Dojatý Kotyza: Takhle hrát jsem Petru neviděl od konce roku 2011

5. 7. 2014, 22:22
Aktuality 17
Už rozehrávku před finále Wimbledonu zvládla Petra Kvitová tak skvěle, až kouče Davida Kotyzu vylekala. O pár hodin později na centrálním dvorci smetla Kanaďanku Eugenii Bouchardovou a svého kouče pak viděla v lóži netradičně plakat.
Profily hráčů
David Kotyza

"Teď vám asi nejsem schopen říct nic chytrého. Ten zážitek je ve mně," naoko odmítal Kotyza novináře necelou hodinu po finále. Bylo na něm vidět, jak se téměř chvěje dojetím. Po mečbolu i on utíral slzy. "Vypadalo to, jako že mi něco spadlo. Jindy se směju těm, co brečí, a teď jsem se sám rozbrečel jako ženská."

Jeho svěřenkyně mu naznačila už v rozehrávce na zápas, že je na cestě za titulem. "Nezkazila míč, zkoušela si údery. Všechno jí tam padalo. Servisy i returny. Koukal jsem, fakt... Až jsem měl strach," řekl Kotyza s tím, že Kvitovou takhle hrát neviděl od konce hvězdného roku 2011. "Říkal jsem si: To jsem zvědav, jestli si to sedne, jak to vypadá. A ono si to sedlo. Tím svým výkonem ukázala, že je velká hráčka."

Kvitová na centrkurtu předváděla téměř dokonalý tenis. Skoro nezkazila, střílela vítězné míče i dobře bránila. "Je to mimořádný výkon v nejtěžší chvíli. Ještě víc než výsledek nějaké práce je to výpověď o ní. Je to v ní," chválil kouč.

Pro Kvitovou je Wimbledon srdeční záležitostí. Za posledních pět ročníků turnaj dvakrát vyhrála, letos a v roce 2011, jednou byla v semifinále a dvakrát ve čtvrtfinále. Na žádném jiném grandslamu nemá takhle dobrou bilanci. "Ve Wimbledonu se cítí dobře. Od prvních kol to úplně neřešila. Měla to asi takhle: "Jsem ve Wimbledonu a chtěla bych tu něco velkého předvést." A přesně to udělala," řekl Kotyza.

Pro Kotyzu může být letošní triumf i určitým zadostiučiněním. Když se Kvitové po úspěšné sezoně 2011 tolik nedařilo, slyšel kritiku a poslouchal i hlasy, že by měl odejít. "Tohle k mému povolání patří. Vážím si na Petě toho, že mi důvěřuje. I ve chvílích, kdy se nám nevedlo. Kdy nehrála, jak jsme si představovali," řekl Kotyza.

Uvědomoval si, že laťka po prvním wimbledonském triumfu před třemi lety byla nastavena hodně vysoko. "Výš, než bylo záhodno. Naložila si sama, tlak z okolí je přirozený, ale dokud ho člověk nezažije, opravdu ho nepozná. Číst si o něm je k ničemu. To je jako byste slyšel, jak to smrdí, když šlápnete do ho.... Ale teprve, když do něj opravdu šlápnete, užíváte si to se vším všudy," přirovnal Kotyza.

Jak se Kvitová vyrovná s druhým grandslamovým vavřínem, trenér netušil. Po tom prvním se dlouho sžívala s tlakem a očekáváním. "S ženskýma je to zvláštní. Člověk se probudí, něco čeká, ta realita je jiná. A když večer usíná, tak si vlastně říká, že to není žádné překvapení. Mě teď Petra překvapila mile. Ale už v Paříži, byť tam výsledkově neprorazila, jsem viděl záblesky Petry - šampionky," řekl.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
dadaft
http://www.tennis.com/pro-game/2014/07/coming-home/52024/#.U7jr4UCnSEU
Reagovat
smazaný uživatel
Zcela obektivne by me zajimal neci nazor na to, ze by PK po dnesnim vykonu zmenila trenera. Nemyslite si, ze by to mohlo mit zajimave
vysledky? Predvedla, jak dovede hrat a treba novy trener by ji v tomhle okamziku dokazal podchytit tak, aby tuhle formu prenesla na stalejsi a dlouhodobejsi vykonost i povrchy? Nemyslite si, ze by v teto fazi po tak uspesne hře byly nove rady a postrehy od uplne noveho trenera, i treba s odlisnym vedenim, maximalne efektivní? Dnes jsem tak nad ti premyslel, tak by me zajimal i neci jiny nazor. Dik.
Reagovat
blixa
Měnit trenéra považuju za nesmysl. Vznikly by spíš problémy. Petra potřebuje hlavně dobrého kondičního trenéra a pokud nebude fungovat hlava, tak jiného psychologa. Ale ten se zase nesmí měnit každých pár měsíců, takže nejmíň do konce roku by bylo dobré neměnit nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Diky za nazor. A co treba i pribrat nejakeho dalsiho "posla nove energie" ? Ja jak tam porad videl M. Navratil., tak mi to pak lezelo v hlave...nemuzu si pomoc.
Reagovat
deLaFere
Jsem přesvědčený, že není možné udržet takovouhle výkonnost dlouhodobě, byla jako v tranzu. Ten výkon je těžko měřitelný s čímkoli v historii tenisu, prostě si nedovedu předtavit, že by to někdo podchytil, podle mě to není možné.
Reagovat
smazaný uživatel
V tuhle chvíli měnit trenéra nebude ani za nic. Dokázali spolu velké věci a to hned dvakrát. A když to funguje tak proč ne. Já bych byl sice taky raději kdyby ji trénoval někdo určitý (napadají mě jen dvě jména, které by mi k ní sedli - Navrátilová, Lendl), ale věřím, že Petra nezmění ani hov*. A vůbec se jí nedivím. Ten zápas co včera předvedla byl neuvěřitelnej.
Reagovat
LukasH
Petra Kotyzu měnit nebude, to je jasný. Není proč a pokud ho nevyměnila v době, kdy se utápěla v neúspěchu, tak už ho vůbec nebude měnit teď. Navíc tu všichni mluvili o změně trenéra, ale je otázkou koho jinýho...U nás by nikoho nesehnala a aby šla do zahraničí, o tom pochybuju. Petra je citlivá a dneska už jsem přesvědčenej, že by jí změna uškodila, protože by nebyla psychicky v pohodě.
Já tedy u Petry vidím obrovskej krok dopředu. Nejen proto, že znovu vyhrála Wimbledon, ale jak ho vyhrála. Ty výkony byly tak vyrovnaný, s minimální ztrátou vlastního podání, že tímhle způsobem nikdy ještě turnajem neprošla. V roce 2011 to tam pálila, vycházelo jí to, ale prostě to byla ještě nezkušená holka, co nebyla pod tlakem a hrála naplno. Kdežto celej tenhle Wimbledon měla pod kontrolou od prvního do posledního míče.
Rozhodně si nemyslím, že od teď bude všechno vyhrávat, ale určitě se jí zlepšila ta psychika a myslím si, že to dokáže uplatnit ještě na více turnajích, popřípadě na GS na pevným povrchu.
Reagovat
dadaft
bylo by fajn, kdyby Petra k Wimbledonům dokázala přidat aspoň jeden hardový titul. ))
Reagovat
Jan
Jsem zvědavý, jak se jí bude dařit ve zbytku letošní sezóny.
Reagovat
dadaft
jestli bude hrát ve Stanfordu, tak tam bych toho moc nečekal - před turnajem jako vítězka Wimblu moc nenatrénuje a pak jí čeká časový posun přes půl zeměkoule --- nebude vypadat jako včerejší Petra.
Reagovat
smazaný uživatel
ten Pavlásek dělá divy :)
Reagovat
Jan
Co tam ten Kotyza pořád dělá ? Jakto že už dávno neodešel ? :))))
Reagovat
smazaný uživatel
tak to jsme dva :) Taky jsem jí takhle neviděla hrát.
Reagovat
Pesek12
Řekl bych, že pro toto finále tzv. zrosolovatěla.
Reagovat
smazaný uživatel
Sotva dohrála a už bych ji nejradši viděl jak to drtí dál na betonech :)
Reagovat
slacker
Kdyz je forma musi se kout zelezo dokud je zhavae. Buhvi co se za ten mesic s ni zase stane.
Ale odpocinout si a dolecit bolistky ted musi.
Reagovat
Titan
Jediné dva povrchy pro tenis jsou tráva a antuka, zbytek jsou náhražky typu čaj z rumem bez rumu...:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist