Federer na úvod Turnaje mistrů porazil Tsongu

20. 11. 2011, 17:01
Aktuality 47
TURNAJ MISTRŮ - Roger Federer vykročil za obhájením titulu a rekordním šestým vítězstvím na Turnaji mistrů. Švýcarský tenista v Londýně v úvodním zápase porazil ve třech setech Francouze Tsongu a připravil si výhodnou pozici v boji o postup do semifinále.
Roger Federer

Roger Federer loni v hale vyhrál 17 z 18 zápasů a letos zatím zůstává neporažený. Po triumfech v Basileji a na Masters v Paříži zahájil výhrou i Turnaj mistrů, na kterém dnes v prvním zápase dvouher porazil 6-2 2-6 6-4 Jo-Wilfrieda Tsongu. Včetně Davis Cupu vyhrál už 13 duelů v řadě, v hale neprohrál už šestnáctkrát po sobě.

Třicetiletý Švýcar letos poprvé od roku 2002 nezískal grandslamový titul, sezonu však stále může zakončit cenným triumfem z Londýna. Na ostrovy přiletěl s posilněným sebevědomím, které si zvedl suverénním vítězstvím v Paříži. Tam ve finále porazil Jo-Wilfrieda Tsongu a se stejným soupeřem zahájil i Turnaj mistrů.

Duel začal Federer parádně a už po 21 minutách ho hřál zisk prvního setu. Ve druhém se však nechal 'ukolébat' snadným průběhem zápasu, Tsonga zpřesnil hru, po servisu ztratil pouhé dva míčky a vynutil si třetí dějství. Letos už Federer s Tsongou ztratil vedení 2-0 na sety ve Wimbledonu, v Londýně ale obrat nepřipustil. Rozhodující sadu měl již znovu pod kontrolou - v šesté hře ještě brejkbol nevyužil, za stavu 5-4 si však vytvořil tři mečboly a druhý proměnil bekhendovým prohozem.

Tsongovi se nepovedl první set, pak ale svedl vyrovnanou bitvu. Na vítězné údery vyhrál 27-15, nevynucené chyby udělal jen čtyři více než Švýcar. Ten ale zkušeně zvládl koncovku utkání.

"Jo-Wilfried ve druhém setu výborně podával, jen těžko jsem se dostával do hry a kontroloval výměny od základní čáry," komentoval Federer ztracenou druhou sadu. Ve třetí Švýcar opět výborně podával, v rozhodujícím gamu využil dvou chyb soupeře a sám zahrál dva parádní míče. "Hraju nejlépe v sezoně," pochvaloval si pak šestnáctinásobný grandslamový šampion.

Federer letos útočí už na šestý titul z Turnaje mistrů. Pětkrát v historii zvítězili už jen Ivan Lendl a Pete Sampras.

Ve druhém utkání ve skupině proti sobě nastoupí od 21:00 hodin Rafael Nadal a Mardy Fish.

Zítra turnaj zahájí také David Ferrer a Andy Murray a Tomáš Berdych proti Novaku Djokovičovi.

- TURNAJ MISTRŮ LONDÝN -
(Velká Británie, tv. povrch / hala)
nedělní výsledky (20. 11. 2011)

Skupina B:
Federer (4-Švýc.) - Tsonga (6-Fr.) 6-2 2-6 6-4
Nadal (2-Šp.) - Fish (8-USA) ... od 21:00 hodin

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Stan_Borowitz
Co k těm výsledkům říct? Snad jen, že štěstí přeje připraveným. Oba favoriti ho k vítězství včera potřebovali, to nikdo nemůže popřít. Nadal o kousek víc. Ale i to odlišuje nejlepší hráče od těch ostatních...
Reagovat
rib
koukám, jak se to Masters rozjelo - no tedy, místy jsem se divila, že je to Masters, fakt. Snad je to jenom tím, že si hráči zvykají, asi všem hrají nervy. Roger i Rafa podle mě "utrpěli" výhru, tedy žádné hvězdné výkony...
Reagovat
smazaný uživatel
nadal si včera nezasloužil vyhrát
Reagovat
smazaný uživatel
Sledoval jsem celej zapas a i kdybych nebyl nejak proti nadalovi, tak bych fandil fishovi, vcera predvadel hlavne ve druhem setu nadherne micky hlavne na siti...
Reagovat
Pe3k
Parodie na turnaj mistrů. Fish psychicky selže při každé důležité situaci a nedokáže opakovaně trefit prázdný kurt. Tolik chyb nedělala ani Vaidišová.

Nadal nedokáže zaútočit. Světová dvojka co neumí na rychlém kurtu zahrát vítězný úder, antitenis a zdržování v jeho podání je k uzoufání. Ten kdo tady psal, že Fish vyhraje celé turnaj je totální blázen. Mám ho rád, ale na turnaji mistrů nemá co dělat.
Reagovat
smazaný uživatel
A ty si pro změnu parodie na tenisového odborníka a fandu...nech si ty ubohý řeči, už tady každý ví že Rafu prostě neznášíš a každou jeho výhru neseš opravdu těžce...takže prodýchej to a nepiš nesmysly...
Reagovat
tito
Několik miniorgasmů, 3 hodiny toužebného očekávání a pak takové zklamání. To člověk potom napíše věci, které by normálně nenapsal.:-) Ale stejně se tomu divím. Já se na zápasy mě neoblíbených tenistů nekoukám. Nemám na to čas a ani mne to nezajímá. Navíc do půl jedné v noci.....
Reagovat
tito
Tohle už mi nedělej! Jinak Mardy na síti skvělý....
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem prečo, ale ja som si bol Rafovým víťazstvom istý celý zápas..To, že ho dosiahol práve takto je vítaný bonus. Inak servis nič moc, aj keď ho práve ten v TB podržal. Fish odohral skvelý zápas, hoci v prvom sete vyzeral ako rekreačný tenista..Celkovo zápas vynikajúcej úrovne, žiadny bum bum tenis, toto sa ľuďom muselo páčiť.
Reagovat
tito
No já znejistěl po tom brejku ve třetím setu.. Ale na druhou stranu čekám již jen zlepšení, přeci jen měl delší pausu. :-)
Reagovat
ReadyTeddy
Ten Fish hraje dobře!
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy jsem nepochopil, že se může jeho hra, založená sice na superatletických výkonech, ale na pozdě hraných, přeliftovaných úderech líbit.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky to proste nechapu, lift jak blazen, micek vypada ze leti 10metru do autu a najednou spadne na lajnu, takovy tenis ja proste nemam rad...
Reagovat
ReadyTeddy
Co to ten komentátor odpoledne blábolil, že Federer se v semifinále může utkat s Nadalem, když porazil Tsongu a postoupil? Vždyť se hraje ve skupinách ne?
Reagovat
smazaný uživatel
to jsem ani nezaregistroval ale samo je to blbost,maximálně finále samozdřejmě
Reagovat
smazaný uživatel
roger perfektní
ale ta nova sport mi dává zabrat,HD kvalita je super ale americkej fotbal teda ne,vždyt je to turnaj mistrů sakra,ale škoda mluvit už je člověk zvyklý a jinak bohdá nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť nám alespoň finále nechají v přímém přenosu.Opravdu jim moc děkuji!! Jinak s tebou souhlasím. Je to hrozné s těmi přenosy. Gratulace Rogerovi...
Reagovat
smazaný uživatel
no doufejme,snad nebudou důležitější reklamy 10 let starý.DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to Fedex urval, no. Stejně ten Jo-Wilfried, zdá se mi, nedokáže naplno prodat to co umí. Škoda, dneska na to mohl mít. Ale vyhrál o fous Roger, tak budiž.
Reagovat
smazaný uživatel
Nič sa tu nezmenilo, Pe3k úraduje a zvyšok nechápavo krúti hlavou :)...Prvý zápas Masters nebol zrovna reklamou na tenis, Tsonga sa síce dostal z letargie, zlepšil hru, no spôsobom len sebe vlastným zarezal posledný gem a tým aj svoje šance na úspech. Každopádne, večer nás čaká zrejme pohľadnejší tenis, dúfam že Fishova noha vydrží..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak me poslechli, zapas na tri sety.Ale jako na houpacce, Roger mel stesti, ze ve tretim zacinal na servisu, za stavu 4:5 osudova chyba a dvojchyba, kdyz pred tim servisy jednoznacne bez problemu, to rozhodlo, pak to jiz Roger profesorsky ukoncil, Nedivim se , ze byl Jo pri rozlucce smutny. Dnes na soupere mel. Ale takovy je sport, vitez muze byt jen jeden.
Reagovat
smazaný uživatel
Také jsem se Fedexe bála, dělal dost chyb a připadalo mi, že je chvíli zcela mimo, jako když nepřemýšlí. Volný kurt a spousta míčků na Tsongu. No nic, dobře to dopadlo. Je to důležitá výhra, nakonec se zkoncentroval a dotáhl zápas do vítězného konce. Jsem zvědavá večer na Nadala, doufám, že mu to Fish znepříjemní.
Reagovat
smazaný uživatel
Utkání o jednom úderu - returnu. Prakticky žádné výměny, většina bodů přímo ze servisu, nebo úder po servisu. Pro mě nepříliš pohledné utkání, které rozhodl jeden game, kdy Tsongovi nepřišel první servis. Jinak pro Federera určitě důležitá výhra, ikdyž se stoprocentně nedaří a vyhraje se, to dokáže hráče hodně povzbudit, přiznám se, že jsem mu po druhém setu příliš nevěřil, vůbec se mu nedařilo číst Tsongův rychlý servis. Ten měl průměr prvního servisu snad 215 km/h. Podobné utkání očekávám i s Fishem, co se týče Nadala, tak tam budeme moudřejší až po dnešním večerním utkání, avšak nepochybuju o tom, že bude výborně připraven, koneckonců, jedná se o jediný významný turnaj, který ještě nemá ve své sbírce a když nad tím tak přemýšlím, neznám vlastně nikoho, kdo by vyhrál vše (4grandslamy, OH, Davis Cup a Turnaj mistrů)... Každopádně nás určitě čeká vyrovnaný turnaj, který může být, i přes jednoznačnou dominanci hráčů TOP 4, v mnohém překvapující...
Reagovat
Pe3k
Agassi.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo napadal mě Agassi, ale přiznám se, že jsem si nemohl vybavit jeho vítězství na olympiádě. No každopádně by byl Nadal jediným v součastnosti, což se vzhledem k jeho věku, obrovsky cení. A kdy vyhrál Agassi olympiádu? V Atlantě??
Reagovat
Pe3k
Ja.
Reagovat
Pe3k
Každopádně mít nick KevinSpacey a fandit Nadalovi je dost mimo. Spacey je přítel Federera (např. loni na TM Rogerovi fandil) a krom toho je to můj nejoblíbenější herec (a já stejně jako Kev jsme v Rogerově fan clubu). Nadal sice brzy začal vyhrávat a být úspěšný, ale zase půjde brzy dolů...
Reagovat
a.magerova
Wimbledon 1992, US Open 1994, 1999, Australian Open 1995, 2000, 2001, 2003 a French Open 1999. V týmu USA dvakrát vyhrál Davis Cup ? 1990, 1992. V roce 1996 získal na Olympiádě v Atlantě zlatou medaili a v roce 1990 vyhrál Turnaj mistrů.
Reagovat
Pe3k
Agassi hlavně dokázal vyhrát gs i po 30 což se Nadalovi ani ve snu nepodaří a vzal si Grávovou - jednu z nejlepších tenistek historie...Nadal se tak jak tak nechytá :)

Uvidíme jak se Hafan chytne dnes večer. Přál bych to Márdymu urvat, ale nemyslím si, že se tak stane.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty taky koukám jdeš mozkové dolu.... Proč by se mu to nepodařilo ... Dokazal toho dost narozdíl od tebe :D. ŠAšek co tu mlátí kazdej den jen do klavesnice a mele hovadiny.....
Reagovat
smazaný uživatel
*mozkově
Reagovat
smazaný uživatel
Na Agassiho se nechytá žádný ze současných tenistů. Na Agassiho se chytal pouze Sampras.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi to z toho příspěvku špatně vyznělo, každopádně rozhodně nejsem fanouškem Rafaela Nadala, ba naopak, nelíbí se mi jeho hra, jsem fanoušek RF a můj oblíbený herec je právě Kevin Spacey
Reagovat
l00bor
Jako fanoušek Rodgera jsem se bál prvního zápasu a zrovna s Tsongou,ale duležitý vstup do turnaje se povedl.Výkon bych moc nehodnotil.První set byl dobrý a myslím že třetí set uhrál zkušenostma.
Reagovat
Pe3k
Souhlas. Roger to hrál furt přesně na Tsongu :(
Reagovat
steve79
Ale vyzdvyhl bych jeho servis, ten mu šlapal po celý zápas až na pár vyjímek.
Reagovat
smazaný uživatel
tak zkusenosti jsou k nezaplaceni, ale dost servisu si teda uhral Tsonga mnohem snadneji.... Mozna, ze jen moc myslim na ten druhy set. Cekala jsem jednoznacnou vyhru ve dvou.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě je důležité, že tento zápas zvládl, i když ve druhém a také část třetího setu nebyl lepším hráčem. O druhý set se ztrátou soustředění a hloupými chybami jak na servisu, tak na returnu připravil de facto sám, ale ve třetím setu už servíroval přesvědčivěji, snad s vyjímkou jedné hry.
Reagovat
a.magerova
Taky gratuluji vítězi.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Roger se trochu méně koncentroval ve druhém setu, pak hrál pečlivěji a čekal na chyby soupeře. Ale stejně, hra na dva vítězné sety, to je o pár vítězných balonech.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Fedexovi k uspesnemu vstupu! Zbytecne komplikace pri vlastnim servisu, prekvapive nalite mice od site a ztrata setu, ale konec dobry, vsechno dobre. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
...nalité míče DO SÍTĚ, chtěla jsi asi napsat, sojko, ne?!:-)
Reagovat
smazaný uživatel
nechtela! :-) Roger me asi 3x prekvapil nejistou hrou na saku, volny kurt a hral primo na Tsongu. .... Se mi to mluvi ale, vim. ;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
souhlas, taky mne překvapilo, že občas hrál jako já včera (samozřejmě asi o 20 levelů níže).
Reagovat
steve79
Tak Federerův výkon byl dneska na houpačce. První set hrá výborně, ve ddruhém setu trochu polevil a udělal prá hloupých chyb. Ve třetím setu navázal na první a nakonec a díky chybám Tsongy to skončilo dříve nez v Tiebreku. Večer si myslím, že Ndala vyhraje 2:0 na sety.
Reagovat
smazaný uživatel
Téda, dobrej mač.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist