Federer: Na antuce hraju chytřeji

9. 5. 2008, 11:04
Rozhovory 0
Ačkoliv byl na začátku utkání s Chorvatem Karlovičem trochu nervózní, dokázal se Roger Federer v souboji s obávaným servismanem uklidnit a bez větších problémů postoupit. Oproti dřívějšku hraju na antuce chytřeji a doufám, že se to ukáže, vzkázala před zápasem s Radkem Štěpánkem světová jednička.
Roger Federer

Jaké to je, vracet na tomto povrchu Karlovičův servis?
Samozřejmě je to trochu nezvyklé. Jeho podání je úplně jiné, než mají ostatní hráče, kvůli jeho výšce. Navíc po něm umí zahrát voleje, na síti je velmi dobrý. Člověk se snadno dostane pod tlak, míče při podání snadno umisťuje a to se pak těžko vrací.

Jste spokojený s tím, jak jste hrál?
Ze zápasu proti Karlovičovi se to dá těžko posoudit. Proti němu musíte hrát dobře takticky. Snažil jsem se udržet míč ve hře a moc jsem neriskoval. Řekl bych, že zítra (s Radkem Štěpánekm, pozn.) to bude něco podobného, akorát se bude hrát víc od základní čáry. Vím, že Radek rád chodí na síť, bude to zajímavý zápas. Jednou jsem tu s ním už hrál a doufám, že zítra svůj tehdejší výkon zopakuji.

Dnes jste vypadal o něco nervózněji než obvykle, v některých výměnách...
Nebylo to jednoduché. Ze začátku jsem musel odvracet dva brejkboly, to člověku nepřidá. Pak proti vám zaservíruje čtyři rány a můžete podávat znovu, to není zrovna zábava. Zkoušel jsem se dostat do rytmu při svém podání a pak už jsem se uklidnil. Dnes jsem měl pocit, že hraju dobře, ale (Karlovič) vám to dokáže znepříjemnit, jako to dřív dokázal Sampras s tím jeho podáním a útočným stylem. Ve druhém setu už jsem si ale vedl dobře, vypracoval jsem si několik příležitostí, o dost víc než on.

S Rafou jste se tu mohli potkat ve finále. Je to jiný pocit, když už tu nehraje?
Připadá mi, jako by se turnajový pavouk mnohem víc otevřel. Je to příležitost pro každého, protože Rafa by byl favoritem proti kterémukoliv z hráčů. Pro něj je to těžké, vím, jak se cítí. Na antuce měl v posledních třech letech vynikající sérii, ale jsem si jistý, že v Hamburku nebo v Paříži se rychle vzpamatuje. Jeho prohra byla trochu překvapivá, ale jak jsem řekl na první tiskové konferenci, los tu neměl jednoduchý. To utkání jsem bohužel neviděl, ale Carlos musel odehrát výborný zápas.

Myslíte, že měl pravdu, když si stěžoval na nabitou antukovou sezonu?
Rafa?

Ano.
Neslyšel jsem ho to říkat.

Stěžoval si, že musí během čtyř týdnů odehrát čtyři velké turnaje bez odpočinku.
Hm, to je samozřejmě náročné. Je to náročné pro každého, já také odehraju čtyři turnaje. Chápu, že chce hrát v Barceloně, kde obhajoval titul. Je to náročný rok, kvůli olympijským hrám, ale řekl bych, že problém je spíš v Miami, které se posunulo kvůli televizi. Jak jsem řekl, je to těžké pro všechny, hlavně pro takové hráče jako je Rafa, kteří chtějí hrát hodně na antuce. Takže s tím souhlasím, není to správné. Letos to není úplně šťastně vyřešeno, snad to příští rok bude lepší.

Jak se na antuce cítíte, když to srovnáte s loňským rokem? Zlepšil jste se v něčem?
Teď už to dokážu porovnat spíš, než před pár týdny, kdy jsem na antuce začal hrát po nějakých deseti měsících. Mám pocit, že hraju dobře a že se znovu dobře pohybuji. To je právě na začátku antukové sezony to těžké: vědět, kdy se sklouznout a kdy ne, aby to pro vás byla výhoda. Teď cítím, že se zlepšuji v obranné hře. Zdá se mi, že se antuce každým rokem víc přizpůsobuji. Řekl bych, že dnes na ní hraji chytřeji a doufám, že se to ukáže.

TenisPortal.cz, www.internazionalibnlditalia.it

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist