Fed Cup je za dveřmi. V jakých sestavách týmy nastoupí?

1. 2. 2012, 14:40
Previews 8
O víkendu startuje Fed Cup a základem k úspěchu v týmové soutěži jsou především dobře promyšlené nominace. Někteří kapitáni nemají příliš na výběr, mnozí ale řeší, jak vhodně zkombinovat své elitní tenistky s deblovými specialistkami. A v jakých sestavách se bude bojovat o semifinále či o baráž?
Fed Cup

Titul letos obhajují české tenistky a kapitán Petr Pála v posledních letech řeší příjemné starosti. Na výběr má totiž nemalý počet hráček do dvouhry, i pro čtyřhru. Při rozhodování musel brát ohled i na to, že s některými hráčkami může počítat pro obě disciplíny. Chybět nesměla světová dvojka Petra Kvitová, na další místa však byl pořádný nápor. Pála se nakonec rozhodl trio pro Lucie Hradecká, Iveta Benešová a Barbora Záhlavová-Strýcová. Všechny mají předpoklad nastoupit v singlu i deblu.

Češky v 1. kole čeká těžký duel v německém Stuttgartu. Domácí kapitánka Barbara Rittnerová sice nemohla povolat zraněnou světovou desítku Andreu Petkovicovou, stále má však v týmu tři tenistky z Top 30: Sabinu Lisickou, Julii Görgesovou a Angelique Kerberovou. Ty doplnila zkušenou deblistkou Annou-Lenou Grönefeldovou.

Vítězky německo-českého souboje budou v dubnovém semifinále hrát zřejmě s Itálií, které jsou favoritkami duelu s Ukrajnou. Italský kouč Corrado Barazzutti nominoval svou nejsilnější sestavu: Francescu Schiavoneovou, Flavii Pennettaovou a sehrané deblistky - finalistky Australian Open - Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou, která v soutěži vyhrála všech 16 zápasů ve čtyyřhře. Navíc čtyčiadvacetiletá Erraniová byla letos v Melbourne nejúspěšnější Italkou ve dvouhrách, když postoupila do čtvrtfinále.

Termíny Fed Cupu 2012:

4. až 5. února
1. kolo Světové skupiny I a II

21. až 22. dubna
semifinále a baráž o Světovou skupinu I

3. až 4. listopadu
finále

Ukrajinky na Apeninský poloostrov přiletěly v roli outsiderek. Mezi sebou mají jedinou hráčku Top 100 Katerinu Bondarenkovou, se kterou se o překvapení na antuce šampionek z let 2006, 2009 a 2010 pokusí Lesja Curenková, Olga Savčuková a Julia Beygelzimerová.

Tradičně silné Rusky mají hned 15 hráček v Top 120 a kapitán Šamil Tarpiščev ukázal na finalistku Marii Šarapovovou, Světlanu Kuzněcovovou, Naďu Petrovovou a Jekatěrinu Makarovovou. V týmu chybí třeba světová osmička a čerstvá vítězka Australian Open ve čtyřhře Věra Zvonarevová.

Ruské tenistky v Moskvě hostí Španělky. Jejich nová kapitánka Aranxa Sánchezová-Vicariová, jež byla v 90. letech u pěti španělských titulů, se musí obejít bez jedničky Anabel Medinaové, jež si v Melbourne zranila kotník. Do dvouher tak počítá s Marií José Martínezovou Sanchezovou a Carlou Suarezovou Navarrovou, v deblu sází na sehrané duo Llagosteraová/Parraová.

Bez své největší hvězdy Kim Clijstersové, jež chce doléčit poraněný kotník, se musí obejít Belgičanky. Ann Devriesová tak spoléhá na kvality Yaniny Wickmayerové a Kirsten Flipkensová, které by měly bojovat i v deblu. Tým totiž dopňují talentované, nicméně zatím nezkušené Alison Van Uytvancková a Tamaryn Hendlerová.

V Belgii budou hrát Srbky a ani ony nejsou kompletní. Bývalá světová jednička a vítězka French Open Ana Ivanovičová se letos soustředí na osobní úspěchy, tíha odpovědnosti tak zůstává na Jeleně Jankovičové. S ní jsou v týmu mladé Bojana Jovanovská, Aleksandra Kruničová a premiérově také Natalija Kostičová.

Nominace na zápasy Světové skupiny I:

Německo - Česko
Stuttgart, tv povrch / hala

Německo: Sabine Lisická, Julia Görgesová, Angelique Kerberová, Anna Lena Grönefeldová. Kapitánka Barbara Rittner.
Česko: Petra Kvitová, Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová, Lucie Hradecká. Kapitán Petr Pála.

Itálie - Ukrajina
Biella, antuka

Itálie: Francesca Schiavoneová, Flavia Pennettaová, Sara Erraniová, Roberta Vinciová. Kapitán Corrado Barazzutti.
Ukrajina: Kateryna Bondarenková, Lesja Curenková, Olga Savčuková, Julia Beygelzimerová. Kapitán Igor Dernovský.

Rusko - Španělsko
Moskva, tv. povrch / hala

Rusko: Maria Šarapovová, Světlana Kuzněcovová, Naďa Petrovová, Jekatěrina Makarovová. Kapitán Šamil Tarpiščev.
Španělsko: Maria Jose Martinezová Sanchezová, Carla Suarezová Navarrová, Arantxa Parraová-Santonjaová, Nuria Llagostera Vivesová. Kapitánka Arantxa Sanchezová-Vicariová.

Belgie - Srbsko
Charleroi, tv. povrch / hala

Belgie: Yanina Wickmayerová, Kirsten Flipkensová, Tamaryn Hendleroá, Alison Van Uytvancková. Kapitánka Ann Devriesová.
Srbsko: Jelena Jankovičová, Bojana Jovanovská, Aleksandra Kruničová, Natalija Kostičová. Kapitán Dejan Vranes.


Současně se hraje také 1. kolo Světové skupiny II, ze které postoupí vítězky do baráže o Světovou skupiny I. Tahákem je duel ve Spojených státech, kde se domácí výběr může po pěti letech opřít i o kvality sester Williamsových. Bělorusko se však ve Worcesteru představí s čerstvou vítězkou Australian Open a světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou.

Slovenky v nejsilnější možné sestavě s Dominikou Cibulkovou i Danielou Hantuchovou hrají s Francií. Té již tradičně chybí světová devítka Marion Bartoliová, která tak zřejmě kvůlu sporům jejího otce se svazem přijde o olympiádu. Kapitán Nicolas Escude se bude spoléhat na kvarteto Parmentierová, Razzanová, Cornetová a Rezaiová.

Silné Australanky zahájí boj o návrat mezi elitu i se svou jedničkou Samanthou Stosurovou, které budou sekundovat Jarmila Gajdšovoá, Jelena Dokicová a Casey Dellacquaová. Ve Švýcarsku se je pokusí potrápit Voegeleová, Bacsinszká či Sadikovicová.

Čtvrtým duelem - nicméně vzhledem k časovému posunu vůbec prvním letošním - bude souboj Japonek v sestavě s veteránkou Kimiko Dateovou a o 21 let mladší Moritaovou se Slovinkami.

Nominace na zápasy Světové skupiny II:

USA - Bělorusko
Worcester, tv. povrch / hala

USA: Serena Williamsová, Venus Williamsová , Christina McHaleová, Liezel Huberová. Kapitánka Mary Joe Fernandezová.
Bělorusko: Viktoria Azarenková, Anastasia Jakimovová, Olga Govorcovová, Daria Kustovová. Kapitán Sergei Teterin.

Slovensko - Francie
Bratislava, tv. povrch / hala

Slovensko: Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová, Magdalena Rybáriková, Jana Čepelová. Kapitán Matěj Lipták.
Francie: Pauline Parmentierová, Virginie Razzanová, Alize Cornetová, Aravane Rezai. Kapitán Nicolas Escude.

Švýcarsko - Austrálie:
Fribourg, antuka / hala

Švýcarsko: Stefanie Voegeleová, , Amra Sadikovicová, Timea Bacsinszká, Belinda Bencicová. Kapitán Christiane Jolissaint.
Austrálie: Samantha Stosur, Jarmila Gajdošová, Jelena Dokicová, Casey Dellacquaová. Kapitán David Taylor.

Japonsko - Slovinsko
Hyogo, tv. povrch / hala

Japonsko: Ayumi Moritaová, Kimiko Dateová Krummová, Kurumi Naraová, Rika Fujiwaraová. Kapitán Takeshi Murakami.
Slovinsko: Polona Hercogová, Petra Rampreová, Nastja Kolarová, Andreja Klepačová. Kapitánka Maja Matevžičová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
skott
Rusko/Spanelsko
situace ne nepodobna 1.kolu presne pred rokem - Maria jako jednicka tymu, Spanelky jsou stejne outsiderky jake byly Francouzky...nejsem z toho zrovna dvakrat nadseny, prestoze by tentokrat Masha nemela mit problem, vzhledem k tomu ze v Australii narozdil od lonska hrala vyborne, takze by se konecne v Moskve mohla naplno ukazat.Jedinym minusem je aklimatizace, preci jen v Melbourne se pripravovala cely mesic, tady ma stejne jako Sveta minimum casu na prechod do haly a tak Spanelky jsou na tom vlastne z tohoto pohledu lepe.
Mrzi me neucast Nasti, takove zachazeni si opravdu nezaslouzi.
Ukrajina/Italie
Tezky ukol pro Katu, ktera po dalsi operaci Alony povede holky znova jako lidr tymu, pri druhe ucasti Ukrajinek v elitni skupine.A opet proti Italkam.Pamatuju si, ze tehdy Bondarenky doma mely pres porazku sance ve vsech svych singlech:(
Bohuzel venku to bude jeste obtiznejsi, ikdyz ani Schiavone ani Pennetta na tom nejsou kdovijak.Lesia si to v Melbourne uzivala a mohla by je zaskocit.Akorat je mi zahadou ten zbytek nominace a proc radsi nedostaly prilezitost treba Elina nebo Valichka, misto Olgy Savchuk s Beygelzimer, kdyz v Italii neni co ztratit.

a zaujal me jeste jeden duel Svycarsko/Australie, kde se temer po roce vraci na kurty Timea Bascinszky a predevsim pak debut Belindy Bencic, jedne z nejtalentovanejsich holek, ktere jsem kdy videl a ktera nedavno vstoupila teprve mezi juniorky.
Mozna jen Svycarky mely vybrat tvrdej povrch nez antuku.Ale bez Schnyder je to asi stejne jedno..
Reagovat
Heather_Fedex
bude to zapas byvale kralovny proti soucasne kralovne tenisu. vika na serenu zahar umi, i kdyz naposledy dostala v 1. setu od ni vyprask na us open. a taky bude zajimava ctyrhra- doufam, ze budou dvojice
serena/venus vs victoria/olga :)))
Reagovat
Heather_Fedex
chtela jsem napsat umi zahrat
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že v obou skupinách jsou šlágry Fed Cupu jasné. :) V první světové skupině to je Německo - ČR a ve druhé USA - Bělorusko. Úspěch Běloruska se jeví trochu jako mission impossible, ale Vika je teď v obrovské pohodě a stát se může všechno. Každopádně proti sestrám to bude tvrdý oříšek...
Co se týče duelu Německo - ČR, tak všechny zápasy budou atraktivní. Hlavně Sabine s Petrou, to by mohl být rozhodující zápas. Trochu mě překvapilo opomenutí Lucky Šafářové a z hlediska atraktivity zápasu je samozřejmě škoda, že nemůže hrát Petko.
Jinak doufám, že uvidím nějaký zápas Mashy proti Španělkám. :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-) tady někdo bere jako šlágry ty zápasy, kde hrají jeho oblíbenkyně
Reagovat
smazaný uživatel
No moment, v zápase Německo - ČR nehraje žádná moje oblíbenkyně. :D Ale bude to zajímavé, protože to je asi nejsilnější dvojice 1. kola. Rusko - Španělsko neberu přímo jako šlágr, ale samozřejmě mě hodně zajímají výkony Mashy. :) USA - Bělorusko bezesporu šlágrem je. Předpokládám, že zápas Viky proti Sereně bude dokonce největším šlágrem tohoto víkendu. :) Ale nevím, jestli to vzhledem k časovému posunu uvidím...
Reagovat
VlS
Řekl bych, že zápas Vika-Serena bude šlágr, nevím jestli bude všeobecně šlágr USA - BLR. Vika svoje dva body může udělat (ale taky nemusí, Serena bude jak hladová tygřice) a dál to vidím hodně otevřený. Pokud Vika Serenu neporazí, tak nejspíš nemají Bělorusky šanci.
Reagovat
darek.vrana
Azarenka Serenu vypraska jak nic. Jsem zvedavy na kursy, ale podle me je to dost tutovka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist