tejden nato hrála v Moskvě příšerně
Reagovat
sprchon
Tu Moskvu přece nemůžeš počítat. :)
Za prvé Karolína letos odehrála skoro dvakrát víc turnajů, než z kolika se jí započítávají body do žebříčku a jen 6x vypadla v prvním kole. Aby si něco "nahrabala", musela by v Moskvě dojít minimálně do 4. kola.
Za druhé Karolína se v rozmezí od 9.9. do 12.10. dostala celkem 3x do finále a 2x ho vyhrála, což je skvělý výkon. A to nepočítám ještě čtyřhry.
Takže si myslím, že po takové "jízdě" si klidně mohla dovolit udělat volno... :)
Reagovat
smazaný uživatel
je rising star of the month! :D
Reagovat
sprchon
Rychlejší, ale jen proto, že jsem se ještě několikrát kochal tou výměnou mezi Caro a Seree. :D
Reagovat
Fandina
OT ... Terka Smitkova v Limoges vyhrála první set s Tsurenko 6:2. Tak ještě jeden Terko pojď!!!

http://www.wtatennis.com/live-stream/live-stream
Reagovat
sprchon
Ale ta Ukrajinka hraje hrozně...
Reagovat
Fandina
super. Druhý set 6:3. Gratulkaaaaaaaaaaaaa!!!
Reagovat
misa
dnes s Petrou Kvitovou od 17:05. Určitě to potom bude i v jejich audioarchivu.
Reagovat
Davor1
Pre vás veľmi dobrý los, keď Kvitová urobí prvý bod, čo je pravdepodobné, tak Angie bude pod tlakom a naopak, Lucka bude uvoľnená a v pohode...doteraz som videl vaše šance asi 65 ku 35, po lose 70-30 :)
Reagovat
PetaM
No a když vyhraje Andrea, tak Angi bude v klidu a Lucka pod tlakem ... Šance budou rázem úplně někde jinde :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím co řešíte, ale pod tlakem budu nejvíc jednoznačně já a spousta dalších fandů :D
Reagovat
petrulinka
No budeme alespoň pod tlakem spolu, těším se :-)
Reagovat
misa
Nejen, že hraje ČR finále Fed cupu, ale já tam mám i mé dvě nejoblíbenější hráčky :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se těším :) Sice mě mrzí, že nejsem přímo v dění, ale zase jsem ráda, že jsme si to aspoň zažily v Ostravě :) Petra je hodně pohublá, doufám, že se cítí skvěle a ráda bych viděla v akci Háčka :)
Reagovat
Jan
To se ti může klidně splnit. Týmy jsou vyrovnané, může rozhodovat 4hra.
Reagovat
Fredy
Gratuluju k postupu v deblu ! Holky dejte ještě jeden zápas ! :)
Reagovat
tommr
ale byly to strašný nervy. Když v STB neproměnily ani pátej mečbol tak už jsem si říkal, že je to ztracený ... :)
Reagovat
paulmara
Goerges si už stěžuje, že je povrch neregulerní
Reagovat
blixa
Je drze rychlý ! Zvlášť pro ní :D
Reagovat
tommr
kde si stěžuje?
Reagovat
smazaný uživatel
Na betu jsou kurzy na vítěze AO 15, láká mě hodit kilo zvlášť na Genie (11.0) a Anču (31.0).. a z chlapů Raoniče (51) a Fedexe (8)

Vsadit Serenu s Djokem mi příjde moc lehký :p
Reagovat
Cico93
ťažko to tipovať.
Určite si víťazov podám, ale koho tak to ešte nwm.:)
Reagovat
lars
To je ulet v kurzu na Busicku 11 ? :))
Reagovat
Cico93
možno daakých 25 by reálne mal byť.
Reagovat
tommr
je dobře, že Petra začíná v sobotu i v neděli. Pokud Petra vyhraje první sobotní zápas bude se hrát Lucce proti Kerberový líp a v neděli by to pak mohla Petra v ideálním případě ukončit ...
Háčka zase dávají jistotu, že budeme mít nejsilnější možnej pár kdyby se rozhodovalo až v pátým zápase ...
Reagovat
Cico93
13:00 prečo tak skoro?
Reagovat
tommr
pro sobotu je to ideální čas a v neděli by se mohlo klidně začínat i dřív ... :)
Reagovat
Cico93
premňa ani nie:(
Ale nebolo by lepšie, keby sa to hralo večer predsa ta atmosfére býva večer vždy lepšia:)

Kto to vlastné určuje tie časy?
Domáci tím? Alebo jeto už tak dané
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, jaké časy vyhovují hráčkám, ale největší vliv v dnešní době mají televizní společnosti. ČT ve večerních hodinách vysílá cinklou Pelta ligu, která má (pro mě nepochopitelně) vyšší sledovanost, takže tam by asi tenis neprošel.
Reagovat
George_Renel
Je třeba to vidět trochu šířeji. Ven si, že značnou o pěti, oba zápasy budou trvat ke třem hodinám a máš skoro půlnoc. A další den ještě třeba debl navíc. Holky se taky potřebují na druhý den vyspat.
Reagovat
tommr
jj máš pravdu. A naše holky navíc nemají rády když musí hrát moc pozdě - stačí si vzpomenout jak dopadla Petra v zápase s Radwanskou na letošním TM ...
Reagovat
kada.tom
Tak nejdřív Petra s Petkovic a pak Lucka s Kerber. No, může to být 2-0 a nebo taky 0-2 ... snad alespoň 1-1 :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Brala bych 1-1, přece jen je to finále, tak ať je to napínavé do poslední chvíle (do čtyřhry :D). :)
Reagovat
kada.tom
tak to vůbec, já chci výsledek 4-0 :-D
vůbec by mi nevadilo, kdyby Petra i Lucka vyhrály 6-0 6-0 :-D
ale tak to se nestane, určitě to bude vyrovnanější :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Latest rumor: Daniel Dobre will coach Simona. He was in the staff already in Singapore.
zdroj tennis.com

neveril bych tomu ale na 100%.
Reagovat
babolat.cz
bez Plíškové prohrajeme.
Reagovat
blixa
Takže bys dal Káju místo Lucky nebo místo Petry ?
Reagovat
babolat.cz
místo lucky, min. na první den. Petra je jasná jednička. ty háčka stejně spolu dlouho nehrály, může tam hrát klidně kdokoliv.
Reagovat
blixa
A důvod, proč místo Lucky ? Háčka spolu hrály naopak velmi nedávno.
Reagovat
VlS
No, páč je to jeho srdcovka:-)
Reagovat
blixa
Jo tááák !! No to měl říct hned, já bych se pak blbě neptal :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
No a prave kdyz tam muze hrat kdokoliv, tak to padlo na Hacka :-P
Reagovat
Fandina
Live na ČT Sport. Začíná Petra s Petko v sobotu a v neděli zase Petra proti Kerber.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist