Federer měl namále, ale postoupil

1. 6. 2009, 15:43
Aktuality 43
Den po vyřazení Rafaela Nadala se Paříž mohla dočkat dalšího překvapení. Roger Federer byl jen dva gamy od porážky na turnaji, na kterém ještě nikdy v kariéře netriumfoval. Dramatický zápas s Němcem Tommym Haasem ale otočil a zvítězil 6-7 5-7 6-4 6-0 6-2.
Roger Federer

Když Robin Söderling ve Francii vyřadil nejlepšího tenistu světa, pro Rogera Federera se tím otevřela cesta k vysněnému titulu z Paříže. Třikrát po sobě se na Roland Garros dostal do finále, třikrát ho v něm Nadal porazil - a teď už mu v cestě nestojí.

Místo toho, aby to Švýcara povzbudilo, jako by mu to ale svázalo ruce. Alespoň v prvních dvou setech jeho dnešního souboje čtvrtého kola s Tommym Haasem, v nichž Federer nenašel na svého soupeře recept. Často kazil především forhendové údery a naopak Haas téměř nechyboval. V úvodní sadě sice Němec - jediný zbylý nenasazený hráč v soutěži - uhrál při Federerově podání pouhé dvě výměny, i to ale stačilo, aby set získal v tie-breaku.

Ve druhém dějství sice druhý hráč světa dokázal svému protivníkovi sebrat podání, i Haas se ale zlepšil na příjmu a dva brejky v řadě pro něj znamenaly vedení 2:0 na sety.

Ve třetí sadě si oba tenisté drželi své servisy až do stavu 4-4. Haas v té chvíli jako by znervózněl: dvojchybou a nevynucenými chybami nabídl Federerovi šanci vrátit se do zápasu a švýcarský tenista toho využil. Zisk setu už si ujít nenechal a od té doby na kurtu kraloval. Ve čtvrtém setu nedaroval rozloženému Němci ani game a v rozhodující sadě udeřil za stavu 2-2, kdy díky dalším dvěma brejkům získal čtyři hry v řadě a postoupil do čtvrtfinále.

"Tommy odehrál výborný zápas, měl jsem problémy se do toho dostat," přiznal po zápase vítěz 13 grandslamových titulů. "Když jsem zahrál ten forhend a za stavu 3-4 ve třetím setu odvrátil brejkbol, měl jsem pocit, že by to mohl být bod zlomu. Atmosféra potom byla úžasná."

"Pětisetové vítězství vám dá hodně informací o hře a motivaci do dalšího zápasu," dodal Federer, jenž odvrátil další pařížskou senzaci a může se připravovat na čtvrtfinále, v němž se střetne s vítězem duelu mezi Andym Roddickem a Gaelem Monfilsem. A s kým by si raději zahrál? "S Roddickem mám bilanci 18-2, tak zkuste hádat," dodal Federer.

Přání se Švýcarovi nevyplnilo. Gael Monfils sice s Roddickem letos už dvakrát prohrál, na antuce však na Američana recept zná.

Dnešní souboj začal necelé dvě hodiny před soumrakem a když Francouz vyhrál první set, bylo na něm vidět, že by utkání rád ukončil ještě dnes. A uspěl. Roddicka přestřílel agresivní hrou, nasázel 17 es, zahrál 45 vítězných úderů a nečekaně snadno zvítězil 6-4 6-3 6-2.

Monfils tak bude mít možnost oplatit Federerovi loňské vyřazení těsně před branami finále. Rok staré semifinále je pro dvaadvacetiletého Francouze stále grandslamovým maximem. Se Švýcarem prohrál všechny čtyři duely.

Už počtrté si čtvrtfinále na French Open zahraje Tommy Robredo. Dnes porazil přemožitele Novaka Djokoviče Philippa Kohlschreibera ve čtyřech setech a pokusí se poprvé postoupit do grandslamového semifinále. K tomu měl nejblíž před šesti lety, s krajanem Albertem Costou však promarnil dvousetové vedení.

Vítěze dvou letošních turnajů na antuce - více jich v této sezoně získal už jen Nadal - čeká ve středu pátý nasazený Argentinec Juan Martin Del Potro. Jihoameričan turnajem nenápadně proplouvá a stopku mu v osmifinále nevystavil ani domácí Jo-Wilfried Tsonga, kterého tak porazil i ve třetím vzájemném střetnutí.

Robredo hrál s Del Potrem jednou a před rokem a půl prohrál na domácí půdě v hale v Madridu 1-2 na sety.

Výsledky - French Open - muži (antuka, dotace 16,15 milionu eur):

Dvouhra - 4. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Haas (Něm.) 6-7 5-7 6-4 6-0 6-2
Del Potro (5-Arg.) - Tsonga (9-Fr.) 6-1 6-7(5) 6-1 6-4
Monfils (11-Fr.) - Roddick (6-USA) 6-4 6-3 6-2
Robredo (16-Šp.) - Kohlschreiber (29-Něm) 6-4 5-7 7-6(4) 6-2

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý
, Paes (3-ČR/Indie) - Soares, Ullyett (5-Braz./Zimb.) 6-2 7-6(5)
Moodie/Norman (JAR/Belg.) - Acasuso/Gonzalez (Arg./Chile) bez boje

 

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Roger bude mí s Monfilsem nelehkou práci...
Reagovat
smazaný uživatel
ake to bolo, ja som to nevidela, az teraz som sa dopracovala k vysledkom...
Reagovat
a.magerova
Od tie-breaku 1. setu až do konce 3. setu nervy jak sviňa, a pak už jen menší nervy a po 5. setu raaaadost až na půdu :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:))) diky, ja by som asi na ten zapas dnes nemala nervy po tom, co som prezivala rano...ale som stastna, ze vyhral a ten kanar musel byt super
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem nesmirne rad, ze to dnes Roger zvladnul a ukazal predevsim svoji psyhcyickou odolnost, to mu muze velice pomoct na ceste za vysnenym titulem, ja mu to preju hodne!! :)) SKVELY ZAPAS dneska Roger, jen tak dal, klobouk dolu! :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak :o)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger, hral docela dobre i uvodni set, ale bohuzel zkazil tiebreak, vzdyt Haas neuhral pri Rogerove podani ani jeden míč, až právě v tiebreaku. Od poloviny tretiho setu ukazal, ze se nevzda a dokazal hrat temer bez chyb a nervove vypjaty zapas otocit, coz dokaze jen malokktery hrac!!! Doufam, ze i ti, co fandi Nadalovi cetli clanek, kde Nadal rekl, ze fandi Federerovi, to o nem znaci (ikdyz ho nemusim), ze je velmi dobry clovek!
Reagovat
smazaný uživatel
S tym Nadalom suhlasom. A k tomu zapasu, ked tak uvazujem, Haasa asi nakopol ten doondiaty tiebreak. Ale otocit zapas, to je tiez umenie.
Reagovat
smazaný uživatel
Ve 4. setu měl myslím 0 nevynucených chyb... jakej rozdíl mezi 2. setem..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale zase mi přijde strašně zvláštní, jak tu najednou Nadala každej opěvuje jenom proto, co řekl o Fedexovi...Mě to taky potěšilo, ale vůči Rafovi se mi to zdá nefér...
Reagovat
smazaný uživatel
znáš to Andys, kam vítr, tam plášť.
Reagovat
a.magerova
Někteří tady Rafu už opěvujeme od AO po ceremoniálu, takže né až teď :-))
Reagovat
smazaný uživatel
slečna mag má samozřejmě jako vždy pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to beru, co řekl bylo hezký, potěšilo mě to... ale hned ho někteří obdivujou jenom díky tomu, co prohodil na adresu Rogera (ať už to bylo na AO nebo až teď)
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, jak si tu pekne diskutujete. Som pozrel vysledok. U Kohla trval zazrak len dva dni. Tu sa ukazalo, ze Djok nebol OK a zabalil to.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o Rogera. Ide o to prekonat to sklamanie a sok, prijat prehru a byt tak velkorysy a priat svojmu najväcsiemu rivalovi vitazstvo. Povedz mi jedneho hraca, ktory to urobil. Ja neviem o ziadnom.
Reagovat
smazaný uživatel
neopevuju ho jenom kvuli tomu, jen jsem to chtel vyzdvihnout, ale vy si vzdycky asi neco najdete!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, nevím o žádném jiném hráčovi, který by přál vítězství rivalovi, jsem to myslela spíš z principu, ale to máte jedno, já tu žádný dohady vyvolávat nechci, prostě mi to tak přišlo...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som to nemyslel utocne, mozno to tak vyznelo. Len som konstatoval, ze to povazujem za velkorysost. Inac som zaryty Rogerovec. Nadalovu hru nemam rad, a ani jeho som nemal. Ale musim ocenit aku prehru zvladol. Inac Rafa Sodorlinga neznasa, vraj ho ma v zaludku. Sodorling ho minuly rok na Wimbledona v zapase proti nemu parodoval. To nebolo prilis sportove. Pravda je, ze je to chovanim dost zvlastny hrac.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok :o) To jsem viděla jak ho napodoboval, přitom jestli tu někdo viděl game set and Mats, jak tam byl Soderling host, tak mi připadal jako strašně sympatickej kluk...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to mozne, neviem, nikdy som ho moc nesledoval. Iba som postrehol par jeho zvlastnych poznamok na adresu superov a videl som to parodovanie.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zase ho pětiseťáky dost nakopávaj...jinak jsem naštěstí viděla jenom ten pátej set, kde hrál pěkně, jinak bych nervama vypínala :D
Reagovat
smazaný uživatel
Podla mna ho ta prehra Nadala skor zlomila. Ostalo vsetko na nom. A zrejme ostatnym hracom stuplo sebavedomie. To tak byva. Bude na to sám. Djok prec, Nadal prec. Je to fakt sialene. Teraz bude nanho velky tlak. No uvidime, ci bude ma dost sil to zvladnut.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale na druhou stranu pro něho ulehčující událost, že už vypadli...Prostě nervy tolik dřív neměl, uměl vyhrávat GS, tak po tolika zkušeností to může zvládnout i teď..určitě to je psychicky strašně složitý, ale věřím, že i on si věří a půjde až tam, kam bude chtít (za titulem)...
Reagovat
smazaný uživatel
Si nevies predstavit ako po tom tuzim, co si povedal. Niekedy sa mi zda, ze viac ako FED.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeho psychika je ako na húpačke, raz je dole, až si hovorím, aj toto sa dá skaziť?? A raz je zase hore... od šampióna má teraz ešte ďaleko, ale nie zas až toľko... nechápem tomu, toto je dôkaz toho, ako može pár loptičiek úplne zmeniť zápas. Nikedy aj k tomu nepravému...
Reagovat
smazaný uživatel
já si myslim ze on šampion je:-)byl uplne dole prohraval 0:2 na sety a ve tretim tahal za kratsi konec za stavu 4:3 mel haas sanci na break jenez roger to obratil dost dobrym uderem:-)tam si myslim se zapas otocil a pak tou vymenou kdyz mel roger breakpoint na 5:4...myslim ze takovehle zapasy otaceji šampioni!letos uz to roger predvedel na AO....tuhle sanci nesmí propásnout ja si myslim ze mu to vetsina prejem a i ti z vás co fandí Rafovi:-)Rafa toho muze jeste hodne dokazat ale co Roger?letos si myslim jedna z poslednich sanci jak vyhrat FO!myslim ze mu to preje hodne lidi a hlavne vetsina tenistu-neli skoro vsichni!ale jeste nema zdaleka vyhrano ale verim ze to zvladne:-)
Reagovat
smazaný uživatel
kto vie....kazdopadne na US08 hral podobny nervak s andreevom ci ako sa vola ten rus.tiez som mysle ze roger skoncil, bol to tazky zapas mohol skoncit hocijak no vyhral to....a nakoniec aj cely turnaj...nevravim ze tu to bude to iste...ale dufam ze hej :)drzim mu palce....podla mna by bolo uplne super keby fede dal RG a nasledne by rafa dal W. pekne by si to prehodili kazdy spokojny :)heheh...
Reagovat
smazaný uživatel
No myslím, že Roger bude chtít Wimbledon zpět! Doufám že ho dá... Ale ted je FO tak Rogi go!
Reagovat
smazaný uživatel
no to hej...ale myslim ze keby sa ho opytali ci chce viac RG alebo W odpoved by bola jednoznacna
Reagovat
smazaný uživatel
tdk: tak to máš pravdu... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
no jednou už se ho na tohle zeptali.A odpověď byla jednoznačná!!!Wimbledon!Rolland Garros chci moc ale za Wimbledon bych ho nevyměnil to je turnaj mého srdce řekl!
Reagovat
smazaný uživatel
hmm no tak to sa mi neche verit :) predsalen W ma 5, pravdepodobnost ze ho vyhra v buducnosti je ovela vacsia ako RG...RG je jediny turnaj ktory mu chyba aby bol "kompletny ":))))
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl to loni před RG:-)
Reagovat
smazaný uživatel
rogerovi zelam RG a dalsi W a rafovi konecne US, nech to maju obaja komplet!
Reagovat
smazaný uživatel
Fandim Djokovi ale preju i Rogerovi ale Rafovi ne.Nemám rád jeho styl hry:-)Prostě se mi nelíbí jak hraje.Ale jinak proti nemu nic nemám:-)
Reagovat
smazaný uživatel
prave to ma zaujimalo ako ho ovplyvni fakt ze rafa je out....ci ho to nakopne alebo skor zviaze ruky...zatial vykonmi nejak extra nepresvedcil roger....tak uvidime :)
Reagovat
smazaný uživatel
no tohle byly docela nervy:-)skvělěj obrat ja kdyz sem videla ze uz tj 0:2 na sety tak sem premejslela kdo to FO vyhraje kdyz uz tam neni Rafa ani Novak:-)a Roger na to moc nevypadal:-)doufam ze si to roger nenecha ujít letos:-)ale dneska sem uz fakt neverila:-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak to jsme dvě... já jsem už taky moc nedoufala a on to otočil. Prostě Roger je pan hráč, myslím že Roger a Rafa tem se nikdo nevyrovná....
Reagovat
majjkaa
Asi by to bolo uz fakt sialene keby po djokovicovi a nadalovi este aj roger vypadol. Chvalabohu Fede ukazal kto je v pravej chvili!
Reagovat
smazaný uživatel
jojo, jsem ráda že to Roger tak krásně otočil..... come on champ!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem si řikala.... organizátoři a i my fanoušci bychom to těžce nesli, hlavní taháky turnaje by byloi všichni v čudu.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger super!!!!!! Come on !!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist