Dozrál Murray pro triumf ve Wimbledonu? Británie doufá, že ano

15. 6. 2009, 14:50
Aktuality 25
Británie je na nohou. Pozvolna spouští nové šílenství zvané Murraymanie. Ústřední postavou se stal mladý Skot Andy Murray, který má konečně zbavit britský tenis dlouhá desetiletí trvající ostudy.
Andy Murray

Hostitelé slavného Wimbledonu totiž čekají na "svého" vítěze již 73 let. Od triumfu Freda Perryho v roce 1936 na trávě v All England Clubu nikdo z domácích hráčů neuspěl. Murray ale dává fanouškům naději.

Dvaadvacetiletý tenista vyhrál v neděli turnaj v Queensu jako první Brit od roku 1936 a nyní ponese těžké břemeno očekávání. Zvládne Murray obrovský tlak, který Britové na své hrdiny kladou?

"Neplánuji podlehnout celému tomu bombastickému tlaku. Když to dovolíte, tak vás ovlivní, ale já chci jen hrát svůj tenis, vyhrávat zápasy a nestarat se o ostatní věci," řekl Murray. Dál prý bude žít normálně podle svého. "Nezačnu najednou vypínat televizi ani ztišovat rádio. Je mi jedno, co se píše, co lidé říkají, protože tohle mé zápasy nevyhrává ani neprohrává," uvedl tenista.

Před ním nezvládl roli britské naděje na wimbledonský triumf Tim Henman. Bývalý čtvrtý hráč světa došel čtyřikrát jen semifinále.

Henmanovi sebral "kopec"
Murray pociťuje velké očekávání od britských fanoušků již několik měsíců. Není pro něj nové, že se k němu lidé obracejí při venčení psa, když jde po ulici a přejí mu hodně štěstí - ale pouze ve Wimbledonu. "Lidé tady takhle tenis berou," konstatoval Murray.

Většina Britů ho dlouho nechtěla přijmout za svého. Ale poté, co Henman v roce 2007 ukončil kariéry, stal se pro ně Murray jedničkou. V areálu Wimbledonu loni přejmenovali Henmanův kopec, místo odkud fanoušci bez lístků do hlediště sledují zápasy na obří televizní obrazovce, na Murrayho horu.

Murray má velkou šanci na triumf ve Wimbledonu i z historického pohledu. Před ním se po výhře v Queensu radovaly z výhry i v All England Clubu legendy jako John McEnroe, Jimmy Connors, Boris Becker, Stefan Edberg, Michael Stich, Pete Sampras i Rafael Nadal. "Není nemožné Wimbledon vyhrát, tak jako každý turnaj," řekl Murray.

Ve 22 letech se zdá být Murray dostatečně fyzicky i psychicky vyzrálý, aby mohl letos nebo v blízké budoucnosti tento úkol splnit. Už si zahrál grandslamové finále loni na US Open, je světovou trojkou a ukázal, že umí porážet hráče světové desítky.

"Stojím ale možná proti nejlepší dvojici všech dob, proti Rogeru Federerovi a Rafovi Nadalovi a bude těžké se přes ně dostat. Musím hrát vv životní formě, abych měl šanci. Je to strašně těžké, a proto to žádný britský hráč tak dlouho nedokázal," prohlásil Murray.

"Murray je skvělý a určitě má šanci Wimbledon vyhrát, protože je schopen porazit každého, Je to jen otázka času," řekl americký tenista James Blake, který s Murrayem prohrál nedělní finále.

Důležitou součástí tenisové "výbavy" hráče pomýšlejícího na výhru ve Wimbledonu je servis. Ten měl Murray při svém debutu v profesionálním tenisu v roce 2005 právě v Queens Clubu špatný. "Dával jsem rány, ale dva tři metry do autu," vzpomínal. Nyní vyspěl, je silnější a vyrovnanější. "Už podávám víc jako chlap," řekl.

pva, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
tohohle bambulku moc nemusim tak doufam ze se nedostane dal jak do semi, Novak mi byl na n.3 o hodně sympatictejsi teda :)
Reagovat
smazaný uživatel
Chcem sa len opytat,z toho co zatial viem,tak tento rok sa bude dat sledovat Wimbledon len na Nova Sport? Lebo Eurosport to myslim v programe nema a CT4 logicky tiez nie...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je opravdu neštěstí, že ti trapáčkové z ČT to letos nedávají :-))) Na tenis celý rok úplně kašlou, ale platit tenhle zbytečný kanál i celou slavnou ČT koncesionář musí.

Sledovat to budeme stejně jako loni zadarmo přes satelitní vysílání BBC. Pokud máš parabolu na nejznámější Astru plnou německých programů (na 19E), pak bude možný příjem i BBC, protože tenhle satelit je jenom o 9 stupňů východním směrem na pozici 28E.
Na 5 kanálech BBC půjdou přenosy z 5 kurtů, každý si tedy vybere utkání, které ho zajímá. Můžeš tohle někdy mít na ČT4 nebo na Nova sport ???
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ono ta CT4 je lepsia nez nic,kedze BBC sa mi ani minuly rok nepodarilo naladit,tak uvidim jak to vyriesim,kzdp dik za info...
Reagovat
smazaný uživatel
Cože? Když vím jakým směrem parabolu nastavit, tak se to vždy naladí. V menu přijímače se vybere volba Scan Transponder, nastaví frekvence 12440, SR 27500, polarizace V. Jakmile na měřiči úrovně v menu signál naskočí, stačí už jenom dotáhnout šrouby při nevyšších hodnotách Signal Level a Signal Quality (některé přístroje mají i jiné popisky) a nakonec spustit proladění. Na Slovensku ale na zachycení programů z pozice 28E nemusí stačit běžná parabola 60 cm, pak je potřeba vzít 80 cm nebo použít kvalitnější konvertor.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) :-)) :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:-) tomu sa hovori docela presny navod:-)dikes !
Reagovat
smazaný uživatel
Drahy Brozi! Ked krituzujes ČT, tak si urcite nikdy nesledoval STV ! To by si gulal ocami. Ja to uz ani nezapinam, inak hrozi skok z okna.
Reagovat
smazaný uživatel
jsem jeho velkej fandy a budu mu drřet palce ,ať mu to lrtos vyjde. Rafa to má asi s kolenama špatný a Roger už si letos splnil svůj sen, tak by to mohlo vyjít! Držím palce! Akorát mě mrzí, že to bude na Nově. Na ČT jsou zkrátka komentátoři BORCI!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Márte, kolik jsi toho, proboha, vypil???:-))))
Reagovat
smazaný uživatel
musis koukat na eurosport:), a potom Roger uz si jeden sen sice splnil, urcite je vetsi favorit nez Andy:). Roger to zmakne a bude mit 15tej GS:).
Reagovat
smazaný uživatel
Mohol by to zmaknut. Je nabudeny, povzbudeny.5x to tam vyhral, skusenosti moze rozdavat. Takze budem dufat, ze ani tam ho nikto nezastavi. Keby potiahol snuru do USO, moze potom dovolenkovat az do Masters v Londyne a predtym sa rozvicit v Basileji.
Reagovat
smazaný uživatel
Malo poznas Feda. Ten si jeden sen splni, ale ma 5 dalsich, ktore si este nesplnil. Máry na GS nema, keby mal, tak ho uz vyhral. Snad s velkým stastím a lahkymi supermi a po vypadnutí Nadala a Federera.
Reagovat
smazaný uživatel
S nim prehra ak dostane dakoho ineho skor tak bude vo finale si myslim. Neviete dakto preco sa odpocitali 450 bodov Fedexovi aj Nadalovi ked tie turnaje kde mali obhajovat a sa nezucastnili boli atp 250 ky?
Reagovat
skott
Souvisi to se zmenou systemu turnaju, protoze ikdyz loni Halle i Queens meli mensi dotaci, patrili do vyssi kategorie.Vitez minuly rok bral 450b tento jen 250.
Reagovat
smazaný uživatel
ani náhodou. možná tak čtvrt finále
Reagovat
no1
myslim ze na to ma
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo?? Fedex??:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Podle me vypadne tak ve ctvrtfinale.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě to kdejaký sob nemůže tipovat...:-))
Reagovat
smazaný uživatel
a podle me to muze tipovat kdokoliv :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Kdokoliv, jenom ne sob!!:-))
Reagovat
smazaný uživatel
ale ja ci, a na ma slova dojde:)
Reagovat
Tenista
OT: tak jestli Ivoš nebyl schopen porazit ani Bogdanoviče, je jeho prohra v 1. kole Wimbledonu jasná s kýmkoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
I kdyby hrál třeba se mnou??:-)) I když, možná, že i já bych ho smáznul dvakrát 6:1..:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist