Federerova pozice se otřásá v základech

8. 7. 2008, 11:35
Aktuality 25
Po porážce ve wimbledonském finále se trůn Rogera Federera otřásá v základech. Španěl Rafael Nadal ho může po více než čtyřech letech sesadit z postu světové jedničky, ale je velmi nepravděpodobné, že by k tomu došlo dříve než 18. srpna. V současné době ztrácí čerstvý wimbledonský šampion 545 bodů.
Profily hráčů
Vystoupí Rafael Nadal ze žebříčkového stínu Rogera Federera podobně jako na grandslamech v Paříži?

Vzhledem k olympijským hrám v Pekingu se totiž posunul termín turnajů série Masters v Torontu a Cincinnati a Federer až v polovině srpna přijde o 850 bodů, které loni na těchto podnicích získal. V té době už bude jasné, jak dopadl letos, kdy se oba turnaje hrají hned za sebou v týdnech od 21. a 28. července.

Kdo kde kolik bodů obhajuje?
Federer (6600 b.) ... TURNAJ ... Nadal (6055 b.)
0 b. ... ATP STUTTGART (7. července) ... 250 b.
- Federer ani Nadal na německé antuce nehrají,
Španěl tak přijde o 250 bodů

350 b. ... TMS MONTREAL (21. července) ... 225 b.
500 b. ... TMS CINCINNATI (28. července) ... 35 b.
0 b. ... OH PEKING (11. srpna) ... 0 b.
1000 b. ... grandslam US OPEN (25. srpna) ... 150 b.

Pokud by Federer dosáhl na obou turnajích shodných výsledků jako jeho největší rival, jeho náskok v čele žebříčku by se ztenčil na pouhých 150 bodů. Jakmile by byl dvaadvacetiletý Španěl úspěšnější, mohl by se dočkat posunu do čela pořadí pro nasazování do turnajů. Například za triumf na podniku série Masters se uděluje 500 bodů, zatímco poražený finalista už dostane jen 350 bodů.

Nadalova pozice v žebříčku se během posledních měsíců dramaticky změnila, vždyť během antukové sezony musel dvakrát zachraňovat v přímém souboji se Srbem Novakem Djokovičem svou pozici světové dvojky.

Nyní může rodák z Mallorky reálně pomýšlet na tenisový trůn, i kdyby se mu to nepodařilo v nejbližších týdnech. Roli pak mohou hrát i body z olympijského turnaje, kde jich vítěz získá 400, zatímco stříbrný medailista 180, a především následné US Open. Pokud by Federer před závěrečným grandslamem roku stále držel první místo, byl by pod velkým tlakem, protože bude v New Yorku obhajovat 1000 bodů za loňské vítězství. Naopak Nadal před rokem vypadl v osmifinále, za což získal pouhých 150 bodů.

Federer je světovou jedničkou od 2. února 2004 a tenisu momentálně vládne rekordních 232 týdnů v kuse. Nadal se druhým hráčem světa stal 25. července 2005, od té doby se pořadí na vedoucích pozicích nezměnilo.

O kolik bodů se hraje?

TMS MONTREAL (21. července):
vítěz - 500 bodů
finále - 350 bodů
semifinále - 225 bodů
čtvrtfinále - 125 bodů
3. kolo - 75 bodů
2. kolo - 35 bodů
1. kolo - 5 bodů

TMS CINCINNATI (28. července):
vítěz - 500 bodů
finále - 350 bodů
semifinále - 225 bodů
čtvrtfinále - 125 bodů
3. kolo - 75 bodů
2. kolo - 35 bodů
1. kolo - 5 bodů

OH PEKING (11. srpna):
vítěz - 400 bodů
finále - 180 bodů
...

grandslam US OPEN (25. srpna):
vítěz - 1000 bodů
finále - 700 bodů
semifinále - 450 bodů
čtvrtfinále - 250 bodů
osmifinále - 150 bodů
3. kolo - 75 bodů
2. kolo - 35 bodů
1. kolo - 5 bodů

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

25
Přidat komentář
VikiCabadaj
Prosím Vás nenechte koukat ženský na tenis nebo dopadnou jako Zuza...hraje si na chytrou Roger je pro ni snad bůh, který se prý bude ještě zlepšovat (bože, věk nezastavíš). Ještě, že má přítelkyni nebo by jsi snad za ním jela. A jinak pro mě je důležitý, že bych ti dal dva kanáry, takže s někým takovým nemá smysl diskutovat na toto téma. Takže jestli bude Nadal zdravej tak vyhraje i Us open a jestli ho místo něho vyhraje Roger tak sežeru tenisák.
Reagovat
smazaný uživatel
hej buzničky, fandím tenisu a roger je bomba, nadal je ted taky bomba, ale to jak se nekteří chovají k zivoucí legende Rogerovi, jak ho přehlížejí a hážou do starého železa je dost nechutné a přeji to samé jim samým. see you soon!!
Reagovat
smazaný uživatel
Děcka, proč se tu hádáte?:D Jde přece o pěkný tenis ne? :D každý máme svoje favority, Rafael tento rok předvádí neskutečný tenis, ikdyž mým favoritem je a navždycky zůstane Roger i kdyby byl v žebříčku třeba 70. Prostě je to Federer a to z historie nikdo nevymaže! Jak řekl Nadal, on sám má smůlu, že hraje ve stejné době jak Roger.. Možná ho předběhne už 18. srpna, možná ne. Doufám sice, že ne, ale musím uznat, že letosním obrečeným finálem Wimbledonu by si to zasloužil.
Reagovat
smazaný uživatel
já pořád nerozumím proč by měl přijít o 850 bodů jak by na těch turnajích neměl vůbec nastoupit!
Reagovat
smazaný uživatel
Takový je sport. Někdo fandí jednomu, druhý druhýmu, ale fanoušci by měli být slušní a nenadávat. Fandím Rogerovi, ale nezblázním se, když ho Rafa předběhne. Vždyť by si to zasloužil za letošní rok. Má 2 GS + další super turnaje- Hamburk, M.Carlo, Queen's i Barcelona, Roger má jenom 2 tituly (mizerný Estoril kde nebyl nikdo jeho kalibru a Halle, který je horší než všechny letošní tituly Rafy !). Roger bude mít těžký podzim (obhajoba 4 titulů+2 finále) a Rafa obhajuje jen 1 finále a na 90% realisticky očekávám změnu v čele žebříčku. 10% nechávám na zázrak
Reagovat
smazaný uživatel
Sice máš pravdu, teď jde o to, jak je momentálně na tom Nadal. Co se teď s jeho koleny děje není žádná sranda. Nyní vyhrává co může, ale myslím si, že za dva roky už nebude takový, jako je teď. Možná se stane sv. jedničkou, ale ne na dlouho. Ten Wimblwdonskej titul získal zaslouženě i když škoda, že Roger nezlomil Borgův rekord. To se asi dalšího rekordmana nedočkáme, asi za 10 - 20 let.
Ale tenistou roku je Rafa.
Reagovat
smazaný uživatel
konecne rozumne prispevky, jak tvuj, reprohipe, tak od letiteho fanouska...jde videt, ze aspon nekdo ne nestranny a dokaze ocenit kvalitu druheho hrace
Reagovat
smazaný uživatel
A už mě štve jak všichni opěvujou Nadala, až dokáže to co Roger pak můžete tady něco psát. Vůbec nechci nějak Rafu podceňovat a dokážu uznat když je někdo dobrej a to Nadal je ale ne tak jako Roger!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
A jaky je mezi nima vekovej rozdil? hmm??? porad ma Nadal cas :-) Prave on je tim, kdo by mohl Rogera vystridat na trunu, pokud zdravi vydrzi
Reagovat
smazaný uživatel
no tak zas tolik to nebude ne?????? A vůbec jsem nenapsala že ho nemůže vystřídat, ano může protože on jediný na to má! Ale přesně souhlasím s komentářem od "Já". Federera z historie nikdo nevymaže a pro mě zůstane jedině on favoritem!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa stejne na betone nebude dobrej,ma odvareny koleny a to bude mit vliv na jeho vysledky ,protoze kdyz to nejde tak nenadelas nic to vi kazdy kdo se kdy venoval sportu trochu vice nez rekreacne.Roger ma celkove letos "spatnou"sezonu z jeho pohledu,ale na betonech bude ve vyhode tam se hraje prece jen rychleji
Reagovat
smazaný uživatel
kolena
Reagovat
smazaný uživatel
Roger Federer je stejně navždy král!
Reagovat
smazaný uživatel
A víc než král!!! Na něj nikdo nemá ani Nadal!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak si to klidně omílejte furt dokola, ale zápasová bilance 12:6 pro Rafu hovoří docela jasně, ne? :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
no hovoří to o tom, že měl skvělý tenisový rok, to je vše a uvidíme co bude dál ...
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělý rok? Ten má skvělé už 4 roky, letos ale mimořádně skvělý. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
VAMOS RAFA!Už se to blíží,budeš svěrová jednička!
Reagovat
smazaný uživatel
Můžeš si tyhle pindy nechat na jinam? Už jste s těmihle "fundovanými" komentáři o Nadalovi mírně trapní...
Reagovat
smazaný uživatel
co to je ta svěrová jednička?
Reagovat
smazaný uživatel
Trapnej seš možná ty, ty debile.....
Reagovat
smazaný uživatel
A ty jseš už fakt trapnej ...
Reagovat
smazaný uživatel
Na betone je Rafa dost marnej a ten prijdou samy betony
Reagovat
smazaný uživatel
Se mi zdá , že rozumíš tenisu asi jako koza petrželi..............
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle patřilo Zuza.....Rafa je samozřejmě jednička a taky jí bude
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist