Federer postupuje, čeká ho neoblíbený soupeř Murray. Ljubičič se zlobí

20. 3. 2009, 07:35
Aktuality 18
ATP INDIAN WELLS - Švýcar Roger Federer si v Indian Wells minimálně zopakuje loňskou semifinálovou účast. Po výhře nad Španělem Verdaskem ho však čeká neoblíbený soupeř Andy Murray. Druhý hráč světa s jednadvacetiletým Britem prohrál už čtyři utkání v řadě.
Roger Federer

Roger Federer v letech 2004-2006 v Indian Wells triumfoval, další dva ročníky ale nepostoupil ani do finále. Letos ho od něj stejně jako v loňské sezoně dělí jedno vítězství, když ve čtvrtfinále porazil Fernanda Verdaska.

Ve skvělé formě hrající Španěl letos se Švýcarem odehrál vyrovnané utkání ve finále exhibice v Kooyongu a po kvalitních výkonech v Kalironii se očekávalo další dramatické střetnutí. Verdasco však v první sadě často chyboval a dvakrát ztratil servis. Naopak Federer nenabídl jediný brejkbol a ujal se vedení.

Druhý hráč světa ale ztratil koncentraci a začal se mírně trápit na podání. Přesto se znovu dostal do trháku a vypadalo to na hladké vítězství. Nicméně Verdasco už neměl co ztratit, přidal na razanci úderů a za stavu 6-5 podával na zisk sady. Neyvužil ani dvou setbolů a nakonec v tie-breaku pohledného zápasu podlehl a s Federerem tak prohrál i čtvrté vzájemné utkání.

"Nepředvedli jsme svůj nejlepší tenis. Necítil jsem se dobře, a myslím, že ani on (Federer) nehrál nejlépe," hodnotil Verdasco. "Bylo to obtížné. Zápasil jsem především se svým bekhendem," doplnil Federer.

Sedmadvacetiletého rodáka z Basileje nyní čeká soupeř, na kterého už čtyřikrát v řadě nevyzrál. S jednadvacetiletým Andym Murraym prohrál od loňského triumfu na US Open už čtyři duely a má mu tak co plácet. Vždy podlehl až ve třech setech.

Brit Murray turnajem v Indian Wells prochází bez ztráty setu, ale ve čtvrtfinále měl značné problémy s Ivanem Ljubičičem. Sice hned v první hře sebral čerstvě třicetiletému Chorvatovi podání, nakonec ale musel o zisk setu bojovat ve dvanácti gamech. Druhé dějství nabídlo znovu vyrovnaný průběh a Murray těžko hledal recept na soupeřův skvělý servis. Ljubičič Britovi nakonec pomohl sám, když v závěru setu pokazil dvě relativně snadné smeče na síti a po 128 minutách podlehl 5-7 6-7.

Ljubičič: Rozhodčí se spletl

O utkání se bude ještě minimálně dlouho diskutovat, protože Ljubičič v druhém setu nesouhlasil s výrokem "jestřábího oka". Rozhodčí zahlásil - zřejmě správně - aut, Murray však zkusil štěstí u techniky. Ta ukázala míček jako jednoznačně dobrý a to Chorvata rozladilo. Marně se snažil rozhodčímu vysvětlit, že míček dopadl několik centimetrů mimo kurt a musel tak čelit brejkbolu, který neodvrátil. Ještě dokázal vyrovnat na 5-5, ale ve zkrácené hře mu už došly síly.

"Nehrál jsem míč, protože byl jasně venku," citovala Ljubičiče agentura Reuters. "Rozhodčí u jestřábího oka si spletl druhý odraz s prvním. Chyboval člověk a je to k naštvání o to víc, když je to tak evidentní chyba. Vždyť jestřábí oko jsme zavedli, abychom podobné chyby odstranili," dodal Chorvat.

"Měl jsem velké štěstí. Míč byl jasně mimo a obsluha se zaměřila na druhý odraz. Nebyla to chyba přístroje, ale lidí. Nicméně si myslím, že to konečný výsledek nijak neovlivnilo," dodal Murray, který se v Indian Wells úspěšně vrátil na kurty po nemoci, kvůli níž vynechal předchozí turnaj v Dubaji a také zápas Velké Británie s Ukrajinou v Davisově poháru.

- ATP 1000 INDIAN WELLS (USA - Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky

Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (2-Švýc.) - Verdasco (10-Šp.) 6-3 7-6(5)
Murray (4-Brit.) - Ljubičič (Chorv.) 7-5 7-6(6)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
letityfanousek
Možná tak působí, ale přeju mu aby vyhrál celý turnaj. Roger je vskutku elegán, na to nikdo nemá, ale dnes asi odejde poražen. Skot pomalu kráčí za titulem. Už teď je mi jasný, že je č.3, Novak a jeho experiment s raketou jaxi nevychází. To, že zkusil to "neomylné" oko, to dělají všichni. Já ten zápas neviděl, ale pokud to Andy věděl, že je míč out, tak každý férový hráč by to přiznal, to mne teda na něm mrzí. Ale na druhou stranu, jak to mohl vidět, když balon byl na druhé straně. I tak jeho hra na mne působí strašně chytře a efektivně, jen aby to unesl, že má šanci být top1. Good luck Andy
Reagovat
a.magerova
To nemůžeš ani myslet vážně, Murray se na jedničku ani nehodí ani na post jedničky nemá sportovně, to už ať je tam raději Rafa když ne Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme co předvede na antuce tam podle mě vyhoří jak papír.Možná bude někdy jednička,ale leda tak až skončí Roger s Rafou.
Reagovat
smazaný uživatel
Murray sám přiznal, že věděl, že to byl aut. Asi si to oko vyžádal z dlouhé chvíle..moc sportovní to nebylo.
Reagovat
letityfanousek
Ta antuka je jeho very big problem, z lonska skoro žádné body neobhajuje, takže si může jen polepšit, ale nečekám díru do světa. Připomíná mi to situaci Rafy před lety, kdy jsem mu nevěřil na trávě a pak porazil Hewitta (to byl pro mne šok). Ale zatím Andymu nevěřím, že udělá někde na antuce čtvrtfinále (letos). Když vyfasuje nějakýho Španěla asi si vsadím proti němu.
Reagovat
smazaný uživatel
federer for #1!
Reagovat
smazaný uživatel
Fede vyhrat musi, prajem mu to strasne! A momentalne hra velmi dobre takze verim ze to dopadne v jeho prospech :) Len tak dalej Roger
Reagovat
smazaný uživatel
Prosim nevíte kde na netu se dá shlédnout ten zápas Rogera s Verdascem?? dík
Reagovat
smazaný uživatel
Se dívej dneska na Nova sport od 15:10 by měl jít záznam, nebo na youtube jsou už nějaké záznamy :o)
Reagovat
smazaný uživatel
Blázen ven a Federer do finále!! S Verdascem odehrál nádherný zápas....
Ale jediný co se bojim je, že kdyby se zase Fedex a Nadal potkali ve finále, tak aby z toho Fed neměl další psychickou újmu :o(((
Reagovat
smazaný uživatel
mam za to, aby vyhral Federer, pusobi sympatictejsim dojmem na kurtu a je to tenisovy elegan. Klobouk dolu pred nim, mam muj respekt a strasne mu fandim. Vzdyt vyhral i s mym oblibencem Verdascom, ktery predvadi taky skvelej tenis. Roger do toho!!!
Reagovat
a.magerova
Roger MUSÍ vyhrát, protože je férovější a lepší a super....
Reagovat
Romario
Murray je blázen na svobodě, při přijmu se pohupuje jak blázen, při zápase se chová taky jako blázen, a včera s těma jestřábíma očima, o něm Ljubičič taky nebude mluvit jako o fér klukovi. 10cm aut po lobu, takže pomaloučký sledování si dát zkontrolovat jestřábím okem se skotskými křídly, to přehnal. Je alespoń vidět jak může selhal technika při jednoznačným míčku, co pak v rychlosti servu 220km/h a dopadu k čáře, neumím si představit že je to objektivní a přesný odečtení skutečnosti.
Vyhraje lepší a to je Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
hovoris mi zo srdca, Murray je blazon... Ked nevladze, da sa osetrit. Dat si overit jasnu lopticku v aute, to dokaze len pako a nie sportovec. Robi poriadne psie kusy. V Dubaji proti Fedovi, ked mu dochadzal dych, tak sa dal osetrit, aby si oddychol. S Djokovicom su v tomto ako jeden,ako by ich jedna matka mala. Dufam, ze sa coskoro dolame na dvorci, jeho tenis mi vobec nesedi. Mimochodom, videli ste nejakeho sympatického Brita alebo Skota, okrem herca Coneryho, ja nie.
Reagovat
smazaný uživatel
sorry neslo o Dubaj, ale o Abu Dhabí,
Reagovat
smazaný uživatel
Dujam, tiez že vyhraje Fed.
Reagovat
smazaný uživatel
doufám, že Murray prohraje :-)
Reagovat
marika
Doufám že Murray vyhraje.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist