Federer: Musím poděkovat trenérům

30. 11. 2010, 17:05
Aktuality 19
Roger Federer možná za sebou nemá nejlepší sezonu, její závěr ale připomněl jeho nejlepší roky. Potřeboval jsem získat zpátky sebedůvěru a mí trenéři mi v tom pomohli, poděkoval Švýcar po svém vítězství v Londýně Paulu Annaconemu a Severinu Luthimu.
Profily hráčů
Roger Federer

Jestli bude Roger Federer na tento rok rád vzpomínat, pak to bude především kvůli začátku a konci sezony. V lednu si na Australian Open připsal svůj zatím poslední grandslamový titul a letošek ukončil stylově svým triumfem na Turnaji mistrů.

Co se dělo mezi tím? Na jaře například prohrál tři z pěti svých zápasů a od té doby čekal dlouhé měsíce na další titul, čímž přiživil spekulace, že jeho nejlepší roky už jsou zkrátka pryč. V Paříži vypadl už ve čtvrtfinále a skončila tak jeho neuvěřitelná série 23 grandslamových semifinále v řadě. A tu další překvapivě nenačal ve Wimbledonu, kde ho znovu ve čtvrtfinále vyřadil Tomáš Berdych.

Bývalý nejlepší hráč světa se proto rozhodl jednat a domluvil se na spolupráci s bývalým koučem Peta Samprase Paulem Annaconem, který se přidal ke Federerovu krajanovi Severinu Luthimu. Výsledek? Od té doby šest finále, čtyři tituly a bilance 35-4.

"Především jsem potřeboval získat zpátky sebedůvěru," řekl Federer po svém finálovém vítězství nad Rafaelem Nadalem v Londýně. "To se vám podaří jen díky vítězným zápasům. Měl jsem za sebou sérii ne moc povedené antukové sezony, Halle a Wimbledonu, kdy jsem nedokázal vyhrát žádný turnaj a nehrál jsem nejlíp, kdy jsem hrál trochu moc pasivně. Bylo pro mě důležité se zvednout. Začal jsem se lépe pohybovat, začal jsem se cítit dobře fyzicky i psychicky. Jsem si jistý, že v tom mi Paul pomohl, stejně jako Severin. Ten mi pomáhá už posledních pár let. Se svým týmem jsem teď moc spokojený a rád bych jim všem poděkoval za vynikající práci. Občas to bylo náročné, ale zdá se, že s blížícím se koncem sezony jsme se hodněkrát rozhodli správně. Mé tělo si s tou spoustou zápasů poradilo; odehrál jsem pět turnajů během sedmi týdnů, ale teď se cítím šťastný."

Letošní sezona v mužském tenisu bezpochyby patřila především Rafaelu Nadalovi, který si upevnil pozici světové jedničky a získal tři grandslamové tituly, závěr roku ale vyšel lépe Švýcarovi, který svým letošním vítězstvím v Londýně vyrovnal rekord pěti titulů z Turnaje mistrů.

"Jsem nadšený z toho, jak jsem celý týden hrál," radoval se Federer, jenž v britské metropoli ztratil jediný set. "Vyhrát popáté je samozřejmě úžasné, po Houstonu a Šanghaji je to už na třetím místě. Jsem spokojený s tím, že jsem sezonu zakončil takovým způsobem, že jsem si to nejlepší nechal na konec."

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
pro Weak:
tento prispevek mi prijde tak trochu mimo realitu.Co za ty leta se dalo dočist,vypozorovat a zjistit přece Je, že LUNDGREN vychoval ze Svycara vyrovnaneho, klidneho, ! slušneho ! šampiona Gand Slamu ... z uřvaneho a nefer se chovajiciho labila. Jejich spoluprace skoncila nečekanym-nediplomatickym vyhazovem trenara, za v celku kratke tenisove krize. Nemysliš, ze Federerova odtazitost muze byt jeho jakousi povahou....?? Předevsim jsem reagoval na ...." podle mě Federerovi nijak extra nepomohl "...
Reagovat
weak
problém je v tom, že ty seš proti FEDEREROVI zaujatý, nemáš ho rád, až to bouchá dveřmi a s takovou je pak těžké s tebou diskutovat...
já si prostě nemyslím, že LUNDGREN z Federera "něco" udělal, Federer by se stal velkým šampionem pod "kýmkoliv" a už vůbec si nepamatuju, že by někdy byl Roger "uřvany a nefer se chovajici labil" - to je tvoje interpretace, ze ktere je jasne videt tvůj vztah vuci tomuto tenistovi....
Když jsem nedavno chválil Nadala, tak si mlčky souhlasil a me prispevky podepisoval, jakmile chvalim Rogera, razem jsem mimo realitu...
trochu soudnosti a objektivity, (čt)dvacet čtyřko :-)
Reagovat
weak
...a jestlize mas pocit, ze LUNDGRENA Roger sprostě vyhodil, proč za ním teď leze a představuje mu svoje děti, viz to, co jsme mohli všichni vidět na vlastní oči na streamu ve stockholmu? ... Ma Lundgren zapotrebi i po takovem vyhazovu se Rogerovi vtírat? ... Pravda bude asi někde uprostřed...
Reagovat
smazaný uživatel
S mistnimi magory, kteri "plne podporujou Rafaela Nadala" ani nema smysl vest diskuzi.
Reagovat
smazaný uživatel
Je teda pravda, že Roger byl v mládí docela vztekloun, ale že by se choval nějak nefér, to jsem nikdy nevypozoroval....kdyby se choval nefér, asi těžko by několikrát vyhrál cenu Fair Play.... stal by se tím, čím je dnes pod jakýmkoliv trenérem a to z jednoho prostého důvodu : Protože se pro tenis narodil a dostal od Boha takový talent, jako nikdo za posledních 50 let....24, tvoje zaujatost proti nejlepšímu hráči všech dob na mě přímo vyskakuje z monitoru :)
Reagovat
smazaný uživatel
pro Weak:
Copak nepisu, ze Svycar je klidny/slušny šampion ?! To ze byl vztekloun se snad všeobecne ví (neoblibeny sparing pro chovani). Jestli tohle prehlizis, tak jsem precenil tvoji objektivnost.Nezlob se, ale Lungrena si "pomluvil a ponížil a ja se ho jen zastal.
A ty zas mas mozna problem v tom, ze PETE ti dohral a hlasis se tak neutralne k Oběma-španel/švycar. Myslim to tak,ze jejich rivalita tak či onak, musi byt protebe ve srovnani s fanatikama na tomtom portalu docela nuda.Presto tve prispeky pusobi profesionalne, ale ne v kazdem pripade.
Moje "neuctive pripominky k vasi svatosti-Federer, berte prosim jako pratelskou provokaci do diskuzí.
Ale ruku na srdce, rad ho opravdu moc nemam-převazne je to dano tou vaší manií. Jeho charakter neni jak se prezentuje.Čechem, za kazdou cenu taky nejsem...ve smyslu jako treba fandit tehdejsi neskutecně arogantni krave Vaidiš.
Na okruhu mam take "sveho sveřence, neni tim ani Nadal !
Mozna treba nekdy vycitiš...tim nerikam,ze by te to melo zajimat.
Reagovat
smazaný uživatel
pro Armstrong:
mas pravdu, Španela podporovat asi neni třeba-je čislo 1 a pravdepodobne jim neaky čas ješte bude !( pokud jej nekdo sesadi? počítejte s Novak Djokovič )

ty mas jmeno obrovsky svetové, ale jinak asi peknej suchar
Reagovat
smazaný uživatel
no tak kdyz je roger takovy genius tak je asi jasný že si potom může s někým dalším rozumět. Všichni ostatní jsou pro něj logicky tupci... a tak si bohužel musí žít svůj život a jít dopředu i za cenu toho, že půjde sám. Ale tak už to u šampionů bývá.
Reagovat
smazaný uživatel
( to mám z vlastní zkuš.)
Reagovat
weak
...tak já si taky dovolím podepsat názor, že FEDERER je jeden z mála, který trenéra (v pravém slova smyslu) skutečně nepotřebuje a ikdyž si vážím pana Annacona, tak ti, kteří se stanou Rogerovými trenéry jsou spíše (v tom dobrém slova smyslu) pokorní poplácávači po zádech a pomocníci v hledání motivace... a to platilo už v době, kdy jej "trénoval" Peter Lundgren - podle mě Federerovi nijak extra nepomohl, jen si na něm udělal jméno a proto také jejich spolupráce skončila...
viděl jsem na feedu ve stockholmu trening FEDERERA, byla plná hala a na tribudě seděl i LUNDGREN (který byl ve stockholmu s wawrinkou) a co se dělo po treningu? Lundgren stál ve frontě s ostatními fanoušky a když se k němu Roger dostal, tak mu Peter představil své děti, Roger si s nima podal ruku a vyfotil se s nimi... působilo to tak zvláštně, jak Lundgren lezl Rogerovi do zadku... zkrátka i Federerův "bývalý" trenér byl vděčný, když si na něj a jeho rodinu mezi podepisováním čepic udělal Roger pár sekund čas.... :-)
Reagovat
Teo
Zřejmě i trenéři ví, že mají co do činění se skutečným geniem. Nepochybně máš pravdu v tom, že trenéři pomáhají Federerovi především hledat motivaci. Je to logické, když z technického hlediska už není co zlepšovat...
Reagovat
smazaný uživatel
Federer žádného trenra nepotřebuje , proč by měl platit nakého papalaše který ten zápas zaněj stejně nevyhraje !!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
nejdriv sem ti chtel neco napsat, pak sem si ale vsimnul nicku a pak sem to pochopil, snad to neni tak vazne...
Reagovat
smazaný uživatel
No ale zas ten tvůj nick vypadá pořádně ujetě jak desetiletého Jarin !
Reagovat
smazaný uživatel
nemuzu za to ze mi tak rikaji.. ono rekl bych ze porad lepsi nez gumo:D
Reagovat
smazaný uživatel
konecne pochopil, ako dolezity je trener.
Reagovat
Teo
Konečně? Není se co divit, že mu to došlo pomaleji než ostatním, když dlouhá léta objížděl turnaje sám, což je podle mě taky neuvěřielné a jen to dokazuje jeho silnou psychiku...
Reagovat
smazaný uživatel
Mal, teda ma na neho dobry vplyv o tom niet pochyb. Otazne je co predvedie dalsiu sezonu a snad pride este jeho chvila- skoda ze nezacal spolupracovat s Annaconom hned po antukovej casti- ktoru totalne zbabral a ked neratam finale v Madride tak vsade nic a vypadaval s barskym. Predsa len Annacone by vylepsil jeho hru uz na travu- v Halle by asi vyhral a Wimbledon ktovie kam by dotiahol i ked Berdych hral super to sa neda spochybnit ale na travu by bol ho Annacone urcite pripravil dost dobre. Teraz bude zaujimave AO- Rafa, Roger, Murray, Novak vsetci maju sance uspiet sa ukaze komu pomohla pauza a priprava na novu sezonu a ak Roger dokaze obhajit titul tak jeho sance byt 1ka este nie su v haji- dakedy po Wibmledone by sa tam mohol dostat, ak ale neobhaji tak potom to bude s rankingom vyzerat asi zle.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist