Finále Davis Cupu je po prvním dnu vyrovnané. Bod získal Nalbandian a Lopez

21. 11. 2008, 18:31
Aktuality 10
Stav finále Davisova poháru mezi Argentinou a Španělskem je po prvním dnu vyrovnaný 1-1. V Mar del Plata nejprve domácí David Nalbandian přehrál hladce 6-3 6-2 6-3 Davida Ferrera, o první bod Španělů se pak postaral Feliciano Lopez, který zdolal 4-6 7-6 7-6 6-3 domácí jedničku Juana Martína del Potra.
David Nalbandian

Davidu Ferrerovi, který je při absenci světové jedničky Rafaela Nadala lídrem španělského týmu, se na podzim na turnajích ATP nedařilo a v Argentině potvrdil, že není v nejlepší formě. David Nalbandian byl od začátku aktivnější a prosazoval se i při Španělově servisu. V prvním setu vedl 5-2 a podával, a i když první šanci ještě nevyužil, hned v následující hře potřetí sebral hostující jedničce servis a dotáhl sadu do vítězného konce.

V úvodu druhého setu se šestadvacetiletý Španěl snažil zvýšit aktivitu, ale dopouštěl se nevynucených chyb a nestačil. Znovu třikrát prohrál servis a získal jen dva gamy.

Třetí set byl nejvyrovnanější, protože laciným chybám se nevyhnul ani Nalbandian. Čelil třem brejkbolům, jenže španělský tenista žádný z nich nevyužil a sám při jediné Nalbandianově šanci na zisk soupeřova podání poslal snadný forhend daleko do autu.

Domácí favorit za stavu 5-3 servíroval na vítězství v zápase a čtyřmi přímými body z podání poslal Argentinu do vedení. "Odehrál jsem skvělý zápas, nemohl jsem ho odehrát lépe. Pořád jsem vedl a to mi dalo klid," pochvaloval si Nalbandian, který Ferrera porazil počtvrté z deseti vzájemných zápasů. Španěl uznal, že tentokrát neměl šanci. "Dneska jsem se cítil v porovnání s ním méněcenný. Myslel jsem si, že mu budu klást větší odpor," poznamenal.

Zápas mezi Juanem Martinem Del Potrem a Felicianem Lopezem nabídl na rozdíl od úvodního duelu minimum brejkových šancí na obou stranách, protože oba aktéři výborně podávali. 

Jednatřicátý hráč světa Lopez se proti světové devítce od začátku tlačil k síti. V páté hře úvodního setu udělal několik nevynucených chyb a hodně usnadnil Del Potrovi zisk brejku, který rozhodl o osudu první sady. 

Od druhého setu španělský tenista zpřesnil forhend a držel s favorizovaným Jihoameričanem krok. K vidění nebyl ani jeden brejkbol, takže se rozhodovalo až ve zkrácené hře. V ní hostující hráč prokázal silnější nervy a dovolil Del Potrovi jen dva míče. 

Třetí sada měla obdobný průběh s tím rozdílem, že Lopez si vůbec poprvé v zápase vypracoval brejkboly. Ani jeden ze dvou však neproměnil a znovu se rozhodovalo v tie-breaku. Del Potro v něm vedl už 4-2, ale pak Lopez s přispěním chyb soupeře a přímých bodů z podání získal pět míčů za sebou a dostal se do vedení 2-1 na sety. 

V úvodu čtvrté sady Lopez odskočil na 3-1 a šel na podání, ale situaci nezvládl a servis prohrál. Del Potro se tak vrátil do zápasu, jenže v úvodu šestého gamu mu při dobíhání míče uklouzla pravá noha a nechal se okamžitě ošetřit. Zranění na vnitřní straně stehna ho zjevně omezovalo při podání, takže při něm Argentinec znovu neuspěl. Od stavu 5-2 byla na Lopezovi patrná nervozita z blížícího se vítězství, ale čtvrtou sadu vyhrál 6-3 a vyrovnal stav finálového zápasu. 

Druhý bod jeden z celků získá v sobotní čtyřhře, do níž jsou na argentinské straně nominováni José Acasuso a Agustin Calleri a na španělské Lopez s Fernandem Verdaskem. Kapitáni však mohou jména hráčů nejpozději hodinu před zápasem změnit.

DAVIS CUP (finále) - výsledky:

Argentina - Španělsko 1-1 po prvním dnu
Nalbandian - Ferrer 6-3 6-2 6-3
Del Potro - Lopez 6-4 6-7(2) 6-7(4) 3-6

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
vojta91
jsem rad ze vyhral Lopez a ze svetu ukazal ze servis-volej jeste neni stara zalezitost
Reagovat
dabelsobul
Myslim ze do druhe dvouhry uz Ferrer nenastoupi, pokud budou mit vubec Spanele jeste o co hrat...
Reagovat
skott
Hlavne ale bude muset hrat Nalby i zitra.Jinak by hrozila situace, ze by se uz nemusel v nedeli vubec dostat do hry.Del Potro hodne zklamal, mel se vykaslat na Shanghai, hlavne aby nebylo jeho zraneni vazny.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro už pár týdnů nemá tu šťávu, jakou měl když táhl šňůru bez porážky. Měl nějaká zranění..nevolnosti..prostě si myslím, že v halách už toho měl plné zuby. Proto bych neřekl, že hodně zklamal, spíš už prostě nemá kde brát. A já jsem si dneska přál aby to bylo 1:1, aspoň bude i neděle zajímavá.
Jinak souhlasím s tím, že Nalbandian by do čtyřhry nastoupit měl.
Reagovat
skott
jj, taky se mi uz od Madridu zdalo, ze toho ma Del Potro dost.Ale nejhorsi je, ze na tomhle povrchu neni koho za nej.Vsechno zase zavisi na Davidovi...Jestli ARG zitra nevyhraje ctyrhru, dostanou se do velkych problemu.
Reagovat
carolyn
Ještě že jsem to neviděla! Co tam ten španěl dělal?!
Reagovat
carolyn
Ještě že jsem to neviděla! Co tam ten španěl dělal?!
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer stereotypní, lacině chybující a slabý na servisu..navázal na svou špatnou formu z poslední doby. Nalbandian skvělý na síti, nápaditě stavěl výměny, dobře měnil rytmus hry. Jeho slajsované bekhendy Ferrerovi nechutnaly. Podle mě ale Nalba nepředvedl úplně super výkon, třeba ve druhém setu tam měl hluchá místa, ale na špatného Ferrera to bohatě stačilo..
Reagovat
skott
Rutinni vitezstvi pro Nalbu, Ferrer nepredvedl ani tenis hrace z nejlepsi dvacitky.Doufam, ze Del Potro zvysi na 2-0.
Reagovat
smazaný uživatel
Není to jedno? Španěláci jako španěláci. Předkové domácích přepluli oceán, tamti zůstali doma.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist