Federer: Tenis si zase užívám

3. 9. 2008, 14:46
Rozhovory 16
Zatímco loni prohrál během celého US Open pouhé dva sety, letos ztratil Roger Federer dvě sady už v osmifinálovém souboji s Igorem Andrejevem. Páté sety mě baví, nestěžoval si ale utkání spokojený Federer, který si podle svých slov tenis opět užívá.
Roger Federer

Bál jste se, že si po dnešku budete muset balit?
Když prohrajete první set a hrajete tie-break ve druhém, je jasné, že to hodně zavání. Ale nebyl moc čas nad takovými věcmi přemýšlet. To jen doufáte, že to otočíte, a mně se to povedlo. Za což jsem moc rád.

Překvapil vás (Andrejev) dnes večer? A jestli ano, čím?
Vlastně mě nemohl překvapit, protože jsem s ním doteď moc nehrál, jen jednou před čtyřmi lety. To už je dlouhá doba. Pamatuju si na tehdejší třetí a čtvrtý set, začal hrát moc dobře a já byl rád, že jsem vyhrál ve čtyřech setech. Teď už jsem ho viděl hrát často, viděl jsem, jak dokáže hrát tvrdě, jak dobře podává. Dnes jen znovu dokázal, jak je dobrý. Čekal jsem těžký zápas. Člověk je vždycky připravený odehrát pět setů, ale někdy je to náročné fyzicky i psychicky, protože ten tlak na mě je velký a Igor neměl moc co ztratit. O to to pro mě bylo horší a o to víc jsem šťastný, jak jsem to dnes zvládl.

Řekl bych, že zlomová výměna zápasu byla ta, ve které proti vám zahrál kraťas. Vy jste za ním běžel, diváci vás povzbuzovali. Zkoušel jste ho přelobovat a on z bekhendu zkazil. Slyšel jste publikum, jak vás povzbuzuje, když jste dobíhal ten kraťas? Maté také pocit, že to byl ten zlomový bod?
No, byl to brejkbol a první brejk v pátém setu byl ohromně důležitý. Vzpomínám si jen na to, jak jsem chtěl jen udržet míč ve hře. Když jsem se otáčel, podíval jsem se na něj a všiml si, že chce zahrát kraťas, tak jsem prostě vystartoval. Když jsem ho doběhl, měl jsem z toho dobrý pocit, říkal jsem si, že i kdyby to zahrál z voleje, musel by to hrát z bekhendu přes hlavu, což asi není jeho oblíbený úder, a on ho netrefil. Myslím, že to byl nejdůležitější moment utkání.

Už na kurtu jste říkal, že jste spokojený s tím, jak jste hrál. A vypadal jste opravdu šťastně. Mohl byste tedy popsat své pocity? Protože během zápasu jste musel překonat několik těžkých zkoušek...
Ano. Řekl bych, že to bylo vzrušující, ne jen pro diváky, ale i pro nás dva. Nepamatuju si, jestli jsem kdy odehrál na centrálním kurtu celých pět setů. Jednou jsem hrál pět setů s Andrem (Agassim), ale to se natáhlo na dva dny, a jinak si na žádný takový zápas nevzpomínám. Většinou si tolik nezahraju, víte, protože vždycky vyhraju snadno a nenatáhne se to na pět setů. (smích) Bylo to jako na Australian Open, kde jsem porazil Tipsareviče 9-7 v pátém setu. Baví mě, když hraju v takhle napínavém zápase. Během pěti setů si prožijete spoustu pocitů, hrajete dobře, hrajete špatně, a v posledním setu se pak snažíte hlavně neudělat moc chyb.

Spousta lidí si dělá starosti o vaše zdraví. Na stupnici od 1 do 10, jak moc jste se dostal z mononukleózy, kterou jste prodělal?
Cítím, že už je to za mnou, ale je pravda, že hraju pod svoje možnosti... Kdo ví. Teď potřebuju hrát na sto procent, potřebuju vyhrávat a doufám, že ten nejlepší zápas odehraju na konci turnaje. Hlavně to mě teď zajímá. Nestěžuju si, nemám pocit, že bych byl nějak zvlášť unavený a nebojím se, že budu nějak extra unavený zítra. Neřekl bych, že moje problémy jsou fyzického rázu. A to je dobré znamení.

Vrátím se kde druhému gamu posledního setu. Jak jste ten zlomový bod, o kterém jsme mluvili, prožíval?
No, moc jsem nečekal, že se mi v té hře povede brejk, protože jsem hrál proti větru. Prostě jsem jen doufal a snažil se ho dostat pod tlak a jemu zrovna nešlo podání, hlavně ze strany, ze které podává při shodě, zkazil spoustu prvních servisů. Díky tomu jsem se víc dostal do výměn. Pro něj je to těžké, hrát vítězné míče celý zápas, takže jsem se snažil míň chybovat a pak udeřit, kdy jsem udeřit měl. Vlastně jsem pak byl zklamaný, že jsem mu nevzal podání podruhé, ať už to bylo po větru, nebo proti němu. Ten pátý set byl hodně napínavý.

Emoce jste nedával najevo jen po zápase, ale i během něj. Skoro jako byste vypouštěl páru z frustrující sezony...
Popravdě, není zase tak frustrující. Byl jsem dnes spokojený s tím, jak jsem hrál v nejvypjatějších okamžicích, kdy publikum v člověku vyvolává ten skoro šílený pocit. Přesně to samé se mi stalo na olympiádě, dostal jsem se do fáze, kdy si prostě znovu užívám hraní. Předtím to bylo pořád stejné - jít na kurt a mít za povinnost vyhrát, teď už to možná není taková samozřejmost. Takže jsem se tak nechoval proto, že bych byl frustrovaný nebo že bych měl za sebou frustrující sezonu.

Gilles Muller šel do hlavního turnaje z kvalifikace. Vyřadil Tommyho Haase, potom porazil Almagra. Přišel na tiskovou konferenci, řekl, že nemá co ztratit a že si myslí, že může porazit Davyděnka, a dnes ho opravdu porazil. Jak nebezpečný je takový soupeř, který proti vám vážně nemá co ztratit?
Takhle to mám už čtyři a půl roku, takže to pro mě není nic nového. Je to prostě soupeř, který má možná ještě míň co ztratit, než všichni soupeři z posledních čtyř a půl let, tak to prostě je. Rozhodně tu ale dokázal něco neuvěřitelného. Vůbec se do čtvrtfinále nemusel dostat, mohl vypadnout ve třech setech s Tommym a mohlo se hrát úplně jiné čtvrtfinále. Hrál ale dobře, neuvěřitelně bojoval ve všech těch zápasech a člověk musí ocenit, jak moc se držel. Je to jen ukázka toho, že když si věříte, vyplatí se to. Za to klobouk dolů, protože mu lidi nevěřili a on teď odehrál svoje životní zápasy a je ve čtvrtfinále US Open. Rozhodně se mám na pozoru, co jsem viděl, hraje agresivně a dobře podává. Není náhoda, že tu před pár lety porazil Andyho (Roddicka). V žádném případě ho nepodcením, protože je to dobrý hráč.

TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bože vy jste všichni, teda skoro všichni hovada!!! :-DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Jistě .....
Reagovat
smazaný uživatel
sakra lidi tenhle týpek je jedním z nejlepších hráčů v historii vůbec,tak co to tady melete..jediný proč jde trochu dolu mi přijde to samý jako u Samprase,že se začal hrozně připravovat na antuku..najal si toho španělskýho trenéra,kterej mu akorat kurvil styl..ale rozhodne myslim,ze jeste nerekl v tenise posledni slovo..i kdyz ted fandim novakovi
Reagovat
smazaný uživatel
Áá odborníci zase věští z křišťálové koule.. :-D chtěl znát budoucnost jako vy.. Jo, Federer nemá dobrý, ale to ještě není důvod nazývat ho troskou a hýřit tu jistotou, že už nevyhraje žádný Grandslam. Rozhodně bych ho zatím neodepisoval a ani neposílal do tenisového důchodu. Tyto předčasné závěry po jedné horší sezoně jsou trapné a krátkozraké. Kdo ví jaký bude příští rok, někomu forma odejde a jinému se třeba vrátí.
Jinak kraviny, co tu blábolí někteří anonymové ani nemá cenu komentovat..
Reagovat
smazaný uživatel
těžko říct, jestli si tenis užívá, těžko tomu věřit.. myslim za ma jen spoustu řečí a chce být opět No. 1, ale nikdo nedokáže být No.1 třeba pět let!! ale je možné že se tam ještě po této pauze vrátí, protože ten mladíček Nadal si určitě neudrží takovou koncentraci co letos.. takze tak za pul roku je Feďa asi zpatky. každy se chce vždycky vrátit na vrchol a Fedexe to teprve čeká, zatím se jestě vracet nemusel...
Reagovat
dabelsobul
Myslim ze 4 roky jsou docela dlouha doba, nemyslis? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mám pocit, že na okruhu není většího elegána a sympaťáka! je to skutečně tak obrovská osobnost a myslím, že my, kteří máme rádi tenis, můžeme být moc rádi, že žijime právě v době "FEDEXE". Je radost se koukat na jeho hru, je zábava sledovat rozhovory sním, ať už anglicky, německy, či francouzsky :-)
Moc mu přeju úspěch na tomto turnaji, a nejen na tomto! Přeji si, aby překonal i ty rekordy, které se mu zatím nepodařilo překonat!!
Go Roger Go!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Co k tomu dodat?? Prostě napsal si to fantasticky, jen s tebou můžu souhlasit!! Go Roger !!!
Reagovat
smazaný uživatel
s takovouhle hrou by klidne treba djokovice porazil.....ten tady hraje fak uznasne no ten novak!?!myslim ze s roddickem nema vubec sanci!!a doufam v tom
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda pravda SYMPATÁK!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Zdendo, doba FEDEXE právě končí, radosti si už moc neužiješ. Někteří to ale ještě nevidí.
Reagovat
smazaný uživatel
to ze jeho doba pomalu konci je sice pravda ale to ze je to velky sympatak a elegan je pravda!ale neni radno hrace jako je on podcenovat,myslim si ze jeste neco velkeho muze dokazat.tlak na nej byl uz nesnesitelny a neunosny ale ted muze zacit hrat v klidu a pohode protoze uz se od nej necekaji jenom vitezstvi.pod tlak se dostavaji jini a je jenom na nich jak se s nim vyrovnaji:)rafa hraje ted super tenis ale teprve cas ukaze.......:)
Reagovat
smazaný uživatel
Už to není ten Federer co býval bohužel.Na okruhu není většího elegána,to zas nepřeháněj.
Reagovat
smazaný uživatel
Dost sranda. Sice přeju Rogerovi, ale nechci být zaslepený. Rafa není populární? Fandům ta jeho "upocenost" třeba imponuje. A navíc, co už toho ve 22 dokázal. Máš takový názory, jako by se tenis začal hrát před 6 lety. Ve své době byl suverénní třeba Sampras.
Reagovat
smazaný uživatel
jejda to jsou debaty zase:)kazdy hrac je obdivuhodny necim jinym:)roger eleganci a rafa upocenosti:)ja jen s podivem sleduji krasny tenis a preji si aby vyhral ten nejlepsi:)a hadat se kdo je lepsi a kdo vic dokazal je zbytecne protoze se srovnava nesrovnatelne:)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa není upocený kovář.. ale zkušený tanečník na základní čáře.. Roger se sice pohybuje s elegancí, ale Rafa s účinností.. pak si vyber.. myslím si ze tenis není Golf aby si byl za elegana.. pri tenisu se beha.. driv mu stacilo jen chodit, ale bohuzel prisli novy souperi.. jako je Rafa, Djoker nebo A. Murray.. a proti tem uz to stacit nemusi.. ale US Open vyhraje nekdo uplne jinej.. aspon v to doufam a moc mu to preju.. come on Andy!!!(Roddick)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist