Dočkáme se opět finále Federer vs. Nadal?

29. 6. 2008, 09:11
Aktuality 12
První týden ve Wimbledonu přinesl řadu překvapení na úkor favoritů. Nicméně lonští finalisté mužské dvouhry, Švýcar Roger Federer a Rafael Nadal ze Španělska, zatím postupují bez většího zaváhání. Oba své generálky na grandslam vyhráli. Setkají se třetí rok po sobě na kurtech All England Clubu opět v přímém boji o titul?
Profily hráčů
Roger Federer a Rafael Nadal

Roger Federer v Londýně hraje o šestý titul v řadě a rád by se přiblížil rekordu Peta Samprase (před otevřenou érou i Williama Renshawa), který zde triumfoval dokonce sedmkrát. Švýcar měl před letošním grandslamem šňůru 59 vítězných utkání v řadě a další tři přidal na kurtech v All England Clubu v uplynulém týdnu.

Světová jednička zatím neztratila ani set, když si poradila s Dominikem Hrbatým, Robinem Söderlingem a Marcem Gicquelem. V pondělí Federer narazí na Australana Lleytona Hewitta, wimbledonského šampiona z roku 2002. V případném čtvrtfinále by hrál buď s Verdascem nebo Ančičem. A Chorvat je posledním tenistou, který Švýcara na trávě porazil. A pouze jeden potenciální semifinálový soupeř je hráčem světové desítky - krajan Stanislas Wawrinka. Ten však musí ještě přejít přes Safina, posléze vítěze duelu Baghdatis - Lopez.

Rafael Nadal získal před 14 dny první titul na trávě, když triumfoval v Queen`s Clubu. Ovšem na zeleném pažitu už odehrál dvě grandslamové finále - v letech 2006 a 2007 v nich však podlehl světové jedničce.

A že je vítěz letošního French Open ve formě i na trávě, potvrzuje také na jihozápadním předměstí Londýna. V úvodním kole si poradil s kvalifikantem Andreasem Beckem, v druhém uspěl v těžké zkoušce proti talentovanému Gulbisovi a včera vyhrál 3-0 na sety nad Němcem Kieferem. Nadal se na letošním Wimbledonu může spolehnout na kvalitní servis - pouze dvakrát ve třech zápasech ztratil své podání. Osmifinálový duel ho čeká až v úterý - narazí na přemožitele Radka Štěpánka, Rusa Južného. Ve čtvrtfinále by narazil na vítěze utkání Murray - Gasquet a v případném boji o finále by si zahrál s jedním z nenasazených tenistů - Tipsarevičem, Schüttlerem, Ciličem nebo Clementem.

Jak Federer tak Nadal mají cestu do finále už relativně snadnou. Pokud se nezraní, měli by se spolu se současnou formou znovu utkat ve finále. Ve Wimbledonu třetí rok po sobě. V roce 2006 vyhrál Federer 3-1 na sety, loni se už muselo rozhodovat až v páté sadě, v níž opět uspěla světová jednička. Kdo uspěje letos? Federer? Nadal? Nebo snad senzačně překvapí jiný tenista?

Každopádně, druhý týden ve Wimbledonu bude co sledovat.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se za špatně uvedený statistický údaj. Jak mě čtenáři upozornili, Wimbledon vyhrál Sampras celkem sedmkrát, nikoliv v řadě, 5 titulů po sobě získal Bjorn Borg.
Reagovat
smazaný uživatel
no fandim rogerovi ale letos se toho bojim rafa vypada fakt odhodlane a jde mu to..syn fandi rafovi tak se doma řežem..uvidime
Reagovat
dabelsobul
Tak to je vesela domacnost :) V dnesnim tenise ma Roger a Rafa kazdy svuj tabor, ktere se mezi sebou "rezou" :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal si dá podle mě teď už na Južného pozor.Problém vidím ve čtvrtfinále, kdy nejspíš narazí na Murrayho.Včera hrál hodně dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal někdy loni prohlásil, že mu Južného hra moc nesedí, tak z toho zápasu mám trochu obavy. Ve čtvrtfinále by se potkal buď s Gasquetem nebo Murrayem, oba hrají dobře, ale ani jeden z nich ho ještě nikdy nedokázal porazit. Tak uvidíme, ale já bych si moc přála zase tradiční finále Federer x Nadal, tentokrát s dobrým koncem pro Rafu:-)
Reagovat
dabelsobul
Ja se zapasu s Juzným nebojim, Rafa ho smete jako Kiefera, mensi komplikace očekávám v duelu s zřejmě s Murraym...
Reagovat
smazaný uživatel
Jakej vocas píše ty komentáře. Potencionální "SEMIFINÁLOVÍ" ???? :X
Reagovat
weak
tak už ti to "i" mezitím ztvrdlo... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Borg ve Wimbledonu nevyhrál sedmkrát po sobě, ale "jen" pětkrát. Loni jeho rekord Federer vyrovnal, letos má šanci ho překonat.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak - Borg vyhrál jen pětkarát.Autor clanku to zrejme neví, protoze kolem toho jeste rozviji dalsi teorie.Navíc pan pisatel by se mohl podívat na vzájemné zapasy mezi Nadalem a Južným.
Reagovat
weak
panu Lubošovi se ve statistikách nejspíše spletly dvě věci dohromady - BORG vyhrál 5 krát za sebou i celkem a SAMPRAS 5 krát zasebou a 7 krát celkem, "bohužel" mu do této serie vlezl :) v roce 1996 fenomenální RICHARD KRAJICEK, který tam symbolicky Peta porazil... Ten zápas jsem viděl, s přehledem jsem si tehdy vsadil přesný výsledek "3:0 SAMPRAS" v úžasném kursu snad 1,9 :) - a nebavil jsem se ani vteřinu, KRAJÍČEK Peta smetl z kurtu, padalo mu tam úplně všechno, byl to Richardův životní turnaj (kupodivu :) a je škoda, že toho na slamech nevyhrál víc, ruce měl od pána boha...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist