Federer je poosmé v semifinále Turnaje mistrů. Poprvé bez ztráty setu

25. 11. 2010, 17:02
Aktuality 14
TURNAJ MISTRŮ - Devátý start na Turnaji mistrů a osmý postup do semifinále. Taková je bilance Rogera Federera na prestižním klání na konci sezony. Až letos ale poprvé dokázal vyhrát svou skupinu bez ztráty setu, když si postupně poradil s Ferrerem, Murraym a dnes i Söderlingem.
Roger Federer

Roger Federer hraje na Turnaji mistrů pravidelně od roku 2002 a může se chlubit skvostnou bilancí. Z devíti startů se poosmé prodral do semifinále a letos usiluje o celkově již pátý triumf. Tolikrát vyhráli jen Lendl a Sampras. Tento týden v Londýně dokonce poprvé v kariéře vyhrál svou skupinu bez ztráty jediného setu. Po skalpech Ferrera a Murrayho si poradil i se Švédem Robinem Söderlingem.

Švýcar v prvním setu vedl 4-2, ale pak si jedinkrát v utkání vybral slabší chvilku na servisu a o zisku vyrovnané sady se rozhodovalo až ve zkrácené hře. V té měl od začátku navrch favorizovaný Federer, a když tie-break vyhrál poměrem 7-5, definitivně si zajistil postup do semifinále.

Dále čtěte:

Annacone: Federer je plný energie. Jako by mu bylo 22

Druhý hráč světa následně na chvilinku ztratil koncentraci a Söderling měl šanci na obrat hned v úvodním gamu druhé sady, kdy si vypracoval dva brejkboly. Při druhém už se po prohozu radoval, ale Jestřábí oko usvědčilo čárového rozhodčího z chyby a přisoudilo klíčový míček Federerovi. Ten už pak zase svou hru zpřesnil a za stavu 4-3 sebral Söderlingovi servis a zápas už dotáhl zápas do vítězného konce. 

Devětadvacetiletý rodák z Basileje si se švédským sokem poradil popatnácté v 16. vzájemném střetnutí, nestačil na něj jen na letošním French Open.

Murray si postup pohlídal
Pětadvacetiletý Seveřan byl okamžitě bez šance na postup. Sice teoreticky mohl mít stejně bodů a shodný poměr vyhraných a prohraných setů jako Murray a Ferrer, rozhodující kritérium - procento vyhraných gamů - nejlepší mít nemohl.

Šanci měl jen David Ferrer, který by však nad Andym Murraym musel vyhrát 2-0 na sety a navíc rozdílem minimálně šesti gamů. A to v žádném ze čtyř vzájemných soubojů nedokázal. Sice na antuce Brita třikrát porazil, mimo ní ale na soupeře recept znovu nenašel. 

Domácí Murray sice v úvodu prohrával 0-2, ale pak získal šest gamů za sebou a vývoj prvního dějství rezolutně otočil. Ferrer se trápil na podání, při zakončování byl prakticky neškodný a když prohrál první set, bylo o semifinalistech rozhodnuto.

Španělský hráč chtěl na letošním ročníku urvat alespoň jeden set, ale jediný světlý moment předvedl jen ve druhé a třetí hře druhé sady. Díky získaným sedmi fiftýnům v řadě si vzal zpět ztracené podání a otočil na 2-1, k čemuž mu ale pomohly Murrayho. Ten už pak utkání znovu kontroloval a vyhrál hladce 6-2 6-2. 

Federer s Murraym se své semifinálové soupeře dozví až v pátek. Ve druhé skupině mají šanci na postup ještě všichni tenisté - Nadal, Djokovič, Berdych i Roddick. Jisté je pouze to, že Murray se v sobotu neutká s Roddickem.

 

- TURNAJ MISTRŮ LONDÝN (Velká Británie, tv. povrch / hala, 2.227.500 liber) -
čtvrteční výsledky dvouhry (25. 11. 2010)

Skupina B:
Federer (2-Švýc.) - Söderling (4-Švéd.) 7-6(5) 6-3
Murray (5-Brit.) - Ferrer (7-Šp.) 6-2 6-2

Tabulka:
1. Federer 3 3 0 6:0 (37-20) 3
2. Murray 3 2 1 4:2 (30-22) 2
3. Söderling 3 1 2 2:4 (29-35) 1
4. Ferrer 3 0 3 0:6 (20-38) 0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Klepal jsem se hlavně v prvním set, měl jsem na tiketě, že vyhraje 2:0...to stejny mám aji na Murrayho, tak snad to taky zvládne:)
Reagovat
steve79
Je už někde napsaný, kdy a od kolika bude hrát semifinále? Sobota 21 hodin?
Reagovat
smazaný uživatel
Simply the best, ROGER!!
Reagovat
smazaný uživatel
YEEESSS, FORÉÉÉVR NAMBR VAN - ROŽŽŽÉÉÉÉÉR #1!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Skwele federere jen tak dal.
Reagovat
smazaný uživatel
tak je pravda ze souperi nehrali nic zas tak extra ale on hraje momentalne hodne solidne to se musi nechat.. Rogeruv fanda nejsem, spise naopak ale jeho kvality se musi uznat samozrejme.

Ja sem ale zvedavy na Berdycha. Je to vlastne jednoduche. Pokud neporazi Rafu 2:0, musi Djokovic prohrat. Ja si myslim ze ta sance tam je. Berdych bude namotivovanej vic nez dost, ale Rafa je Rafa. Sance ze ho porazi tak velka neni ale ja mam takove tuseni ze mu to zajisti Roddick :).. rekl bych ze Djokovic zas tak psychicky v pohode nebude, uvidime jak pochodil u lekare. Ale Roddick nema co ztratit a urcite z Londyna nechce odjet bez vyhry. Zahrat na nej urcite umi. Kdyz k tomu pripocteme jeste fakt, ze Berdych hral v pondeli spatne a on nepredvadel nic extra tak si myslim ze ta sance na semifinale tam je. Uvidime zitra
Reagovat
smazaný uživatel
To jeho divadlo s okem by se mohlo zapsat do dějin tenisu!Málem mu to Rafa sežral a dával mu druhé podání málem spodem jako to kdysi udělala Hingisová,když ji zařízli rozhodčí,aby chudáček neprohrál na kanára.Najednou začal dávat těžké míče,ale Rafa už to nepustil.
Je to buldok,co skousne to už nepustí.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak to jsou ty neustále se zhoršující výsledky "starého pána"?
Reagovat
smazaný uživatel
samozřejmě, vždyť poslední 3 grandslamy, kterým suverénně dominoval, jasně ukázaly, že je to stále se zlepšující mladík :DDDDDDD
Reagovat
UnrealTom
hodně tě to kouše co že Roger vyhrál všechny tři zápasy co???
Reagovat
smazaný uživatel
tak zase mel lehké soupeře, ale do trojky by to melo byt urcite.
Reagovat
Stan_Borowitz
asi máš problém s chápáním psaného textu, že?
Reagovat
smazaný uživatel
Skvele vyzera ze si drzi ten svoj solidny vykon zo zapasu proti Murraymu. Vyborny zapas, Soderling nehral vobec zle naopak ale Roger ukazal svoje skusenosti a vyuzil dolezite lopticky a to rozhodlo. Isiel mu servis vyborne, nechyboval. Snad pojde z prveho miesta aj Nadal nech hraju spolu finale a tam nech sa uvidi kto je momentalne lepsi. Inak Murray z druhej priecky viac menej uz ma isty postup kedze Soderlin je minus 6 gamov a Ferer minus 9 a Murray je na nule. Ak aj prehra 2:0 s Ferrerom pochybujem ze dako vyrazne cize Murray postupuje tam neni co riesit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist