Dimitrov poprvé vyhrál turnaj ATP. Ve Stockholmu otočil finále s Ferrerem

20. 10. 2013, 17:22
Aktuality 28
ATP STOCKHOLM - Už před lety se mu prorokovala velká budoucnost, první titul na okruhu ATP však vybojoval 'až' dnes ve věku 22 let. Grigor Dimitrov slaví premiérové vítězství na turnaji ATP v hale ve Stockholmu, kde v dnešním finále otočil nepříznivý vývoj proti světové trojce Davidu Ferrerovi a stal se prvním bulharským šampion v open éře.
Profily hráčů
Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov ve stockholmském finále porazil turnajovou jedničku Španěla Davida Ferrera 2-6 6-3 6-4. Světová trojka Ferrer, který už má jistou účast na listopadovém Turnaji mistrů, po jasné převaze v prvním setu podlehl Bulharovi za dvě a čtvrt hodiny.

Dvaadvacetiletý Dimitrov zahájil sezonu finálovou účastí v Brisbane, pak se ještě dvakrát dostal do semifinále, ale do Švédska přijel s aktuální sérií čtyř porážek. Rozehrál se však k velkému výkonu a Ferrera se mu podařilo přehrát poprvé po předchozích třech porážkách. 

"Je to splněný sen. A jedno z největších vítězství v životě. Až budu hrát příště proti takovým hvězdám, třeba i na grandslamu, budu lépe připravený," pochvaloval si Dimitrov, první bulharský šampion v Open éře. "V důležitých výměnách hrál opravdu skvěle," chválil svého přemožitele Ferrer, který dnes spáchal neobvykle vysoký počet 33 nevynucených chyb. 

"I kdybych dnes zápas prohrál, tak pro mě bylo nejdůležitější to, že jsem si otestoval sám sebe v mezních situacích. Přijdu na kurtu a bojuju, jak jen to jde. Úspěch nemáte zaručený nikdy. Mým cílem i nadále tvrdě trénovat a snažit se být ještě lepší," uvedl Dimitrov. 

Bulharský tenista nedávno ukončil spolupráci s tenisovou akademií ve Švédsku a na zkoušku se začal připravovat s trenérem Rogerem Rasheedem. Tohle byl jejich první společný turnaj.

"Před turnajem jsme se setkali a chtěli jsme vědět, jak to bude fungovat. Tohle byla myslím dobrá zkouška. Teď nás čekají ještě dva turnaje a čas ukáže, jak to bude dál," řekl Dimitrov.

Jeho vítěznou sérii může přerušit na dalším turnaji v Basileji Radek Štěpánek, kterému Dimitrova přinesl los pro první kolo. 

Těsně pod vrcholem zůstal při svém jednorázovém comebacku po pěti letech od ukončení kariéry jednačtyřicetiletý Jonas Björkman. Bývalý nejlepší deblista světa a čtvrtý hráč singlového žebříčku podlehl doma před švédským publikem spolu s krajanem Robertem Lindstedtem ve finále čtyřhry 2-6 2-6 nejvýše nasazenému pákistánsko-nizozemskému páru Aisam Qureshí a Jean-Julien Rojer.

Björkman hrál v celkově 97. finále ve čtyřhře, sbírku 54. deblových titulů ale nerozšířil.

- ATP 250 STOCKHOLM -
(Švédsko, tv. povrch / hala, 600.565 eur)
nedělní výsledky (20. 10. 2013)

Dvouhra - finále:
Dimitrov (7-Bul.) - Ferrer (1-Šp.) 2-6 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
tommr
v boji o titul jsem mu sice proti Ferrerovi přál, ale ted naopak doufám, že v Basileji ho Radek Štěpánek zase vrátí zpátky na zem ... :)
Reagovat
Vojtiik
nemáte někdo highlights?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak konecne, uz bylo na case odstartovat nejaka ta vitezstvi. Zapas to byl pekny, dlouhe clodvorcove vymeny. Takze nezbyva jen pogratulovat a poprat brzy dalsi cenne skalpy.
Reagovat
Fandina
Grigorovi k titulu. David je dobrý skalp. Jen tak dál!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám na tu fotku, že Grigor nějak přibral.
Reagovat
J.M.
Ale houby. Naopak myslím, že zhubnul, je zase skoro tak hubený jako před lety. Na začátku roku byl namakanější, možná i proto hrál tvrději než v poslední době.
Reagovat
J.M.
Navíc to je nějaká archivní fotka, ve Stockholmu měl jiný outfit.
Reagovat
J.M.
(Jinak jediné, co je viditelně jinak, je to, že čím dál víc plešatí. Oproti té fotce v článku to je rozdíl.)
Reagovat
smazaný uživatel
To si jako myslis, ze si trenoval zvedani trofeje dopredu? V tomto triku hral toto finale.
Reagovat
LubosZabloudil
Abych předešel dohadům, aktuální fotografie byla doplněna později ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak na téhle aktuální už vypadá, tak jak ho znám.
Reagovat
Bob
Už bylo na čase.
Reagovat
gigin
tvl... Sluší se pogratulovat, to je jas. Všechno mělo být jinak, ale neva. Tak gratulka, BejbyFede!!
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyz si uvedomim, jak mladi vyhravali velke zapasy vsichni dnesni top hraci (vc Berdycha), tak mi ta dnesni mrhacska generace prijde zatim dost neprespektivni. Ale snad se mylim...
Reagovat
smazaný uživatel
Mozno to je aj tým, ze tí niekdajší mladíci (vrátane Berdycha) sú teraz v najlepsich rokoch a tazko si medzi seba niekoho pustia.

Čaká sa, kým príde niekto im podobný..Dimitrov má snad najvacsie sance..
Reagovat
smazaný uživatel
Dimitrov nema šancu lebo nechce tie jeho okato vypušťane zapasy
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tehdy 18-tileti Nadal nebo Berdych porazeli Federera ve vrcholne forme. Rafa se jeste ve svych 18 stihl stat #2, Novak se dostal na #3 jako cerstvy dvacatnik...
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace!! To dělá ta přítomnost Marušky!! :-))
Finále jsem neviděl, ale předchozí zápasy, kromě SF teda jsem viděl a hrál dobře, místy až velmi dobře.. :-))
Reagovat
Pe3k
Gratulace! Po prvním setu jsem mi nevěřil, ale překvapil mě...Další je na řadě ATP 500 :)
Reagovat
smazaný uživatel
super, Grigor. Ten pinkalista by si to nezasloužil.
Reagovat
J.M.
No konečně, už jsem myslel, že nikdy nevyhraje ani tu dvěstěpadesátku. Snad ho to nakopne do dalšího úsilí.

Ale předváděná hra je pořád nemastná neslaná. Na začátku roku hrál daleko líp, agresivněji, důrazněji, teď se zase vrátil kamsi zpátky do minulých let. Už několik měsíců mu chybí větší síla, pořád se zběsile brání nicneříkající antukovou běhanou dva metry za zadní lajnou, bezzubě vrací a vrací... Titul vyhrál i šťastnou shodou okolností a nezvládnutými zápasy soupeřů, jinak s převáděnou hrou na celém turnaji by taky mohl kdekoli jinde s kýmkoli prohrát.

Ale i tak už to ten titul, vzhledem k talentu, chtělo.
Reagovat
smazaný uživatel
Aby táto 250ka nebola len slepým výstrelom do tmy..Teraz je nutné na dobré výsledky nadviazať, hlavne v budúcej sezóne..Úplne bude stačiť ak Grigor stabilizuje formu a bude pravidelne porážať hráčov mimo TOP 10 a sem tam nejakého špičkového..Lebo práve to sa mu zatial nedarí, snád mu Stockholm pomoze..
Reagovat
Vojtiik
JM nebo kterykoliv grishův fanda, dejte mi pls nejaky report ja nemohl koukat, jsem ve vlaku:(( kazdopadne uzasne, bozske, prvni titul, pristi rok prvni masters, za dva roky prvni GS a za tři roky bude první:))
Reagovat
J.M.
Pozitivní věc na celém turnaji: málo nevynucených chyb (i z bekhendu). Negativní věc: chybí větší razance, agresivita. Z finále jsem stihl jenom rozhodující set, ještě se budu muset zpětně dodívat. Ale spíš jsem to viděl jako nezvládnutou koncovku Davida, nic geniálního Grigor nepředvedl, kromě solidní, celkem jisté hry s trpělivou obranou a občasnými útoky. Docrela mě překvapilo, že to ustál psychicky, žádné problémy s doservírováním a kritickými momenty jako míval dřív.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace! To bude mít Maruška radost... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hey a čo?

Dimitrov je flakač raz vysreli a potom zase spadne vieme kam

ale škoda že nema slabilne vykony
Reagovat
smazaný uživatel
A nič... Tebe už jsem tady dlouho neviděl. :D
Reagovat
smazaný uživatel
noo tak už vidiš
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist