Federer je pošestnácté v řadě v grandslamovém semifinále

4. 6. 2008, 18:33
Aktuality 11
Aktualizováno 19:55 - Roger Federer přes drobné potíže v úvodním setu porazil už pojedenácté v kariéře Chilana Fernanda Gonzaleze 3-1 na sety. V Paříži, kde dva roky nechyběl ve finále, si v semifinále zahraje s domácím překvapením Gaelem Monfilsem.
Roger Federer (© AP Photo)

Světová jednička Roger Federer si zahraje počtvrté za sebou na Roland Garros a celkově už pošestnácté v řadě na grandslamovém turnaji v semifinále. Švýcarský tenista porazil v dnešním čtvrtfinále po setech 2-6 6-2 6-3 6-4 Chilana Fernanda Gonzaleze a může usilovat o svůj třetí postup do finále na pařížské antuce.

Sedmadvacetiletý Federer nezahájil zápas dobře a s hráčem, s nímž prohrál pouze jeden z dosavadních 11 vzájemných duelů, ztratil první set za 25 minut 2-6. Vzápětí však Chilanovi oplatil stejnou mincí a definitivně Gonzaleze zchladil v první hře třetí sady, kdy při vlastním podání prohrával 0-40, dokázal však game vyhrát a navíc hned poté získal soupeřovo podání. Po zpřesněné a agresivní hře získal Federer další dvě sady 6-3 6-4 a přiblížil se svému snu konečně vyhrát poslední grandslamový titul, který ještě nemá ve sbírce.

Federera čeká domácí Monfils
Federerovým soupeřem v semifinále bude překvapivě jednadvacetiletý Francouz Gael Monfils, jenž vyřadil po setech 6-3 3-6 6-3 6-1 pátého nasazeného Davida Ferrera. Španělský tenista před dvěma dny v osmifinále porazil v pěti setech Radka Štěpánka.

Monfils dnes svého španělského soupeře ničil hlavně psychicky - neustále vyčkával na Ferrerovi chyby, což vedlo k divácky neatraktivnímu utkání. David Ferrer byl méně trpělivý a při snaze častěji ukončovat výměny více chyboval. To hrálo do karet domácímu tenistovi, který se mohl opřít o kvalitní servis. Vyrovnané utkání se zlomilo v koncovce třetího setu, kdy Monfils za stavu 5-3 znovu prolomil Ferrerovo podání. Čtrvtá sada už byla zcela v režii nenasazeného Monfilse.

Monfilsovo dosavadní maximum na grandslamových turnajích bylo osmifinále z Paříže z roku 2006 a do semifinále postoupil jako první Francouz po sedmi letech od úspěchu Sébastiena Grosjeana v roce 2001. Posledním domácím hráčem ve finále mužské dvouhry byl přesně před dvaceti lety Henri Leconte.

Bývalý nejlepší světový junior Monfils se zatím s Federerem utkal třikrát a nevyhrál ani set. Atraktivní druhou semifinálovou dvojici tvoří šampion z předchozích tří let Rafael Nadal a Srb Novak Djokovič.

FRENCH OPEN - středeční výsledky mužů:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Gonzalez (24-Chile) 2-6 6-2 6-3 6-4
Monfils (Fr.) - Ferrer (5-Šp.) 6-3 3-6 6-3 6-1

semifinálové dvojice: Nadal (2-Šp.) - Djokovič (3-Srb.), Federer (1-Švýc.) - Monfils (Fr.)

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
To, co předvádí Monfils je divadlo a ne tenis. Má pouze fyzičku (i když předstírá, že už nemůže), podporu hlediště (jinde ve světě by ho už vypískali) a umí dodržet taktický plán (psychicky zdeptat). Předpokládám, že proti Rogerovi neuhraje ani 6 gemů. Tyhle tenisové "podvodníky" jaksi nemám rád. Ale chápu je, asi jinak neumí dojít k úspěchu. Bohužel je i pár elitních hráčů, kterým heslo "co není zakázáno je povoleno" není cizí. Třeba Rafa je v tom trochu nevinně, je tak svázán svými rituály, že zdržuje hru, Djoko svou procedurou před podáním (ve vypjatých chvílích si hodí míčkem i dvacetkrát) taky leze na nervy nejen rozhodčím. Kdo teda přichází na kurt s úmyslem čestně hrát? Z top hráčů Federer, Roddick, Ferrer, Nalbandian, Blake a Berdych a teď ještě Wawrinka.
Reagovat
smazaný uživatel
uvidime jestli chytrost Fedexe nebo bojovnost Nadalova zvítězí - momentálně si myslím že Nadal hraje skvele, bude zaležet zda se Fedexe nezalekne...
Reagovat
smazaný uživatel
no,pokud nebude rafa simulovat jak v rime,tak si neda na fedu ani seta!
Reagovat
smazaný uživatel
No Rafa se mi jeví tak, že má největší formu co kdy měl.... Tipuju, že Rolland Garros vyhraje a že v turnaji neztratí ani set! Nicméně bych si přál něco jiného, protože jeho hra přeliftovaných lobů je nejen utrpení pro jeho protihráče, ale taky pro mě u TV je to totálně nezáživné!
Reagovat
smazaný uživatel
Spis budu prat Monfilsovi. Zboznuju jeho styl hry.Ty vyskoky pri backhandech :-D.Federer pro me hraje moc glanc a s prehledem ,to prece neni hra , jen rozdava micky.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc bych Rogerovi přál, aby french open konečně vyhrál,protože letos nezískal ještě žádný pořádný titul a i jeho pohyb na antuce se lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
titul z antuky-Estorilu už ma..
Nadal hraje jako šilenec,Roger se nedočka...
Reagovat
smazaný uživatel
To samozřejmě vím,ale myslel jsem titul z granslamů, nebo serie masters
Reagovat
smazaný uživatel
Tento rok se mu nepovedl podle představ.Dneska sem fandil Gonzalesovi,mam ho rad,ale posledni dobou mam pocit,že Federer je kamene monstrum,Nadal běhajici agresivni zed a dalši na ně moc nemaji:)Djokovic je z nich je mi nejvic sympatický:)
Reagovat
smazaný uživatel
feda letos vyhraje roland garos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hraje vyborne,nikdo na nej nema!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Věřím mu a hrozně mu to přeju!!!! Možná by pomohlo, kdyby Nadala zmáknul už Djokovic. Ale to vítězství nad Nadalem by musela být nááádhera!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist