Druhé 'zemětřesení' v New Havenu: Cetkovská opět zdolala Radwaňskou!

24. 8. 2011, 06:37
Aktuality 9
WTA NEW HAVEN - Turnaj v New Havenu včera vystrašilo zemětřesení, o rozruch na kurtu se postarala Petra Cetkovská. Česká tenistka si i ve druhém vzájemném zápase vyšlápla na Agnieszku Radwšaňskou, kterou porazila ve třech setech a postoupila do čtvrtfinále. V něm je i šampionka posledních tří ročníku Wozniacká, jež ukončila třízápasové čekání na titul.
Petra Cetkovská

Petra Cetkovská v New Havenu prolétla tříkolovou kvalifikací se ztrátou pouhých šesti gamů a v hlavní soutěži pak smetla Japonku Moritaovou. Ve druhém kole na českou tenistku čekala světová dvanáctka Agnieszka Radwaňská, která prahla po odvetě za vyřazení z Wimbledonu.

Šestadvacetiletá Češka ale hraje v životní formě a vyhrát dokázala i druhý vzájemný zápas. V první sadě ani jednou neztratila podání a získala ji poměrem 6-4. Ve druhé vedla už 3-1, spáchala však 7 dvojchyb (za celý zápas 11) a po boji padla 5-7. Rozhodoval tak třetí set, v němž Cetkovská páté nasazené Polce sebrala třikrát servis a po 2 hodinách a 24 minutách postoupila do čtvrtfinále. 

V něm se může utkat s krajankou Klárou Zakopalovou, tu však ještě čeká těžký duel s turnajovou trojkou Marion Bartoliovou.

Rodačka z Prostějova Cetkovská od března zažívá skvělé období. Na okruhu ITF byla čtyřikrát ve finále, z toho jednou dokázala triumfovat. Ve Wimbledonu pak překvapila postupy přes Ivanovičovou i Radwaňskou do osmifinále, na antuce v Palermu pak prohrála až ve svém premiérovém semifinále se Španělkou Medinaovou. Před týdnem v Cincinnati prošla kvalifikací, aby ve druhém kole ztratila dobře rozehraný zápas s Kuzněcovovou.

Aktuální 40. místo v žebříčku je jejím maximem, po New Havenu si navíc o pár příček polepší a až do konce roku obhajuje pouze 241 bodů (ze současných 1432).

Ani jednadvacetiletá Radwaňské nebyla před US Open ve špatné formě. Po profesním rozchodu s otcem-trenérem získala po třech letech titul z Carlsbadu, v Cincinnati pak prohrála až v semifinále se Stosurovou a v New Havenu zahájila deklasováním Makarovové.

První zemětřesení bylo opravdové
V odpoledních hodinách se v New Havenu otřásla zem a začal se chvět celý stadion. Ve chvíli, kdy na kurtu bojovaly Jelena Jankovičová s Jelenou Vesninovu, totiž východní pobřeží Spojených států zasáhlo zemětřesení o síle 5,8 Richterovy škály a zápas musel být přerušen

Stadion byl - stejně jako například Bílý dům, Pentagon či Kapitol - evakuován ve chvíli, kdy Vesninová vedla v úvodní sadě 2-0, při podání však udělala chybu nohou a nabídla Srbce dva brejkboly. 

Po dvou hodinách se tenistky na kurt vrátily a Jankovičová vyrovnala. První sada ale nakonec stejně skončila u Vesninové, které se však nepovedlo druhé dějství, v němž nezaznamenala žádný brejk. O vítězce se rozhodlo až v závěru zápasu, kdy pětadvacetiletá Ruska za stavu 5-4 vzala Srbce popáté v utkání servis a zvítězila 6-4 2-6 6-4.

"Tento den si budu pamatovat po zbytek mého života. Není nic, co by se o tom dalo říct. Je to jako byste vyhráli zápas po zemětřesení, a je to skvělý pocit," komentovala neobvyklou zkušenost Vesninová, jež proti bývalé světové jedničce ukončila šňůru čtyř porážek v řadě. 

Nečekané přerušení se více podepsalo na Jankovičová, která v neděli prohrála ve finále turnaje v Cincinnati a dvouhodinové čekání v trávě před stadionem - mezitím co hasiči a technici kontrolovali statiku - ji ještě více unavilo. "Nebylo to jako sedět doma na gauči. To sedíte uprostřed ničeho, koušou vás komáři a lezou po vás pavouci," řekla Jankovičová.

Wozniackou čeká odveta poti McHaleové
První výhru v přípravě na US Open, na kterém bude jako nasazená jednička útočit na premiérový grandslamový titul, si připsala Caroline Wozniacká. Trojnásobná obhájkyně titulu na úvod smetla 6-3 6-0 Slovinku Poloňu Hercogovou

Jednadvacetiletá Dánka od Wimbledonu vyhrála teprve druhé utkání z pěti, na rychlém povrchu v zámoří vypadla v prvním zápase jak v Torontu, tak v Cincinnati. 

"Jsem tenistka, která ráda hraje hodně zápasů a hraje lépe, když má za sebou několik duel. Je příjemné, že jsem se sem mohla vrátit a vyhrát svůj první zápas," řekla Wzniacká, jež má nyní v New Havenu bilanci už 15-0.

Před týdnem v Ohiu nestačila na Christinu McHaleovou a právě s devatenáctiletou Američankou se v New Havenu utká znovu. McHaleová si totiž v 1. kole poradila s Kuzněcovovou a ve druhém nezaváhala proti přemožitelce Benešová Španělce Carle Suárazeové.

"Po celý zápas jsem hrála celkem solidně. Carla má opravdu výborný bekhend (pozn. Suárazeová hraje bekhend jednoruč), tak jsem se jí snažila rozpohybovat, aby nemohla hrát z jednoho místa. Fungovalo to skvěle," pochvalovala si zvolenou taktiku McHaleová.

Před zápasem s Wozniackou řekla: "Právě jsem to zjistila, takže jsem o tom neměla čas přemýšlet. Ale jsem nadšená, že si proti ní zahraju znovu. Před týdnem jsem se dobře pohybovala a dobře podávala. Chci hrát zase svoji hru a nechci se starat o to, co by ona mohla změnit."

- WTA PREMIER NEW HAVEN -
(USA / Connecticut, tv. povrch, 618.000 dolarů)
úterní výsledky (23. 08. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Vesninová (Rus.) - Jankovičová (7-Srb.) 6-4 2-6 6-4

Dvouhra - 2. kolo:

Cetkovská (ČR) - A. Radwaňská (5-Pol.) 6-4 5-7 6-3
Wozniacká (1-Dán.) - Hercogová (Slovin.) 6-3 6-0
Schiavoneová (3-It.) - Niculescuová (Rum.) 6-2 6-1
McHaleová (USA) - Suárezová (Šp.) 6-2 6-2    

Čtyřhra - 1. kolo:
Grandinová/Uhlířová (JAR/ČR) - Barroisová/Zakopalová (Něm./ČR) 6-7(2) 6-2 12-10 .

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Při současné formě Petry horká adeptka na 2. singlistku ve finále Fed Cupu. Při formě Lucky Šafářové s ohledem na její častá zranění a když vidím za poslední 3 měsíce výsledky tria Hradcká/Benešová/Strýcová bych nejradši viděl finálovou sestavu Kvitová, Šafářová, Cetkovská, Peschke. 3 výborné singlistky pro případ že se jedna zraní a všechny zároveň dobré ranařky ke Květě do debla.
Reagovat
VlS
Nominace singlistek by asi takto vypadat měla, na debla je otázkou, zda by nebyla lepší Barbora (i když její slovní výlevy nesnáším) než Květa.
Reagovat
smazaný uživatel
V posledním Fed Cup deblu s Benešovou se mi líbila, nejlepší hráčka na kurtu, ale poslední 2 měsíce fakt špatný. Zato Květa zkušeností na rozdávání a po Wimbledonu obrovské sebevědomí. Jen vedle sebe potřebuje ranařku.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, Petra hraje dobře a určitě zamotala Pálovi hlavu.
Reagovat
smazaný uživatel
má formu jako hrom
Reagovat
kohlik
souhlas, pokud jí tahle forma vydrží do konce roku mohla by to dotáhnout třeba i na tu top 20
Reagovat
Karlicka
Matěji, proč už nepíšeš blog ???
Reagovat
smazaný uživatel
Další skvělý úspěch pro Petru.
Reagovat
Vojtaakk
Teda ta Petra je fakt kočka!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist