Federer: Nadalovo odhlášení z US Open mě nepřekvapilo

16. 8. 2012, 21:54
Aktuality 29
Pro fanoušky Rafaela Nadala bylo oznámení světové trojky, že vynechá letošní US Open, nepříjemným překvapením. Méně už rozhodnutí španělského hráče překvapilo jeho dlouholetého rivala Rogera Federera, který po předchozí vzájemné konverzaci věděl, že zdravotní stav španělského tenisty není ideální. Snad se ještě letos vrátí, věří Federer.
Profily hráčů
Roger Federer a Rafael Nadal

"Nebylo to příliš překvapivé, protože jsem mu předtím psal a on mi říkal, že to nevypadá vůbec dobře," uvedl Federer na turnaji v Cincinnati několik hodin poté, co se Nadal odhlásil z newyorského grandslamu.

"Takže jsem to trochu očekával, ale když se to oznámí oficiálně, je to velká škoda pro tenis, o tom není sporu. Rád bych ho viděl v pavouku," uvedl jednatřicetiletý Federer, kterého s o pět let mladším Španělem pojí nejen velká rivalita, ale i respekt a přátelství.

"Je dvanáct dní před začátkem turnaje, takže si můžete myslet, že má stále čas na to se dát dohromady. Takže když se odhlásí takhle brzo, tak to musí být něco opravdu vážného," přemítal sedmnáctinásobný grandslamový šampion Federer. "To mi na tom dělá tu největší starost," dodal.

Švýcarský fenomén nevynechal od roku 2000 ani jeden grandslam, zatímco Nadal v roce 2009 nemohl hrát ve Wimbledonu a kvůli jeho náročnému agresivnímu stylu se spekuluje o tom, že bude muset předčasně ukončit kariéru.

"To není vůbec pravda. Lékaři nám jen doporučili pauzu, aby nemusel na operaci. Nemělo cenu jet na US Open, když není stoprocentně fit," řekl dnes španělským médiím Nadalův trenér a strýc Toni. Podle něj není vyloučeno, že se vítěz 11 grandslamů vrátí už v září v Davis Cupu.

Brzký návrat aktuální světové trojky si přeje i Federer. "Doufám, že bude ještě letos hrát. Těch pár týdnů pauzy mu prospěje. Snad se to ukáže jako dobré rozhodnutí," dodal Švýcar.

Nadal hrál naposledy ve Wimbledonu, kde senzačně vypadl v druhém kole s Čechem Lukášem Rosolem. Poté vynechal olympijský turnaj, zámořské podniky v Torontu a Cincinnati a nepředstaví se ani na přelomu srpna a září v New Yorku.

pva, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
J.M.
Celý večer sleduji přenosy z Cincinnati s anglickými komentátory, a prakticky neustále tam dokola mluví o tomtéž co včera: dobří hráči dnes mají kromě tenisového kouče taky kondičního trenéra a fyzioterapeuta - a z těch tří už je v dnešní době kouč tím nejméně důležitým člověkem pro vrcholového tenistu. Nejzásadnější pro to, aby se člověk mohl dlouhodobě držet v špičce, je být fit a zdráv a bez zranění, a k tomu musí hráče vést ti, co se starají o jeho tělo.

Pořád se ze setrvačnosti mluví o tom, že toho hráče nebo tamtu hráčku trénuje tamten kouč, kamera vždycky míří jen na něj (a ne na ostatní členy týmu), sbírá všechnu slávu, televizní komentátor pozná převážně jen kouče, fanoušci veškeré úspěchy a neúspěchy připisují kouči (a volají po jeho výměně)... Ale za výsledky dnes víc stojí jiní. Je jiná doba, fyzická, tělesná.
Reagovat
smazaný uživatel
rozumne vzato, plati to ve fungovani cele spolecnosti, mozna krivda, ale zase ti skutecne nejdulezitejsi lide maji alespon klid pro svoji praci, tu nejdulezitejsi... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Urcite to ma svoju logiku,hlavne v sucasnom tenise..Ten je oproti rokom minulým ovela viac fyzicky nsročnejší..No podla mna to nie je len o tom,fyzická kondícia a starostlivost na spickovej urovni by mala byt samozrejmostou..Hoci,kto ma zo sucasnych hracov okolo seba takto pestrý tím ludí?

Co sa tyka medialnej pozornosti..Myslím,ze je to trochu dané pozíciami a v blizkej buducnosti to bude asi nemenné..Tréner je vzdy tréner,prvý muž lavičky...Vzdy by mal byt tak trochu psycholog..Je hracovi ako otcom, tym je jeho status vynimocný..Nie kazdy trener moze trenovat hocikoho, každý je iný..Kdežto u fyzioterapeutov som si tym neni istý..Kazdy zo spickovych tenistov si moze dovolit svetoveho fyzioterapeuta..Takze, ci ten ci onen, rovnako drahý fyzioterapeuti..obaja robia svoju pracu rukami, majú obdobné vedomosti....Takze v tomto som trochu konzervatívec a preferujem medializovanie trénera,pred kondicnym trenerom..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak J.M. má zřejmě pravdu. Když se Roger vykašlal na hraní pod trenérem, tak začla jeho výkonnost postupně klesat a opravdu to začínalo vypadat, že má po kariéře. A až s příchodem Annaconea opět začla jeho hra mít smysl a někam postupovala. Ale kdyby začal flákat fyzickou přípravu a zbavil se kondičního trenéra, tak už asi opustil top 10 :)
Reagovat
J.M.
Myslím, že by opustil nejen top 10, ale možná tenis vůbec. Nebo by možná hrál jen čtyřhru (nedávno říkal, že by si zahrál s Rafou a s Grigorem, a že by se v posledních letech kariéry mohl věnovat aspoň deblu...). V jeho věku, s jeho tělesnými problémy (které zdánlivě nemá, ale ve skutečnosti spíš jen nejsou tak vážné, aby musel vzdát zápas) už je pro něj maximálně profesionální tělesná příprava holá nutnost. Ostatně i ten komentátor říkal, že proto je dnes v první stovce tolik třicátníků - uvědomili si, že když to začnou brát víc profesionálně, řádně a pod dohledem odborníků cvičit, regenerovat, správně jíst atd., ještě jim to pár let kariéry přidá. Mardy Fish je typický příklad... Dřív býval Rogerův věk typický pro odchod do důchodu (Becker, Edberg, Sampras a spol.) Myslím, že i Rafův tým ví, co dělá. Snad mu tříměsíční pauza zregeneruje koleno tak, že bude moct pár dalších let hrát.
Reagovat
J.M.
Ještě mě zaujal rozhovor s Raonicem po výhře nad Berdychem. Ač tak mlád, taky má v Cincinnati svůj stálý tým. Má kouče, kondičního trenéra i fyzioterapeuta, který se mu věnuje na plný úvazek, cestuje s ním všude a stará se o prevenci zranění a regeneraci.

Není divu, že Raonic je z těch mlaďochů dnes nejdál. Cestovat a připravovat se všude jen s otcem, to už je dnes oldschool. Pak se kvůli zranění prohrává v prvním kole kvalifikace Toronta i Cincinnati, a mrhá se výjimečným talentem v klíčové době k potenciálnímu růstu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady by otázka měla být položena jinak......nejprve musíš mít výsledky, abys ten tým mohl vůbec uživit a pák následně pracovat na ještě lepších výsledcích. Jednoduše řečeno více hlav více rozumu. Potenciál růstu musí být vidět. Ale tento princip se dá aplikovat vesměs na každé povolání, či byznys. Znám případy, kdy postup byl opačný, to znamená prvně se napumpovaly peníze, a výsledky se nedostavily, pro všechny zúčastněné strany nezáviděníhodná situace......
U Tomáše Berdych začínám mít pocit, že dosáhl nějakého vnitřního uspokojení, je více-méně zajištěný, má pěknou ženskou a u této kombinace se progres hledá těžko.
Reagovat
J.M.
Ano, samozřejmě kruh výsledky-peníze-tým-výsledky je začarovaný a těžko řešitelný. Ale když se podívám na to, kolik si největší naděje nastupující generace vydělaly v dolarech:

Raonic: 1 558 480
Tomic: 1 070 873
Harrison: 915 804
Dimitrov: 847 674

tak ano, Raonic je možná nejbohatší, ale opravdu je to takový rozdíl, aby si třeba "chuďas" Dimitrov nemohl dovolit najmout osobního trenéra a fyzioterapeuta?

Navíc každý z nich je považován za velkou naději pro světový tenis, pořád a často se o nich mluví, takže by se jistě našel někdo, kdo by rizikově investoval (možná už se našel v podobě tenisových akademií, kde vyrůstali a trénují, ale je třeba jít dál). Daleko větší riziko nenaplněné investice je u juniorů, tam nikdo neví, co z nich bude, ani když jsou nejlepší na světě. Ale všichni tihle zmínění hráči už za svoji krátkou kariéru vydělali každý v průměru milion, a jistě ještě nějaký přidají, to už je teď v této fázi jejich kariéry celkem zřejmé. Tam si myslím, že to je spíš otázka toho, aby to je samotné trklo, a pokud tak ještě neučinili, aby sami začali aktivně shánět svůj tým. Bez toho to dnes nepůjde. A čas letí...

U Berdycha nevím, ten má taky svoje zázemí, taky o něm právě v tom zápase s Raonicem mluvili, jak maká na kondici se svým osobním kondičním trenérem, jak se zlepšil v pohybu... Možná dosáhl uspokojení v tom smyslu, že ví, že je dobrý, že se může měřit s nejlepšími, že umí zvrátit nepříznivý vývoj, už je klidnější a nerozčiluje se tolik... Ale spíš mi teď přijde bezradný než uspokojený. Ty jeho údery na tomhle povrchu vůbec neúčinkují, nemají správnou razanci, rotaci, směr, jsou hodně omezené co se týče úhlů ven z kurtu... Navíc jako kdyby se odnaučil to tlouct napřímo zvrchu jak to uměl kdysi zamlada, a hrál dnes jen konzervativní topspin, přitom právě ten šílený cincinnatský létavý superrychlý povrch s enormně vysokým odskokem právě volá po tom to tam mlátit napřímo, jak to ukázal Chardy.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj napsal jsi to dobře. U těch příjmů, které jsi uvedl bych byl ale trošku opatrný. Je třeba brát ještě v potaz daňové zatížení tenistů pocházejících z Ameriky. Tam těch daní je spousta a když si vzpomenu na naše hokejisty hrající NHL, tak ty daně jsou někdy až 40%. Je to sice až od určitého příjmu, ale je to přímá úměra - vyšší příjem vyšší daně.
Hráče, které jsi vyjmenoval budou právě ti, kteří obmění tu dnešní špičku, a taky souhlasím s tím, kdo víc půjde do risku bude mít lepší a rychlejší výsledky. Talent tam je byzpochyby u všech. Ale vždy se dívám i na druhou stránku - zranění osobní strasti, to jsou věci, které to mohou vždy zhatit. No už se těším, kdo z nich ty růžky začne vystrkovat nejdřív. Raonic zatím má nejblíž nakročeno :).
Reagovat
smazaný uživatel
je velmi citelny hrac, takze ho mam nejlip precteneho.. :-) Kdyz vynecham zivelne a bezstarostne zacatky, kdy to mydlil hlava nehlava, tak se nasledne daly presne vysledovat technicke prvky jeho hry, jak pribyvaji nebo se zdokonaluji. Po urcitem nemastnem obdobi secvakly a zacaly fungovat. Byli jsme nadseni, ale tukali jsme si na hlavu. Zraje a hlava se srovnava, uspechy a odbornik dodali sebevedomi. Nechci ted vypisovat, co hral vcera spatne, vycislovat a srovnavat uspesnost, ale pro hlavu napr. mluvi uvodni gemy nervniho zacatku zapasu, kdy na svem sevisu vzdy prohraval 0:30 a dokazal se z toho elegantne dostat..... Takze dal, podle me technika predbehla telo a v tymu na sladeni opravdu zjevne makaji. Tomas uz neni zadna "skrin svalu", zhubnul a je nesmirne pohyblivejsi, o tom, co vcera vybehal, vratil a uhral, by si mohl pred par lety nechat jenom zdat. Nesvalim se, kdyz tomu tak nebude, ale verim, ze po hlussim obdobi zase uslysime tiche cvaknuti a Berda bude kompletni. Nemyslim, ze propada uspokojeni, on je zvlastni a potrebuje na vsechno cas.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Možná máš pravdu v tom, že se snaží zabudovávat nové prvky do své hry a zkrátka tento proces potřebuje čas a vyzkoušet si své možnosti. Ale je patrné, když se podívám pár měsíců zpětně, že se něco děje. A je jasné, co tím myslím. Samozřejmě, je stále v TOP a má respekt a není ho snadné porazit. Ale jak si psala, při svém servisu musel vždy otáčet z nepřiznivého stavu. Pro mě to je známka, že vnitřně není moc hladový po úspěchu, právě proto, že Tomáš je čitelný a vím jak dokáže hrát. Taky souhlasím, že jeho období příjde, a každý hráč má jiné nárazové vlny. Chce se mi věřit, že u Tomáše to je tím, že to je novými prvky v jeho hře :). Uvidíme zda máš pravdu.
Jinak před turnajem WTA v Torontu jsem byl rozladěn nad přístupem Petry k zápasům, no a vida :). Začíná se to příjemně obracet a to nás ještě čeká halová sezóna :).
Je patrné, že úspěch je vykoupen tvrdou dřinou.... Teď jakoby hráčky, které v první polovině sezóny neměly ty kýžené výsledky, jako by se začaly prosazovat... Petra, Li-Na, Kerber, věřím, že i Samanta se vzpamatuje....
Reagovat
Fandina
Díky za tvůj příspěvek Berda, taky si myslím, že momentální výsledkdy nejsou o hlavě, není to žádný zajda v tomto směru, tvůj tenisový pohled mě vysvětlil mnohé a secvakl i moje myšlenky o tom, proč nyní dřív než dříve vypadává. Díky za pohled ... úsměv
Reagovat
Sonja
http://www.usopen.org/en_US/news/articles/2012-08-16/201208161345149117966.html
Reagovat
Pe3k
Že to Federera nepřekvapilo, mě dost překvapilo, protože mě to překvapilo.
Reagovat
smazaný uživatel
To tretie "překvapilo" mas navyse :)
Reagovat
a.magerova
No a proč ho TO nepřekvapilo sám řekl, a to bych zde ráda zdůraznila !!!
Kluci si píšou a pokud by byli tak na nože, jak se nám tu furt někteří snaží vnutit, tak by si přece nepsali :-)))
http://i19.photobucket.com/albums/b199/krist1124/v16.jpg
Reagovat
a.magerova
Pe3k to má dobře napsané, je to takový češtinářský oříšek :-)))
Reagovat
Pe3k
To já vím...Drsná fotka :) Tady fakt vypadají jako kámoši a né, že to jenom hrají na lidi...
Reagovat
smazaný uživatel
radeji se venuj oufitum
Reagovat
smazaný uživatel
bóže, tak sem se překlep
Reagovat
smazaný uživatel
V tom pripade beriem spat..Mne to moc nedávalo zmysel, ale tak iný kraj,iný mrav..
Reagovat
a.magerova
Na tom přece nic není... rozbor - jsem v mládí chtěla být učitelkou, takže kapku se zasním :-)))

Že to Federera nepřekvapilo, mě dost překvapilo (jakože Pe3ka překvapilo, že to Rogera nepřekvapilo), protože mě to překvapilo (jakože Pe3ka neúčast Rafy překvapila). :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ak zmením trochu intonaciu,tak to zmysel naozaj dáva..:)..Raz darmo,pisané a hovorené slovo bude vzdy rozdiel..
Reagovat
a.magerova
Jsem ráda, že jsme schopni se domluvit i přes jazykovou a fanouškovskou bariéru :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Clanok prichadza po funuse..Na túto tému uz bolo v predošlej diskusii povedané asi vsetko :)
Reagovat
smazaný uživatel
Veru, kam sa hrabe Federer na tie vaše "plodné" diskusie :))
Reagovat
smazaný uživatel
Vase?..Ja preberám zodpovednost akurat tak za svoje prispevky..Nehovoriac o tom,ze do "vase" mozno zahrnut aj tvoje, takze sa zbytocne distancujes ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Poväčšine som len v úlohe pozorovateľa a zabávam sa, sem tam niečo utrúsim :) Takže, ak sa chceme slovíčkovať ...
Reagovat
Roger4EVER
Respekt před Federerem!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist