Dimitrov v Indian Wells díky čtyřem brejkům v řadě otočil souboj s Medveděvem

14. 10. 2021, 09:24
Aktuality 26
ATP INDIAN WELLS - Grigor Dimitrov se na svém neoblíbeném Masters 1000 v Indian Wells postaral o vyřazení největšího favorita Daniila Medveděva. Bulharský tenista sice ve svém prvním osmifinále na 'pátém grandslamu' prohrával s deset zápasů neporaženým Rusem 4-6 a 1-4 s mankem dvou brejků, ale pak světové dvojce sebral čtyřikrát v řadě podání a po obratu zaznamenal druhý letošní skalp hráče Top 10.
Grigor Dimitrov (© AFP)

Grigor Dimitrov startuje na Masters 1000 v Indian Wells poosmé v kariéře a teprve letos se dostal za brány třetího kola. V osmifinále vyzval nejvýše nasazeného Rusa Daniila Medveděva, který vyhrál 17 z 18 posledních zápasů a před měsícem na US Open slavil zisk prvního grandslamového titul.

A zápas se dlouho vyvíjel podle papírových předpokladů. Medveděv, který v posledních třech vzájemných duelech neztratil ani set, po hodině a čtvrt hry vedl 6-4 a 4-1 a měl v zádech dva brejky. 

Jenže pak ruský favorit vypadl z tempa a ztratil rytmus na podání. Čtyřikrát v řadě a nakonec celkem šestkrát servis neudržel a prohrál 6-4 4-6 3-6.

"Nepamatuji si, kdy jsem na tvrdém povrchu naposledy ztratil podání třikrát, natož čtyřikrát za sebou," řekl Medveděv. "Je tady pomalejší povrch a v kombinaci s podmínkami to bylo jak antuka, kterou nemám rád. Ale ztratit podání čtyřikrát za sebou je neomluvitelné," dodal.

"Krůček za krůčkem jsem se snažil vrátit do zápasu a bojoval jsem o každý bod. Musel jsem do toho dát všechno," přidal bývalý třetí hráč světa Dimitrov po druhém letošním a celkově 28. vítězství nad členem elitní světové desítky.

"Hrozně moc jsem chtěl proti němu nastoupit, protože když vidíte, co všechno letos dokázal, tak vás to motivuje hrát co nejlépe," prohlásil po svém třetím skalpu hráče Top 2. Jeho maximem je výhra nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem na antukovém Masters 1000 v Madridu 2013.



Ve čtvrtfinále aktuálně 28. muž žebříčku ATP Dimitrov nastoupí poprvé proti Hubertu Hurkaczovi z Polska. "Když bude hrát tak, jako proti mně od stavu 1-4 ve druhém setu, tak tady celý turnaje vyhraje," prohlásil Medveděv.

Hurkacz v osmifinále porazil snadno 6-1 6-3 Rusa Aslana Karaceva, kterému oplatil dva týdny starou porážku ze San Diega, a po březnovém triumfu v Miami může dál pomýšlet na zisk cenného 'Sunshine Double'.

V horní polovině pavouka již nefiguruje žádný hráč Top 10, neboť Andrej Ruljov vypadl už ve třetím kole s Američanem Tommym Paulem a Nor Casper Ruud v osmifinále prohrál s Diegem Schwartzmanem. Argentinec se ve čtvrtfinále střetne s Britem Cameronem Norriem

Dva největší favorité ve spodní polovině pavouka mezi osmičkou nejlepších nechybí, nicméně Stefanos Tsitsipas měl v osmifinále nečekané potíže s Alexem de Minaurem. Druhý nasazený Řek udolal australského mladíka až po 2 hodinách a 47 minutách boje 6-7 7-6 6-2 a vyhrál tak už osmý z devíti vzájemných duelů. Ve čtvrtfinále světovou trojku Tsitsipase čeká Gruzínec Nikoloz Basilašvili (h2h 2-0).



Alexander Zverev druhý den po sobě porazil soupeře, s nímž měl nepříznivou bilanci 0-3. Po Murraym si poradil i s Francouzem Gaëlem Monfilsem, kterého smetl 6-1 6-3. Ve čtvrtfinále se třetí nasazený Němec střetne s domácím Taylorem Fritzem (h2h 3-1).

• ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8,359.455 dolarů
středeční výsledky (13. 10. 2021)
• Dvouhra - osmifinále •
Dimitrov (23-Bulh.) - Medveděv (1-Rus.) 4-6 6-4 6-3
Tsitsipas (2-Řec.) - De Minaur (22-Austr.) 6-7(3) 7-6(3) 6-2
A. Zverev (3-Něm.) - Monfils (14-Fr.) 6-1 6-3
Schwartzman (11-Arg.) - Ruud (6-Nor.) 6-3 6-3
Hurkacz (8-Pol.) - Karacev (19-Rus.) 6-1 6-3
Fritz (31-USA) - Sinner (10-It.) 6-4 6-3
Norrie (21-Brit.) - Paul (USA) 6-4 4-6 6-2
Basilašvili (29-Gruz.) - Chačanov (24-Rus.) 6-4 7-6(6)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Nola
baby Fed, super, druhy servisman v rade
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já bych teda HuHu za servismana neoznačoval. Na to je celkem komplexním tenistou a při své výšce i s dobrým pohybem. Včera mu první servis moc nešel, také to Grišovi pomohlo. Ovšem servis je od jisté doby jeho slabina, což potvrdil, když nedopodával zápas za stavu 5:3 ve třetím a vedl dokonce 5:2. V TB měl Hubert trochu smůlu, taky byl možná nervóznější a Grišovi tam naštěstí padalo, co potřeboval.
Každopádně gratulka Grišovismilesmile
Reagovat
Nola
https://www.ultimatetennisstatistics.com/statsLeaders

nemusis, hru ma postavenu na servise a jednoduchych bodoch po nom, to plati aj na Opelku, Medvedeva.... samozrejme Medvedev a Hurkacz maju aj skvelu medzihru, ale v prvom rade plati to, co som napisala vyssie, nemusia hrat cez vymeny, ak im pada servis, neunavia sa a mozu sa sustredit na returne
Reagovat
Tomas_Smid_fan
je prasesmile
Souboj dvou sympaťáků. Přeji víc Grišovi, protože výrazný výsledek už potřebuje jako prase drbání, ale HuHu hraje pěkně a řekl bych s o fous větší jistotou. Jestli vyhraje on, pak ať už udělá ten Sunshine double.
Grišu tradičně sráží nepřesvědčivý výkon na servisu.
Reagovat
Patik
Grigor to dal tak Federerovsky.
Reagovat
Nola
najkrajsi chlap na tour porazil Medvidka? smile

ak vyhra IW dArtagnan bude mat v Race body ako Medvedik, to nevymyslis.....

hlasovala som spatne Kaja a Medved....

Grigor je pre mna ideal chlapa, so svojim talentom mohol dosiahnut viac, mozno este nie je neskoro - vid. Wawrinka
Reagovat
smazaný uživatel
Ideál chlapa.

Až na to, ze je Bulhar :)
Reagovat
Nola
smile ty si kto? byt rasistom je take vesele, ked sam pochadzas z krajiny, ktora je vraj ciernou dierou, ako sa vyjadrila jedna nemenovana amicka politicka smile
Reagovat
smazaný uživatel
Rasistom?...

Choď si naštudovať terminológiu, ty Patik!
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi dobrý výkon Bulhara spojený s podcenením a zlou taktikou od Medvedeva.

Ten mu celý čas hral do FH, cez papierový defenzivny BH by Grigora isto pretlačil.

Tym padom Medvedev nebude koncoročná svetova jednotka. Škoda, bavila ma predstava ako po tejto vyhajpovanej sezóne od Noleho by to celé skončilo takto kuriózne.
Reagovat
paddy
Nechápu, jak by mohl být jednička, když už vypadávají body

Byla by ostuda systému smile, kdyby Djo se 3 W a 1 F na GS nebyl jednička

Každopádně Med se ocitl v Thiemových stopách, kdy po zisku GS to vypadá nakonec kariéry smile

"Nepamatuji si, kdy jsem na tvrdém povrchu naposledy ztratil podání třikrát, natož čtyřikrát za sebou," řekl Medveděv smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jednotka by mohol byt v kľude, stráca menej, než 2000b na Djokovica (v Race) a hrá sa ešte o 4500b. Resp. už iba o 3500b, keďže IW Medvedev nevyhrá.
Reagovat
paddy
Jenže obhajuje tituly, takže nic navíc nebude a Djok může přidat něco na TM ale zase odepíše IW
Reagovat
smazaný uživatel
Dalsi, ktoremu neni jasný rebricek entry a Race. Tiez som mal v tom niekedy hokej :)

Obhajoby su v kontexte koncorocnej jednotky irelevantne, na konci roku je jednotka ten, kto ziskal najviac bodov v danej sezóne. Medvedev strácal 2000b, po IW mohol len 1000 a bolo by to pred Petrohradom, Parizom a TM relativne otvorené.

2000b je ale velky naskok.
Reagovat
paddy
zjednodušeně má na konci roku Race a (klasický) entry ranking stejné pořadí
až na covid výjimku říkají, kolik kdo vyhrál bodů v sezóně

entry je klouzavý systém posledních 12 měsíců, takže v něm hrají roli obhajoby, když se chceme koukat na zbytek sezóny
a pokud zbytek roku se přesně obhájí, tak se počet bodů nezmění
lze z toho také dedukovat, kdo koho může předehnat

Race jsou sice jen body od začátku roku, ale princip odhadu konečného výsledku je stejný

jestli někdo dokáže předehnat někoho jiného v Race, tak to musí být patrné i z entry

prostá matematika

Med obhajuje Petrohrad, Šanghaj (to ani nezvládne), Paříž, TM + drobky
Djo obhajuje jen Paříž a další menší drobky

Djo letos zvýší náskok v entry, Med by nepomohla ani výhra v IW
Reagovat
smazaný uživatel
Ak Djokovic skonci v skupine TM a ziaden iny turnaj neodohrá a Medvedev vyhrá TM, Pariz a Petrohrad, bude prvy Medvedev, je tak?..
Reagovat
paddy
přesně nevím, ale asi ne

teď Djo vede o cca 1050b. v entry, po odpisu W Paříže je to nula, ale Med ztratí 1000b. Šanghaj (?; pravidla přesně neznám, ale WTA odepisuje celou zrušenou Asii), takže jsme zase na 1000b rozdíl
jiné drobky asi nebudou mít významný vliv

GS jsou základ (největší dotace bodů) a tam byl Djo výrazně lepší
jestli nebude no. 1 s třemi tituly a 1x F, pak to bude bláznivé
Reagovat
paddy
a hlavně Med možná nedá ani jeden titul z TM, Paříž a Petrohrad (3000b), takže poletí bodově dolů
jen W vs F je rozdíl 40% bodů

tipuji, že na konci roku budou Med, Tsi a Zver v bodech hodně blízko
Reagovat
Fandina
Proč pořád píšeš o odpisech, když jde o Race. Medvěd má teď o 1990 bodů méně než Nole, takže kdyby teď pořád vyhrával, může ho předehnat. A jak je to s covidem a žebříčkem teď to nevím, ale za normální situace se Race na konci roku srovnalo z klasickým žebříčkem.
Reagovat
Fandina
s klasickým
Reagovat
Marduch
No právě. Teď se do 365 dní žebříčku počítají ještě i některé výsledky z 2019. Do race ne. A teď který z nich bude na konci ten "žebříček"?
Reagovat
Fandina
Za všechno může covid. Kdyby ho nebylo, tak by byl jen jeden žebříček.
Reagovat
Fandina
Myšleno na konci roku. Race by se stalo Rankingem, kvůli covidu je ranking pořád upravený.
Reagovat
smazaný uživatel
No podľa mňa áno, ale je možné, že tam zohrajú rolu nejaké frozen body z minulých sezón, ktoré su absolútne neprehľadné.

Ale v prípade, že nie, tak tieto body navyše by Medvedevovi mali stačiť. Každopádne neverím mu, že urobí do konca roka tých 2000b.
Reagovat
paddy
covid teď způsobuje rozdíl obou rankingů, takže z tvého pohledu to může vycházet, ale z historického pohledu je určující entry, ve kterém Med (asi) odepíše tu Šanghaj

Med je už pouze teoretická spekulace, podpořená faktem, že Djo vynechal 5 Masters!!! takže by nemuselo stačit 3W a 1F na GS

Med musí vyhrát 3 velké turnaje, když má letos 11 prohraných turnajů a 4 tituly (4/11 a najednou 3/3?)

2015 (3 GS) měl Djo 16,5 tis bodů
letos jen 11,5 tis., protože nehraje Masters, takže Med teoreticky může být nezaslouženou no. 1
Reagovat
Pe3k
Viděl sem set a půl a říkal jsem si, Grigor hraje dobře, škoda že takto nehraje celou sezonu a nedostal lehčího soupeře. Nečekal sem, že nakonec vyhraje, gratulace. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist