Ferrer vzdoroval, Murray si třetí finále uniknout nenechal

28. 1. 2011, 13:58
Aktuality 41
AUSTRALIAN OPEN MUŽI - Andy Murray potřetí postoupil do grandslamového finále. Britský tenista dnes ve čtyřech setech udolal Španěla Davida Ferrera, byť byl jediný míček od ztráty úvodních dvou setů. O premiérový titul se v neděli utká s Novakem Djokovičem.
Profily hráčů
Andy Murray

Andy Murray na cestě do semifinále ztratil jediný set, David Ferrer si zase zvedl sebevědomí skalpem světové jedničky Nadala. S Britem měl navíc bilanci tří výher z pěti utkání, a byť na rychlém povrchu ještě nevyhrál, do dnešní bitvy vstupoval sebevědomě. 

Oba tenisté od úvodu zápasu předváděli řadu dlouhých výměn od základní čáry, které však oba prokládali náběhy na síť. Na té byl téměř bezchybný Ferrer, který také vyhrál první set. Sice v sedmé hře přišel o podání, vzápětí však třemi gamy v řadě vývoj otočil.

Druhá sada nabídla ještě dramatičtější zápletku. Murray se hned v úvodní hře postaral o brejk, soupeř mu však stejnou mincí oplatil. Pak už si oba semifinalisté své servisy drželi, byť měl Ferrer čtyři brejkboly, přičemž ten poslední znamenal setbol už na vedení 2-0. Třiadvacetiletý Brit ovšem kritickou, a zřejmě i klíčovou výměnu zvládl a po chvíli dokonce podával za stavu 6-5 na vyrovnání. Jenže ani potřetí v zápase nedokázal brejk potvrdit a muselo se do tie-breaku. Ten už favorizovaný Murray potvrdil a po dvou hodinách hry se uklidnil.

V následném dějství totiž poprvé - na čtvrtý pokus - dokázal potvrdit 'krádež' soupeřova podání a ujal se vedení 4-1. Pak parádním lobem zvýšil na 5-1 a po zažehnání pěti brejkbolů proměnil třetí setbol a vedl už 2-1 na sety.

Osmadvacetiletý Ferrer byl morálně na dně a za stavu 0-2 čelil dalšímu brejkbolu. V případě, že by ho neodvrátil, vypadalo by to s jeho šancemi na postup už velmi špatně. Sedmý nasazený hráč však těžkou situaci zvládl kvalitním servisem, díky soupeřově nevynucené chybě a následné hru ukončil vítězným úderem. Vzápětí se do zápasu vrátil čistou hrou, když proměnil pátý z osmnácti brejkbolů a bitva pokračovala.

Tenisté první světové desítky pak bez větších problémů drželi své servisy a o osudu dějství musela podruhé rozhodnout zkrácená. Tu znovu suverénně zvládl pátý hráč světa Murray, který po třech hodinách a 46 minutách zvítězil 4-6 7-6 6-1 7-6.

"Musel jsem si to tvrdě vybojovat, protože David je nebezpečný soupeř. Nutil mě hrát dlouhé výměny a hodně běhat, takže to nebylo jednoduché," řekl Murray po utkání. "Po prvním setu jsem musel změnit taktiku, protože ta původní nefungovala. Začal jsem hrát agresivněji, byl jsem u míče o krok dříve a snažil se výměny ukončovat. Plán B naštěstí fungoval," oddechl si.

O premiérový titul s Djokovičem
Třiadvacetiletý Murray je tak ve svém třetím grandslamovém finále v kariéře. Loni v Melbourne ani před třemi lety na US Open však titul nezískal, s Federerem tehdy ve dvou duelech neuhrál ani set.

O premiérový triumf se v neděli dopoledne utká s vítězem Australian Open z roku 2008 Novakem Djokovičem, jenž už včera vyřadil obhájce titulu Rogera Federera.

Třiadvacetiletý Srb má sice se svým příležitostným tréninkovým partnerem Murraym na okruhu ATP bilanci 4-3, poslední tři zápasy však pokaždé vyhrál skotský tenista.

V případě vítězství může Murray ukončit 75 let dlouhou sérii britských tenistů bez grandslamového titulu. Posledním vítězem mužské dvouhry z Ostrovů je Fred Perry, který v roce 1963 triumfoval ve Wimbledonu a US Open.

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
páteční výsledky (28. 01. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Murray (5-Brit.) - Ferrer (7-Šp.) 4-6 7-6(2) 6-1 7-6(2)

Statistiky:
esa: 9-5
dvojchyby: 3-2
vítězné údery: 60-34
nevynucené chyby: 63-34
brejkboly: 6/11 - 5/18

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ježišmarjá! Romismak zase píše ty svoje nečitelný romány. Dokázal někdy naformulovat srozumitelnou větu a zná vůbec klávesu enter?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty Profesurku, dokazal bys vložit aspon trochu zajimavy text ??! poučovat, opravovat, napomínat...stale dokola.A samozrejme, ze odhadnes kazdemu narodnost a krevni skupinu.Jsi tu nepostradatelný.
Reagovat
smazaný uživatel
Znam klavesu
enter
Brozi
prave ti tu formulujem
citelnou
vetou?
skus prosim Te nabuduce
se vyjadrit k veci
Brozi
ano
Enter
Reagovat
smazaný uživatel
komentator zase nezklamal, kdyz rekl, ze na andyho ceka ve finele jen djokovic, to sou plky :-(
jinak gratuluju andymu, ale vitezstvi v tomhle pripade preju novakovi, i kdyz andyho mam rada, ale nole je proste nole :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně osobně by vůbec nevadilo, kdyby finále bylo rychlé, třeba 6:3, 6:3, 6:4 pro Noleho, páč kvůli sledování Aus. Open se mi nahromadilo dost pracovních restů ... :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
mne by to tez nevadilo, byly to dlouuuhy dva tydny :-D...ale super zazitek, to zase jo
Reagovat
smazaný uživatel
2011 - 1963 = 48
Reagovat
smazaný uživatel
Tam je totiž chyba, jelikžo Perry vyhrál v roce 1936 a ne 1963.
Reagovat
Stan_Borowitz
ono to totiž nebylo v roce 1963, ale v roce 1936. Drobný překlep autora článku. Jinak by Fred Perry musel WB a USO vyhrát v 54 letech. To by ovšem byl lepší než Federer i Nadal dohromady, a to přece nejde, když oba jsou nejlepší hráči historie! To je důkaz sporem...
Reagovat
smazaný uživatel
TO BYL NEUVĚŘITELNEJ ZÁPAS, KRÁSA, PARÁDA. Doufám, že finále bude aspoň na stejné úrovni a vítězství přeju Andymu.
Reagovat
smazaný uživatel
Čeká nás perfektní finále. Souboj Djokovice s Murraym dlouho k vidění nebyl. Těším se na to. Oba mají vynikající formu.

Bylo to poměrně zajímavé 2 týdny. Del Potro vyhrál utkání a doufám že jeho forma a postavení na žebříčku bude jen stoupat.

Škoda že Hewitt s Nalbou ten hezký zápas neodehráli např až ve 4. kole. Každopádně si myslím že kdyby postoupil Hewitt, určitě by se fyzicky nesesypal jako David.

Mrzí mě taky Štěpánek. Myslel jsem že si stím Rafou zahraje ale ještě to stále není ono. Každopádně držím palce v žebříčku bude také jen stoupat.

Nejvíc mě mrzí Nadalův mírný handicap který mu nedovolil hrát lépe proti skvělému Ferrerovi. Jsem rád že vypadl Federer a některým, kteří na něj nedaj dopustit zavřel Djoker ústa :).

Docela mě potěšil Berdych. Porazil ty které měl a čtvrtfinále je velice dobrý výsledek. Škoda že v teibreaku proti Djokerovi zkrátka neměl štěstí. Uhrát ten set, utkání by vipadalo jinak.

Jinak překvapivé tažení Dolgopolova a Raonice bylo velmi zajímavé sledovat. Good luck chlapci.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Finále si zarají dva tenisté, kteří na AO podali nejlepší výkon. Očekávám super zápas (i když si to moc neumím představit - kvůli postavení v žebříčku a dominanci RF,ND spolu hrajou jen vyjímečně).

Nesouhlasím s tím Berdychem. Ten mezi nejlepší čtyří (tzn. do SF) rozhodně nepatří.
Reagovat
smazaný uživatel
Okrem 3. setu bol strasne pasivny a hrali sa dlhe vymeny- mal to ukoncovat na sietke castejsie, dat razantnejsie forehandy a bezat n asiet to ukoncit. Ak chce takto hrat s Novakom tak dostane 3:0 a moze ist domov. Ocakavam tazke finale mozno aj 5 setov ale favoritom je urcite Novak- na zaklade poslednych 2 zapasov, ktore Novak vyhral 3:0 a hral vyborne, plus Murray moze byt unavenejsi i ked su to profesionali a ma dost casu na regenaraciu nehrali ani 4 hodiny, uvidime kazdopadne konecne Novak-Andy finale- prave oni dvaja sa cakalo za budu ti ktori narusia nadvladu Rogera s Rafom a su to prave oni dvaja ktori aj zacinaju k tomu robit kroky. Uz len nech Del Potro sa vrati a Soderling nech si da v hlave vsetko dokopy a tiez moze hrat o najvyssie mety teda GS titul.
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, Ferrer má na Aus. Open opravdu tristní bilanci, co se týče tiebreaků -- v posledních 7 let prý žádný nevyhrál, resp. jich prohrál 11 v řadě.

Finále myslí vyhraje Novak, hraje lépe. Jinak podle mě pětisetový zápas připadá v úvahu jen tehdy, pokud od začátku bude mít mírně navrch Murray. Pokud první set vyhraje Djokovič, je podle mě nejprvadpěodobnější jeho vítězství 3:0 nebo 3:1.

Btw, taky máte z tý Murrayho matky kopřivku? Mně je extrémně nesympatická ...
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim ze ak DJoker vyhra 1. set tak Game over pre UK tenis:D Murray musi vymyslet dobru taktiku na Novaka, lebo to neni Ferrer- ked Ferrer viedol 1:0 stale som si hovoril ze Murray to otoci ved horsie uz hrat nemoze:D v 3. Sete ja ze super vyhra 3:1 jak nic a v 4. sete som zas trpol- inak ten Ferrer tie tie-breaky neviem akurat komentator spominal to bolo tesne dako 77-78 cize teraz to ma 77-80 vic prehratyh- ale v tych setoch az do tie-breaku sa mi zdal Ferrer o 1% lepsi jak Andy a v tie-breaku dostal vzdy 6:0 6:1 bol dole :D Neriesim tu jeho mamu kazdy je daky ale hlavne som nechapal co robila Wozniacka v jeho lozi uz na anglickych forach citam ze ci spolu daco maju ze DAnka moze byt rada ze si siahne na kvalitne skotske masko:D
Reagovat
smazaný uživatel
Inak prave rozmyslam nad tym preco ma zapornu bilanciu v tie-brakoch Ferrer, ked 99% spickovych hracov je v pluse- to bude asi servis- jak tak rozmyslam kazdy dobry servisman ma vyrazne plusovu bilanciu tie-brakov a prave servis vzdy rozhodne v tie-breaku a David nemoze za to ze ma 1.60 s topankami:D
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem ráda za takové finále, jsou v něm dva mí oblíbení tenisté. Víc to přeju Murraymu, přece jenom na GS čeká už dlouho. A ta jeho matka mi je tiež nesympatická, bez ní bych měla Andyho možná eště radši. :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
mně je především nesympatický Andy a to i z důvodu jeho chování se na kurtu za účelem vyhrát za každou cenu. Např: nikdy nezatleská soupeřově wineru,naopak ty jeho výkřiky Come on při soupeřově erroru, používání jestřábího oka,přestože ví, že nemá pravdu (zápas s Ljubičičem) apod.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s tím okem a pokřiky to dělá většina hráčů. Navíc Andy řve Come on jen v důležitých momentech, např. po odvráceném brejkbolu, setoblu, výhře v setu či těžkém gamu. Takže mi přijde tvůj názort trochu zcestný.
Reagovat
tito
souhlas, tiebreaky byl průšvih, bohužel přes veškerou snahu Davida měl / alespoň od 3. setu / Murray vždy trochu navrh - hraje chytře,mění rytmus má skvělé podání ale tak nějak- nevím proč -mne nebaví a trochu mi leze na nervy- i díky té jeho loži. Nicméně / byť jsem neviděl první set/ dnes vyhrál zaslouženě. Novak ho porazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem vsadil na Murryho (navzdory jeho matce, výkřikům "come on", obří tlamě atd.). Tak snad to něco hodí:)
Reagovat
tito
:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis býval vždy sportem inteligentních gentlemanů. Alle pokud už to neplatí, tak sorry....
Reagovat
smazaný uživatel
A co je proboha negentlemanského na tom, že se po důležitém vyhraném míči míči hráč povzbudí oblíbeným pokřikem? Jinač gentlemani vymřeli skoro ve všech sportech, takže bych se s tím neoháněl.
Reagovat
smazaný uživatel
A tak je to spavne a tak to ma byt...(
Švandrlík,Černí baroni
Reagovat
smazaný uživatel
To jaky bol tenis kedysi je irelevantne- lebo kedysi pred 50-60 rokmi povedzme to hrali ,,pani,, vyssia vrstva - teda gentlemani hralo sa pomaly ako badminton- v dnesnej dobe tenis tak ako kazdy sport je globalny fenomen- tazko cakat ze deti z balkanu alebo z Juznej Ameriky ked sa dostanu na tour budu mily ku vsetkym jako pred 60rokmi bolo zvykom v Britanii.. Jediny tenisti co mne vadia su taky co predavaju zapasy, furt sa osetrovat nechaju jak hypochondri a su odporni na kurte- priklad Kollerer ten Rakusak ale to ze dakto vykrikuje basrsco- tak jak tebe vadi Andy kope ludi vadi Novak lebo je SRDCIAR- nacionalista, dalej kope ludi vadi Rafa lebo si vytahuje trenky z rity atd... kazdy si najde na kazdom daco cize neriesme GENTLEMANSTVO v tenise
Reagovat
smazaný uživatel
Apropos:hraji bedmec i tenis , (oboje již rekreačně , pocsházím z vrstvy "pracující inteligence" reálného soc.)a bedmec je mimochodem podstatně rychlejšínež tenis a těší mně ,že se snažíme hrát obojí férově,vždyť jde především o sport (ale to je asi irelevantní). Gentlmannství je pejorativní nálepka a není in?
Reagovat
smazaný uživatel
Badminton je pomalý? To bych si teda tipnul, že typická badmintonová smeč je hodně rychlá. :-))

A hlavně badminton je na rozdíl od tenisu super i jako rekreační sport, protože v tenise, když to pořádně neumíš, si moc nezapinkáš, kdežto v badmintonu nějaké ty výměny vždy budou. Já teda hrál badminton na vejšce a ohroimně mě bavil.
Reagovat
tito
Jaký vytahuje z riti- to je tvůj výraz nebo je to nějaký obecný název? Nebo nikoliv?- Je to tvůj popis? Můžeš mi objasnit tento proces pachateli nejhorších souvětí a majiteli nejhůře čitelných odstavců a propos samozvanému expertu tenis portálu - nebo popis tohoto reflexu je jen v rámci parafraze arabského - vždy, když je možnost kopnout do Rafy tak je potřeba to udělat???? Pokud se budeš takto chovat, tak velmi rychle přijdeš o jakoukoliv objektivitu - a po uznání prahneš či nikoliv??? Věřím, že pochopíš o čem mluvím.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si precitaj este raz co som pisal a potom pochopis ty mna. Ja som dal normalny objektivny clanok ohladom gentlemenstva- ze v 21. storoci asi nebudu veci ako v polke 20. storocia- som pisal ze ludom vadia veci na Rafovi tak ako na Novakovi tak ako na Andym- co tu dakto pisal o tych C´mon. Pisem dakde daco proti Rafovi?
Reagovat
smazaný uživatel
A nebodaj si sa urazil co som napisal na RAfu? este raz objektivne som pisal nemam nic proti RAfovi ale hento je proste pravda co si vsimol kazdy uz clovek co videl jeho zapas- a jej to jedna z veci co irituje vela ludi- napisal som daco zle?
Reagovat
tito
Víš moc dobře co komentuji. A co se týče gentlemanů - neznám nikoho, kdo by se v první 20 / 50, 100 vce/ tomuto pojetí vymykal/ alespo .Alespoň z hlediska ATP se jedná o fairové hráče. Prostě takový je tenis- hra osobností, kde se nic neschová..
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt neviem co komentujes povedz mi vazne neviem- lebo nic zle som nepisal mozno som to povedal narovinu a to ti vadi ci? sak nehovorim ze top hraci su dake spiny:D - pisal som priklad Kolerer ze chuj - co nikdy nebol top hrac, maju dobre vztahy hraci sak Rafa-Roger su krasny priklad a dalsi tiez, ale tam islo o to ze dnes je kopa narodnosti v tenise- dam priklad Brown z Jamajky- co ma uz DE obcianstvo- on je v pohode- len chapes dakto kto dojde z Afriky daky hrac v buducnoti bude inac vychovany atd. ako kedysi ked hrali gentlemani v Anglicku na trave na svojich lordstvach:D
Reagovat
tito
Ad1 Mezi popotahuje trenky/ tanga kdovíco/ a vytahuje z řiti je sakra rozdíl- nevím proč si hrajem na schovávanou.Ad2 bez ohledu na to, odkud hráč pochází jej tento velmi specifický sport formuje / je od určité úrovně sledován,je zde zažitá etiketa a v neposlední řadě a to pokládám za nejdůležitější je potřeba průměrné či nadprůměrné inteligence k tomu analyzovat hru soupeře, udržet taktiku a soustředění a případně se ovládnout při prohře.
Reagovat
smazaný uživatel
Absolutním vládcem Zelené Hory byl major Haluška, zvaný Terazky, vysoký, štíhlý, s unylým pohledem, avšak nad jiné obávaný. Nikdo nevěděl přesně, jaké byl národnosti. Snad Rusín, možná i Avar. Mluvil jazykem vzdáleně připomínajícím slovenštinu.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim ze je treba inteligenciu k tenisu- preto vobec nemame zatial hracov z Afriky a z Azie minimum- nie je tam ani taka historia ale ine su taktiky a sposoby v Europe ako inde. Ale tak ako vsetko sa globalizuje je otazka casu a bude v top 100 vela Africanov- Aziatov- teraz ako Na Li postupila do finale to len nakopne Cinu a verim ze v Cine bude tenis velky sport- detto v Indii o 20-30 rokov a potom to bude uplne inac vsetko vyzerat lebo kazdy je specificky a tenis ako kedysi ked si pinkali na trave pani v UK je uplne inde ako to co len pride- koniec koncov tenis presiel totalnou evolucio zo stylu SV na dnesny- baseline tennis plny vymen- otazne je kam pojdeme dalej. Ok napisal som to teda- podla teba nepekne- ale to nebol utok na Rafu ak si vsimas moje prispevky nikdy som neutocil na RAfu - ani na nikoho nie som z tych co sa hada a trepe blbosti aby provokoval- proste v tom momente mi to tak prislo ze Novak -Srdciar, nacionalista a Rafa proste vytahuje si trenky:D ak mam zly slovnik tak prepac ze je tu daka etiketa- to som nevedel casto ine veci horsie tu riesia ludia.
Reagovat
tito
to esko - nedělej mi to , málem jsem se potrhal smíchy
to romismak- beru, klidný večer
Reagovat
Labi
tak o tom pochybuju že za několik let bude v top 100 plno afričanu,asiatu a podobných exotických národností. Téměř všude na světě je možnost hrát tenis, podmínky pro tenis nejsou nijak zvlášt neovlivnitelné. Ale jde o vztah k tomu tenisu proč je spousta tenistu resp. téměř všichni z evropy,Ameriky, nebo Austrálie?....stačí phled na to kde se hrajou 4 největší turnaje světa je to právě Eu,USA,Australie.....a vždycky to přiavbi ty lidi a sleduje se to....je to skvěle dotovane....a žaden národ si nevytvoří vztah k tenisu nebo každému jinemu sportu jen tak za par let
Reagovat
smazaný uživatel
To bolo akoze- samozrejme nemusi byt vela Aziatov, Africanov ale moze byt- ked sa ekonomicky krajiny budu rozvijat- budu na tenis lepsie moznosti- tenis nie je futbal- ze moze hrat kazdy kdekolvek- je dolezite kde a kolko penazi v ktorej krajine. S tymi podmienkami nesuhlasim- ked nema mlady African peniaze tak moze hrat dake mini challengeri dakde v Afrike a nema na letenky- nema na vystroj- tenis je jeden z najdrahsich sportov- cize mat dobre podmienky je dolezite a to maju len Europa, SEv. Amerika, Australia a Juzna Amerika- nie je tak bohata ale tym ze vsade tam je antuka a je to popularny sport tak vyrastli tam hraci a ma to tam historiu ale historia nie je vsetko- staci spopularizovat v TV tenis a hned zacnu hrat mladi ludia- to sa stane v Cine na 100% jej otazka casu a Cina bude tenisova velmoc o tom nepochybujem. To kde sa hraju turnaje- je ekonomicka stranka- Shanghai preco dostal teraz Masters? lebo su tam peniaze a zaujem tiez- Cinania chceli davnejsie licenciu od AO - a to ze kde su 4 naj turnaje je historicky dane - GS sa hra vyse 1. storocia - keby to nebolo dane historicky tak momentalne mame antukovy GS v Madride ci Barcelone a ne v Parizi. Je to dlhodoby proces- nepisem ze za par rokov budu Cinania v spicke len postupne zacne sa to tam dostavat do povedomia do TV- daky Cinan spravi vysledok - mesta ako Shanghai, Peking su bohate podmienky pre rozvoj tenisu tam su tak ako v Amerike, ci Australii- ktora stagnuje lebo uz nema velkych hracov- opadol zaujem TV, divakov- staci jeden velky cinsky hrac a vsetko sa zmeni cize nebol by som si isty ze ked dakto je teraz dobry bude aj o 30 rokov a naopak. Kazdy sport sa vyvija- napr. Madarsko bolo futbalova velmoc kedysi, Svajciarsko nemalo hokej - na urovni ako ma dnes- su tam peniaze prisli prve uspechy- zvysil sa zaujem atd.. tych prikladov je vela vela z roznych sportov a tenis nie je vynimka. Cina bude v roku 2050 napr. urcite mat ovela vyssie zastupenie na ATP top 100, WTA top 100 ako ma teraz
Reagovat
Labi
no dobře jenže pořád Švýcarsko hokejově vyrostlo protože hokej je v evropě populární a spolu s fotbalem as nejsledovanější sport, to samé madarsko.co jineho by měli dělat když ne držet krok s blízkými zeměmi. jinak se koukni co oni dělaj za sporty, ktere jsou u nich populární....a jak přijdeš k někomu a přesvědčíš ho aby se dal radeji na tenis...neříkám že to je nemožné ale nepravděpodobné
Reagovat
smazaný uživatel
ok napisem to kratko aby tam daky neriesili ze pisem dlhe nezrozumitelne veci- proste sporty- futbal hokej, tenis hocico sa vyvija tak ako vsetko sa globalizuje a tenis raz bude popularny v Afrike a v Cine samozrejme nie az tak ako v Europe ale bude- teraz USA, AUstralia nemaju tie pozicie ake mali kedysi. To iste Europa nebude mat o 30 rokov tie iste pozicie ake ma teraz. Tenis je financne narocny sport a to ma dost velky vplyv. Cize ak dakde budue peniaze je tam predpoklad ze tenis pojde hore:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist