Djokovič opět zdolal Federera a bude světovou dvojkou. Ve finále vyzve Nadala

19. 3. 2011, 22:28
Aktuality 66
ATP INDIAN WELLS - Novak Djokovič zůstává neporažen. Letos i potřetí zdolal Rogera Federera a v pondělí ho odsune z druhého místa světového žebříčku. Ve finále turnaje v Indian Wells ho čeká nejlepší tenista současnosti Rafael Nadal.
Novak Djokovič

Novak Djokovič hraje v životní formě, která mu stále zajišťuje letošní neporazitelnost. Roger Federer od začátku sezony prohrál jen dvakrát, pokaždé právě se Srbem. A pokud by prohrál i dnes, musel by Srbovi přepustit post světové dvojky. Náboj a kvalita v jejich celkově 22. vzájemném utkání tak byla zajištěna.

Zápas od prvních minut nenabízel příliš dlouhých výměn, o jejich atraktivitu však nebyla nouze. Tenisté předváděli smrště agresivních i technických úderů a diváci se rozhodně nenudili. Lepším hráčem byl rodák z Bělehradu, který parádně returnoval a vyhrál 6-3.

Ve druhé sadě se ale karta obrátila. Djokovič vypadl z tempa, Federer svou hru zpřesnil a po dvou brejcích si vynutil třetí set. 

V něm se hned v úvodu ujal třiadvacetiletý Srb vedení 2-0, o šest let starší Švýcar ale nic nezabalil a okamžitě vyrovnal. Kdo však čekal, že psychicky silnějším bude v té chvíli Federer, mýlil se. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz totiž začal chybovat, nebodoval na servisu, ztratil jedenáct fiftýnů v řadě a z kolapsu se už nevzpamatoval. 

Djokovič po dvou hodinách a šesti minutách zvítězil 6-3 3-6 6-2 a Federera letos porazil už potřetí. V této sezoně si tak udržel neporazitelnost, s loňským Davis Cupem a letošním Hopman Cupem vyhrál už 22. utkání v řadě a v pondělí se posune na druhé místo světového žebříčku právě před Federera. Vyrovná tak své nejlepší umístění, na kterém byl poprvé loni 1. února a naposledy 17. října.

Federera dnes čeká ještě finále čtyřhry po boku krajana Wawrinky.

Ve finále dvouhry se Djokovič, vítěz turnaje z toku 2008, utká o třetí letošní titul se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem. Španěla porazil naposledy v roce 2009, letos se s ním utká poprvé. 

Nadal dnes čelil Juanu Martinu Del Potrovi, jehož zdolal naposledy před dvěma lety právě v Indian Wells. Během roku 2009 pak ale tři vzájemné souboje v řadě prohrál. Když se španělský tenista s Argentincem utkal naposledy, padl s ním v semifinále US Open třikrát 2-6 a Del Potro pak získal svůj zatím jediný grandslamový titul. 

V loňské sezoně toho argentinský mladík kvůli zranění zápěstí příliš neodehrál a propadl se až do páté světové stovky. V posledních týdnech se však vrací zpět mezi elitu, když po dobrých výkonech vyhrál devět zápasů v řadě a nabral tak slušnou formu. 

I v dnešním semifinále začal lépe Del Potro. Soupeři vzal podání a ujal se vedení 4-1. Nadal ale začal po kurtu létat rychlostí blesku, agresivními údery Argentince nutil k obranné hře a pěti vyhranými gamy v řadě vývoj dějství otočil. V druhé sadě už první muž světového žebříčku především v gamech při svém servisu kontroloval hru, v páté hře udeřil brejkem a postup už ze svých rukou nepustil.

"Je to pro mě velmi důležité vítězství. Myslím, že jsem tu dnes odehrál nejlepší utkání. Právě zápasy jako byl tento potřebuju k tomu, abych se dostal do správného rytmu a měl z toho dobrý pocit. Hrát finále na takovém turnaji je fantastické," řekl Nadal, který v Kalifornii může navázat na triumfy z let 2007 a 2009.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky zahrál 23 vítězných úderů, Del Potro pouze dvanáct. Také ve statistice nevynucených chyb svítila optimističtější čísla na straně Nadala - 20 oproti šestadvaceti soupeřovým.

Finále Nadal - Djokovič se bude hrát v neděli od 21:00 hodin SEČ.

- ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS -
(Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
sobotní výsledky (19. 03. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Del Potro (Arg.) 6-4 6-4
Djokovič (3-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 6-3 3-6 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

66
Přidat komentář
smazaný uživatel
Když vidím, jaké pohyby dělá Del Po.při forhendu (jak to od spodu tahá) ani se nedivím problémům se zápěstím.
Reagovat
Teo
Pro mně rozhodně nejlepší Rogerův letošní výkon proti Novakovi. V druhém setu se mu toho moc vytknout nedalo, až jsem si říkal, že je to zase ten starý dobrý Roger. A pak to zase přišlo. Novakův break na úvod třetího setu jsem bral jako ztrátu Rogerovi koncentrace a doufal v nejlepší, obzvlášť když Roger sebral čistou hrou Novakovi servis a vyrovnal na 2:2. V tu chvíli měl nasednout na koně a dotáhnout to do vítězného konce, ale jak se už delší dobu zdá, Roger toho koně žena tak urputně, až se splaší a vyhodí ho zesedla. Mám takový dojem, že v klíčových momentech Roger chce tak moc, že udělá kupu nepochopitelných chyb. Herně na Novaka rozhodně měl, ale v hlavně to neustál, což je o to nepochopitelnější, protože díky jeho zkušenostem a úspěchům by měla být hlava to tou největší výhodou...
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze si fouka na bolistky ne po padu z kone, ale stale jeste z toho trunu. No, taky se mi po druhem setu zdalo, ze uz je za vodou... :-)
Reagovat
l00bor
Nevím co se stalo s Rodgerem v třetím setu,ale je to už druhý zápas co se Srbem prohrál vyloženě díky svým chybám,kterých bylo opravdu dost.Dnešní finále přeju Nadalovi ač ho nemám rád,ale ze Srba začínaj dělat moc velkou hvězdu.
Reagovat
Pe3k
Roger říkal, že ho nebaví být světová dvojka tak snad je ted rád za 3. pozici :D V tomto roce prohrál 3 zápasy a všechny z Djokerem.

Nadal byl v minulém životě matka tereza jinak si neumím vysvětlit jeho nekončící štěstí v současném životě. Výsledky je třeba respektovat a pogratulovat mu.

Del Po - škoda, že neudržel ten první set. Vrací se do formy a příště Nadala sejme jako na US open 2009 6:2,6:2,6:2

Djoker. Zatím famozní forma, uvidíme jak dneska s Nadalem. Přeju mu to. Je to vítaná změna a dodá mu to hodně sebevědomí do GS turnajů.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak od DelPa jsem cekal vice, nez jen prohru 2x 4:6, i kdyz zapas byl vyrovnany a trval temer dve hodiny. V podstate si Juan Martin za prohru muze sam. V prvnim setu neudrzel vedeni 4:1 a ve druhem neuhral dulezitou patou hru, v niz ztratil servis a ktera rozhodla zapas. Nadalovi set vzit urcite mohl, je to skoda.

Taktez Roger me zklamal. V prvnim setu byl Novak lepsi, to uznavam, ve druhem se to zase otocilo na Rogerovu stranu, ale ten treti, nebyt hloupych Rogerovych chyb...

Dnesni finale tedy obstaravi Rafa s Novakem. Ja favorizuji spise Srba, prave pro jeho neuveritelnou formu a uspesnosti na tvrdem povrchu. Preci jenom Nadal ma tento tyden urcite problemy, nehraje maximum a jeho finalova ucast je pro me prekvapenim.

Jeste otazka pro vas: myslite si, ze je realne, aby Novak vyhral dejme tomu 30 a vice zapasu v rade, jako to uz dokazal treba Roger za dob sve nejvetsi slavy? Co vy na to? Ja myslim, ze to nerealne neni, ale po Miami pristi mesic ceka hrace dost obtizny prechod z horkych americkych betonu na evropskou antuku a prave tam vyniknou hraci, kteri na hardu nepredstavuji takovou konkurenci. Jsem zvedav.
Reagovat
Matti
no ja myslím, že po dnešku, bude muset Novak, začít novou serii.
Reagovat
tito
jsem stejného názoru :)
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasim, dlouha serie je nerealna.
K Rogerovi - nechce se mi do nekonecna komentovat neco, co jsme prece vsichni videli. Ale vlastne me nezklamal, protoze hral dobre. Jedine, co me opravdu zklamalo, byl jeho servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeste k te serii - nerealne to neni, ale to by Novak musel hrat vytecne i na antuce. Ma zivotni formu, co my vime. I pres jeho ne moc uspokojive vysledky na antuce v minulych dvou letech by ted vse mohlo byt jinak.

Jinak s tim Rogerovym servisem mas pravdu. Cely turnaj s nim mel problemy, delal dost casto dvojchyby a vcerejsek? K tomu radeji nic...
Reagovat
smazaný uživatel
Môj osobný pocit je, že v rozhodujúcih momentoch má v tejto sezóne Roger väčší problém s hlavou ako s hrou. Vo chvíli, keď má prebrať iniciatívu začne kopiť nepochopiteľné chyby. Zápas na AO s Novakom, je toho príkladom.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tak. Taky mi to prijde divne, ze v dulezitych momentech se nekdy Roger nepochopitelne vyhazi.

Urcite zapas s Novakem na letosnim AO jedinym prikladem neni, vzpomenme na vcerejsi treti set.
Reagovat
smazaný uživatel
Skoda,ze nenapsali. co rikal Roger na tiskovce na ten svuj kolaps ve tretim, kdyz cistou hrou si vzal zase poodani Novaka, ktery ukoncil sve podani dvojchybou a vypadal dost nalomeny. A Roger neustoji stav 40 ku 15ti a take ukonci sve podani solidarne dvojchybou, ktere dela celkove pri zapasech minimalne?Pak uz jakoby to zabalil. Za stavu 2:3 to bylo trosku brzo.
Reagovat
mihate
Absolutny suhlas, mal by si hlavu zresetovat a s tenisom sa bavit, Ved uz prekonal tolke rekordy, ze uz by nemal byt na kurtoch nervozny.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k tomu, že rozhodně nejsem Rožérovým fanouškem, se musím zastat mínění, že letos již jeho ,,zázračné'' výsledky skončily, neboť s Djokovičem prohrál již poněkolikáté.

Avšak k čemu se neustále zabývat Federerem, podobně jako Barney, jestliže jsou v žebříčku ATP uvedena jména mnoha dalších tenistů. Jedním z nich je i Del-Potro, jenž se pravděpodobně opět dostává do rytmu.

Pokud jde o ,,nepřítele'' Rožéra, dnes mě opět neskutečně rozesmál Brož, diskutér, který zde zesměšňuje Rožérovy neúspěchy z poslední doby. Někdy mi přijde, že trpí nějakou mozkovou disfunkcí, ba spíše komplexem méněcennosti.
Reagovat
Pe3k
Dopadlo to přesně jak sem říkal.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer hral veľmi solídne, chce to trochu zlepšiť servis a ten backhandový return. Myslím, že na Floride má veľkú šancu na titul. Ten kolaps na záver mi pripomenul SF spred 2 rokov s Murraym. Finále bude pinkačka od základnej čiary a rozhodujúcim faktorom bude počet nevynútených chýb, keďže ten povrch je pomalší ako madridská antuka.
Reagovat
tito
Federer hrál solidně ale řeč jeho těla byla jasná- kdo ho sleduje léta, tak si toho musel všimnout- zvláště při returnu. A kromě obíhaného bekhendu hrál hodně úderů na střed- ale k tomu by se měl vyjádřit někdo, kdo tenisu rozumí. / mohla to být taktika jako při finále AO Lendl- Mečíř/
Reagovat
smazaný uživatel
Na střed? To mi ani nepřišlo ... měl jsem pocit, že ty výměny byly dost často křížem, popř. z kříže po čáře.
Reagovat
smazaný uživatel
Kľúčom k úspechu je u Federera ako si tu dnes písal, hlavne servis, pokiaľ si bude Federer bezstarostne uhrávať svoj servis a bude sa môcť sústrediť na súperov servis ako to robil celé roky, tak Wimby je jeho.
Reagovat
smazaný uživatel
Jistě skomolile, Rožér je forevr nambr van. Wimby je jeho a na Floride má veľkú šancu na titul. Jak jinak :-D
Reagovat
smazaný uživatel
No, každopádně Wimbledon je jeho největší letošní šancí, jak vyhrát GS turnaj.

Nevím, např. na AO v šesti zápasech pouze 46 es, a to ještě 8 es v bezvýznamném zápase s Lackem.

Teď v IW ve dvou zápasech s Wawrinkou a Djokerem jedno jediné eso.
Reagovat
smazaný uživatel
Na tieto formality som úplne zabudol.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se dá psychicky do pořádku, vydrží zdraví a dobře vyjde los, proč by ne. Na druhou stranu, taky by už konečně někde mohl vyletět v prvním týdnu.
Kromě toho W se nedá vyloučit ani USO, kde už pár titulů udělal. Šampioni by se nikdy neměli odepisovat předčasně.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak fando, zitra jsem tvuj "nepřítel" :) Mam ve final oba sve kluky, ale samozrejme krev me krve zustava Nole.Bohuzel tentokrat Rafa dostane nakladacku(přal bych si bitku...)ale na oranzove hline zas bude vse ve starem !
Reagovat
tito
Zdravím Tě, /na rozdíl od Barneyho/ - oranžová je jasná, každopádně zítra to nevidím tak jednoznačně pro Noleho, naopak přes veškeré rozdíly /Nole v laufu, Rafa zatím nic moc/ nás čeká velmi povedený zápas s jasným vítězem Nu1 :). Vidím přetahovanou v 1. setu jak na US Open.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že to bude velmi vyrovnané. zajímavé je, že když od jejich vzájemných zápasů odečteme zápasy na antuce (9!!!), kt. všechny vyhrál Nadal, tak jsou přesně vyrovnaní 7:7.
Reagovat
smazaný uživatel
Na střed? To mi ani nepřišlo ... měl jsem pocit, že ty výměny byly dost často křížem, popř. z kříže po čáře.
Reagovat
smazaný uživatel
Zitra fandim Nolemu.
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, Federer za celý zápas jediné eso a celkem vzato minimum bodů zdarma při servisu. Když si vezmu, že ve Wimbledonu 2001 vypadal, že by z něho mohl být servisman ala Sampras, tak je to dost nepochopitelné.

Jinak Novak v tomto zápase podle mě potvrdil, že má v současnosti nejlepší return ze všech hráčů ATP Tour.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas - na returnu nemá Djoker konkurenci (možná zdravý Monfils).
Reagovat
smazaný uživatel
Mobfils ani ne, to už spíš Murray, ale ani ten nemá na Djokovičův return.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer měl dříve také hodně dobrý return, tedy ani ne v tom smyslu, jako ho má Nole, ale že byl schopen returnovat (uvést slušně do hry tak, aby výměna byla přibližně neutrální) obrovské procento soupeřových podání.

Třeba jak tam jednou Djoker z bekhendu (oubouručným bekhnedem) returnoval ten výtečnej Rogerův kick ven z dvorce, kdy jeho křížný return dopadl až někam k čáře, to bylo vynikající.
Reagovat
misoSK
ono mi ten Roger co sa tyka servisu pripomina trochu Berdycha, ten bol tiez jednu dobu celkom slusnym bombarderom a v tejto sezone servis nulovy, vid. ziadne eso proti Stanovi v osemfinale
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda. Letos mám dojem, že Berdych super podával jen v pár zápasech: proti Gasquetovi a Verdaskovi na AO a pak proti Tursunovovi v Rotterdamu.

Ovšem rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že Federerův druhý servis je podstatně lepší než Tomášův; Tomáš v podstatě to druhé podání moc nevariuje (i.e. žádnej kick) atd.
Reagovat
misoSK
tak to je tiez pravda, ale prave preto nechapem ze si Tomas nedava viac zalezat na prvom podani, ked vie ze to druhe patri medzi tie slabsie medzi elitnymi hracmi...co sa tyka Rogera dnes nehral tak zle ako v Dubaji, ale zial Nole je momentalne asi najlepsim hracom na okruhu, myslim ze zvladne i Nadala
Reagovat
smazaný uživatel
Možná právě proto, že to ví, se cítí pod tlakem, kt. ne úplně nezvládá. Toto jsou jeho letošní statistiky úspěšnosti prvního podání:

Wawrinka: 46 %
Bellucci: 58 %
Kubot 57 %

Chardy 51 %
Davydenko 55 %
Petzschner 55 %
Djokovič 48 %

Roger-Vasselin: 69 %
Člič 66 %

Garcia-Lopez 65 %
Tursunov 69 %

Crugnola 63 %
Kohlschreiber 57 %
Gasquet 71 %
Verdasco 65 %
Djokovič 54 %

Gil 68 %
Dodig 63 %
Kavčič 69 %
Wawrinka 66 %
Reagovat
misoSK
Vidno ze to unho pada stale nizsie a nizsie
Reagovat
smazaný uživatel
je hanba že tu není článek o Minářovi že vyhrál turnaj.
Reagovat
smazaný uživatel
Svata pravda, sledovala jsem ho v semi i finale. Pekny zapas se spoustou winru. Nechybelo i napeti,v prvni setu vedl uz 5;2,ale nakonec vyhral az v dramaticke koncovce 7:5,ale aspon zacinal i druhy set. Gratulace. Urcite si dobre zahral a zvedne se mu sebevedomi a solidne poskoci na zebricku.
Reagovat
UnrealTom
omg hotovo ten jugoslávec mě deptá, radši ať vyhraje Nadal zejtra:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ou, chudák Roger :( po druhém setu jsem mu věřil, že to ještě zvládne... tak jen doufám, že jeho prohra udělala radost pár fanatikům (nechci tě Barney jmenovat), který se z toho ještě hodně krát udělají:)
...teď ovšem už narazí kosa na kámen a Novakova série bude u konce!:)
Reagovat
smazaný uživatel
mně se dnes moc líbily nové zbraně elegoše - síť, out + dvojchyba, Nole proti tomu neměl nejmenší šanci :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
a mě překvapuje, že jsi den ode dne hloupější.... jak to děláš?
Reagovat
misoSK
musim povedat ze ma celkom pobavilo to ze si vypichol nove Rogerove zbrane, v podstate s tebou suhlasim, vtipne si povedal to co videl kazdy-Roger proste vela chyboval, robil dvojchyby v nevhodnych chvilach
Reagovat
smazaný uživatel
Super tenis, i když výsledek mě trošku zarmoutil. No nic, Novak vyhrál zaslouženě, gratulace!
Jsem zvědav, jak to dopadne s Rafou. Ta série musí skončit, ale na US turnajích to zřejmě ještě nebude :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby to bylo v Miami, favorizoval bych výrazně Noleho. Ale tady v IW jen ten povrch přes den v podstatě taková modrá antuka. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem asi trošku starší generace...32:), ale ty současné "betony" mi přijdou všechny jako taková rychlejší antuka. Vždyť jak na AO tak i tady tam Djoker doslova bruslí.
Ve Wimbledonu jsem zvědav.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty máš modrú antuku v hlave...pán múdry...
Reagovat
smazaný uživatel
Kde? Žádnej odkaz nevidím.
Reagovat
Stan_Borowitz
jestli Nadal sebere Djokovičovi set...
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že jo. Ta srbská héérečka přece nemůže být neporazitelná.
Reagovat
smazaný uživatel
nebuď trapný s tým setom , nie jeden, minimálne dva :-DD
Reagovat
Stan_Borowitz
že by Nadal vyrovnal rekord Chucka Norrise a vyhrál tři sety v zápase hraném na dva vítězné?
Reagovat
smazaný uživatel
aha tvoje IQ to nezvládlo pochopiť...
Reagovat
Stan_Borowitz
raději než o moje IQ se starej o svůj smysl pro humor, fanatiku...
Reagovat
smazaný uživatel
Novou světovou trojku potřetí v řadě vyklepl Nole :D
Tak ten švýcarský maestro Rožééér number one forever už má depku nejenom z Rafy, ale už i z Novaka :D
Reagovat
smazaný uživatel
No dlouho jsme opravdu nemuseli cekat na takovy slabomyslny prispevek.Kolik jich asi jeste bude az budou komentovat druhe semifinale.Ale opravdu i takovi tenisovi velikani si moc uvedomovali dulezitost utkani a tech chyb a zvratu v utkani bylo vic nez dost. Ale aspon to bylo napinave a opravdu clovek nevedel jak to dopadne. Chvilemi i svetovy tenis.V nedeli take preji vice Rafovi,ale at je to take na tri sety at si uzijeme.
Reagovat
smazaný uživatel
Po druhém setu jsem fakt už Rogerovi hodně věřil. Ale třetí set - zase bída, třikrát ztracený servis. Djokovič vyhrál zaslouženě. To toho Jugoše nikdo letos neporazí, nebo co?!? Tak snad alespoň ty, Rafo!
Reagovat
smazaný uživatel
A to ten servis mohl Federer klidně prohrát po čtvrté, poněvadž to bylo 30:30, neutrální výměna a Nole tam hloupě zkazil triviální čopovanej bekhend.

neboj, na antuce na 95 % kralovat nebude. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže na antuce bude zase kralovat Rafa, to mi taky dvakrát nevyhovuje. Snad na trávě Roger a na podzim Del Potro. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
S tímhle servisem asi Fedex nebude kralovat ani na trávě. No jo, ale kdo jiný než Rafa, popř. Djoker může na antuuce kralovat? možná eště Soderling, jestli se kousne, popř. Del Po, jestli zlepší fyzičku.

Mimochodem, nemyslím si, že by Del Po porazil Novaka na hardu. ostatně, ve třech dosavadních zápasech s ním zatím neuhrál ani set.
Reagovat
tito
Také jsem tomu věřil. Zítra to bude o prvním setu- kdo ho dá, vyhraje. (každopádně Rafa:) )
Reagovat
smazaný uživatel
No já nevěřím, že Djokerovi vydrží tahle forma celý rok a Del Potro půjde ještě o třídu nahoru. Nebo spíše doufám!
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, už teraz scípa...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak celý rok asi ne, ale proč by mu forma nemohla vydržet 90 a více % roku? Navíc jestli se chce stát světovou jedničkou, tak bude něco takového i nezbytné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist