Drama v rodině Tsitsipasových. Stefanos je bez trenéra, po ostré kritice chce mít tátu už jen v roli táty

9. 8., 17:36
Aktuality 76
Stefanos Tsitsipas ukončil spolupráci s trenérem, kterým byl takřka celou dosavadní kariéru jeho otec Apostolos. Řecký tenista se tak rozhodl krátce po vyřazení z turnaje Masters 1000 v Montrealu, po kterém svého tátu ostře kritizoval.
Profily hráčů
Stefanos Tsitsipas s tátou Apostolosem (© Profimedia)

Stefanos Tsitsipas v dubnu během dvou týdnů vyhrál Masters 1000 v Monte Carlu a dostal se do finále pětistovky v Barceloně. Další turnaje v roce 2024 ale skončili zklamáním, na třech akcích Masters dokonce neuhrál ani set.

Poslední překvapivý nezdar utrpěl tento týden v Montrealu. Pětadvacetiletý Řek nestačil na Japonce Keie Nišikoriho, který po třech letech porazil člena TOP 20, a přípravu na US Open zahájil porážkou.

Přesto se jedenáctý hráč světa dostal na přední stránky světových médií. Tsitsipas totiž v průběhu utkání ostře diskutoval se svým otcem a zároveň trenérem Apostolosem a po vyřazení dal naplno průchod své frustraci.

"Potřebuju a zasloužím si trenéra, který mi naslouchá a slyší mou zpětnou vazbu jako od hráče. Můj táta není při řešení těchto situací příliš chytrý. Není to poprvé, co to udělal. Jsem z něj opravdu zklamaný. Teď vážně nevím, jestli dojde k nějaké změně, ale jsem opravdu zklamaný," nebral si servítky řecký tenista.

"Nejdůležitější věcí pro hráče je mít přímou a dobrou zpětnou vazbu od trenéra. Trenér není ten, kdo drží raketu. Hráč je tím, kdo se snaží splnit herní plán. Jestli chceme tenis posunout, je to o vzájemné spolupráci. Je to něco, kde nechci uvíznout," naznačil možné změny.

Nebyly to zdaleka první veřejné neshody táty Apostolose se synem Stefanosem. Před čtyřmi lety na United Cupu to dokonce skončilo fyzickým kontaktem, když Stefanos trefil svého trenéra raketou do paže. Byť zřejmě nechtěně.

Na další podobné kontroverze by už ale dojít nemělo. Tsitsipas v pátek oznámil, že spolupráci s tátou jako trenérem po vzájemné dohodě ukončil.

"S těžkým srdcem vás informuji, že moje spolupráce s otcem jako trenérem skončila. Preferuju svého tátu v roli táty. Pouze jako táty. Uvědomil jsem si, že jsem udělal chybu, když jsem s tátou mluvil tak, jak jsem to udělal," sype si Tsitsipas popel na hlavu.

"Tenis není jen o zápasu, úderech nebo sekundách. Je to dlouhá cesta plná emocí, tlaku a očekávání. Kvůli frustraci došlo k mnoha chybám ze strany mého táty v roli trenéra. Jako introvert mám sklon držet své emoce do poslední možné chvíle. Považuji se za trpělivého člověka, takže mě moje reakce šokovala. Moje chování na kurtu bylo nepřijatelné a jsem ze sebe zklamaný, že jsem ukázal svou temnou stránku. Když cítím neúctu, ztrácím kontrolu nad tím, co vychází z mých úst," vysvětluje Stefanos Tsitsipas.

Pod vedením svého táty Apostolose se dostal dvakrát do finále grandslamu (French Open 2021 a Australian Open 2023), vyhrál Turnaj mistrů (2019) a stal se světovou trojkou.

"Táta mě několik let trénoval, posunul mě správným směrem a poskytnul mi znalosti. Na kurtu i mimo něj. Děkuji mu za to. Děkuji mu za to, že se pro mě obětoval a snášel utrpení, aby bylo naše úsilí úspěšné. Od této chvíle ale zůstane už jen v roli táty. I nadále se mnou cestovat a bude mě podporovat mimo kurty, jak jsem vždycky chtěl," uvedl k budoucnosti.

Stefanos Tsitsipas na začátku své kariéry sbíral zkušenosti v akademii Patricka Mouratogloua, kromě otce ale příliš jiných trenérů neměl. V roce 2022 se na jeho přípravě podílel Thomas Enqvist. loni spolupracoval s Markem Philippoussisem.

"Tátovi jsem v roli trenéra důvěřoval několik let a naše partnerství považuji za úspěšné. Nejsem si teď jistý, kdo zaujme jeho místo. Ale vím, že je čas uzavřít tuto kapitolu a pokusit se napsat novou. Oba jsme s tím souhlasili a doufáme, že se nejprve zaměříme na naši lidskou stranu," dodal.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

76
Přidat komentář
QacO
Ako ho voláme u nás Cici. Fas. Koko. Ta. Kus ten už svoj tieň neprekročí...
Reagovat
fialka
Zdá sa, že sa v Montreali nedarí aj iným favoritom. Medvedev i FAA sú vonku.
Reagovat
Krisboy
FAA není favoritem nikdy a nikde.
Reagovat
Nola
proti Talianovi rozhodne favoritom bol, ale musel byt uz totalne unaveny, nechapem, preco turnaj nevynechal, zrejme iba kvoli tomu, ze sa hra doma
Reagovat
Krisboy
Myslel jsem favoritem celého turnaje.
Reagovat
fialka
V dueloch, v ktorých hrali, boli favoritmi. Favoritom na celkové víťazstvo je Sinner .
Reagovat
Pe3k
A co v Bazileji?
Reagovat
Patik
Montreal Toronto boli premna vždy také nejaké divné turnaje..taký tenisový útlm po Wimbledone a teraz po OH obzvlášť.. prva tisícka od jari na harde..polovica hráčov už takmer unavená zo všetkého..US Open relatívne ešte ďaleko.....
Reagovat
alcaraz.dva
Tsitsipas starší už nemá co nabídnout své rodině.. V minulosti trénoval maminku svých potomku...Teď tenis hrají jeho 4 děti
Reagovat
Mony
Neznám případ, kdy rozchod s otcem neznamenalo pád..vybavuji si ale jen ženy.. Kenin,Garcia,Anisimová,Bartoli,
Wozniacki,
Kdo jiný, než otec by měl vědět, co jeho potomek potřebuje
Reagovat
TheRoyalBlue
No neviem, čo tak napríklad.. ten potomok samotný? revolučná myšlienka, že?
Reagovat
Mony
Co například!?
Jestli je třeba vhodný na defenzivní tenis nebo ofenzivní, jestli pilovat víc údery od BL nebo voleje a přechody na síť, jestli potřebuje zvyšovat sebevědomí, fyzičku nebo techniku, .. vidí víc slabiny nebo prednosti...toho je hodně, ale určitě ne každému sednou šablony určitých trenérů. .
V určitém věku ale vzory většinou přicházejí, to je normální
Reagovat
Mony
Vzdory
Reagovat
TheRoyalBlue
Odporúčam prečítať ešte raz a s porozumením. Môj príspevok je reakcia na tvoju poslednú vetu.
Reagovat
Nola
a co ked ten Stefanos na viac nema? potom bude kto na vine?
Reagovat
TheRoyalBlue
Určite na viac má lebo si pamätám časy keď hral oveľa lepšie ako teraz :)
Reagovat
Nola
ano hral, lebo ho nemali hraci precitaneho, porazil na zaciatku kariery Novaka, potom porazil Fedexa a Rafu na AO, lenze konkurencia nespi a hladaju chybicky na jeho hre, okienko, kde ma slabiny, trebars ten Nishi na svojom tope bol skvelym hracom, prehanal celu B4, len ten servis mal jalovy, to Stefan ho ma skvely, ale neudrzi lopticku v hre velmi dlho, proste zlyha, ked mu hrac vrati uder spat, to je jeho velka slabina a myslim, ze keby stretol B4 v ich naj, tak si ani nebrnkne
Reagovat
TheRoyalBlue
Ak by to tak aj bolo, že išiel dole lebo konkurencia nespí, prečo teda zaspal on? :) Žeby lebo Apostolos? Ale naozaj to nie je iba o stagnácii, je úplne jasné, že ten BH nebol kedysi takou slabinou ako teraz. Očividne to jeho tatko fixnúť nevie a či to vie niekto iný nezistí kým ho nevymeni.
Reagovat
Nola
OK, ved uvidime, mozno sa niekam posunie, ale je to na nom hlavne, v dobe ked porazal top favoritov bol necitatelny, musi zmenit pristup k hre a musi sa naucit, ze niektori hraci dokazu vratit o uder viac ako on, keby hral s Andym a Rafom v ich top forme tak dostane dva krat 6:0 s jeho pristupom, ked ma pocit, ze zahral winner
Reagovat
TheRoyalBlue
Ale veď Tsitsipas netrpí tým, že by mal ľahko čítaťeľnú hru. Práveže hrá pekný variabilný tenis. Jeho problém je to, že má očividnú slabinu a to je jeho BH. Už každý na okruhu vie, že apriori mu treba hrať do BH a na FH iba vtedy keď to má na dlhú ruku. Áno, vo všeobecnosti je ťažké hrať jednoručný BH pod tlakom, lenže ten jeho je suverénne najslabší. Navyše nevie hrať ani slajz, sú to také nepodarky čo letia vysoko na sito, nemajú žiadnu silu a ani bočnú rotáciu. Čím rýchlejší povrch tým viac to vidno, že jednoducho tam má technické nedostatky. Jeho FH je pritom špičkový, ale je to nanič keď ho lepší súperi k nemu nepúšťajú (resp len vtedy keď im uvoľní pravú časť kurtu). Mať takto výrazne slabšiu jednu stranu v modernom tenise je nezlučiteľné s tým byť tenisovou špičkou.
Reagovat
Nola
no vidis, ma tragicky BH, ale spomen si na finale na AO, ked naopak zlyhal z FH, BH mu fungoval znamenite, nekazil z neho absolutne a kazil naopak z FH, a co si budeme nahovarat, taky Medvedev si ho poda kdekolvek, na akomkolvek povrchu, lebo dokaze vratit o uder viac ako on, uz aj na antuke ho porazil a to nie je ziadny antukar, tento rok porazil Jannika na antuke, tak to nie ja az tak zle s nim, len si musi verit mozno, ale ked ho uz aj Nishi dokaze porazit - to bol hrac T10 za naj ery v tenise, tak asi zmena trenera musela prist
Reagovat
TheRoyalBlue
To finále si už veľmi nepamätám, ale poviem takto - aj ja mám jednoručný BH a FH je moja silnejšia strana, podobne ako to má Stef. Viem vracať z BH relatívne bez UE, ale málokedy si trufnem na ofenzívny úder od baseline. Rád si obehnem BH ak mám na to čas, ale nikdy inside-in alebo inside-out FH nie je tak komfortný úder ako klasický FH z pravej strany. Navyše si tým uvoľním celú stranu dvorca. Ak to tam dostanem, hrám running FH, čo tiež nie je komfortný úder. A celkove si uvedomujem, že keď to dostanem na FH, tak vtedy musím zatlačiť, lebo potom na BH strane si na to tak netrúfam. V konečnom dôsledku robím z FH nevyhnutné chyby a z BH hrám stabilne. Opticky a štatisticky to vyzerá, že mám lepší BH ako FH, lenže opak je pravdou. A toto sa niekedy deje Stefovi. Ten jeho FH vyzerá slabší ako reálne je, pretože ho často hrá v menej komfortných pozíciách ako BH a lebo si uvedomuje, že musí z FH viac riskovať lebo z BH si na to netrúfa.

A s touto jeho slabinou Apostolos nedokázal nič spraviť. Pozrime sa ako Musettiho BH napreduje, ako dobre si Dimitrov vypracoval svoj slajz, aké monštrá sa zo Stana a Dominica stali na BH. A Stef len úpadok.
Reagovat
Mony
U něj to bude jednoznačně o kondici, aby s jeho vysokou postavou udržel ten skvělý pohyb(podobně jako Sinner)..Ta úderová jistota bude u jiného trenéra také...Jestli ho nový trenér začne učit zkracovat hru, tak to nevidím.
Reagovat
TheRoyalBlue
Pfu ty si jeho otec, že mu tak dobre rozumieš a vieš čo potrebuje? Si to ty, Apostolos? :)
Reagovat
Ela-fon-isi
A co Belinda B.?
Reagovat
Mony
Už ani nevím, jak to s ní bylo..ale jo , ona byla velký talent, ne vydřená jako třeba Kenin
Reagovat
diskuse
Tak v tom případě jsou tvé znalosti omezené.... Dokic, Murray ... Nic?
Reagovat
Mony
A kam to Dokic dotáhla po rozchodu s otcem?..tohle byl jen extrémní případ.
Reagovat
diskuse
Dotáhla to do pozdějších kol na AO.
Nebýt otce, tak by měla mnohem lepší a šťastnější kariéru.... Pravděpodobně by měla ještě větší úspěchy, kdyby se ho zbavila dřív.

To samé Marry Pierce. I Capriatin fotr byl psychopat.

Kdyby nebylo Richarda Williamse, tak mohli být 4 Williamsky na ATP okruhu. Naštěstí dál Venus a Serenu do profi rukou.

Starej Phillipussysis byl taktéž magor.

A co je hlavní, tady se nemluví o té hromadě traumatizovaných dětí, které to nikam nedotáhli, protože si na nich rodiče honili triko.

Jsem si celkem jistý, že až se Rune zbaví matky v lóži, tak vystřelí nahoru a budeme mít konečně novou big3.

Nadal je případ sám o sobě. Úspěchy měl, ale vše bylo vykoupeno tím, že má OCD a je značně roztěkaná osobnost. Strýc ho šikanoval. Nicméně, ten měl aspoň ty úspěchy.
Reagovat
Amputace
Nadal OCD nemá, též jsem si to dlouho myslel, ale není to tak. On sám sebe v soukromí popisuje jako velmi neorganizovanou osobu, což definici OCD prakticky přímo odporuje.

Co se týče jeho rituálů na kurtu, nejsou projevem OCD, ale spíše pověrčivosti a smyslu pro rutinu.
Reagovat
Patik
Aj ja som mal OCD a vôbec nejde o to či si organizovaný alebo nie..tej poruche to je jedno porucha si zariadi aby si bol organizovaný vo svojích rituáloch a v ostatných veciach ťa necha takého aký si..podľa svojích skúsenosti môžem povedať že on ma naozaj ťažkú poruchu a to ešte nevieme ake kompulzivne myšlienky sa mu tvoria v hlave..v tomto mi je ho naozaj ľúto lebo viem čo to je za svinstvo..chorý chorého pozna.
Reagovat
Amputace
Dobrá, napíšu to jinak: diagnózu nemá.

Ale ty nemáš žádné zkušenosti s ním, znáš ho pouze z kurtu. Já si o Djokovičovi též nemyslím, že je psychopat, byť se tak na kurtu chová.
Reagovat
Patik
Nemusím ho poznať ani osobne.. vidím pár vecí čo robí a viem prečo ich robí lebo viem že som ich sám robil tiez..teraz nemyslim však sparanie v prdeli samozrejme..a nič natom nieje tak ma OCD a co..veľa ľudí to malo..veľa ľudí to má určite aj tu možno niektorí nieje to hanba samozrejme..u neho je to viac pochopiteľné keďže je podtlakom celý život ako športovec to telo a psychika niekde sa to ventilovať musí Holt jeho to chytilo hentak.. Djokovič sa ventiluje sám rozbíja rakety vyhukuje a o tom to je..neabsorbovat ale vypustiť..to je základ psychického zdravia.
Reagovat
Amputace
Co máš tedy na mysli, pokud ne rituály? Uveď ty příklady.

Já nemluvím o rozbíjení rakety. Já mluvím o křičení po podavačích a všech kolem sebe, naštvané odpalování míčků do publika a podobně. Na takovém chování není nic zdravého.
Reagovat
Patik
Rituály..povahu..uzavretie seba samého..ale hlavne tie rituály a precíznosť v robení ich..všetci máme rituály ale nie do takej miery kedy ťa nútia obmedziť iných na returne či porušovať pravidlá na servise..aj keď podľa mňa to najviac určite obmedzuje jeho..ale nemôže si pomoct..ja sa ale nebudem hádať podľa mňa je to viac ako isté..a mnohí to vedia tiež len sa to kryje za športového ducha a poverčivost nebudú sa mu predsa zato posklebovat..a v podstate to je jedno aj keby mal autizmus tak čo..nič..je to smutné tak či onak.. druhí hráči mu to netolerujú preto že je poverčivý ale pretože vedia o čo ide..
Reagovat
Amputace
Ne, v pořádku, je to možné, já si to dlouho myslel též. Ale až poměrně nedávno jsem se dočetl, že to vlastně nikdy nebylo potvrzené.

Pak mi ale přijde zvláštní, že když byl například ve finále AO14 zraněný, rituály dělat přestal, protože potřeboval šetřit síly a odpodávat vždy co nejrychleji. Kdyby si nemohl pomoct, tak s tím přece takto z minuty na minuty nepřestane, nebo ano?
Reagovat
Patik
Áno aj na exhibícii niektoré rituály občas vynecháva ťažko povedať ako to má zariadené v hlave..čo s čím má ako pospájané..toto neviem povedať..ja som napríklad robil určite rituály doma a keď som šiel cez víkend k priateľke tak tam som to nerobil alebo ak som dostal nutkanie tak som robil iné rituály..
Reagovat
Patik
A možno by som aj trošku zaapeloval na ľudí s podobným či rovnakým problémom nech sa neboja podeliť sa s ostatnými o svoje problémy alebo zdieľať skúsenosti s inými..keď aj na anonymnom portáli kde je to každému fuk..nech sa zato nehanbia a nech s tým nebojujú sami.
Reagovat
diskuse
Má OCD, jeho rituály jsou toho důkazem. Není nic a nikdo, kdo by to mohl vyvrátit do okamžiku, kdy by jeho terapeut veřejně řekl, že Nadal OCD nemá. Nemá smysl se schovávat za pověrčivost. Pochybuju, že za pověrčivostí stojí i to, že spal neustále s rozsvíceným světlem.

Toni Nadal je sociopat, který by neměl trénovat děti.
Reagovat
Amputace
Právě, že nejsou. Musel bys mu vidět do soukromí a vědět, jak se chová tam. Jestli vleze na kurt, tam udělá rituály, ale doma je pak úplně v pohodě, tak asi těžko bude mít OCD. On sám, když se ho na to ptali, říkal, že v běžném životě rituály nemá. Naopak jako sportovec jim podlehl, protože věří, že mu to pomáhá zlepšit koncentraci.

A ty víš, že chodí k terapeutovi?
Reagovat
Patik
Ono veľa ľudí podľa mna čo sa psychického zdravia týka kopec veci poprie lebo je to pre nich citlivá téma..samozrejme že ti nepovie že viete čo doma blbnem rovnako čo by si už o ňom myslela verejnosť..keď pozri čo je okolo toho čo robí na kurte..a mne sa vidí že jeho rodina ocd potvrdila.
Reagovat
Amputace
Kdy ho potvrdila? Uveď zdroj, prosím (to není útok, vážně mě to zajímá, protože já se nic takového nikdy nikde nedočetl).

Jinak pokud jsi měl OCD, řekni - ono může člověku vzniknout, nebo se začít projevovat v jakémkoli věku? Stejně dobře třeba ve třiceti jako už v dětství?
Reagovat
Patik
Niekto to tu písal v nejakom rozhovore nemám to nijak podložené..alebo sa mi vidí že nejaké články sú na nete už neviem..

Áno..myslím si že hocikedy..ale najviac sa to prejaví asi u detí a potom sa to zvykne ťahať celý život..záleží kto je ako odolný s čím sa potýka..teraz veľa ľudí čo poznám aj po kovide podľahli depresiám ocd a podobným problémom.
Reagovat
diskuse
Domnívám se/doufám, že chodí. Tak vzhledem k tomu, jak ho zneužíval strýc... Ani Rafaela nenechal napít a další "parádičky", tak už v zájmu zdravé výchovy jeho dítěte doufám, že Nadal podstoupil terapii. Jinak se docela obávám o jeho rodinu a děti. Nepřijde mi normální, čím byl opředen jeho vztah se strýčkem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A dalo by se jmenovat mnoho otců, co svoje děti ve sportu dusili a využívali.
Konkrétně Cypův vztah s rodiči, coby trenéry, není minimálně po psychologické stránce ok. Dle mého se už měli rozejít dávno a možná by už měl na kontě víc úspěchů.
Reagovat
Mony
uvidíme, já tomu moc nevěřím
Reagovat
Blondie
Petra Kvitova.
Jeji tatinek radeji zustal tata
Reagovat
Maisterstich
Kdyby Murrayho dodnes trénovala máma, tak má 20 grandslamů.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
diskuse
Tohle jsem zde tvrdil už před lety. Spolupráce otec-syn se už vyčerpala. Většinou tyto rodinné firmy dopadnou tragicky. Viz Tomic family, Dokic family atd.

Zmínil bych rovněž Andy Murrayho. Ten dlouhé roky zápasil s tím, aby vyhrál GS. Andy Roddick kdysi zmínil, že by se Můra měla zbavit matky a osamostatnit se. K čemu došlo? Matka Jodi se přestala vyskytovat v boxu, Murray najal Lendla a Murray se dostal na vrchol.

Williams v podstatě rozjel kariéru Williamskám, ale taky by to nikam nevedlo, kdyby je trénoval sám od začátku do konce.

Tsitsipas je v útlumu po dobrých sezónách a je třeba vyčistit vzduch a zbavit se toxicity. Tsitsipussy gate je konečně u konce.

A DEJTE NA MÁ SLOVA..... Rune by se měl zbavit té hydry Anike. Je to mazánek, musí se osamostatnit a dostat se hlavně mentálně na nový level, protože hru na to má. Tím, že se zbavil Mouratgla nevyřeší vše.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Výjimečně dokážeš napsat i něco, co má hlavu i patu a bez urážek. Kdyby ses toho tak držel, hihi
Reagovat
Blondie
Reagovat
Patik
Otec bude vždy najlepší tréner.. pretože pozná svojho žiaka lepšie než cudzí chlap pozná ho od narodenia pozná každú jeho končatinu každý jeho pohyb každu chybičku na jeho tele jeho povahu jeho nálady spôsoby akými uvažuje ako premýšľa keď ma strach vie presne s akým materiálom pracuje...otec bude vždy lepší tréner pretože nielenže chce úspech pre svojho žiaka ale chce úspech hlavne pre svojho syna.. vie mu najlepšie skombinovať súkromie s povolaním alebo koníčkom..je jedno či ho bude trénovať lendl edberg či Big3 naraz..ak otcovi skutočne záleží na uspechu svojho syna nájde spôsob ako ich všetkých prechcať.. otázkou je len ako veľmi to otec chce..či tak ako apostolos alebo trebárs ako strýko Toni čo spravil zo synovca psychiatrického pacienta.
Reagovat
TheRoyalBlue
Pekná hlúposť. Každý, kto niekedy trénoval decká vie, ako niektorí rodičia dokážu byť nadmerne zaangažovaní v (ne)úspechoch svojich detí. Kritizujú trénerov, podkopávajú ich autoritu, schovávajú sa na turnajoch v kríkoch aby svojim ratolestiam dávali rady počas zápasov, nerešpektujú autonómiu a potreby svojich detí, spravia z nich mentálnych mrzákov, ktorí nevedia čo sami chcú od života. Je to riadne psycho a bizar na tých turnajoch pre decká niekedy, alebo aj na tréningoch.

Mnohé nasvedčuje tomy, že Apostolos je práve ukážkou takého toxického rodiča. Milujúci rodič rešpektuje, že jeho dieťa smeruje k tomu, že sa stáva samostatnou bytosťou.

Otec samozrejme môže niekedy byť dobrý tréner, ale myslím si, že vo väčšine prípadov si otec dobre uvedomuje, že pri duálnej roli jedna ovplyvňuje druhú a ak chce pre svojho syna to najlepšie, tak mu ako tréner lepšie poslúži niekto iný.
Reagovat
Patik
Je to individuálne všetko samozrejme záleží aj od dieťaťa aký veľký je talent proste viacero faktorov v tom hrá rolu aký je otec aký je syn aký je tréner atď...z mojich skúseností mňa trénoval otec a trénoval ma aj tréner traja tréneri dokonca ale neurobil som s trénermi taky progres pretože tréneri mali na starosti ďalších 10 ľudí..môj otec vyhľadával iné školy "doučovania" u iných trénerov vyhľadával rôzne sústredenia a čerpal informácie z rôznych zdrojov na súťažiach komunikoval s inými školami vzdelaval sa a všetko čo načerpal do mňa vkladal..ešte v tých časoch si pamätám že sledoval na videu rôzne techniky a postupy ktoré si písal na papier a následne sme to skúšali a filtrovali informácie prispôsobovali sa čo by som v podstate s trénermi nikdy nezažil
.. trénovali sme koľkokrát ešte rečami pri obede..pri bežných denných rutinach atď..keď som sa flakal vedel prečo sa mi nechce..keď som nechcel cvičiť vedel prečo som nahnevaný čiže mohol byť hneď psychológom..ale ako hovorím všetko je to podľa mňa individuálne ale pozri aj tsitsipas ako to dotiahol ďaleko s otcom..alebo Zverev..alebo Williamsove.
Reagovat
TheRoyalBlue
To, o čom ty hovoríš, je niečo dosť odlišné od vrcholového tenisu. Áno, tvoj tréner mal ďalších X detí, ale tréner týchto ATP hráčov má len toho jedného. Tsitsipas to síce dotiahol ďaleko s otcom, ale podľa mňa by to dotiahol ďalej s iným trénerom. Jeho talent prevyšuje jeho reálne úspechy. Jeho hra ani nieže stagnuje, ale priam upadá, tak ako aj jeho rebríčkové postavenie, Stef potrebuje nové impulzy. Minimálne jeho backhand a jeho hlavu treba fixnúť. Podobne aj Williamsky potrebovali v určitej fáze kariéry sa vymaniť spod nadvlády ich otca. Ruud podľa mňa taktiež bude čoskoro potrebovať vymeniť otca ak bude chcieť napredovať.
Reagovat
Patik
Rodič ich podľa mňa dotiahol na vrcholovú úroveň..a superkouc by už mal doladiť detaily taktické veci predať nejaké skúsenosti..alebo podeliť sa o nejakú techniku úderu ktorú vypiloval roky atď.
Reagovat
sojka1
s timto souhlasim, Patik mi prijde velmi pateticky a divim se tady trochu Monymu, mluvime preci o sportovni priprave a ta musi byt naprosto cilena a racionalni, to vselijake rodinne a citove predivo je pro hrace dobrym zakladem, ale jeho maximalni sportovni rust casem oslabuje. Ale uz tady bylo receno, ze je to hodne individualni, zalezi na schopnostech a inteligenci trenera-rodice i jeho ditete-hrace.... a je i rozdil, jestli jde o zensky nebo muzsky tenis, holky jsou tvarnejsi, citove zavislejsi.... ale moje vlastni zkusenost ukazuje, ze tata je jedinecny starter v zacatcich... a to na vsech urovnich, osobne mluvim sice o historii, ale o spickove prazske tenisove skole, spickovych klubech, lize a repre.... tata zustava dobrym az nenahraditelnym mentorem, ale chce to opravdu uvedomely rozchod a pomoc zvenci.... protoze tu hrac vic respektuje! Cim je premyslivejsi, cim vetsi je individualitou, talentem, tim je problematictejsi a jeho usmerneni je naprostou nutnosti..... pro "klid na praci", protoze ty nejserednejsi a nejnusnejsi vystupy si dovoli jen ke svym nejblizsim.... bohuzel.....
Reagovat
Patik
Och ty veľmi nepateticka
Reagovat
sojka1
ZNAP.... :-)))
Reagovat
Mony
Ty máš větší zkušenosti, já tenis závodně nehrál, jen se trochu do těch holek dokáži vžít a osudy tech par, co jsem jmenoval, asi nebudou náhoda.
Stefanose moc charakterově nemusím, ale myslím, že k sobě potřebuje víc, než jen trenéra, i když Paula tomu také pomohla. Třeba se to povede, ale asi bych si na to nevsadil. Zverev je cílevědomý profík a s nikým jiným dlouho nevydržel..proto těžko věřit u Stefanose..Svěží vítr je ale také novým motorem
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Mony
Reagovat
Nola
jej, nikdy si sa nepriznal, ze si hral tenis a to ta tu niektori fanatici ponizovali......
Reagovat
Patik
Tenis som nehral..ten len tak rekreačne až amatérsky..primárne som robil iný šport.
Reagovat
Mony
Nejlepší koment, co jsem od tebe četl
Reagovat
Blondie
To je strasny nesmysl.
Reagovat
Nola
omg, verejne riesit vztah otca a syna, ako trenera, to chce velku davku egoizmu, narcizmu a hluposti od d Artagnana. Rodina je posvatna a tieto veci sa maju riesit za zatvorenymi dverami.... hadzat vinu za prehru s Nishim za zenitom na trenera/otca je velke chrapunstvo z mojho pohladu, som myslela, ze ten vybuch s raketou v minulosti, ked skoro zranil tata este nie je az tak za hranou, mozno ho nevidel, ale on je totalny hlupak...

inak kde je paddy? posielal ho do dochodku..... ten by si na nom zgustol.....
Reagovat
diskuse
paddy stále nerozdýchal zlatou pro Djokovice :) ..... všechny tak moc posílal do důchodu, až sám kompletně vyhořel.
Reagovat
TheRoyalBlue
Určite sa to dalo spraviť civilizovanejšie, no vzhľadom na to aký toxický bol tento vzťah, bol najpravdepodobnejší scenár práve tento. Stefanos je tak trochu ako tínedžer búriaci sa proti doternému rodičovi, ktorý sa zrejme významne pričinil k tomu, že je emočne taký nevyzretý. Nevie to holt chalanisko riešiť inak, ale dobre, že to konečne prišlo.
Reagovat
Nola
aha, takze budem spinave pradlo prepierat verejne, rodicia sa od neho od mala starali, obetovali sa, a on vykrici verejne, ze nechce otca ako trenera.....

niekomu otec - trener vyhovuje, trebars Zverev je s otcom lepsim hracom, ako ked mal trenerov, ale ked vymenil otca, tak to urobil potichu, Tsitsipas je proste rozmazleny fracek, totalny narcis, namysleny, sebestredny hlupak, otec si to nezasluzil, ze to konecne prislo je v poriadku, ale ako, to je zase na zamyslenie
Reagovat
TheRoyalBlue
To, čo si to zaslúžil alebo nie nevieme posúdiť, keďže nevidíme do všetkých zákutí ich vzťahu a spolupráce. Je ľahké súdiť Stefanosa keď nevieme v plnej miere akým trénerom a otcom je Apostolos. Povedal by som, že sám má svoje muchy. Deti sú minimálne sčasti zrkadlom svojich rodičov.
Reagovat
Nola
takze je za hrdinu, ked tatka verejne ponizi, co tak ho prefackat rovno v lozi, ked mu zle poradil? zakazala by som hned, rady od trenerov, aspon by nemali na koho zvalit vinu dnesni rozmazleni tenisti
Reagovat
TheRoyalBlue
Ehm vidím, že sa to dotýka nejakého tvojho citlivého miesta, držím ti teda palce nech si to ošetríš nejako :)
Reagovat
Nola
nie, netyka, ja si pamatam generaciu tenistov, ktori boli odkazani sami na seba na kurte, teda komplet B4, ze obcas strycek Toni nieco zaobalene poradil nevadilo, ale nikdy, verejne svojho trenera neponizili
Reagovat
TheRoyalBlue
Nerozumiem tomu ako toto splietanie coachingu počas zápasu s tým, že Tsitsipas nakydal na svojho tatka, spolu vytvára nejakú koherentnu myšlienku, skôr v tom vidím veľkú dávku emócií z tvojej strany.

Veď koniec koncov dávaš argument v prospech Stefanosa. Jeho tatko sa opakovane dopúšťal illegal coachingu, kým to teda ešte bolo zakázané. Ako tréner bol vyložene toxický, bol nadmieru zaangažovaný v úspechoch svojho syna. A vymaniť sa spod vplyvu toxického rodiča je ťažký a bolestivý proces, viem o tom svoje :) v tom viem súcitiť so Stefanosom.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist