Djokovič zůstává letos neporažen. Po výhře nad Tsitsipasem ovládl už popáté Dubaj

29. 2. 2020, 17:33
Aktuality 143
ATP DUBAJ - Novak Djokovič vyhrál i 18. letošní zápas a popáté v kariéře ovládl turnaj v Dubaji. Ve finále srbský tenista porazil ve dvou setech Řeka Stefanose Tsitsipase a získal celkově 79. titul.
Novak Djokovič (© AFP)

Ve včerejším semifinále měl Novak Djokovič namále s Gaëlem Monfilsem, kterému utekl ze tří mečbolů, v dnešním finále ale podobné drama nepřipustil. Šestému hráči světa Stefanu Tsitsipasovi sice v druhém setu povolil brejk, sám ale vzal Řekovi servis třikrát a za 79 minut zvítězil 6-3 6-4.

Dvaatřicetiletý Srb ve svém celkově 113. finále získal 79. titul. V Dubaji triumfoval už popáté a poprvé od roku 2013, kdy ve finále porazil Tomáše Berdycha. Předtím získal ve Spojených arabských emirátech tituly v letech 2009, 2010 a 2011.

Letos ještě Djokovič nenašel přemožitele: nejprve pomohl Srbsku k triumfu na premiérovém ATP Cupu a poté poosmé ovládl Australian Open. V této sezoně vyhrál všech 18 zápasů, což je jeho druhý nejlepší vstup do sezony. Déle 'čekal' na porážku jen v roce 2011, kdy prohrál dokonce až po sérii 41 výher.

"Jedním z cílů je projít sezonou neporažený. Ne, dělám si srandu. No, vlastně si srandu nedělám," prohlásil rozverný Djokovič při slavnostním ceremoniálu.

Na tiskové konferenci se k letošnímu cíli vrátil. "Nene, byla to legrace. Samozřejmě se teď snažím užít si tenhle moment, ve kterém se nacházím. Myslím, že je to jeden z nejlepších začátku sezony, které jsem během kariéry měl. Na kurtu se cítím skvěle."



V součtu se závěrem loňské sezony Djokovič neprohrál dokonce už 21 soutěžních zápasů po sobě, což se mu podařilo posedmé v kariéře. Prodloužit sérii bude mít možnost na březnových turnajích Masters 1000 v Indian Wells a Miami.

"Motivace mi nikdy nechybí. Vždy si najdu motivaci v malých věcech a detailech. Pro měj je motivací můj vlastní růst jako hráče a člověka. Tenis mi tohle umožňuje jako nic jiného v životě a za to jsem moc vděčný," prohlásil Djokovič.

Jednadvacetiletý Tsitsipas dnes nenavázal na titul z minulého týdne v Marseille, ve svém 11. finále pošesté padl. V Dubaji prohrál finále druhý rok po sobě, loni tam nestačil na letos absentujícího Švýcara Rogera Federera.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.950.420 dolarů
sobotní výsledky (29. 02. 2020)
• Dvouhra - finále •
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (2-Řec.) 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
Venus/Peers (N. Zél./Austr.) - Marach/Klaasen (4-Rak./JAR) 6-3 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

143
Přidat komentář
Patik
Celá sezóna bude postavená na tomto hráčovi..nič viac nič menej..a ešte na Thiemovi..tí si budú tento rok deliť tituly..uvidíme ešte čo predvedie Tsitsipas a Medvedev..Federer môže pri návrate zamiešať kartami..
Reagovat
Cico93
A čo Nadal?
Reagovat
Patik
Nadal na antuke papierový favorit..na hardoch tak štvrťfinále/semifinále možno aj titul ak sa vyhne spomínaným hráčom.
Reagovat
Cico93
Nekomentovať bude najlepšie...
Ale ja si to zapamätám, rovnako ako Federerov walkovwr na US Open 2019:-))
Reagovat
Cico93
walkover
Reagovat
smazaný uživatel
A co na tom není pravda? Nadal vyhrál poslední titul mimo antuku přes Djokoviče/Federera na USO2013. To je 7 let.

Může vyhrát Montreal, nebo klidně opět USO, ale určitě ne přes Djokoviče. Na hardu bude mít extrémní problém i s Thiemem.
Reagovat
Cico93
S Djokovičom súhlasím. Tam môže len prekvapiť, ale to každý proti najlepšiemu hráčovi na harde vôbec.
Reagovat
Cico93
A prosím nedávaj Federera stále do jedného balíka k Djokovicovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč ne? Rafa ho porazil naposledy na AO 2014 (na hardu), od té doby prohrál 6 zápasů v řadě. Federer porazil Djokoviče za stejnou dobu 7x, Nadal ani jednou.

Musím ho dávat do stejného balíčku, protože to tak je.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal porazil zas na harde Dimitrova, Millmana a Delpotra, ktorí si vytierajú s Federerom zadok.

Asi tolko k tomu, ako suvisia Fed vyhry s Djokovicom s matchupom Nadal Djokovic.

Federer vyhral posledné velké hardové finále s Djokovicom mimochodom v roku 2007, Nadal v roku 2013.

To neokecáš.

A teraz mozes ist plakat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tvoje teze o velkých a malých finále mě nepřestávají bavit.

Pokud se potká BIG3 kdekoliv, tak je to velké finále a oba dva chtějí vyhrát. Tzn. že Djokovič vyhrává a poráží Federera i Nadala, Federer prohrává/vyhrává a poráží Nadala+umí porazit Djokoviče a Nadal jenom prohrává.

Tu statistiku naopak ty neokecáš Rafa vs.FED/Nole na hardu za posledních 5-6 let cca 0:15. Bum a je to. Tak zase ahoj.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenisové turnaje sa delia na GS a vsetky ostatné.

(Rod Laver)

Ale chápem, ze ked nemas co ponuknut na GS, melieš z nejakého Estorilu.
Reagovat
smazaný uživatel
Zbytečně uhýbáš od podstaty věci. Nadal prohrává s Federerem poslední roky všude. Už prohrává i H2H na hardu, nebo trávě. Ty duely se odehrály buď na GS, nebo Masters, jeden z nich byl na "pětistovce", takže vše velké turnaje.

Botka.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal s Federerom posledné roky neprehráva.

Mám to potvrdené aj fakticky. 2018, 2019.

Pozdravujem :)
Reagovat
smazaný uživatel
To je házení hrachu o zeď, ty máš svůj pomatený podmnožinkový svět z kterého tě nikdo nikdy nezachrání.

Tak si to užívej.
Reagovat
Amputace
Ale tvůj svět není o nic objektivnější. Pořád píšeš o posledních pěti nebo kolika letech, a přitom vůbec nebereš v potaz, že to období zahrnuje také dva roky, ve kterých se po Nadalovi vozil úplně každý. Reálně Federer výrazně přehrál Nadala v jediném roce z toho tebou vypichovaného časového úseku, jinak spolu buď ani nehráli, nebo je ten vzorek zápasů úplně minimální (to znamená třeba jeden v Basileji). Asi jako kdyby Nadalovci vytahovali, že už přes deset let neporazil Federer Nadala na antuce. Přitom realita je taková, že za celou tu dobu spolu odehráli pouze pět zápasů a Federer navíc dva roky na antuce vůbec nehrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Já počítám vždy jenom Rafovu bilanci na hardu za poslední roky tj. od r.2013, kdy naposledy porazil Djokoviče, nebo Federera na hardu.

Ta bilance je v tomto období třeba 0:17, když vymažu tebou zmíněné roky, tak to bude možná 0:12.

Pořád je výsledek stejný. Rafa je na hardu z BIG3 už prostě nejhorší a není pro ně ani nijak nebezpečný. Zůstává mu jenom antuka, kde musí vyhrát RG, aby se dotáhnul na Federera. Stejně bude ten poměr prostě masakrální rozdíl. 13 GS z 20ti z jednoho turnaje, snad 50 titulů z 80ti je z Monte Carla,Barcelony, Říma, RG a Madridu. To je prostě do očí bijící fakt a objektivní pohled stejně, jako to, co říkáš o jeho rivalovi.
Reagovat
woody
Rafa vyhrál poslední GS v NY. Na hardu.
S formou, s kterou tam hrál Roger i Noval by dostali oba pěknej kouř... A jen proto,že se nedostali dál, je bilance jaká je..
Reagovat
turista
Novak ne.
Reagovat
woody
Novak také,mél problémy s levou rukou. Hrál špatně. Neuspěl by.
Reagovat
Amputace
Nadal, nebudeme-li počítat Nadalovy slabé roky 15 a 16 (podobně jako ty nepočítáš za optimální formu Djokoviče u Říma 2018 a zápas s Nadalem tedy považuješ za nestandardní), prohrál s Federerem všechny hardové zápasy v jediném roce: 2017. Jinak spolu mimo roky 2015 a 2016 na hardu nehráli. Dá se tedy říct, že v rozmezí posledních šesti let byl Federer na hardu lepší v jediném roce. Ve zbylých letech spolu buď nehráli, nebo Federerovi čelil dvacetiprocentní Nadal.

S Djokovičem je to o poznání jednoznačnější, ale pořád roky 15 a 16 dost výrazně vzájemnou bilancí hýbají. Za posledních 6 let spolu na hardu odehráli 7 zápasů, přičemž 4 z nich spadají do Djokovičova druhého nejsilnější období a Nadalova jednoznačně nejslabšího období.

Co chci říct: když se na ty hardové bilance člověk podívá v nějakých souvislostech, rozhodně se nedá tvrdit, že na takovém US Open by byl Nadal proti Federerovi či Djokovičovi bez šance a podobně. Z těch posledních 6 let o něčem vypovídá možná tak rok nebo dva.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi ano, USO není vypovídající, tam ten povrch možná sedí z hardu Rafovi asi nejvíce.

Je otázka jak by dopadl zápas v IW, který Rafa skrečoval

Ale to už se nedozvíme, takže je mi to asi už jedno.
Reagovat
Patik
a čo si má človek myslieť veď mi povedzte je rok 2020 Rafa odohral tri turnaje a už má tri porážky na harde..S Goffinom,Thiemom,Djokovičom..top hráči viacmenej teda Goffin je možno mierne pomimo ale Nadala sa nebojí..tri prehraté zápasy ..z ôsmich setov vyhral jeden aj ten jeden ledva vydrel..následne nastúpi do Acapulca kde stretne Fritza vo finále..a vyhrá titul..tak čo si mám myslieť..? úprimne bez hejtov......ešte som zabudol dodať exibíciu v abu dhabi kde Rafa vo finále s Tsitsipasom vyhral dvojhru po 3 hodinách..
Reagovat
Cico93
Prehral s Thiemom len veľmi tesne a smolne. Ostatné ani neboli klasické turnaje, tým nechcem povedať, že si zakrývam oči pred prehrou s Novakom.
Ja nemám žiaden signál po ktorom by som povedal, že Nadal už na harde na to nemá alebo, žeby sa musel spoliehať na vypadnutie hráčov druhej vlny resp. nextgen.

Radšej sa pozri aké má na harde výsledky za posledné mesiace tvoj favorit. A potom prehodnoť, či zamieša kartami, alebo čo sa má potom človek myslieť?
Reagovat
smazaný uživatel
Krásné, nicméně 9.9.2013 je den posledního hardového titulu získaného přes hráče TOP3, jinak je nejvýše postavený hráč ve finále Medvedev na USO 2019 (5.).

Čili 7 hardových titulů přišlo přes Fritze, Andersony a Monfilse.

S Thiemem prohrál 3:1, to je o 2 sety. To není ani trochu těsné, Thiem je už teď na hardu lepším hráčem, než Nadal a věřím, že to jejich příští vzájemná konfrontace potvrdí.

Thiem je nebezpečný všude pro celou BIG3 a pokud někoho z nich vyřadí, tak to nelze nazvat překvapením.
Reagovat
Cico93
Však pre mňa to ani žiadne prekvapenie nebolo.
Dom už dokázal na harde poraziť aj Federera a Novaka.
Ale nedovolím si povedať, že teraz je na harde lepší ako Nadal, možno aj preto, že v mojich očiach je veľmi nekonzistentný.
Reagovat
smazaný uživatel
Záleží co je pro tebe konzistentní výkon.

Nemůžeme Thiema pořád srovnávat s BIG3. Od vyhoření na USO hraje dost stabilní tenis. Peking vyhrál, Šanghaj QF, Vídeň vyhrál, Paříž pustil, TM finále, AO finále v Riu byl zraněný.

Za mě jsou 2 tituly a 2 finále ze šesti turnajů dost v pohodě.(Rio nepočítám)
Reagovat
smazaný uživatel
A kolko z tych hardovych titulov vyhral cez Nadala/Djokovica?..

Ze by ani jeden?..

IW s tragický Federom nepočítam, ten bol vo finále kurioznou zalezitostou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty glorifikuješ Thiema, ale jakmile je ve srovnání Nadal, tak najednou jím začínaš opovrhovat. Jak říkám, čísla vytahuješ jak se ti hodí.
Reagovat
woody
tvrdit,že je Thiem lepší na hardu než Nadal je nesmysl.. Nedosáhl ani 5% toho co dokázal na hardu Nadal.Že ho může porazit je jasné. Ale,že je lepší můžeš říct až to bude dokazovat opakovaně.
Reagovat
Patik
Jasné že dlhodobo neni lepší..ale aktuálne sa nehrá o to čo bolo predtým..ide o to čo je teraz..a čo bude túto sezónu..a čo táto sezóna zatiaľ preukázala..
Reagovat
woody
Ukázala to,že ho thiem dokázal porazil 1x na GS. a ještě 3x v TB.. Jedna výhra může znamenat lepší aktuální formu, nemůžeš tvrdit: ok, je lepší.. Uvidíme na konci sezóny. Dokáže to víckrát. ok, caik
Reagovat
Patik
Môže znamenať všetko ale zároveň nemusí znamenať nič..preto neuvádzam len zápas s Thiemom..uviedol som ťažký boj s Tsitsipasom prehru s Goffinom ,Djokovičom..ale samozrejme čo sa dá s istotou v tenise tvrdiť..nič..toto všetko sú len domnienky..uvidíme na konci sezóny..
Reagovat
smazaný uživatel
No vidis, takze Nadal má 7 hardovych titulov na svojom béčkovom povrchu.

Kolko antukových titulov má Federer.

Chvilka napatia.

Tadá, velká tučná nula. One trick poney :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud vím, tak Federer má asi 15 antukových titulů včetně French Open, na to, že na cihle asi 5 sezón nehraje je to v klidu. Rafa objíždí menší Acapulca a tam sbírá hardové primáty. Kdyby Federer jezdil do Ria a podobných Mickey mouse turnajů, tak těch antukových titulů má jednou tolik.

Poslední kompletní antukovou sezónu Federer odehrál v roce 2009, od té doby pravidelně vynechává 1-všechny turnaje.

Ty velmi rád pracuješ s čísly, ale nikdy už neřekneš, že Federer má antuku prostě u prdele, nehraje jí, nesnaží se na tom povrchu a od té doby co vyhrál French Open je to prakticky warm-up, nic víc.
Reagovat
Patik
už sa to tu zase prekrúca na Federera klasika..pritom začal som jasne s Nadalom aj v predošlej téme čisto len o Nadalovej budúcnosti hre a o jeho výkonoch na aktuálnej scéne..ale už je to tu zase samí Federer..to sa nedá..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ne, je tady většina Nadalovců, to je pak těžké.

Federer byl do roku 2011 druhý nejlepší antukář po Nadalovi, pořád je ten, kdo mu dal jako jediný na antuce kanára.

Tolik finále FO nemá ani Djokovič, ale pro normálně uvažujícího jedince je jasné, že Federer se na antuku po zisku FO čistě vysral. Od té doby vyhrál 1x 250tku v Istanbulu kde jel hlavně na dovolenou a čágo bélo antuko

Nadal sbírá hardové tituly v pozdější fázi kariéry, kde si vybírá turnaje, které má největší šanci vyhrát, což je logické.

Kdyby Federer hrál golden swing a antuky v Ženevě, Kitzbuhelu atd, tak těch titulů nemá 15, ale třeba 25. Loni nám ukázal, že je ve 37 mi schopný dojít semifinále French Open, nebo být pár míčků od porážky Thiema na antuce.

Jenže antuka nebyla nikdy Federerova priorita byť je to i ve svých téměř 38 mi letech možná tak 4-5tý nejlepší antukář v TOP100.
Reagovat
Patik
veď jasné..toto všetko vieme..ani sa mi to nechce riešiť ale rád si potom pozriem ako Rafa v 38-ich uhrá semifinále Wimbledonu..toto všetko je len zbytočné hejtovanie..v podstate tým skladajú poklonu Rogerovi ktorého v i tak vysokom veku porovnávajú s mladšou svetovou elitou..
Reagovat
smazaný uživatel
Ne.

Oni jsou nasraní za to, že Federer v době temna vyhrál kompletně všechno co mohl a prakticky eliminoval veškerou tenisovou konkurenci.

Pro nás to znamená: Federer eliminoval svou dokonalostí konkurenci.

Pro hejtry a fandy Nadala: Federer neměl konkurenci protože nikdo na světě do příchodu Nadala neuměl hrát tenis. Tzv. Federer měl všechny tituly gratis, neboli walkover.
Reagovat
Patik
tieto doby temna a hráči druhého a neviem akého desiateho sledu..je podľa mňa tak trochu urážka pre hráčov ktorí boli tiež kedysi šampióni a svetové jednotky..ale im sa to hodí do hejtu čo ti poviem..pritom kěď Federer hrával so Safinom Roddickom Ivaniševič alebo Agassi to boli aj sú v tenisovom svete pojmy..ale čo ti nato poviem s Nadalom prišiel tenis..nová éra nový zákon on je stelesnené merítko on určoval a doteraz určuje či tvoje úspechy majú hodnotu..:)
Reagovat
Amputace
Ano, úplně to stejné jako dehonestace posledních dvou Nadalových US Open.
Reagovat
Amputace
Můžeš mi říct, kam jezdí podle tebe Nadal sbírat hardové tituly? Jezdí do Acapulca místo do Dubaje, to je tak celé. Že preferuje Montreal před Cincinnati je úplně logické, když mu ten turnaj dlouhodobě sedí víc. Federer s Djokovičem zase preferují Cincinnati. Nadal přece nemůže za to, že v posledních dvou letech Federer s Djokovičem do Montrealu nejeli, a pokud ano, k Nadalovi se nedostali. To samé platí v případě US 17 a 19. To není žádné cílené vyhýbání se soupeřům, anebo vybírání si takových turnajů, které může vyhrát, protože tam ti dva nebudou. Kromě podzimní části sezóny, kterou má Nadal dlouhodobě až na TM podobně v paži jako Federer antuku, a Cincinnati Nadal cíleně nevynechává žádné hardové turnaje. Takže se můžeš snažit nadále živit svůj vlastní mýtus, ale o fakta se věru neopíráš. A napsat, že zápas Nadal-Thiem na AO nebyl ani trochu těsný, protože skončil 3:1, je vzhledem k tomu, že se v něm hráli tři vyrovnané TB a poměr získaných bodů byl o pouhých pět ve prospěch Thiema, také slušný úlet. Ale že mě u tebe ještě něco překvapuje...
Reagovat
woody
+1
Reagovat
smazaný uživatel
Kam Nadal jazdi zbierat hardové tituly?

Do New Yorku :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dělám totéž co ty. Minule jsi mi řekl, že finále AO bylo těsně ve prospěch Federera, což je podobný případ, jako když Thiem vyhrál 3:1 na AO.

Na AO17 Rafa prohrál v pátém setu 6 gamů v řadě, to není těsný zápas a na AO19 prohrál Nadal svými chybami 3x TB, to taky není těsný zápas.

Pro mě je těsný zápas Djokovič-Federer na Wimbledonu, nebo Djokovič-Monfils v Dubaji. Pokud má někdo zásadní míče, matchbally.

Vše ostatní je prostě prohra a je jedno, zda o 3 nebo o 10 míčů.

To je přesně to, co Vy tady děláte. Nadal rupne 3:1 na sety a ty řekneš "Byl to těsný zápas, jenom o pět míčů"

Prostě hledáte jakoukoliv statistiku, která prohru Nadala co nejvíce zlehčuje a dělá jí náhodnou a těsnou a pak se v tom všichni navzájem podporujete.

Fakt komedie. Říkám, házení hrachu o zeď.
Reagovat
Amputace
Viděl jsi vůbec ten zápas? Nadal si vybral snad všechnu smůlu. Thiem trefil ve třech nebo čtyřech důležitých momentech (mimo jiné ve dvou TB) prase. Nadal nevyužil spoustu klíčových momentů, které Thiem naopak využil. Nedopodával první set, který následně prohrál v TB, v druhém setu byl do stavu 4:3 break nahoře, ale nevyužil toho. Vyrovnanost zápasu dokládají rovněž čísla včetně celkově získaných výměn, nechápu, co se ti na tom nezdá. Vyrovnanější zápas si těžko umím představit a ty napíšeš takovou kravinu. Ne vždy lze vyrovnanost zápasu poměřovat pouze na základě toho, kolik se odehraje setů. Ale podle stejné matematiky Federer neodehrál s Nadalem za celou svoji kariéru jediný vyrovnaný zápas na RG, takže asi v pohodě. A co třeba AO 09 - to finále také nebylo vyrovnané, protože v pátém setu Federer totálně odešel a nechal si dvakrát vzít servis...? Btw. zápas ve Wimbledonu Federera s Djokovičem je úplně opačný extrém. Je sice výsledkově vyrovnaný úplně tím nejtěsnějším způsobem, ale rozhodně bych ho neoznačil průběhově za vyrovnaný. Federer byl celou dobu jasně lepší, měl navrch ve všech statistikách, prohrál však vcelku smolně 2 TB a v pátém setu neproměnil matchbally. To je jednoznačná ukázka zápasu, ve kterém vyhrál horší hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
Cituji tě:

Nadal nevyužil spoustu klíčových momentů, které Thiem naopak využil. Nedopodával první set, který následně prohrál v TB, v druhém setu byl do stavu 4:3 break nahoře, ale nevyužil toho.

Tzn. výsledek 3:1 zasloužený pro Thiema asi stejně, jako AO17 pro Federera, Nadal byl break nahoře, vedl 3:0 v pátém a úplně odešel, od té doby neuhrál ani game, ztratil 2x servis a projel prakticky vyhraný zápas. Podobné jako AO09.

Máme odlišný pohled na těsné zápasy. Já ti řeknu svůj názor. Já osobně na štěstí nevěřím, pro mě třeba RG Federera 09 není štěstí, je to souhra okolností, které šel Federer celou kariéru naproti. Hrál skoro každý rok finále RG, byl tam konstantním hráčem a jednoho krásného dne ho tenisový bůh odměnil a vyřadil mu z cesty Nadala.

Totéž platí pro Rafu. Hrál na USO17 a 19 stabilní tenis, porážel koho měl a 2x mu tenisový bůh vyřadil z cesty Djokoviče velmi kuriózním způsobem.

Takže ať mě chápeš, štěstí neexistuje, je to pro mě osobně stav, kdy jdeš něčemu opakovaně naproti a jednou to prostě vyjde. To není štěstí.

Thiem byl na AO prostě lepším hráčem, bušil do Rafy, byl agresivnější a tak se k němu obrátilo jak říkáš ty "štěstí", ale dle mě to byl pouze výsledný efekt předešlé snahy, takže odměna, ne štěstí.
Reagovat
smazaný uživatel
Pozn.

Tvé "štěstí" měl max. Dimitrov, který vyhrál jednou TM a předtím i potom hrál tužku, totéž Tsitsipas, který do té doby vyhrál max ATP250.

Tohle je lucky turnaj, prostě se ti sejdou okolnosti a vyhraješ. To je možná štěstí.

Ale štěstí není být 5x ve finále RG a jednou to vyhrát.
Reagovat
Amputace
Beru tvůj pohled na otázku "štěstí". Ale to nic neříká o tom, že zápas, ve kterém se hrají tři těsné TB a o jehož výsledku de facto rozhoduje pár míčů, není těsný. Jistě, že si za tím Thiem šel a byl o něco lepším hráčem, to však nijak nevylučuje skutečnost, že šlo o těsný zápas, který ve výsledku rozhodovaly maličkosti. Finále AO 17 bylo v tomto smyslu mnohem jednoznačnější, byť skončilo poměrem 3:2 na sety. V jednom z nich Federer Nadala úplně přejel, Nadal byl daleko pasivnější, částečně jistě i proto, že šlo o jeho první GS finále po více než dvou a půl letech a hned na jeho nejméně úspěšném GS. V zápase Thiem-Nadal se ta ofenzivní síla dost často přelévala ze strany na stranu a byť zápas nešel do pěti setů, Nadal hrál podle mě lépe než ve finále AO s Federerem.

Jinak vůbec nemůžeš srovnávat důležitost RG 09 Federera a US Open 17 a 19 Nadala. Z pohledu Nadala šlo o řadové, byť jistě cenné a mimoantukové GS, ale z pohledu celé jeho kariéry nešlo o nijak zásadní triumfy. Zatímco u Federera šlo o zkompletování kariérního GS a zisku toho posledního, co mu chybělo. Federer sice šel tomu štěstí naproti, ale proti Nadalovi to nikdy nedotáhl, což je mezi nimi ten rozdíl. Nadal byl dvakrát ve finále Wimbledonu, první prohrál celkem jednoznačně, druhé už bylo vyrovnané a potřetí už toho Federera porazil a zaslouženě bral titul. Naopak Federer, byť podával na RG rozhodně konzistentní výkony a šel naproti úspěchu, prostě neměl vůbec nárok na Nadala. Dle tvé matematiky s ním na RG dokonce neodehrál jediný těsný a vyrovnaný zápas. Naopak se co rok zhoršoval, přičemž Nadal byl proti němu stále suverénnější a ve finále RG 08 ho dokonce zesměšnil. Nic ani před rokem 09 ani po něm nenapovídá tomu, že měl dostatečnou kvalitu antukového hráče, aby na RG někdy Nadala porazil. Takže když už chceš něco srovnávat, srovnávej Nadalův Wimbledon 08 a Federerovo RG 09. I slepý vidí ten rozdíl. Z hlediska walkoveru se pak zase dají srovnávat Nadalova US Open 17, 19 s Federerovým AO 18 a posledním vyhraným Wimbledonem - například.
Reagovat
smazaný uživatel
My nezjistíme jednu věc a to je to, co by se u Federera stalo, kdyby RG09 nevyhrál. Můžeme si myslet, že by jej nevyhrál už nikdy, ale taky ho vyhrát mohl v jiných letech.

Federer podobně jako Djokovič dosáhl výhrou na FO totálního uspokojení a je dost možné, že i Djokovič už French Open nikdy nevyhraje.

Ten turnaj se z pohledu tenisu zcela vymyká schématu, na antukovém GS je jediný hráč za 3 dekády, který tam dokázal dominovat tak dlouho, předtím RG vyhrál více, než jednou Kuerten.

RG je snad nejspecifičtější turnaj všechno dob a Nadal na něm neměl nikdy ve své kariéře žádnou konkurenci a to je třeba brát hodně v potaz. Obecně Nadal je na antuku tak vyrobený, že na cihle neměl konkurenci prostě nikdy.

Na jiných tenisových površích je ta dominance složitá a těch hráčů, kteří jsou schopní vyhrát titul je velké množství, ani Djokovič není schopen tak suverénně obhajovat AO jako Nadal French Open.

Realita je taková, že Nadalovi nikdy za kariéru nevyrostl srovnatelný antukář, který by mu na cihle konkuroval. Jediný, kdo ho dokáže potrápit je max. Thiem, Federer s ním bojoval do roku 2009 pravidelně, po zisku FO se na antuku vysral a sere na ní už skoro dekádu.

Já si myslím, že ani Djokovič nebude mít 2x French open, prostě skončí s jedním.
Reagovat
Amputace
V první řadě není pravda, že by Federer po zkompletování kariérního GS dosáhl na RG totálního uspokojení. Už proto, že v roce 2011 tam odehrál podle mě svůj nejlepší antukový tenis (ještě daleko lepší než v triumfálním roce 2009). V semifinále porazil nezastavitelného Djokoviče a ve finále podle mě odehrál svůj nejlepší zápas na RG proti Nadalovi, který, ačkoli se nešlo do pěti setů, s ním měl velké problémy.
Reagovat
Amputace
Otázku konkurence na antuce už jsem tady řešil mnohokrát. Značně ji znesnadňuje Nadalova totální dominance, které na jiných površích nikdo nedosahuje ani zdaleka a která je i historicky v podstatě bezprecedentní. Takže to opticky vypadá, že Nadal nemá konkurenci a všechny drtí, protože proti sobě nemá žádné antukáře. Nebýt Nadala, bylo by za posledních 15 let minimálně 5 držitelů titulu z RG - Federer by měl alespoň 4 tituly, Djokovič podobně, titul by měl pravděpodobně Soderling, dva tituly už by měl Thiem, titul má dále Wawrinka... Pravda je ta, že tenis se každým rokem už řadu let zpomaluje. Což nejvýrazněji nahrává "pinkálistům" a pochopitelně nejvhodnějšímu povrchu pro tento typ hry - tedy antuce. Ovšem podobný typ hráčů je pro Nadala jako šitý na tělo a on je v tom "pinkání" prostě dalece přede všemi - snad až na Djokoviče, který ale i přesto má s Nadalem na RG velmi výrazně zápornou bilanci. Největší šanci uspět proti Nadalovi na antuce (pominu-li samozřejmě Djokoviče) mají paradoxně ranaři, pro jejichž hru však není antuka vůbec optimální a primární. Naopak s hráči typu Ferrer, Murray apod. si Rafa vždy na RG vytíral zadek. A třeba takový Ferrer má lepší výsledky na hardu, byť je to klasický antukář bez servisu, zato se skvělým pohybem a hrou od základní čáry. Jak je to možné? Protože na antuce byl prostě Nadal, který ho tam miliónkrát porazil, jinak by podle mě ten titul z RG také urval. Zkrátka nebýt Nadala, ale naopak mít RG za posledních 10 let pět nebo šest vítězů, díval by ses na otázku konkurence na antuce úplně jinak. Nadalova chyba není to, že je na antuce až tak mimořádně dobrý - jako nikdo na žádném jiném povrchu. Pravda je naopak ta, že poslední dekáda a půl vyprodukovala plno hráčů, kteří by mohli na RG vyhrát a obecně být na antuce hodně úspěšní, jenže zkrátka čelili Nadalovi. To vůbec není otázka konkurence.. Kolik dnes vidíš čistokrevných travařů? Naopak pinkálista od základní části se skvělou fyzickou vybaveností je dnes každej druhej.
Reagovat
smazaný uživatel
No já si myslím, že se po třech dnech dostáváme k meritu věci.

Otázka Nadala na antuce dle mého nemusí být nijak rozebírána. Já osobně ani nevidím antukový rozdíl mezi Djokovičem a Federerem. Djokovič sice porazil Nadala na RG, ale nic z toho nevytěžil, takže tato výhra je prakticky tímto vynulována.

Tím pádem Djokovič získal titul na French Open úplně totožným způsobem, jako Federer - mimo Nadala, dokonce porazil i v té době srovnatelně silné soupeře Murray, Berdych - Del Potro, Soderling.

To, že se tenis zpomaluje je vtip poslední dekády a půl, kdy je už pomalý i Wimbledon a na antuce se to odráží o to více.
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče tvé otázky na travaře odopovím ti.

Nevím.

Asi nikoho, trávu opanují poslední roky dva hráči Djokovič-Federer, pak se podařilo mezi ně vmísit Murraymu.

Next gen si na trávě ani nečuchla, Thiem končí v prvních kolech, totéž Tsitsipas, Medvedev.

Letos to nebude jiné, finále může být úplně stejné, jako loni. Průměrný a zdravý Federer dojde do finále Wimbledonu úplně v klidu. Roky 18,16 a prohry s Raoničem a Andersonem jsou trošku z kontextu.

Travaři nejsou a nebudou a počítám, že za chvíli nebude ani tráva a jednoho krásného dne ani antuka.

Čím více bude green peace a podobných dementů, tak tím více se bude šetřit pitnou i užitkovou vodou a jednou papaláši zjistí, že největší zisky jsou z betonu, který není třeba udržovat a bude po tenise.

Ono vlastně ten sport už ničí před 10 let, takže to nebude moc překvapení.
Reagovat
Amputace
Tak on už fakt, že Djokovič vyhrál 5x Wimbledon, ač z hlediska stylu (má například nejhorší hru na síti z big3) by mělo jít papírově o jeho nejslabší povrch, je nepřímým důkazem toho, že na trávě je ta konkurence ještě daleko slabší než na antuce. Hráč, jehož hra vůbec není stavěna na trávu, přesto v posledních deseti letech dominuje Wimbledonu spolu s nejlepším travařem historie.

Jinak já vůbec nemám problém přiznat, že tenisu dnes už plně vládnou hardy. Zaprvé se na nich hraje většina turnajů včetně 2 GS a zadruhé to brutální zpomalování se na nich projevuje nejvíce a dnešnímu stylu většiny tenistů prostě sedí. Já jenom říkám, že až odejde Nadal, RG značně vzroste v ceně a bude najednou plno hráčů, kteří budou mít šanci na něm uspět. Klidně tam může vyhrát Tsisipas, Zverev, rozhodně Thiem, pokud skončí Nadal dřív, tak klidně Djokovič...
Reagovat
Patik
nemôžeš predsa tvrdiť že na tráve je menšia a slabšia konkurencia než na antuke...keď si to vezmeš pekne po jednom každý jeden aspekt..priemerne podávajúci hráč si na tráve môže pomôcť servisom pričom na antuke si aj servismani môžu so servisom utrieť zadok..nemáš čas ani na return..a ak ho aj chytíš tak z nízkeho odskoku..nehovoriac o iných úderoch..preto tam bol Nadal roky pod tlakom takmer v každom zápase a vypadával v prvých kolách...odkedy začali výrazne spomalovať povrch zrazu mu nerobí problém spraviť semifinále..
Reagovat
Cico93
Na tráve je ale naozaj slabá konkurencia. Momentálne už nie je žiaden špecialista na trávu. Hráči, ktorí sú všade inde aká taká konkurencia pre big3/4: napr. Medvedev, Tsitsipas, Thiem predtým Stan sú na tráve o dosť slabší ako inde.
Sú hráči s kvalitným servisom a dokážu to dotiahnuť do tb, ale tam to končí, bohužiaľ...
Reagovat
turista
Musím tvůj komentář rozporovat. Djokovič i když má s Nadalem na antuce pasívní bilanci tak pro něj od začátku roku 2011 i tam představoval sakra kvalitního soupeře, který ho na té cihle 7x porazil. Pokud má ve sbírce všechny velké antukové tituly kromě RG několikrát a ještě vybojované v éře antukového krále tak to není náhoda.
Reagovat
Amputace
Však já ale jeho kvalitu na antuce nijak nerozporuji..
Reagovat
turista
Já jsem taky nerozporoval tebe ale Kamilose.
Reagovat
Amputace
Podobné jako AO 09? Tam podle tebe nevyhrál Nadal zaslouženě? Vedl 2:1 na sety, Federer dotahoval a v pátém setu navíc úplně odešel. Stála proti sobě dokonalá defenziva a dokonalá ofenziva. Nadal měl jasný plán, který na Federera platil. Neznamená, že když je někdo ofenzivnější, je automaticky lepším hráčem.
Reagovat
smazaný uživatel
AO jsem myslel přesně naopak, tam byl Nadal lepší a Federer horší,pak už úplně odešel.
Reagovat
woody
Naprostý souhlas.
Reagovat
Patik
Jasné že nato má aj na harde ale musia sa zísť okolnosti..veľa okolností..po dvoch rokoch prišiel poriadny hardový grandslam..a od osemfinále začal strácať sety..s Thiemom mal na hardovom grandslame problémy už naposledy na US Open..bola len otázka času kedy sa stretnú znova a Thiem ho zlomí úplne..to isté sa deje aj na French Open minulý rok mu zobral set aj to bol Rafa oddýchnutý a Dom mal v nohách dva zápasy za dva dni,.je opäť len otázka času kedy sa tam stretnú a zlomí ho aj tam..a ak ho nezlomí Thiem tak ho zlomí Djokovič..ale ja neviem vy akoby ste to nechceli vidieť..človek vám to s kľudom aj napíše ale vy hneď začnete Federer bla bla celú kariéru takto získava..to ale Rafov problém na kurte nerieši to je len problém fanúšikov..
Reagovat
Amputace
Co nechceme vidět?

Co vidíme, že za posledních 15 let na RG Nadala zlomil pouze Soderling a jednou Djokovič, když byl Nadal ani ne na polovině své obvyklé výkonnosti.

Thiem tam Nadala zatím ani výrazněji nepotrápil. Porazil ho na AO ve třech těsných TB. Ale buď si jistý, že na antuce to bude zase úplně jiný Nadal, ostatně jako už tolikrát v minulosti, kdy na AO vyhořel a na RG byl pak znovu suverénní. A už vůbec nechápu, proč by ho měl zlomit Djokovič, který tam po svém triumfu nad Murrayem nehrál ani jedno finále. Zatím nic nenapovídá tomu, že Nadal, který za poslední tři roky ztratil na RG všehovšudy 3 sety, by měl letos na RG neuspět. Až se tak stane, bude ta diskuze samozřejmě úplně o něčem jiném.
Reagovat
smazaný uživatel
To je to co ti píšu výše, Nadal nemá konkurenci na antuce a samozřejmě to je z části tím, že je nejlepší antukář všech dob, ale taky je to z části tím, že jeho dva největší rivalové vyhráli French Open aniž by ho porazili a od té doby na ten turnaj serou.

Jediný, koho baví pořád hrát na 200% antuku je Thiem, jinak to je pro Djokoviče jenom rozpinkávačka ve volné části sezóny a Federera antuka nikdy nezajímala.

Prostě Nadalovi mimo jeho TOP antukové schopnosti, nikdy nevyrostl antukový konkurent, který by se mu rovnal.

Antuka je nejméně oblíbený povrch tenisu, většinu hráčů to ani nebaví hrát, dřít se tam hodiny a hodiny o jeden fifteen. French Open je tenisový antukový TOP a ten kdo to jednou vyhrál na to už s klidem sere - kromě Nadala.
Reagovat
Amputace
A proč tomu tak je? Protože je pro ně zkrátka demotivující dávat 200% nasazení do povrchu, kterému totálně dominuje jeden hráč. Nebýt Nadala, o RG bojuje celá špička se srovnatelným nasazením jako o zbylé 3 GS. A o nějaké slabé konkurenci na antuce by nikoho ani nenapadlo mluvit, protože při současných trendech tenisu a zpomalování povrchů je právě antuka tou ideální platformou pro styl praktikovaný většinou hráčů - tedy fyzický, s důrazem na hru od základní čáry a na dlouhé výměny.

A že nevyrostl Nadalovi srovnatelný konkurent na antuce, to je právě zásluha primárně Nadala - že to nikomu neumožnil. Nejprve to neumožnil Federerovi a posléze ani Djokovičovi - tedy svým hlavním rivalům. Nebýt Nadala, oba by byli optikou tenisové historie už dnes považováni za fenomenální antukáře s několika RG tituly. A zatímco antukář Nadal se jim na jejich hlavních površích dokázal alespoň přiblížit a konkurovat jim, jim dvěma se to na antuce nikdy nepodařilo (Djokovičovi pouze na antukových Masters).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak sám Nadal má na antukové konkurenci určitě vliv, ale z části je tam vliv i samotných hráčů, které antuka čím dál méně baví.

Vezmi si jak to dopadne, až Nadal skončí. Celé antuce může dominovat 5 let Thiem, nebo Tsitsipas.

Tím, jak jsou odměňovány turnaje a jak BIG3 stanovila obrovské mety, tak těch podobných hráčů, kteří by dali život za kariérní GS bude čím dál méně.

Drtivé většině z nich stačí vyhrát Masters ročně, k tomu přidat 2-3 QF z GS a o život snů je postaráno.

Nikdo neřeší, že nevyhrál GS.

Polovina nextgen antuku vyloženě vypouští. Reálně se na cihle snaží Tsitsipas, někdy Čorič. To máš celé.

Medvedev, čili pinkalista na antuce vyhrál 9 zápasů za 3 sezóny z toho 8 loni, Khachanov totéž, jedno QF na FO za tři roky.

Atd. atd. Pak vyhrává Monte Carlo Fognini, další antukové turnaje Ramos, Lajovič atd.

Tohle je prostě důkaz toho, že antuka je nejméně oblíbený tenisový povrch snad pro celou ATP.
Reagovat
Amputace
Tak Medvěděvovi se začalo výrazně dařit až loni na US Series. Uvidíme letos na antuce, brzy jeho výkony soudit.

Wimbledon je základní meta pro většinu tenistů, a přitom všichni z těch, které jsi vyjmenoval, mají lepší či nanejvýš srovnatelné výsledky na antuce než ve Wimbledonu. Takže podle tvé logiky je tedy nebaví ani Wimbledon a tráva...?
Reagovat
smazaný uživatel
Kurde, měl jsem tady 30 řádků a refreshoval jsem stránku...

Prostě se ti snažím vysvětlit, že ti mladíci na tu antuku serou, podívej se na vítěze loňských turnajů na antuce, např. Cechinnato, Djere, Thiem, Djokovič, Rafa, Basilashvili, Ramos....

Nic extra.

Jde o to, že na hardu hraješ od Montrealu do Miami, pak se přeorientuješ na antuku, trávu a pak se zase 80% roku hraje hard.

Proč to dělat když ty peníze extra nepotřebuješ?

Antuka je čím dál více neoblíbená a to dává prostor seniornějším hráčům k tomu, aby získali tituly. Ta konkurence stárne a pak takový Fognini vyhraje svůj první antukový Masters ve věku 32 let. Divné co?

Není to divné, nemá mladší konkurenci, protože poslední antuková generace je Thiem, pak možná Tsitsipas, jinak je to průstřel.

Co se týče trávy, tak tu mladí nikdy neuměli a nikdy uměl nebudou. ANi nevím, který mladík došel na Wimbledonu za poslední dekádu nejdále.

Počítám, že Raonič, nebo někdo takový.
Reagovat
Amputace
Ale vždyť ti Tsisipasové, Zverevové většinou nic nevyhrávají ani na hardu. Jsou prostě vesměs marní a bezmocní proti big3, která si všechno rozebírá mezi sebou. Tsisipas vyhrál TM, dobře, ale jinak co? Má podobné výsledky na antuce, jak kdekoli jinde. Ten tebou zmiňovaný Fognini vyhrál sice loni MC, ale pak na antuce třikrát rupnul - s Tsisipasem, Zverevem a Thiemem. Nic kromě tvého pocitu nenasvědčuje, že by na antuku kdokoli sr.al ve srovnání s jinými povrchy.

A jen tak pro srovnání. Finále loňského Miami hrál 33letý Isner, předloňské Miami jako 32letý vyhrál coby svůj první hardový Masters také Isner. To divné není?

Dále. První kariérní Masters finále si loni zahrál v 29 letech Goffin v Cincinnati. V takové Shanghai 2014 hrál své teprve druhé Masters finále třicetiletý Simon (!). Paříž je asi zbytečné zmiňovat, protože nikoho zřejmě nepřekvapí, že tam můžou hrát finále Sock s Krajinovičem...

Vytahovat vítěze antukových 250 už je zoufalost sama. To ani nebudu komentovat, protože se mi vážně nechce hledat, co za nazdárky vyhrává 250 na hardu...

A ten Wimbledon není jen o mladících. Za posledních deset let se tam dostal mimo big3 do finále Raonic, Cilic, Murray a Anderson. Finále RG hrál za stejnou dobu kromě Nadala a Djokoviče také Soderling, Wawrinka, Murray, Ferrer a Thiem. Celkově tvá argumentace dost pokulhává. Píšeš, že mladíci se daleko na Wimbledonu nedostávají, přitom kolik bylo Nalbandianovi, když tam hrál finále, kolik Roddickovi, kolik Nadalovi... Prostě ty tvrdíš, že na antuku hráči serou, protože tam nemají výsledky, a když ti dokážu, že na trávě jsou ty výsledky ještě horší, napíšeš, že na trávě mladíci nikdy neuměli. To je opravdu potom těžké...
Reagovat
smazaný uživatel
No právě.

Princip je takový, že nelze srovnávat trávu s hardem, nebo antukou.

Tráva je kapitola sama o sobě a všeho všudy na ní umí/umělo hrát nadstandardně pár lidí za 30 let.

Antukovou konkurenci jsme už probrali.

Tím bych asi skončil. Díky za pokec.
Reagovat
Amputace
Neprobrali. Je to tvůj dojem. Čísla ti nesedí. Next gen hraje h.ovno všude, nejen na antuce. A třicetiletí nazdárkové vyhrávají i hardové Masters. Nějaké tvé pocity, že na antuku hráči se.rou, se o nic reálného (o nic, co bys dokázal) neopírají.

Tak. Teď jsme skončili.
Reagovat
smazaný uživatel
Okej, máš na to jiný pohled než já, je to v pořádku.
Reagovat
turista
Ano, na antukových Masters se to Djokovičovi podařilo.
Reagovat
Patik
Prečo veď ja ťa nebudem kritizovať vypočujem si tvoj názor nech je akýkoľvek a budem to rešpektovať..ale opäť je to len klasika od teba žiadne vyjadrenie k veci..ak nemieniš diskutovať ani na moje príspevky nereaguj..nemá to cenu.
Reagovat
Nola
congrats Rafa fans, najma Maykovi, Mickey Mouse turnaj bez straty setu je tam
Reagovat
smazaný uživatel
Pohoda, Rafa i Djokovic bez ztráty setu na ?petistovkach?. I letošní rok je opět konkurence nulová big3 stačí dovolenkovy režim aby vyhráli titul s prstem v nose, Tsitsipas vyloženě vypadal jako komparzista
Reagovat
woody
Novak ztratil set s Monfilsem a s prstem v nose ten zapas rozhodne nebyl...
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda, to byl jediný soupeř těch dvou za týden
Reagovat
turista
Tam to byla kombinace Novakova blackoutu a Monfilsova doslova zázračného tenisu v prvních 2 setech, kterým by zničil kohokoliv na okruhu. Novak tam prokázal schopnost přežít kritický stav zápasu.
Reagovat
gigin
Gael byl většinou zalezlý 2 až 3 metry za bejzlajnou a vracel a pinkal. Tohle je jeho styl.
Reagovat
Marduch
A v pohodě vykryval prostory a v momentech, kdy Nole zahrál ostřejší cross, Gael trestal neúprosnou přímkou.. Koho mi to jenom připomíná.. Standu.
Reagovat
turista
A Novaka samotného. Ale proti Monfilsovi tady Djoki nehrál svůj top tenis. Neznám hráče, který by tak dokonale dokázal pokrýt kurt jako Novak v plné palbě.
Reagovat
steve79
Ted vysel rozhovor s Rogerem , kde se vraci k prohre s Novakem ve Wimblefonu a priznava, ze se tyden po prohre psychicky zhroutil. Do Cincinnati prijel totalne nepripraveny a dokonce myslel na konec kariery.
Reagovat
SwissMaestro
Máš odkaz? Nepsalo se také, že ono zranění kolena začal Fedex cítit v Cinci? Jen jestli to nebylo horší přípravou...
Reagovat
Marduch
Kdo sleduje dlouhodobě tenis, osobnostní charakteristiku hracu současné špičky a jejich už dnes legendární rivalitu, nemůže se tomu divit, prave naopak. (čau Kamile:)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Po minuloročných kurioznych vitazoch, tento rok vsetko ako ma byt. BIG2 s trofejami v rukách, vesmir je opat v rovnováhe
Reagovat
steve79
Rafa bezkonkurenčni.
Reagovat
turista
Pokud proti němu nehraje Novak.
Reagovat
smazaný uživatel
Na harde.
Reagovat
smazaný uživatel
A na antuce po dni pauzy, což se mu nestalo tak 2 roky.
Reagovat
turista
Ano. Ono lze udělat harmonogram turnaje tak aby hrál Nadal dopoledne a Djokovič v noci. A pak Novak do finále bez odpočinku proti odpočatému Nadalovi, což loni udělali ti pitomí Italové v Římě. To se pak dá těžko zvládnout.
Reagovat
Marduch
Tihle dva se na antuce nestřetli za standardních okolností cca 5 let?
Reagovat
Amputace
Co bylo na Římu 2018 nestandardního?
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba, že měl Djokovič do Wimbledonu jeden z nejhorších začátků sezóny? Nebo když byl kurz na Djokoviče 5,16 a na Rafu 1,19. Přičemž standard v jejich zápasech na cihle je tak 1,6 2,2?

To je fakt maras tohle, já se z toho poseru. Zlehčovat, překrucovat, heslo Rafa fans na TP.
Reagovat
turista
Souhlasím. Na jaře 2018 sice pořadatelé v Římě nechybovali, ale Novak byl ještě na okruhu otloukánkem, což nebyla standardní situace. Dostal se z toho částečně až na trávě v Queensu a plně až ve Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro normálního člověka: Špatná forma Djokoviče a jasné dvousetové vítězství Nadala.

Pro Rafa fans: Totální demolice ze strany Rafy který hrál v intergalaktické formě a soupeř hrál životní tenis, který na Rafu nestačil.

Asi to začnu fotit, až syn vyroste, tak mi to jinak neuvěří.
Reagovat
Amputace
Ale ty přece také ve svých číslech vůbec nebereš v potaz Nadalovy sezóny 15 a 16, kdy prohrával s hráči typu Berrer, Dolgopolov, Lopez, v prvním kole GS s Verdascem, s Pouillem na US Open atd. Celkově byl na odpis a jeho konkurence se na něm pochopitelně povozila. Djokovič nad ním bral v tomhle období sedm výher, Federer sice pouze jednu, ale v souhru dělají tyto dva roky ve vzájemných statistikách Nadal vs Djokovič/Federer dost výrazný rozdíl. Ty prostě blábolíš o posledních pěti letech a nic víc tě nezajímá. Že těchto pět let zahrnuje také dvě zdaleka nejslabší Nadalovy sezóny v kariéře, už je pro tebe nepodstatné. Ale naopak zohledňuješ, že v Římě 2018 ještě nebyl Djokovič ve své optimální formě... Tak o čem se chceš potom bavit? Všem stejným metrem, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Však ano, já vidím, jak Djokovič hrál v roce 2018 a pouze reaguji na komentář, že se nepotkal s Nadalem v ideální formě několik let, to je prostě pravda.

Nic víc, nic míň.
Reagovat
turista
Dobře. Ale např. v roce 2011 byl Nadal dobrý, porážel každého kromě Djokoviče s nímž si naprosto nevěděl rady ani na antuce. Takže i tehdy Novak nahnal statistiky. Rafan dokonce tehdy v rozhovoru připustil, že Djokovič je pro něj problém. Novak zaznamenal i cenné výhry např.v letech 2013, 2014 to taky včetně antuky, kde nelze říci, že by Rafan nehrál dobře.
Reagovat
Amputace
Proč do toho pleteš 2011? Tam byli oba v top formě a Djokovič byl prostě lepší a jasně se ukázalo, že match-up s Djokovičem není pro Rafu ideální, podobně jako nikdy nebyl pro Federera ideální match-up s Nadalem. To nemám nejmenší problém uznat. Naopak v letech 15 a 16, kdy měl Djokovič jedno z nejlepších období (pokud se nepletu, bral snad 5 GS), byl Nadal na ručník a od svého beast módu byl na kilometry vzdálen. Kamilos tady neustále žvaní o posledních šesti letech na hardu z pohledu Nadala. Co je ale třeba si uvědomit, že z celkových 7 hardových zápasů, které Nadal s Djokovičem odehrál od roku 2013, 4 proběhly v letech 15-16 - tedy Djokovičově druhém nejlepším období po roce 2011 a naopak Nadalově zdaleka nejslabším období celé kariéry. Federer zase od roku 2013, potažmo 2014 drtil Nadala na hardu pouze v roce 2017, jinak spolu téměř nehráli. A na antuce se s Nadalem za to období téměř nepotkával ani jeden z nich.

Já nemám problém uznat, že Nadal po třicítce je na hardu z těch tří nejslabší ve vzájemné konfrontaci, ale on se k nim alespoň dostává a pak třeba dostane naloženo, ale oni k němu na antuce nikoli. Oba na RG zkompletovali GS (aniž by šli přes Nadala) a od té doby je pro ně antuka okrajová záležitost, protože Nadala na RG by stejně neporazili. Takže ty Kamilosovy cinty, že se jich Nadal bojí a vyhýbá se jim na hardu jsou úplně mimo. Protože on se s nimi na tom hardu utkává, oni s ním na antuce jen minimálně.
Reagovat
woody
Novak na RG Nadala porazil. Sice ve slabém roce 2015, ale v roce 2016 Nadal skrečoval a vzhledem k tehdejší formě by měl i tento rok Novak velkou šanci Nadala porazit.

Nemyslím si,že by ND a RN na antuce měli málo zápasů. A pokud budou oba zdraví, ještě nějaký přidají.
Reagovat
Amputace
No dobře. Ale pokud oni považují za nestandardní (z hlediska neformy a návratu po zranění z pohledu Djokoviče) Řím 2018, proč já bych měl z pohledu Nadala považovat za standardní jejich zápas na RG 15, potažmo dalších šest vzájemných zápasů z let 15-16? Tak u jednoho se totální neforma v potaz bere a u druhého nikoli? A jste opět u toho dvojího metru.
Reagovat
woody
Ja reagoval na to,že Novak neprošel na RG přes Nadala. Což dokázal, jako jediný aktviní tenista.. I kdyz to vylo v roce 2015.

S Nadalem souhlasím, pro mě je na hardu poŕád nebezpečný, zvlášť, když zlepšil servis. A US open je jedno z hlavních měřítek!
Reagovat
steve79
Tesim se na Indian Wells. Snad najde ztracenou formu Medvedev.
Reagovat
woody
Zapas jsem bohuzel nevidel. Novakovi gratuluju :-) BH po lajne na MB byl paradni.

Turnaj v Dubai jak uz tad bylo psano je urcite reakce na nepodarene posledni rocniky v IW a Miami. Letos to doufam bude lepsi.

Na druhou stranu je dobre obcas dostat vychovnnou prohru, nerad bych aby se opakovala era po RG 2016...
Reagovat
turista
Novak nás v Djokolandu moc potěšil. Jen tak dál.
Reagovat
Kozoroh
- 5. titul z Dubaje znamená, že No1e má už 8 turnajů, kde získal alespoň 5 titulů :) 8 na AO, kde drží historický rekord, dále 6 v Miami a v Pekingu, 5 ve Wimbledonu, na Turnaji mistrů, v Indian Wells, Paris-Bercy a nyní i v Dubaji. Víc turnajů s min. 5 tituly má jen Fedex, a to 9.

- Dubaj 2020 je 7. titulem v Novakově kariéře, který získal po odvrácení jednoho či více mečbolů, seznam je následující:
1. Vídeň 2007 - No1e odvrátil 2 mečboly ve ČF proti Chelovi
2. Basilej 2009 - No1e odvrátil 3 mečboly v SF proti Štěpánkovi
3. US Open 2011 - No1e odvrátil 2 mečboly v SF proti Federerovi
4. Šanghaj 2012 - No1e odvrátil 5 mečbolů ve finále proti Murraymu
5. Dauhá 2017 - No1e odvrátil 5 mečbolů v SF proti Verdascovi
6. Wimbledon 2019 - No1e odvrátil 2 mečboly ve finále proti Federerovi
7. Dubaj 2020 - No1e odvrátil 3 mečboly v SF proti Monfilsovi

V tomto směru je No1e úspěšnější než Rafan či Roger :)
Reagovat
turista
Je to tak.
Reagovat
Patik
To že má Nole viac titulov po odvrátení matchballov neznamená nič..teda možno niečo v istom zmysle pre niekoho záleží ako to pojme..pre laika možno toľko že pred ziskom titulu sa proste musel ťahať z kaše..to že čelíš matchballom je predsa dôkazom toho že v jednom čase je tvoj súper lepší než ty..je to celé diskutabilné..
Reagovat
turista
To znamená že má nejodolnější psychiku.
Reagovat
woody
Za mě nepodstatná stats..

Stats která by mě zajímala je poměr toho jak hráč získává své body v zápase:
Esa/příme body/winnery/vynucené chyby soupere/nevynucene chyby soupere

Rozdelene jak na povrchy, tak na kalendarni rok a celkovou

Jde do toho nekdo? :-)
Reagovat
steve79
Gratulace Novakovi. Je neuveritelne jak hraje Djoko balony rychle po odskoku a nedele z toho chyby.
Reagovat
Mayo
Gratulujem Djokovičovi k Mickey mouse turnaju.
Reagovat
Nola
verim, ze v podobnom duchu dnes pogratulujes aj tomu svojmu :D
Reagovat
Mayo
Samozrejme, veď som to už písal tuším 2 dni dozadu k Rafovi.
Reagovat
svetova.dvojka
To bude pěkná řežba o ten post světové jedničky mezi Djokovičem a Nadalem...
Reagovat
Mayo
Aká řežba? Veď Djoki je prvý a dlho aj bude.
Reagovat
turista
Může být. Ale v Djokolandu doufáme, že Novak současnou výkonnost i pozici udrží dostatečně dlouho a nebude moc čekat na jubilejní 80.titul. Po započtení kalendářního roku o který je Novak mladší neztrácí na Rafana nic. Za rok bude na jeho 84 nebo 85 titulech. Pokud pojede jako teď tak ho dolepí snadno.
Reagovat
Ereinion
Djokovic je posedlej být GOATem, tak se tentokrát snažil i na 500 :)
Reagovat
Nola
skor sa snazi udrzat NO1, nevypadnut z herneho tempa, vlani sa mu to vypomstilo
Reagovat
Ereinion
jj, jde mu hodně o ten počet týdnů na No.1 podle mě...
Reagovat
Kozoroh
Připomínám, že pokud bude No1e jedničkou nepřetržitě, tak v pondělí 5. října překoná Federerův rekord v počtu týdnu na 1. místě :-)
Reagovat
steve79
To si myslim, ze je takřka jiste.
Reagovat
SwissMaestro
Vyborne...hned pote mam narozky, to potesi :D:D
Reagovat
Nola
vlani som sledovala finale, tento rok detto, pan za mikrofonom sa jednoducho odstrihol po dohrani zapasu a ponechal predavanie trofeje bez akehokolvek komentara, 15 minut ticha.... vlani tam oslavoval a bol by schopny snad sledovat aj dianie v satni, totalne neprofesionalne pane, ak to tu citate, nabuduce, aj ked nie ste fanusikom Novaka, nejaka ta davka sebareflexie by nezaskodila
Reagovat
FulnekUltras
tyhle keltské ohony už nepředěláš ;-)
Reagovat
spaniel
To ja bych byl za ticho vdecny. Vzdy do toho melou, prelozi 20% a i z toho pulku blbe.
Reagovat
Nola
predkladat ho nikto nenuti.... ide o princip, jedine ospravedlnenie pre tohto pana je, ze musel ist odvolit
Reagovat
FulnekUltras
"nezkorumpované", "slušné" a "nezávislé" šmejdy
Reagovat
Nola
k tomu neustale prehravanie - Djokovic sa boji utocit, nehra nic svetaborne, len vracia, no tak ukazovali pocas zapasu statistiky - vynutene chyby, Tsi ich mal v jednom momente snad 11 : 3, ak odpocitam esa, ktorych mal 8, Novak dokonca vyhral aj na winnery, trochu ujete komenty na moj vkus.... tenis nie o vitaznych uderoch, ale aj o vybere uderu, kedy super je prinuteny k chybe, ci?
Reagovat
SwissMaestro
Nemám ho moc rád, ale je to frajer. CElá BIG 3 se po konci jejich kariér bude vždy brát jako celek bez jednoho konkretního hráče, který by byl objektivně nejlepší. To by se jeden z nich musel značně utrhnout od ostatních a to se, podle mě, nestane. Nejoblíbenějším u fans bude Federer.
Reagovat
Frantz
fanatických fans, zapomněls dodat..
Reagovat
Krisboy
KamilOsel II???
Reagovat
svetova.dvojka
Měl štěstí...
V semifinále
Reagovat
Kozoroh
Nejlepší začátek roku od legendární sezóny 2011. Letošní bilance 18-0, triumf v premiérové týmové soutěži ATP Cup, následně rekordní 8. titul na AO a dnes vítězství v Dubaji, který se tak stal 8. turnajem v No1eho kariéře, kde získal alespoň 5 titulů. To jsou báječně věci pro Djokoland :-)) Snad tahle jízda bude pokračovat dál a Serbinátor bude řádit v IW a v Miami :-)
Reagovat
dako
A aj napriek tomu všetkému fandia štadióny stále Noleho súperom, až na nespratných srbských fanatikov.
Reagovat
Kozoroh
Psi štěkají, ale karavana jede dál.
Reagovat
turista
Přesně tak.
Reagovat
dako
To snáď ani Noleho nemôže baviť už. Celé finále bolo v podstate len o Noleho pinkaní a držaní dĺžky úderov, Štefan to pri každej dlhšej výmene palkoval do autu. Dnes bol Štefan veľmi slabý. Včera to bolo o niečom inom, Gael ho mohol poraziť pekným tenisom, ktorý hral celé 2 sety, no na MB začal nepochopiteľné pinkať vo výmenách. Už to začína byť na okruhu naozaj nuda, ostatok okruhu to snáď už ani nemôže baviť, stačí že na turnaji štartuje niekto z big3 a výsledok je viac-menej jasný. V noci očakávam niečo podobné v Acapulcu a po troch väčších turnajoch, na ktorých niekto z big3 štartoval, budú zase len víťazi z big3. A ešte jedna vec. Stefanos sa vyjadril počas turnaja, že už má toho celkom dosť. V jeho veku nemal problém Rafa, Nole, či Roger hrať turnaj za turnajom záverečné kolá na vysokej úrovni a o nejakom sťažovaní na únavu nebolo ani počuť.
Reagovat
turista
Noleho to právě baví. Včera horko těžko přežil Monfilsův nadpozemský tenis. Navíc Tsitsipas už mu několikrát zatarasil cestu dál. A tohle byla velká příležitost jak vyhrát silně obsazený turnaj a možnost porazit nepříjemného soupeře. A Novak hraje to co umí nejlíp. Proč by se honil na sako, když se na základní čáře cítí nejlíp a na soupeře to platí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist