Federer v Basileji porazil Staraceho a vykročil za 5. titulem

1. 11. 2011, 08:31
Aktuality 13
ATP BASILEJ - Roger Federer vykročil za pátým titulem z rodné Basileje. Švýcarský tenista vstoupil do turnaje vítězstvím 2-0 na sety nad Italem Staracem. Do turnaje zasáhne také světová jednička Novak Djokovič, Andy Murray či čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer hrál na okruhu naposledy na US Open, kde v semifinále neproměnil mečbol a s Djokovičem padl v pěti setech. Pak ještě pomohl své zemi k postupu do Světové skupiny Davisova poháru, další týdny ale odpočíval a léčil drobná zranění.

Na kurty se třicetiletý Švýcar vrátil až v rodné Basileji, kde ho čekal poprvé po osmi letech zápas v roli světové čtyřky. Kromě Djokoviče a Nadala se před něj dostal totiž i Andy Murray, který na podzim vyhrál už tři turnaje v řadě.

V úvodním kole se Federer střetl s Italem Potitem Staracem. Favorizovaný vítěz 16 grandslamů ani jednou neztratil podání, soupeře brejknul hned v úvodu druhé sady a v rychlém utkání zvítězil za hodinu a 18 minut 7-6 6-4.

"Dnes mi chybělo lepší předvídání na returnu. Ale ve druhém setu jsem si začal více věřit, když už jsem měl první v kapse. Potito dnes hrál opravdu dobře a tvrdě bojoval," komentoval Federer, který Itala porazil i v šestém vzájemném souboji. 

Posledních osm sezon Federer nezakončil na horším, než druhém místě, letos by ale nemusel být ani 'na bedně'. "Ani nevím, co bych pro to musel udělat, abych skončil třetí," přiznal čtyřnásobný vítěz basilejského turnaje. "Mým cílem v příštích týdnech je vyhrávat. Teď je hlavní prioritou Basilej a další kolo. A samozřejmě pak Paříž a Londýn. Ale jestli skončím třetí, nebo čtvrtý? Uvidíme, hlavně chci vyhrávat turnaje," dodal Federer, který se ve 2. kole utká s vítězem utkání Nieminen - Bellucci. V semifinálke by mohl narazit na Murrayho. 

Znovu v akci se představí také světová jednička Srb Novak Djokovič. Po triumfu na US Open na začátku září absolvoval Davisův pohár, ale kvůli problémům se zády ho nedohrál. "Bude mi trvat nějaký čas, než se vrátím do ideální formy," prohlásil Djokovič, který zažívá úchvatnou sezonu a ze 67 zápasů prohrál pouhé tři. Zranění zad ho z tenisu vyřadilo na šest týdnů. 

V Basileji se představí také dva nejlepší Češi - coby čtvrtý nasazený Tomáš Berdych, který má blízko k účasti na Turnaji mistrů, a také Radek Štěpánek. Ten už se s místním prostředím seznámil ve čtyřhře, s Polákem Lukaszem Kubotem ale dohráli po boji hned v 1. kole. Ve dvouhře zahájí proti Giraldovi, Berdycha čeká Japonec Nišikori.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.838.100 eur)
pondělní výsledky (31. 10. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Federer (3-Švýc.) - Starace (It.) 7-6(3) 6-4
Baghdatis (Kypr) - Troicki (8-Srb.) 4-6 7-6(8) 6-2
Kukuškin (Kaz.) - Young (USA) 6-4 6-2

Čtyřhra - 1. kolo:
Fish/Roddick (USA) - Kubot/Štěpánek (Pol./ČR) 6-3 6-7(5) 11-9

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Teď je vážně potřeba sledovat tenis každý den, jelikož případné vyřazení Elegoše mi může zlepšit den. Jestliže se nemýlím, tak Rogerův další soupěř je Nieminen, jemuž fandím. Byla by obrovská legrace, kdyby to švýcarského ,,gentlemana'' porazil. :DDDDD Chtěl pak vidět názory jeho fanoušků. :DDDDDDDDDDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Chtěl bych pak vidět jeho fanoušky. :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Koniec sezóny, netreba brať tieto výkony vážne..Djoker sa trápil, Federer sa trápil..Síce u neho je to pravdepodobnejšie aj v budúcnosti..Už nech je január..
Reagovat
smazaný uživatel
Král je zpátky konečně, po US Open to nemělo grády bez Fedexa ten tenis a ty turnaje byly o ničem!
Reagovat
smazaný uživatel
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Reagovat
Teo
Přesně takhle Roger reagoval na slovo "Mutademus":o)))
Reagovat
smazaný uživatel
A můžu se zeptat, kde se o něm doslechl?
Reagovat
spaniel
Když šel z letiště, tak to na něj řval nějaký žebrák, prý "Přispějte na chudáka, přispějte na Mutademuse!"
Reagovat
Pe3k
Highlights v HD kvalitě. Starace hrál opravdu dobře.

http://www.youtube.com/watch?v=rOEs3ttwb74&feature=feedu
Reagovat
a.magerova
změnili image :-))
Stejně letos jako loni Roger ladí s kurtem :-))

http://www.youtube.com/watch?v=V3hkY-eRg78
Reagovat
Teo
No prostě elegance od ponožky až po čelenku:o)
Reagovat
Teo
Jen tak dál, starouši!:o)
Reagovat
a.magerova
Jj mám stejný názor !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist