Federer selhal - s Nadalem ztratil vyhraný set a titul neobhájil

18. 5. 2008, 18:35
Aktuality 8
ATP HAMBURK - Španělský tenista Rafael Nadal v Hamburku oplatil Rogeru Federerovi loňskou finálovou porážku a po dramatické třísetové výhře v přístavním městě triumfuje poprvé. Federer v dnešním zápase plném zvratů ztratil nadějné vedení, což ho bude stát zmenšení náskoku v čele žebříčku o 300 bodů.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AP Photo)

Roger Federer začal dnešní utkání výborně. Využil Nadalovy počáteční únavy ze včerejší semifinálové bitvy, rychle se dostal do vedení 5-1 a šel podávat na vítězství v 1. setu. Jenže šanci nevyužil a při výměně stran si Rafael Nadal vyžádal zdravotní pauzu, ve které si nechával promasírovat stehenní sval, jehož zranění bylo zřejmě následkem včerejší náročné bitvy s Djokovičem. V tento moment to se Španělem nevypadalo vůbec dobře, a asi málokdo by se divil, kdyby za nepříznivého stavu vzdal a šetřil síly na nadcházející grandslam French Open.

To by ale nebyl Rafael Nadal, aby i za stavu 2-5 nezačal bojovat o zvrácení vývoje úvodní sady. Neplánovaná pauza zřejmě Federera vykolejila z tempa a světová jednička začala neskutečně chybovat. Nadal vyhrál 6 gamů v řadě a získal tak první set ve svůj prospěch v poměru 7-5.

Řadu tenistů by to psychicky položilo, ale dnes jsme sledovali souboj dvou nejlepších současných hráčů planety, a tak nebyla nouze ani o další zvraty. Ve čtvrtém gamu druhé sady se Federerovi podařilo prolomit soupeřovo podání, což i následně potvrdil na vlastním servisu. Ale ani vedení 5-2 nedokázal udržet. Nadal agresivní hrou vyrovnal na 5-5 a hned si vypracoval 3 brejkbolové možnosti. V tu chvíli byl 5 míčků od titulu, ale Federer ukázal velikost světové jedničky. Díky skvělému prvnímu servisu ztrátu podání odvrátil a druhé dějství musela rozhodnout zkrácená hra. V té měl chladnější hlavu a hlavně ruku Federer a výhrou 7-3 srovnal na 1-1 na sety.

O titulu tak ve finálovém duelu musel rozhodovat až třetí set. První brejk se ve 4. gamu podařil španělskému tenistovi, který následně i potvrdil. Šestadvacetiletému Švýcarovi jako by docházel dech, v další hře soupeři nabídl další tři brejkboly, ale o 5 let mladší Španěl ani jeden nevyužil a "Fedex" zůstal i nadále ve hře. To ale dlouho neplatilo. Za stavu 5-3 si Nadal vypracoval tři mečboly a hned ten první křižným prohozem proměnil.

Rafael Nadal tak poprvé v kariéře triumfoval na turnaji v Hamburku, a jelikož se mu povedla odveta za loňskou finálovou porážku právě proti Federerovi, v žebříčku ATP Ranking stáhne náskok světové jedničky o 300 bodů. Švýcar však bude v zítřejším vydání hodnocení vést stále o 1090 bodů.

Španělský tenista si dnešní výhrou zajistil už třetí letošní titul a na antuce má bilanci 15 výher a jen jednu porážku. Federer mohl v Hamburku vyhrát už popáté v kariéře, ale po suverénním proplutím pavoukem ve finále narazil. Na německé půdě prohrál teprve druhý zápas ze 43.

Bratři Bryanovi třetí titul v řadě nezískali
Americká dvojčata Bob a Mike Bryanovi třetí titul běhěm 3 týdnů nezískala. Po triumfech na antuce v Barceloně a Římě dnes ve finále podniku série Masters v Hamburku prohráli s kanadsko-srbskou dvojicí Nestor/Zimonjič 4-6 7-5 8-10. Američané nevyužili celkem 13 brejkbolů a loňský titul neobhájili. Bratři Bryanovi se okamžitě přesunují do Düsseldorfu, kde je čekají boje ve Světovém poháru družstev - před rokem na něm vyhráli všechny své duely bez ztráty setu.

ATP Masters Series Hamburk - finálové výsledky:

Dvouhra - finále:
Nadal (2-Špa) - Federer (1-Švý) 7-5 6-7(3) 6-3

Čtyřhra - finále:
Nestor/Zimonjič (2-Kan/Srb) - Bryan/Bryan (1-USA) 6-4 5-7 10-8

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
federer uz nejak ztrácí asi motivaci
Reagovat
smazaný uživatel
Federer mohl v klidu vyhrát oba sety poměrně snadno v 1. vedl 5:1 a ve 2. setu 5:3 ,abych řekl pravdu nerozumím tomu. Kdyby Roger nebyl světová jednička. Tak by si snad za posledního půl roku vysloužil přezdívku, že nedokáže zahrát v kritických momentech, neboli kdy je to nejvíc potřeba! Jak je to možné, když právě "ON" byl v těchto situacích v nedávné minulosti králem a vzorem pro druhé. Ať hraje s Djokovičem, Nadalem nebo i když hrál loni s Caňasem. Vždycky měl tolik i relativně jednoduchých šancí jak to ukončit nebo otočit a on ty možnosti prostě prohospodařil !!!! Nerozumím tomu.... co s ním je ??? Měl by si místo trenéra asi najmout nějakého psychologa, protože to co ho dříve zdobilo, teď evidentně postrádá!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas! Neskutečně mě zklamal, otočit z 1:5 když má ještě navíc podání k dobru jsem viděl naposledy u ženských a ne u světové jedničky mužského tenisu
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky zapas stalo za to se na to podivat
Reagovat
dabelsobul
Souhlasím, byla to velká tenisová bitva :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, ale až od poloviny 2. setu. Včera o hodně lepší zápas!
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, vrchol turnaje nadal djok, světovej tenis.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist