Federera ve wimbledonském finále vyzve potřetí Nadal

4. 7. 2008, 19:45
Aktuality 14
Téměř dokonalé představení vidělo 15.000 diváků na centrálním dvorci All England Clubu v dnešním semifinále od Rogera Federera. Pětinásobný wimbledonský vítěz porazil 6:3, 7:6, 6:4 Rusa Marata Safina a postoupil na londýnské trávě pošesté do finále. V něm se utká potřetí za sebou se svým největším rivalem Rafaelem Nadalem, jenž podobně suverénně 6:1, 7:6 a 6:4 ukončil překvapivou pouť Rainera Schüttlera.
Profily hráčů

Federer nedal Safinovi nejmenší šanci, během necelé hodiny a tři čtvrtě nasázel ruskému soupeři 14 es, připsal si 38 vítězných úderů a jen 14 nevynucených chyb. "Vyhrával jsem docela pohodlně gamy při svém servisu. Hrál jsem dobře, cítil jsem se fajn, byl to skvělý zápas," pochvaloval si Federer, jenž dodržel letošní tradici a ani dnes neztratil na turnaji set.

Bez ztráty sady zvládl dnešní semifinále i jeho věčný stín Nadal, jemuž po dvoudenní pětisetové čtvrtfinálové bitvě s Arnaudem Clémentem vzdoroval unavený Schüttler jen v několika úsecích zápasu. "Asi to dnes nebyl můj nejlepší zápas tady ve Wimbledonu, ale stejně jsem to nakonec uhrál ve třech setech," liboval si Nadal.

Šestadvacetiletý Švýcar si zahraje pošestnácté finále na grandslamu a bude usilovat o 13. titul. Zároveň může v případě nedělního triumfu překonat rekord Björna Borga, jenž vyhrál pětkrát za sebou, a vyrovnat absolutní rekord Willieho Renshawa z 80. let 19. století. Tehdy však stačilo obhájci k vítězství vyhrát pouze jeden zápas.

"Je to krásný, nádherný pocit, mít zase možnost získat tenhle titul. Hodně to pro mě znamená," uvedl Federer, pro nějž je i po letech postup do wimbledonského finále svátkem. "Je to úžasně vzrušující, skvělá příležitost," dodala světová jednička.

Jeho posledním soupeřem však bude korunní princ světového tenisu Nadal, jeden z mála hráčů, s nímž má Federer negativní bilanci. Poslední vzájemné utkání navíc skončilo jeho takřka ostudnou porážkou ve finále Roland Garros, kdy proti fenomenálnímu antukáři uhrál jen čtyři gamy.

"Paříž byla velké zklamání. Je ale důležité odrazit se od toho dál. Skoro nic si z toho nepamatuju, bylo to hodně rychlé," uvedl Švýcar, jenž Nadala porazil v předchozích dvou wimbledonských finále. Loni ho však Španěl donutil až k pětisetové bitvě, a proto už Federer není tak jednoznačným favoritem jako v předchozích letech.

"Myslím, že nezáleží na tom, jestli jsem favorit nebo ne. Mám neuvěřitelnou vítěznou šňůru na trávě, takže někdo ji bude muset nejdřív přerušit a pak se budeme moci bavit jinak," dodal muž, jenž dnes vyhrál 65. zápas na trávě za sebou.

Nadal má celkovou zápasovou bilanci s Federerem výrazně aktivní 11:6, švýcarská hvězda však vede 5:2 na jiných površích než antuce. "Mám rád výzvy. Rafa je velký soupeř a navíc má se mnou lepší bilanci. Pokaždé, když s ním hraju, ho chci porazit. Teď se ohromně zlepšil na všech površích, takže už je z něj velká hrozba kdykoli," dodal pětinásobný wimbledonský šampion.

Svou šanci si Nadal uvědomuje. I on se může postarat o zápis do historie - v případě úspěchu by se stal prvním mužem od Björna Borga v roce 1980, jenž v jedné sezoně vyhraje na Roland Garros i ve Wimbledonu. "Loni už to bylo hodně těsné, takže doufám, že pokud v neděli dostanu šanci, mohl bych vyhrát," uvedl dvaadvacetiletý Nadal. "Pokud bych opravdu zvítězil, moje kariéra by nabrala další směr." 

Španěl si však uvědomuje, že wimbledonská tráva je Federerovým teritoriem. "Stále platí, že proti mě bude stát nejlepší tenista světa. Vím, že hraje dobře, ale to já také," dodal bojovně Nadal.

ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Hm,chalani...Co Roger predwiedol ?Zato,ze ho NAdal wyprasil na Roland Garros ?Akoze dobre,bola to potupa,ale kazdy raz wyhori..Roger je kralom uz 4.roky ,o je ozaj neskutocne...Kde sa na neho hrabe Nadal?Zajtra to je jasna zalezitost..Roger zas vyhra,tak ako na antuke nema Nadal konkurenciu,tak nema Roger konkurenciu na trave...A kto chce oponovat,tak nema ako..Bo to je tak..Btw.65 zapasow wyhranych w rade :)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafael Nadal/Espaňa/ wimbledonský vítěz 2008.Mezi námi,co letos předvedl Roger Federer?Je to jen odvar!
Rafa je momentálně nejlepší na světě!VAMOS RAFA!VAMOS ESPAŇA!Rafo ukaž jim,tak jako fotbalisé Španělska,že nejlepší sportovci měsíce května a června 2008 jsou na Pyrenejském poloostrově!
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak, Vamos Rafa...Federer je letos jenom stín toho,co dřív,přijde mě,že poslední dobou moc mluví a málo hraje,viz jeho prohlášení před Roland Garros,že letos Rafu porazí...měl by se zamyslet:)
Reagovat
smazaný uživatel
Pánové myslím že bychom měli tady přwestat psát otom kdo by měl přestát mluvit a víc hrát vždyť roger federer nemá co komu dokazovat a ty turnaje co má už s tituly zasebou mluví za vše........jeto tak že třeba i ta motivace je menší příklad proč končila Henin a proč třeba šel v motorismu Rossi k horší stáji aby měl ještě nějakou motivaci...ato že Federer nemá titul z Rolland garros neznamená žeby měl se mírnit v názorech...nebo se pletu???
Reagovat
smazaný uživatel
myslim si že to bude dost vyrovnany zapas ale vsadimsi že to rafa konečně zlomi a toho bu.zika ktereho nemam tak rad porazi
Reagovat
smazaný uživatel
tak buzik jseš tady možná ty a celej ten tvůj RAFA!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Roger vyhraje je to fakt borec aa tipuju že ještě 10let bude světová jednička.ROGER KNOCK OUT RAFAELA
Reagovat
smazaný uživatel
Roger vyhraje!!:)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger vyhraje! Rafa je fakt dobrej, to musí každej uznat ale na Rogera nemá i když ho porazil na Roland Garos. Rogere je to tvoje!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Lidi co blázníte Rogr je King
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal:Federer je 11:6 na vítězství pro Rafu,musí konečně vyhrát i Wimledon!VAMOS RAFA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Do třetice všeho dobrého,letos musí vyhrár Rafa!VAMOS RAFA!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Do dneska jsem si myslel, ze to Rafa letos proti Rogerovi zvladne a porazi ho, ale dneska hral spatne, prisel mi nejakej unavenej, takze to asi zbyde zase Rogerovi. Jestli se ale Rafa dostane do svy pohody z pocatku tydne, tak by mohl, budu mu urcite fandit.
Reagovat
smazaný uživatel
Možná, že Schuettlera trochu podcenil, v 1. setu hrál výborně, pak měl chvilku výpadek a dělal dost chyb, ale myslím, že proti Rogerovi se mu to nestane.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist