Djokovič odstartoval vítězně i 20. French Open. Postupuje také dvojnásobný finalista Ruud

28. 5., 23:33
Aktuality 32
FRENCH OPEN - Obhájce titulu Novak Djokovič (37) vykročil za ziskem 25. grandslamu vydřenou třísetovou výhrou nad domácí divokou kartou Pierrem-Huguesem Herbertem (33), kterého po dvou a půl hodinách boje přehrál 6:4, 7:6, 6:4 a ovládl i druhý vzájemný souboj v Paříži. Casper Ruud (25) zahájil cestu za třetím finále na French Open v řadě vítězstvím 6:3, 6:4, 6:3 nad brazilským kvalifikantem Felipem Meligenim (26).
Djokovič v Paříži zvládl zápas prvního kola ve třech vyrovnaných setech. (@Profimedia)

Djokovič  – Herbert 6:4, 7:6, 6:4

Novak Djokovič letos přijel na French Open bez jediného titulu, či postupu do finále. Naposledy se Srb představil na turnaji v Ženevě, kde netradičně startoval týden před zahájením pařížského grandslamu. Na švýcarské generálce skončil v semifinále na Tomáši Macháčovi, kterému podlehl ve třech setech.

Majitel 24 grandslamových trofejí ale přesně ví, jak hrát na turnajích velké čtyřky a v zápasech na tři vítězné sety dokáže předvést svůj nejlepší tenis.

Obhájce titulu začal v prvním kole výhrou nad domácí divokou kartou Pierrem-Huguesem Herbertem, se kterým sehrál i druhý vzájemný zápas v Paříži. Ten předchozí v roce 2013 na halovém Masters vyhrál ve dvou setech. A na antukovém grandslamu s francouzským protivníkem opět neztratil ani sadu. Tentokrát se však na kurtu Philippea Chatriera pořádně zapotil.

Djokovič získal podání Francouze hned ve třetím gamu a náskok brejku si až do konce setu pohlídal. Druhý set nabídl více než hodinové drama, které vyvrcholilo tie-breakem. Zkrácenou hru získal Srb poměrem 7:3 a dostal se do vedení 2:0.

Ve třetí sadě si oba tenisté bez problémů drželi podání až do desátého gamu. Když se Djokovič ocitl dva míčky od výhry ošklivě upadl při dobíhání kraťasu k síti, ale poté co se očistil od antuky ihned v utkání pokračoval. Po dvou a půl hodinách boje se dostal k prvnímu mečbolu, který po sedmé dvojchybě soupeře využil.

Statistiky zápasuStatistiky zápasu (@ Livesport)

Djokovič tak i při svém 20. startu na Roland Garros zvládl úvodní zápas. O postup do třetího kola se utká se Španělem Robertem Carballésem.

Meligeni Alves – Ruud 3:6, 4:6, 3:6

Casper Ruud se rozhodl dát přednost soutěžním zápasům před tréninkem a poslední týden před pařížským grandslamem odehrál turnaj v Ženevě. Ve všech čtyřech zápasech zvládl roli favorita a dokráčel si pro 12. titul. Letos slavil na antuce už podruhé, když v dubnu získal svůj největší titul na turnaji ATP 500 v Barceloně. Finalista posledních dvou ročníků tak ukázal, že i tento rok platí za jednoho z favoritů French Open.

Nor, který zažívá svůj nejlepší vstup do sezony, zvládl první kolo i při sedmém startu v hlavní soutěži turnaje. V zápase, který se kvůli deštivému počasí konal pod zataženou střechou kurtu Philippea Chatriera, přehrál Brazilce Felipe Meligeniho, jenž letos poprvé prošel v Paříži kvalifikací.

Ruud byl v prvních dvou sadách suverénní na podání, při kterém ztratil pouze 10 bodů. Od stavu 3:3 získal pět her v řadě a dva brejky mu stačily k vedení 2:0 na sety. Podobný průběh mělo i třetí dějtsví, ve kterém sedmý hráč světa získal dvakrát servis soupeře a po hodině a 55 minutách hry zápas ukončil.

"Myslím, že to pro mě byla dobrá antuková sezona. Madrid a Řím mohly dopadnout o něco lépe, nebylo to to, v co jsem doufal. Ale ostatní turnaje byly dobré. Pro mě a pro všechny hráče je French Open každý rok jeden z největších turnajů. Jeden z mých vrcholů sezony, na který se vždy těším. Poslední dva roky mi tady v Paříži daly mnoho. Doufám, že letos budu mít další dobrý rok," vyjádřil se Ruud v pozápasovém rozhovoru.

Rune – Evans 6:4, 6:4, 6:4

Holger Rune si při svých prvních dvou startech na French Open pokaždé zahrál čtvrtfinále. V obou případech prohrál s pozdějším finalistou Casperem Ruudem ve čtyřech setech. Letos začal třináctý nasazený výhrou nad Danielem Evansem. Zkušeného Brita v prvním vzájemném duelu přehrál 6:4, 6:4, 6:4. Ve druhém kole čeká bývalou světovou čtyřku Ital Flavio Cobolli.

Dán neprožívá zrovna povedenou sezonu, čemuž nasvědčuje jeho vypadnutí z TOP 10 i to, že už více než rok čeká na zisk titulu. Nejlepší výsledek dosáhl na lednovém turnaji v Brisbane, kde prohrál až ve finále. Na antuce si zahrál pouze jedno semifinále v Mnichově, kde utrpěl debakl s Janem Lennardem Struffem a neobhájil loňský triumf. Přípravné turnaje Masters 1000 v Madridu a v Římě opouštěl s bilancí jedné výhry a jedné prohry.

Výsledky dvouhry mužů na French Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

32
Přidat komentář
Krisboy
Djokovič překvapil a tím mě připravil o 29 Kč.
Reagovat
paddy
RIP old TP smile smile
to byly časy

smile smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
Reagovat
woody
Herbert se snažil hrát celkem aktivně, dobře podával, Novak to uhrál přes BH.

Ale je to taková klasická podívaná, jako celý tento rok, kdy si při sledování Novaka říkám:
,, Proč tam není?" ,, Proč tak pasivně? " ,, Hraj to rychlejc"...
Reagovat
Marduch
Letos to vidím spíš na možnost rozehrát se, resp. dostat se do toho GS módu před Wimbledonem..
Reagovat
australan.tenis
A je to tu. Veliký král Nole má za sebou první kolo, a už teď je jasné, že uhrál na Nadalově nejlepším povrchu lepší výsledek než Nadal sám.

Jaký byl zápas? Jak to vypadalo? Neviděl jsem. Hrál Nole na své tradiční poměry jako nejlepší hráč historie nebo na své horší poměry jako 5. nejlepší hráč historie?
Reagovat
George_Renel
Já bych řekl, že Djokovič hrál zhruba na stejné úrovni jako proti Macháčovi, ale soupeř se Macháčovu výkonu ani nepřiblížil.
Reagovat
makro99
až 5. nejlepší? no to snad ne... 3. nejlepší, přinejhorším....
Reagovat
Marduch
Řekl bych, že hrál to, na co letos má. 12. flek v ATP race.
Reagovat
australan.tenis
Snad bude peakovat formu s každým dalším kolem. Tohle je možná poslední FO, kde by mohl zaútočit reálně na trofej.

Ale bude to těžký, Zverev vypadá parádně, silnej jako skutečný býk. Sinner a Carl těžko říct po zranění.
Reagovat
Marduch
Dva GS před toreadorem z Manacoru, toreador ze hry. Jak má potom rodák z Bělehradu najít motivaci?
Reagovat
turista
Stačí aby vyhrál 2 tituly a má 100 kousků. To je motivace jako hrom.
Reagovat
Patik
Obávam sa turista že o ten počet titulov už ide len tebe.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
australan.tenis
Mít každý GS 4x a více... je si myslím velice dobrá motivace + zlomení Courtové.
Reagovat
Marduch
Noleho kariéru lze doteď rozdělit na dvě části:
1/ cílem bylo vyhrát každý GS, což se povedlo v 2016. Následoval výkonnostní úpadek, propuštění Vajdy a částečný odklon k alternativním aktivitám. Byly tam i úvahy o konci kariéry.
2/ nově stanoveným cílem byla meta nejvíce GS titulů a také nejvíce týdnů no.1. To se povedlo vloni. Následoval výkonnostní úpadek a propuštění Gorana a části jeho týmu. Myslím si, že žádná další meta, která by Nolemu v 37 letech stála za veškerou tu dřinu, se tady už nenabízí..
Reagovat
turista
S 98 tituly se prostě nekončí.
Reagovat
Amputace
Reagovat
Krisboy
Aspoň na něčem se shodneme
Reagovat
PTP
Tak mu domluv 2 patnáctky v Egyptě a je to doma!
Reagovat
Patik
Prvý zápas Djokoviča klasicky nič nenapovie..Carbales je slušný antukar tak nato som celkom zvedavý..tam by mohli byť vklude aj štyri sety..
Inak keď som dnes surfoval na nete našiel som identickú stránku starého tenisportalu..design stránky čistá dvojička..sranda.. trošku spomienky.
Reagovat
australan.tenis
Jj, Peter Petržalka byl nejspíš zalitý na starém TP do betonu (latexu). Rest in peace. I když v jeho případě spíš rest in pieces.
Reagovat
EllNino
Mas odkaz? :)
Reagovat
Patik
Tennis Explorer bodka kom
Reagovat
turista
První kolo nenapoví nic. To ano. Důležité je, že Novak vyhrál.
Reagovat
Mantra
Proč je to důležité?
Reagovat
Krisboy
Reagovat
turista
Pro jeho příznivce z Djokolandu, kteří jsou velmi nespokojení s průběhem první poloviny této sezóny.
Reagovat
Krisboy
Ptal se "proč", nikoli "pro koho". Přečti si to zítra nebo pozítří ještě několikrát a určitě to pochopíš. Nebo popros kolegy v práci, jestli jsi opravdu lékař, jistě máš ve svém okolí inteligentní lidi.
Reagovat
srnecek
...to sa ale nevylučuje. Pokiaľ sa nechytá za slovíčka. Pre dobrý pocit....koho....
Toto chlapčenské naťahovanie sa nemá chybu. V týchto hraniciach sa mi to veľmi páči....
Reagovat
Krisboy
Nevylučuje, ale totéž to není
Reagovat
turista
Zase slovíčkaříš ty bastarde.
Reagovat
turista
Na blbou otázku patří blbá odpověď. Na hrubý pytel patří hrubá záplata.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist